Сьогодні ми розповімо вам як смачно приготувати гарбуз у духовці за двома класичними рецептами, а також запропонуємо 2 рецепти солодкої гарбуза в духовці! Але давайте почнемо з цікавих фактів про гарбузі. Гарбуз, або “жовтий кавун”, має ряд позитивних характеристик:
- незважаючи на свою щільність, кількість калорій у ній дуже низька;
- у складі багато корисних мікроелементів. Наприклад, калій і бета-каротин, корисні для роботи серця, солі цинку потрібні для підтримки чоловічого організму;
- гарбуз багата клітковиною, тому її можна вживати під час дієт;
- овоч можна їсти в сирому вигляді. Якщо ж сира м’якоть здається позбавленою смаку, можна її приготувати: зварити кашу, розбавивши крупою, яблуками і родзинками, або запекти в духовці.
Простим і швидким способом приготування гарбуза вважається її запікання. Нижче наведено декілька покрокових рецептів як смачно приготувати гарбуз у духовці.
Як приготувати гарбуз у духовці шматочками
Запекти гарбуз можна різними способами: шматочками або фаршировану, як самостійне блюдо, так і в поєднанні з іншими овочами та крупами. Найбільш легкий і швидкий варіант — гарбуз шматочками.
Рецепт №1
Час приготування: 1 год 15 хв
Кількість порцій: 4.
Інгредієнти:
- 0.5 кг гарбуза
- 2 стіл. ложки вершкового масла
- середніх помідора 2 шт
- 300 гр сиру
- сіль, улюблені приправи за бажанням.
Як готувати:
Вимиту й очищену від шкірки і внутрішньої частини гарбуз ріжемо на невеликі шматочки. Відварюємо до готовності. Підсолити. Зливаємо рідину, викладаємо у форму. Другим шаром йдуть тонкі скибочки помідора, далі затираємо твердим сиром і поливаємо розтопленим маслом. Розігріваємо духовку і відправляємо в неї форму на 20 хвилин.
Рецепт №2
Час приготування: 1 година 30 хвилин
Кількість порцій: 4.
Інгредієнти:
- гарбуз 0.5 кг
- молока 100 мл
- борошно 200 гр
- яйця 2 шт
- сметана 100 гр
- олія соняшникова, сіль, приправи
Як готувати:
Очищену миту гарбуз ріжемо шматочками, солимо і відставляємо просочитися хвилин на 20. Тим часом замішуємо тісто з борошна, молока, яєць і дрібки солі. Скибочки гарбуза покриваємо в тісто і обсмажуємо до скоринки. Після викладаємо у форму і поливаємо сметаною. Ставимо в духовку на 30 хвилин при 180 градусах.
Як приготувати солодку гарбуз у духовці
Гарбузові страви можуть бути не тільки в ролі гарніру, але і як десерт.
Рецепт солодкої гарбуза в духовці №1
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 6
Інгредієнти:
- 0.5 кг гарбуза
- 1/2 склянки цукру
- цукрова пудра за смаком
Як готувати:
Вимиту гарбуз нарізаємо скибочками, розкладаємо на деко, покрите папером для випікання. Посипаємо цукром. Ставимо в попередньо нагріту духовку на півгодини при 180-200 градусів. Перед вживанням за бажанням можна покрити цукровою пудрою.
Рецепт №2
Час приготування: 1 годину
Кількість порцій: 6 порцій.
Інгредієнти:
- 1 маленька гарбуз
- 200 гр рису
- 1 середнє яблуко
- 1 середня груша
- 1/3 чашки родзинок
- 1/3 чашки подрібненої кураги
- 200 гр вершкового масла і стільки ж меду
- кориця за бажанням і смаком.
Як готувати:
Гарбуз ретельно обмиваємо, обрізаємо “кришечку”, вичищаємо насіння. Повинен вийти гарбузовий горщик, в який в кінці буде складатися начинка. Гарбуз ставимо на деко, підливаємо на дно трохи води і ставимо в духову піч на 40 хвилин. Рис відварюється до готовності. Вимиті фрукти натираються на тертці, обсмажуються на сковороді в олії близько 3-х хвилин. Потім додаємо прянощі і родзинки. Смажимо ще стільки ж часу, помішуючи. Фрукти і рис перемішуємо. Витягуємо гарбуз з духовки, складаємо кашу всередину, поверх усього кладемо трохи вершкового масла і накриваємо “кришечкою”. Відправляємо в духовку на півгодини. Перед вживанням “горщик” розрізається на часточки, і кожному на тарілку кладуть шматочок гарбуза з фруктовим пловом. Приємного апетиту!