Рецепти тіста на манти – Класичний і без яєць

Манти від пельменів трохи відрізняються. Начинка тісто на манти і пельмені здебільшого однакові, відрізняються вони тим, що пельмені варяться, а манти готуються на паровій бані.

Для приготування мантів застосовують особливі решітки-касканы, які встановлюються на дні пароварки, в побуті такий посуд називають мантоваркой або мантницей. Правда, ще однією відмінністю є те, що фарш на манти рубають ножем, а для пельменів подрібнюють у м’ясорубці. Їсти манти прийнято руками. Але їх поєднує одну якість – вони ситні і дуже смачні.

В класичний рецепт тіста на манти входить борошно, вода і сіль. Однак існують рецепти, в склад яких входять курячі яйця і дріжджі. Тісто замішують більш густим, ніж для пельменів і його неодмінно треба відкладати для дозрівання хвилин на 30, покривши злегка мокрою серветкою.

Класичний рецепт тіста на манти

На 0,5 кг пшеничного борошна беремо півсклянки води, 2 яйця і 1 чайну ложку кухонної солі.

Як зробити тісто на манти правильно

Пшеничне борошно спочатку просіваємо через сито, щоб усунути всілякі смітинки і збагатити киснем. Просіяне борошно висипаємо на робочу поверхню столу, формуємо з неї гірку і робимо воронкоподібне заглиблення. Окремо злегка збиваємо яйця з підсоленою водою і вливаємо в це поглиблення з борошна.

Вимішуємо тісто настільки, доки воно не буде однорідним, з блискучою поверхнею і перестане приставати до рук. З тіста утворимо ком, кладемо в ємність накриваємо злегка вологою серветкою. Прибираємо його на 30-40 хвилин для дозрівання.

Як приготувати тісто на манти без яєць по-узбецьки

Беремо 300 г просіяного пшеничного борошна, 7 столових ложок води і солі 1 р. Аналогічно попереднім рецептом висипаємо борошно на стільницю і вливаємо в середину підсолену воду. Тісто замішуємо круте як на локшину. Відкладаємо готове тісто для витримки на 30 хвилин, закриваємо зволоженим рушником. Тісто на узбецькі манти теж готують без яєць.

Дивіться також:  Рецепт смачного пирога з какао

Щоб приготувати манти по-узбецьки знадобляться такі продукти:

Для тесту на манти по-узбецьки потрібно взяти:

  • – 400 р борошна;
  • – 150 мл води;
  • – 1 г солі.

Для начинки на узбецькі манти беремо:

  • – жирну баранину 500 м;
  • – цибуля ріпчаста 3 штуки;
  • – сало курдючне 50 г;
  • – чорний, червоний перець, сіль;
  • – кисле молоко або сметана.

Час приготування становить 1 годину (це разом з вылежкой тіста), на 1 порцію піде 5 штук цієї страви і воно розраховано на 4 порції.

Як правильно готувати манти по-узбецьки

Тісто на манти замішуємо з борошна і підсоленої води, воно повинно вийти крутим і не липким. Відкладаємо його на півгодини відпочивати, а тим часом займемося начинкою.

Баранину і цибулю дрібно рубаємо великим гострим ножем або спеціальним сокиркою для кухні. Чим дрібніше нарубим, тим краще, можна орієнтуватися на розмір горошинки. Перемішуємо цибулю і м’ясо, приправляємо чорним або червоним перцем і сіллю. Курдючне сало потрібно нарізати досить дрібно.

Рецепт – манти по узбецьки

З тіста розкачуємо величезну, але тонкий коржик, нарізаємо її квадрати 10х10 см, покласти на середину кожного столову ложку фаршу і шматочок курдючного сала. Тепер потрібно правильно защипнути манти. Щоб це зробити потрібно, з’єднати кінчики квадрата по діагоналі і защепити так, щоб утворилася витягнута форма.

Кришки парової каструлі змащуємо маслом і викладаємо манти, окропивши кожен холодною водою.

Варитися манти на пару від киплячої води або бульйону 40 хвилин. Готові манти виявляться злегка підсохлими, і не будуть приліплюватися до рук.

Готові манти викладаємо на блюдо і обливаємо соусом сатан (бульйон, перемішаний сумішшю оцту, солі, перцю і жиру), сметаною або кислим молоком щедро притрусивши свіжою зеленню. Можна подавати порційно з м’ясним бульйоном.

Дивіться також:  Як варити суп? 9 рецептів приготування супу

Прокрутка до верху