Для любителів угорської кухні напишу рецепт, він в принципі не вимагає нічого ексклюзивного, ну окрім відкритого вогню та терпіння.
Суп називається Бограч гуляш. Цей суп готують виключно на багатті. Воно кочувало разом з угорськими племенами і зазнало багато доповнень і змін, основним інгредієнтом який, не зазнав змін у страві є паприка. Коли його готували з конини і сушеної яловичини і заправляли різними травами і корінням. Але я вам буду розповідати про варіант, який більш сучасний. Відразу обмовлюся, страва не для цінителів здорового способу життя, тому як суп важкий, і не щоденний. Але для хорошого застілля з великою компанією це те що треба.
Як приготувати суп Бограч гуляш:
- 1 кг свинячих реберець, помясистее (бажано баранину, але вона не завжди доступна.)
- 1 кг картоплі (не дивуємося, страва похідне воно буде і першим і другим.)
- 2-3 морквини
- сало копчене (шматочок грамів на 100-150.)
- цибулю (1-2 шт. )
- і томат-паста
- Рубана петрушка
- Сіль, перець, паприка
Бажано ще хоч малесенький шматочок гострого перцю, або продається угорська гостра паста Gulyaskrem.
Отже готуємося морально, до того що суп готується довго. Гостям ставимо якусь підгодівлю (закуску). Робимо так: сало ріжемо на шматочки подрібніше, цибулю чистимо і ріжемо на кубик, моркву чистимо нарізаємо півкільцями (все це робимо наперед). І потім робимо так. Вішаємо казан над багаттям, кидаємо туди сало і топимо, воно нам дасть запах, але швидко смажиться і тому все повинно бути готове і відразу під руками. Потім сало швидко виймаємо (тобто шкварки), закидаємо цибулю, ворон не вважаємо – згорить, і туди ж морква, даємо трохи підсмажитися, а тоді заливаємо водою, і засипаємо паприкою, кидаємо ребра, порізані на шматки, підливаємо ще води і залишаємо тушкуватися майже до готовності. В цей час можемо спокійно відпочивати години так 2. Але не забуваймо: ми повинні почистити картоплю, нарізати на четвертинки (тобто цілу картоплину навпіл, а потім половинку ще раз перерезаем вздовж). І до закінчення варіння м’яса закидаємо туди. Поки не приготувалася картопля нічого не робимо. Коли картопля готова, то тоді додаємо пару ложок томат-пасти, якщо всипати раніше картопля не зваритися солимо і перчимо, можна кинути ще такий маленький гострий перчик за смаком. Даємо ще раз всьому закипіти. Даємо зелені (петрушки) і подаємо відразу ж на стіл і відразу гарячим і їмо (бо він вийти жирний і якщо негорячий то він застигає). Повинно бути смачно, жирно і гостро.