Для зажаривания картоплі краще обрати важку сковороду, з чавуну. Звичайно, не завжди застанеш на своїй кухні, тому сковорода з не пригорающей поверхнею теж згодиться.
Як смажити картоплю на сковороді? Природно, сковорідка повинна бути чистою і добре прогрітою. Рослинна олія або інший жир потрібно розігріти до максимуму, тоді у картоплі з’явиться скориночка приємного золотистого кольору. Чавунна сковорідка в цьому плані виграє, оскільки однакова температура буде по всій площі і навіть на бортах.
Смажимо картоплю на сковороді
Після нагрівання жиру вогонь зменшують до середнього, і кладемо порізану картоплю. Форма нарізки картоплі істотно на смак не впливає. Головне, щоб його не різати дуже тонкою соломкою, бо як може підгоріти. Така нарізка підійде під час смаження у фритюрі.
Картоплю можна нарізати кружечками, брусками, часточками, але всі вони повинні бути однакової товщини. Очищений і вимитий овоч обсушують, щоб не було води при зажаривании. Вода не дасть шматочків картоплі отримати потрібну скоринку, а тільки буде прилипати до сковороди.
Вибираючи жир, на якому буде смажитися картопля, слід розуміти, що його смак і запах здатні вплинути на аромат і апетитність майбутнього страви.
Для простого рецепту смаженої картоплі потрібен найпростіший продуктовий набір:
- – 1 кг картоплі;
- – рослинна олія;
- – зелень;
- – часник кілька зубків, спеції.
Скільки смажити картоплю на сковороді – 20 хвилин, порцій – 3.
Отже, картоплю ми наріжемо полукружками, викладаємо на паперову серветку, щоб позбутися від непотрібної води.
Якщо хочеться здивувати цим блюдом, можна приготувати маринад. У посуд поміщаємо картоплю, посипаємо улюбленими спеціями (перець, каррі, сухий базилік, паприка і т. д.), але без солі. Перемішуємо і збризкуємо декількома краплями рослинного масла. В ідеальному варіанті в маринаді краще залишити картоплю на годину, але якщо часу немає, то хвилин на 20.
Сковорідку прогріваємо разом з маслом. Кількість масла має бути таке, щоб покрило дно повністю. Якщо масла буде мало, картопля може пригоріти. Потрібну кількість масла додасть картопельки скоринку і м’якість всередині.
Підготовлену картоплю викладаємо на сковорідку і смажимо не більше 3 хвилин. Після цього розмішуємо, намагаючись перевернути нижню частину. Вогонь зменшуємо на середній. У такому вигляді залишаємо смажитися ще хвилин на 7. Лопаткою акуратно перемішуємо знизу вгору. Часто заважати не варто, а то може вийти кашеподобная суміш. На закінчення приготування потрібно посолити і вимкнути вогонь. У кожну порцію додати зелень. Цей гарнір дуже підходить до рибних і м’ясних страв.
Любителям грибних страв припаде до смаку смажена картопля з грибами. Вони можуть бути лісовими та культурними (печериці, гливи).
Для рецепту смаженої картоплі з грибами лісовими знадобляться:
- – картопля 1 кг;
- – лісові гриби 0,5 кг;
- – цибулина;
- – 3 зубчики часнику;
- – двоє лаврових листочка;
- – сіль і рослинне масло.
- Готувати страву будемо 20 хвилин, вистачить на 4 чоловік.
Ось як потрібно готувати смажену картоплю з грибами з лісу:
Гриби добре промиваємо, заливаємо тільки закипілою водою і проварюємо 10 хвилин. Цю воду потрібно злити, а гриби дати відстоятися, щоб прибрати зайву воду.
Картоплю чистимо, миємо, підсушуємо і нарізаємо не тонкою соломкою. Цибулю ріжемо кубиками. Часник і лавровий лист покласти на сковороду з розігрітим маслом, прогріваємо кілька хвилин, після цього виймаємо. Викладаємо картоплю і гриби обсмажуємо з двох сторін і додаємо цибулю. Накриваємо кришкою і доводимо до готовності, періодично помішуючи. Спеції додаємо в самому кінці.
Смажену картоплю з цибулею можна готувати і без грибів. У цьому випадку готову страву можна посипати зеленою цибулькою.
Рецепти смаженої картоплі з цибулею можна урізноманітнити солодким болгарським перцем, помідорами, курячим м’ясом. Кожен раз страва буде новим, але не менш смачним і ароматним.