Чудовий осінній пиріг підніме настрій всім, і в інші пори року нагадає про яблучному сезоні. Аромат його будуть чути навіть сусіди! Рецепт дуже простий, його зможе освоїти навіть починаюча господиня.
Інгредієнти для шарлотки з яблуками в духовці:
- Борошно – 1 склянка;
- Яйця – 3 шт.;
- Цукор – 1 стакан (+ 3ст. ложки – для яблук);
- Яблука – 4-5 шт.;
- Розпушувач (або сода, погашена оцтом) – 0,5 ч. ложки;
- Сіль – щіпка;
- Ванільний цукор – 1 ч. ложка;
- кориця – 1 ч. ложка.
- Вершкове масло для змащування форми.
- Цукрова пудра для прикраси.
Готуємо шарлотку з яблуками в духовці
Брати можна будь-яблука або навіть груші. Цікавіше всього за смаком виходить з кисло-солодкими яблуками, такими як «Антонівка», але і солодкі яблука чудово підійдуть.
1. Яблука очистити від шкірки, вирізати серединку і нарізати часточками. Покласти в глибоку миску і засипати цукром. Відставити, щоб пустили сік.
Сухі інгредієнти потрібно просіяти, щоб тісто вийшло повітряним і однорідним, а пиріг був ніжним. Якщо замість розпушувача брати соду, її потрібно погасити оцтом і додати в борошно, а в яєчну масу після її збивання, перемішати перед додаванням борошна.
2. Борошно змішати з розпушувачем, ванільним цукром, корицею і сіллю. Суміш просіяти один або два рази.
3. Яйця з цукром збивати п’ять – десять хвилин. Маса повинна збільшитися в три рази.
4. Змішати борошно і яєчну суміш до отримання однорідної консистенції. Тісто вийде тягучим.
Найзручніше робити шарлотку в рознімної формі, але підійде будь-яка, навіть деко.
Рецепт шарлотки з яблуками в духовці
Час випічки залежить від обраної форми. Чим вище форма і менше по діаметру, тим більше часу буде потрібно (40-50 хв). Якщо вибрати широку і не високу форму час випічки скоротиться на десять, а іноді й на двадцять хвилин (25-30 хв.) і пиріг можна розрізати на більшу кількість бажаючих.
5.У змащену вершковим маслом форму вилити половину тіста. З яблук злити рідину і викласти їх зверху, залити рештою тестом.
6.Поставити в розігріту до 180-200о С духовку і випікати від 25 до 50 хвилин(залежить від форми). Раніше 20 хвилин духовку відкривати не можна! – тісто може впасти і залишитися непропеченным.
7.Готовність перевіряти дерев’яною шпажкою (зубочисткою). Якщо шпажку увіткнути в середину пирога, і вона залишиться сухою і чистою – пиріг готовий.
8.Шарлотці дати трохи охолонути (щоб вона не розшаровувалася і не ламалася при витяганні з форми), викласти на блюдо і посипати цукровою пудрою.
Пиріг можна подавати нарізаний шматочками або цілком. Якщо він готувався в дека, нарізати на великі порційні кубики і викласти гіркою.
Половину яблук можна натерти на крупній тертці і додати в тісто, а другу половину викласти в якості начинки часточками – виходить теж дуже смачно і соковито.
Зверху можна викласти квіточки яблучними часточками. Прикраса не потрібно вдавлювати, так як тісто підніметься саме.
Якщо шкоринка у пирога вже рум’яна, а він ще не готовий, потрібно прикрити його зверху фольгою. Скоринка залишиться такою ж красивою і не згорить, а пиріг допечется.
Тепер ми знаємо як приготувати шарлотку з яблуками в духовці і насолодитись цим смаком по повній! ♥ Приємного вам апетиту! 🙂