Самса – це традиційне блюдо узбецької кухні, що користується величезною популярністю в усьому світі. Існує різноманіття рецептів приготування самси. Вона буває різних розмірів і може мати будь-яку форму – прямокутну, трикутну, квадратну, круглу. Начинка для самси також різноманітна – з м’яса, овочів, риби, грибів, зелені, яєць. Також тісто для самси може використовуватись як звичайне, так і листкове.
Рецепт самси з м’ясом з листкового тіста
Інгредієнти для самси з листкового тіста з м’ясом:
Для листкового тіста:
Борошно – 500 гр
Вода – 250 мл
Вершкове масло – 100 гр
Сіль – 1 чайна ложка
Для начинки:
М’ясо баранини або яловичини – 500 гр
Цибуля ріпчаста – 3 цибулини середнього розміру
Свіжа зелень
Сіль, чорний перець, зіра
Яєчний жовток – перед випіканням самси
Спосіб приготування самси з листкового тіста з м’ясом:
Просіяти борошно в глибоку чашку і всипати чайну ложку солі.
Влити воду в муку і ретельно замісити тісто.
Присипати борошном кухонну дошку і розкачати тісто тонко великий і прямокутної форми.
Розтопити вершкове масло на слабкому вогні в сотейнику або в мікрохвильовій печі.
Тонким шаром покрити тісто топленим вершковим маслом за допомогою силіконової лопатки.
Змазане скласти тісто навпіл, трохи розкачати качалкою і знову промазати маслом.
Таким способом необхідно скласти тісто близько 5 разів, поки не вийде невеликий прямокутник. Вершкове масло може витікати і ускладнювати розкочування, просто слід трохи присипати тісто борошном.
Залишити тісто в холодильнику на 2 години, попередньо упакувавши в харчову плівку або целофановий пакет.
Приступаємо до створення начинки. За класичним рецептом для приготування самси з м’ясом використовується м’ясо баранини, але можна готувати з яловичини. М’ясо порубати на дрібні шматочки. Традиційна рецептура передбачає саме таку структуру м’яса, а не фарш. Порзане м’ясо дасть більше ароматного соку і збільшить смакові якості самси.
Подрібнити очищений ріпчасту цибулю в кухонному комбайні або гострим ножем. Лука рекомендується брати велику кількість, так як він дає неймовірну соковитість самса.
До рубленому м’яса додати цибулю, сіль, свіжу зелень, чорний перець, ароматну приправу зіру. Ретельно перемішати до однорідного стану.
Дістати з холодильника охолоджене тісто. Розкачати тісто в джгут і порізати на середні шматочки.
По черзі розкачати кожен шматочок тіста качалкою до круглої форми, діаметром приблизно 15 див.
На середину гуртків викладаємо м’ясну начинку.
З’єднати краї для отримання трикутної форми. Акуратно і щільно защипуємо тісто.
Збиваємо яєчний жовток і змащуємо самсу.
Розігріваємо духовку до 200 °С. Традиційно самсу випікають в тандирі, але при приготуванні в духовці вона також виходить смачною і хрусткою.
Змащуємо деко олією або використовуємо пекарську папір. Викладаємо самсу.
Випікаємо самсу з листкового тіста з м’ясом протягом 40 хвилин.