Манти від пельменів трохи відрізняються. Начинка тісто на манти і пельмені здебільшого однакові, відрізняються вони тим, що пельмені варяться, а манти готуються на паровій бані.
Для приготування мантів застосовують особливі решітки-касканы, які встановлюються на дні пароварки, в побуті такий посуд називають мантоваркой або мантницей. Правда, ще однією відмінністю є те, що фарш на манти рубають ножем, а для пельменів подрібнюють у м’ясорубці. Їсти манти прийнято руками. Але їх поєднує одну якість – вони ситні і дуже смачні.
В класичний рецепт тіста на манти входить борошно, вода і сіль. Однак існують рецепти, в склад яких входять курячі яйця і дріжджі. Тісто замішують більш густим, ніж для пельменів і його неодмінно треба відкладати для дозрівання хвилин на 30, покривши злегка мокрою серветкою.
Класичний рецепт тіста на манти
На 0,5 кг пшеничного борошна беремо півсклянки води, 2 яйця і 1 чайну ложку кухонної солі.
Як зробити тісто на манти правильно
Пшеничне борошно спочатку просіваємо через сито, щоб усунути всілякі смітинки і збагатити киснем. Просіяне борошно висипаємо на робочу поверхню столу, формуємо з неї гірку і робимо воронкоподібне заглиблення. Окремо злегка збиваємо яйця з підсоленою водою і вливаємо в це поглиблення з борошна.
Вимішуємо тісто настільки, доки воно не буде однорідним, з блискучою поверхнею і перестане приставати до рук. З тіста утворимо ком, кладемо в ємність накриваємо злегка вологою серветкою. Прибираємо його на 30-40 хвилин для дозрівання.
Як приготувати тісто на манти без яєць по-узбецьки
Беремо 300 г просіяного пшеничного борошна, 7 столових ложок води і солі 1 р. Аналогічно попереднім рецептом висипаємо борошно на стільницю і вливаємо в середину підсолену воду. Тісто замішуємо круте як на локшину. Відкладаємо готове тісто для витримки на 30 хвилин, закриваємо зволоженим рушником. Тісто на узбецькі манти теж готують без яєць.
Щоб приготувати манти по-узбецьки знадобляться такі продукти:
Для тесту на манти по-узбецьки потрібно взяти:
- – 400 р борошна;
- – 150 мл води;
- – 1 г солі.
Для начинки на узбецькі манти беремо:
- – жирну баранину 500 м;
- – цибуля ріпчаста 3 штуки;
- – сало курдючне 50 г;
- – чорний, червоний перець, сіль;
- – кисле молоко або сметана.
Час приготування становить 1 годину (це разом з вылежкой тіста), на 1 порцію піде 5 штук цієї страви і воно розраховано на 4 порції.
Як правильно готувати манти по-узбецьки
Тісто на манти замішуємо з борошна і підсоленої води, воно повинно вийти крутим і не липким. Відкладаємо його на півгодини відпочивати, а тим часом займемося начинкою.
Баранину і цибулю дрібно рубаємо великим гострим ножем або спеціальним сокиркою для кухні. Чим дрібніше нарубим, тим краще, можна орієнтуватися на розмір горошинки. Перемішуємо цибулю і м’ясо, приправляємо чорним або червоним перцем і сіллю. Курдючне сало потрібно нарізати досить дрібно.
Рецепт – манти по узбецьки
З тіста розкачуємо величезну, але тонкий коржик, нарізаємо її квадрати 10х10 см, покласти на середину кожного столову ложку фаршу і шматочок курдючного сала. Тепер потрібно правильно защипнути манти. Щоб це зробити потрібно, з’єднати кінчики квадрата по діагоналі і защепити так, щоб утворилася витягнута форма.
Кришки парової каструлі змащуємо маслом і викладаємо манти, окропивши кожен холодною водою.
Варитися манти на пару від киплячої води або бульйону 40 хвилин. Готові манти виявляться злегка підсохлими, і не будуть приліплюватися до рук.
Готові манти викладаємо на блюдо і обливаємо соусом сатан (бульйон, перемішаний сумішшю оцту, солі, перцю і жиру), сметаною або кислим молоком щедро притрусивши свіжою зеленню. Можна подавати порційно з м’ясним бульйоном.