Довгий час сало вважали їжею малозабезпечених людей, а свиняча туша віддавалася людям з грошима, які могли оплатити її. І завдяки салу робочий клас отримував необхідну енергію і здоров’я для щоденної важкої праці. У цьому продукті містяться «довгограючі калорії», які допомагають відновлювати сили на тривалий час.
Сало є дуже корисним продуктом, в якому знаходиться багато корисних жирних кислот. Завдяки цим кислот відбувається будова клітин, утворюються гормони, і відбувається обмін холестерину. Крім цього, сало містить компоненти, які виводять токсини.
В даний час придбати сало не складе праці. Але більш смачним буде сало, яке ви приготували самостійно. З свіжого сала можна приготувати чудову закуску шляхом засолки, варіння, копчення, смаження, тушкування. Змішайте його з вашими улюбленими спеціями, приправами і радійте чудовим смаком. Як солити сало в домашніх умовах, рецепт існує не один. З безлічі варіантів можна підібрати найбільш оптимальний для себе.
Як правильно вибрати сало:
- 1. Краще всього брати сало з шкурою, оскільки під нею знаходяться корисні сантиметри сала.
- 2. Сало має бути однорідної консистенції, з хорошою пружністю і щільністю. Перевірити його можна за допомогою ножа. Сало хорошої якості трохи опирається, але протикається без праці.
- 3. Рекомендується брати сало від свині жіночої статі, а не чоловічого.
- 4. Сало, яке занадто м’яке і має жовтий колір краще не купувати.
- 5. Сало, в якому є прожилки м’яса рекомендується використовувати для копчення або варіння, оскільки під час засолювання сало набере жорсткості.
Рецепти засолювання сала в домашніх умовах – основні методи:
- 1. Сухий. За таким методом сало готується досить швидко і просто. Вже через кілька тижнів його можна їсти. Але зберігається продукт короткий час, не більше місяця.
- 2. Мокрий. Метод трудомісткий, але має високу надійність. Для нього необхідно зробити розсіл. Сало зберігається близько 1 року.
- 3. Варення. У відповідності з цим методом сало потрібно зварити. Після цього натерти приправами і відправити в холодне місце. Завдяки такій обробці сало уберегается від зараження паразитами. Зберігати його можна близько 6 місяців.
Рецепт смачного сала в домашніх умовах
Рецепти соління сала в домашніх умовах дуже різноманітні. У статті ви зможете ознайомитися з найбільш поширеними.
Час приготування – 15 хв.
Кількість порцій –від 5 до 50 🙂
Склад продуктів для смачного сала в домашніх умовах:
- 1. Сало – 600 р.
- 2. Сіль – 48 р.
- 3. Лаврові листочки – 5 шт.
- 4. Ялівець – 5 ягід.
- 5. Перець чорний – 10 горошин.
- 6. Часник – 1 голів.
- 7. Спеції.
Приготування смачного сала в домашніх умовах
Часник і спеції подрібнюються. Сіль перемішується з подрібненою сумішшю. Сало розрізається невеликими шматками і обвалюється в суміші. Складаємо сало в підготовлену ємність і залишаємо в холодному місці на кілька тижнів.
Рецепт засолки сала в розсолі в домашніх умовах
Час приготування – 2 доби.
Кількість порцій – від і до ♥
Склад продуктів для засолювання сала в розсолі в домашніх умовах:
- 1. 1 кг сала свині.
- 2. 1 л води.
- 3. 6 ст. л. солі.
- 4. 6 зуб. часнику.
- 5. 5 лаврушек.
- 6. 7 горошин перцю.
- 7. 5 шт. запашного перцю.
Покрокове приготування сала в розсолі в домашніх умовах
Перед подачею наріжте сало як побажаєте.
Копчення сала в домашніх умовах
Якщо говорити про копчення сала в домашніх умовах, то його рецепти також різноманітні. Існують певні рекомендації по копчення сала, які обов’язково потрібно дотримуватися.
Рекомендації:
- 1. Для гарячого способу копчення потрібно користуватися тирсою або дрова листяних дерев. Перед використанням дрова потрібно просушити, щоб під час копчення не утворився вологий дим з сажею.
- 2. Для зберігання копченого сала відмінно підійде провітрюване прохолодне сухе місце з температурою не нижче 5 градусів тепла.
Нижче наведено дуже популярний рецепт, за яким сало виходить дуже смачним, ароматним і ніжним.
Сало гарячого копчення в домашніх умовах – покроковий рецепт
Час приготування – 5 діб
Кількість порцій – … ♥
Склад продуктів для сала гарячого копчення в домашніх умовах:
- 1. 4 кг свіжого сала.
- 2. 500 г солі.
- 3. 5 упаковок перцю (горошком).
- 4. 1 упаковка лаврушки.
- 5. Кріп.
- 6. 1 голів. часнику.
Приготування сала гарячого копчення в домашніх умовах
Сало викладається в картонну коробку або дерев’яний бочонок. На дно висипається посолочная суміш, зверху викладаються шматочки сала, потім знову суміш і т. д.
І наостанок пропонуємо неймовірно цікаву книгу про сало і про найсмачніші страви з сала!
Книга про сало.