Рецепти соусів для шашлику з фото

Незважаючи на те, що шашлик часто сприймається як «традиційне літнє блюдо, їмо ми його фактично цілий рік. Готуємо його не тільки на вогнищі або мангалі, але і в електричній шашлычнице. Хто ж не любить добре замаринований, просмажений шашличок, та якого ще подається обов’язково смачний соус? Чому обов’язково? Та тому що соус для шашлику незамінний додаток або як прийнято зараз говорити «топпінг», до смаженого м’яса.

 
Рецептів існує безліч, але в основі традиційного рецепту лежать томатна паста або свіжі помідори. У кавказькому варіанті основу соусу до шашлику складають сливи і називається він «ткемалі». Далі розповімо як готувати кілька найпопулярніших і одночасно простих у приготуванні, рецептів соусу для шашлику.

1. Томатний соус

Час приготування: 30 хв.
Кількість порцій: 20-25

Інгредієнти:

  • Томатна паста – 1 літр;
  • Цибулина -1 шт.;
  • Часник – 5 зубчиків;
  • Зелень – основний базилік, можна трохи кінзи і кропу;
  • Сіль, перець – за смаком.

Приготування:

Переливаємо томатну пасту в глибоку посуд (каструлі, сотейник) і додаємо до неї 1 склянку теплої кип’яченої води. Добре перемішуємо і починаємо готувати на середній температурі. У процесі варіння постійно перемішуємо. Як тільки маса почала кипіти засипаємо в неї дрібно нарізану цибулю, зелень, сіль і перець.
Даємо покипіти не більше 4 хвилин, відставляємо з плити і додаємо продавлений через часникодавку часник. Остуджуємо його і все, наш соус готовий до вживання!
Він підійде для будь-якого м’яса, але особливо соус хороший до шашлику зі свинини або баранини.

2. Грузинський соус

Час приготування: 40 хв.
Кількість порцій: 25-30

Інгредієнти:

  • Помідори – 1,5 кг;
  • Часник – 1 зубчик;
  • Аджика готова – ½ столової ложки;
  • Зелень – кінза, базилік – по пучку, орегано – 1 гілочка;
  • Сіль, перець – за смаком.
Дивіться також:  Смачні рецепти під час посту щодня

Приготування:

Помідори очищаємо від шкірки, ріжемо на дві частини і акуратно виймаємо насіння з допомогою ложки. М’якоть подрібнюємо за допомогою блендера або м’ясорубки.
Переливаємо вийшов густий томатний сік у сотейник, на сильному вогні залишаємо до кипіння і далі тушкуємо протягом 20 хвилин на повільному вогні.
Приблизно за 5 хвилин до готовності закладаємо в майбутній соус залишилися інгредієнти, перемішуємо і довариваем.
Соус рекомендується подавати до м’яса дуже холодним. Відмінно поєднується з будь-яким м’ясом.

3. Ткемалі

Час приготування: 20 хв.
Кількість порцій: 25-30

Інгредієнти:

  • Червона слива, очищена від кісточок – 1 кг;
  • Цукор – 50 гр;
  • Сіль – 15 гр;
  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Гострий червоний перець – ½ маленького стручка;
  • Зелень – кріп, кінза – по 1 пучку;
  • Коріандр мелений – ½ чайної ложки.

Приготування:

Пропускаємо очищені сливи через м’ясорубку або блендер, додаємо цукор, сіль. Перекладаємо вийшло пюре в сотейник, доводимо до кипіння і продовжуємо кип’ятимо ще протягом 5 хвилин.
Додаємо дрібно нарізані часник, перець, зелень і коріандр. Добре змішуємо і доводимо масу до кипіння повторно. Далі знімаємо з вогню і охолоджуємо.

4. Сацибелі

Час приготування: 30 хв.
Кількість порцій: 25-30

Якщо попередні рецепти, описаних вище соусів, відмінно підходять до шашлику з свинини, баранини або яловичини, то сацибелі – це ідеальний соус до білого м’яса птиці.

Інгредієнти:

  • Волоські горіхи очищені – 200 гр;
  • Цибуля – 200 гр;
  • Винний оцет – 200 мл;
  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Червоний мелений перець – 2 гр;
  • Зелень – кінза, м’ята – по кілька гілочок;
  • Бульйон або вода – 500 мл;
  • Сіль, перець – за смаком.

Приготування:

Волоські горіхи подрібнюємо за допомогою ступки. Перекладаємо в глибоку посуд, додаємо до них оцет і ретельно змішуємо. В отриману суміш додаємо воду або гарячий бульйон і знову перемішуємо.
Дрібно шаткуємо цибулю, зелень, тиснемо часник. Все це додаємо в соус, солимо, перчимо та ретельно перемішуємо до однорідної маси. Готово! Соус можна подавати!
При приготуванні цього соусу важливо пам’ятати, якщо використовуєте бульйон курячий, то соус буде поєднуватися тільки з курячим шашликом, яловичий – то шашлик повинен бути з яловичини або телятини.
Візьміть також до уваги, що винний оцет в цьому рецепті можна замінити на гранатовий або ожиновий сік, взятий в тій же кількості.

Дивіться також:  Тісто для пирога без дріжджів | Смачні рецепти

Прокрутка до верху