Рецепти соусів з злив до м’яса

Сливи – фрукти, як і яблука, досить універсальні. З них готують солодкі страви (варення, компоти, джеми) і в якості основи для соусів їх охоче використовують. Давно помічено, що мариновані сливи з їх чудовим ароматом, чудово поєднуються з м’ясом, особливо з шашликом. Мариновані сливи входять до складу складного гарніру для свинячих відбивних, лангет, натуральних котлет на кісточці. Досвідчені господині, справжні чарівниці на кухні, винахідливі кухаря, готують чимало відмінних соусів із слив і м’ясних страв. У цій статті розглянемо деякі рецепти сливових соусів.

Соуси до м’яса із слив рецепти

Аджика сливова

Рецепт грузинської кухні, взятий на озброєння російськими кухарями.

Інгредієнти для сливової аджики:

  • сливи – 2 кг,
  • перець солодкий болгарський – 1 кг,
  • часник – 200 гр.,
  • перець гіркий – 3 стручки,
  • цукор – 250 гр.,
  • сіль – 50 гр.,
  • томатна паста – 60 гр.,
  • Зелень петрушки, кінзи, кропу – по 1 пучку,
  • перець – 10 гр.,
  • гвоздика – 12 шт.,
  • лимон – 1 шт.

Приготування сливової аджики

  • Сливи для цього рецепта придатні будь-якого сорту, стиглі, без червоточини. Сливи промити, розламати навпіл і видалити кісточку.
  • Підготувати перець . Для цього і солодкий і гіркий перець промити, розрізати на частини і видалити насіння.
  • Часник очистити від покривної сорочки.
  • Пропустити через м’ясорубку сливи, перчики, часник.
  • Викласти сливову суміш у миску, додати сіль, цукор, гвоздику, запашний перець і поставити варити на повільному вогні, постійно помішуючи.
  • Кріп, петрушку і кінзу вимити і дрібно порізати.
  • Через 20 хвилин викласти в аджику січену зелень і сік лимона. Аджику перемішати і продовжити варіння ще 20 хвилин.
  • У підготовлені баночки викласти соус і закатати.
  •  

    Сливовий Соус з яблуками

    Інгредієнти для сливового соку з яблуками:

    • сливи – 1.8 кг,
    • яблука – 1.5 кг,
    • цукор – 600 гр.,
    • вода – 200 мл,
    • гвоздика – 8 шт.,
    • кориця – 2 ч. л.,
    • мелений перець чилі – 1 ч. л.,
    • оцет – 150 мл
    Дивіться також:  Рецепт фаршированого коропа в духовці

    Приготування сливового соусу з яблуками.

  • Сливи вимити, розрізати, вийняти кісточку.
  • Промиті яблука розділити на четвертинки і видалити серцевину. Можна не чистити від шкірки.
  • Яблука і сливи подрібнити на м’ясорубці або блендері.
  • Приготувати маринад. Для цього варити корицю і гвоздику кілька хвилин. Потім гвоздику викинути і додати пряну воду цукор, мелений пекучий перець і оцет. Трохи прокип’ятити.
  • Пюре із слив з яблуками викласти в каструлю і влити гоһячий маринад. Далі суміш добре перемішати і варити 45 хвилин, періодично помішуючи.
  • Викласти соус в підготовлені банки і закрити звичним способом.
    • сливи (алича, ткемалі, кислі сливи) – 8 кг,
    • м’ята лимонна – 15 гр.,
    • кінза – 60 гр.,
    • коріандр – 80 гр.,
    • перець чилі – 5 гр.,
    • часник – 6 зубчиків,
    • сіль – 70 гр.

     

    Сливовий соус до смаженої баранини

    Сливовий соус до м’яса, який готують перед подачею на стіл.

    Інгредієнти для сливового соусу до смаженої баранини:

    • сливи великі – 6 шт.,
    • часник – 2 зубчики,
    • цибуля червона 0.5 шт,
    • олія оливкова – 25 гр.,
    • цукор – 40 гр.,
    • петрушка – жменька,
    • перець чорний мелений – 5гр.,
    • сіль – за смаком.

    Приготування сливового соусу до смаженої баранини

  • Чисті сливи дрібно нарізати.
  • Цибулю і часник порізати маленькими кубиками.
  • У сотейник вилити олію і злегка підсмажити на ньому цибулю і часник. Потім викласти сливи, посолити, поперчити, додати трохи води і варити кілька хвилин.
  • Теплий соус перекласти в соусник і подати до столу.
  •  

    Кавказький соус із слив і горіхів

    Інгредієнти для кавказького соусу із слив і горіхів:

    • сливи – 300 гр.,
    • вода – 350 мл,
    • горіхи волоські нечищене – 200 гр.,
    • часник 3 зубчика,
    • кінза – 1 невеликий пучок
    • гіркий перець – за смаком,
    • сіль.
    Дивіться також:  Курячий суп з вермішеллю і картоплею – 7 рецептів приготування локшини

    Приготування кавказького соусу із слив і горіхів.

  • Сливи будь-якого сорту промити, покласти в каструлю, залити водою і варити до м’якості. Потім перетерти сливи в друшляку з маленькими отворами.
  • Горіхи перемолоти в кавомолці або блендері.
  • Часник і кинзу розтерти в ступці до кашоподібного стану.
  • Викласти в каструлю сливове пюре, горіхи, кінзу, часник, посолити, поперчити і варити близько півгодини.
  • Вилити соус в підходящий посуд. Якщо приправа виявиться занадто густий, то можна розвести її сливовим соком.
  • Вилити соус в підходящий посуд. Якщо приправа виявиться занадто густий, то можна розвести її сливовим соком.
  • Прокрутка до верху