Рецепти сала в домашніх умовах

Довгий час сало вважали їжею малозабезпечених людей, а свиняча туша віддавалася людям з грошима, які могли оплатити її. І завдяки салу робочий клас отримував необхідну енергію і здоров’я для щоденної важкої праці. У цьому продукті містяться «довгограючі калорії», які допомагають відновлювати сили на тривалий час.
Сало є дуже корисним продуктом, в якому знаходиться багато корисних жирних кислот. Завдяки цим кислот відбувається будова клітин, утворюються гормони, і відбувається обмін холестерину. Крім цього, сало містить компоненти, які виводять токсини.
В даний час придбати сало не складе праці. Але більш смачним буде сало, яке ви приготували самостійно. З свіжого сала можна приготувати чудову закуску шляхом засолки, варіння, копчення, смаження, тушкування. Змішайте його з вашими улюбленими спеціями, приправами і радійте чудовим смаком. Як солити сало в домашніх умовах, рецепт існує не один. З безлічі варіантів можна підібрати найбільш оптимальний для себе.


Як правильно вибрати сало:

  • 1. Краще всього брати сало з шкурою, оскільки під нею знаходяться корисні сантиметри сала.
  • 2. Сало має бути однорідної консистенції, з хорошою пружністю і щільністю. Перевірити його можна за допомогою ножа. Сало хорошої якості трохи опирається, але протикається без праці.
  • 3. Рекомендується брати сало від свині жіночої статі, а не чоловічого.
  • 4. Сало, яке занадто м’яке і має жовтий колір краще не купувати.
  • 5. Сало, в якому є прожилки м’яса рекомендується використовувати для копчення або варіння, оскільки під час засолювання сало набере жорсткості.

Рецепти засолювання сала в домашніх умовах – основні методи:

  • 1. Сухий. За таким методом сало готується досить швидко і просто. Вже через кілька тижнів його можна їсти. Але зберігається продукт короткий час, не більше місяця.
  • 2. Мокрий. Метод трудомісткий, але має високу надійність. Для нього необхідно зробити розсіл. Сало зберігається близько 1 року.
  • 3. Варення. У відповідності з цим методом сало потрібно зварити. Після цього натерти приправами і відправити в холодне місце. Завдяки такій обробці сало уберегается від зараження паразитами. Зберігати його можна близько 6 місяців.
Дивіться також:  Кабачки в духовці | Рецепти з фото

 

Рецепт смачного сала в домашніх умовах

Рецепти соління сала в домашніх умовах дуже різноманітні. У статті ви зможете ознайомитися з найбільш поширеними.

Час приготування – 15 хв.
Кількість порцій –від 5 до 50 🙂

Склад продуктів для смачного сала в домашніх умовах:

  • 1. Сало – 600 р.
  • 2. Сіль – 48 р.
  • 3. Лаврові листочки – 5 шт.
  • 4. Ялівець – 5 ягід.
  • 5. Перець чорний – 10 горошин.
  • 6. Часник – 1 голів.
  • 7. Спеції.

Приготування смачного сала в домашніх умовах
Часник і спеції подрібнюються. Сіль перемішується з подрібненою сумішшю. Сало розрізається невеликими шматками і обвалюється в суміші. Складаємо сало в підготовлену ємність і залишаємо в холодному місці на кілька тижнів.

 

Рецепт засолки сала в розсолі в домашніх умовах

Час приготування – 2 доби.
Кількість порцій – від і до ♥

Склад продуктів для засолювання сала в розсолі в домашніх умовах:

  • 1. 1 кг сала свині.
  • 2. 1 л води.
  • 3. 6 ст. л. солі.
  • 4. 6 зуб. часнику.
  • 5. 5 лаврушек.
  • 6. 7 горошин перцю.
  • 7. 5 шт. запашного перцю.

Покрокове приготування сала в розсолі в домашніх умовах

  • Спочатку вода наливається в каструлю і відправляється на плиту. До неї всипається сіль і ретельно перемішується. Вода повинна закипіти. Після цього відправляємо в каструлю прохолодне приміщення, щоб вода охолонула.
  • Сало необхідно нарізати шматочками, щоб вони вміщалися в ємність, у якій вони будуть засаливаться. Часник очищається і нарізати плоскими шматочками. Листочки лаврушки ополіскують і ламаються невеликими частинами.
  • На сало викладається часник. Сало також можна надрізати, а часник викласти в надрезах.
  • Сало відправляється в посудину для засолу. Ємність повинна щільно накриватися. До сала додаються лаврове листя, запашний і гіркий перець. Після охолодження розсолу, їм повністю заливають сало.
  • Посудину, в якій буде засаливаться сало, необхідно прикрити. Воно має настоятися протягом декількох доби в темному місці. Потім ємність відправляється в холодне місце на кілька днів.
  • Після всіх виконаних дій сало витягується з ємності і за допомогою паперових серветок видаляється зайва волога. Сало загортається в фольгу і відправляється в морозилку для зберігання.
  • Дивіться також:  Якими кольорами і які фарбують яйця на великдень?

    Перед подачею наріжте сало як побажаєте.

     

    Копчення сала в домашніх умовах

    Якщо говорити про копчення сала в домашніх умовах, то його рецепти також різноманітні. Існують певні рекомендації по копчення сала, які обов’язково потрібно дотримуватися.
    Рекомендації:

    • 1. Для гарячого способу копчення потрібно користуватися тирсою або дрова листяних дерев. Перед використанням дрова потрібно просушити, щоб під час копчення не утворився вологий дим з сажею.
    • 2. Для зберігання копченого сала відмінно підійде провітрюване прохолодне сухе місце з температурою не нижче 5 градусів тепла.

     


    Нижче наведено дуже популярний рецепт, за яким сало виходить дуже смачним, ароматним і ніжним.

    Сало гарячого копчення в домашніх умовах – покроковий рецепт

    Час приготування – 5 діб
    Кількість порцій – … ♥

    Склад продуктів для сала гарячого копчення в домашніх умовах:

    • 1. 4 кг свіжого сала.
    • 2. 500 г солі.
    • 3. 5 упаковок перцю (горошком).
    • 4. 1 упаковка лаврушки.
    • 5. Кріп.
    • 6. 1 голів. часнику.

    Приготування сала гарячого копчення в домашніх умовах

  • Перець з лавровими листками подрібнюються за допомогою кавомолки. До суміш і додається сіль, подрібнений часник, дрібно нарізаний кріп. Інгредієнти добре перемішуються.
  • Сало невеликими шматочками. В ширину вони повинні вийти приблизно на п’ять сантиметрів. Шматочки натираються сумішшю.
    Сало викладається в картонну коробку або дерев’яний бочонок. На дно висипається посолочная суміш, зверху викладаються шматочки сала, потім знову суміш і т. д.
  • Ємність накривається кришкою, притискають вантажем і поміщається в темне приміщення на три дні. Потім сало дістається з ємності, очищається від суміші і розвішується на пару діб в продувається місці. Необхідно, щоб сало просушилось і трохи подвялилось.
  • В коптильні викладаються дрібненькі тирсу, ставиться піддон знизу. Сало викладається на решітку, яка повинна розміщуватися як можна вище. Каганець ставиться на великий вогонь. Після появи диму, вогонь трохи зменшується. Каганець накривається кришкою і залишають на півгодини.
  • Для правильного приготування копченого сала потрібно, щоб дим виділявся в достатній кількості. Якщо цього не буде, тоді сало просто звариться або перетвориться в жир.
  • Після завершення процесу каганець охолоджується, сало дістається і відправляється в прохолодне приміщення для дозрівання і охолодження. Там вона повинна перебувати приблизно два дні.
  • Дивіться також:  Сало в цибулинні, рецепт з фото

    І наостанок пропонуємо неймовірно цікаву книгу про сало і про найсмачніші страви з сала!

    Книга про сало.

    Прокрутка до верху