М’ясо кальмара є дієтичним продуктом, тому підходить для раціону всієї родини. Крім того, воно дуже корисно, так як містить велику кількість мінералів, амінокислот і вітамінів. При відносно невисокій ціні, м’ясо кальмара використовується не так часто тому, що не всі знають, як готувати кальмари правильно, щоб м’ясо було м’яким і ніжним. Для цього існує кілька секретів:
- Перш за все, треба навчитися вибирати сам продукт. У магазини кальмари потрапляють найчастіше в замороженому вигляді. Обов’язково зверніть увагу на колір тушок – він повинен бути сірувато-рожевим або фіолетовим, що свідчить про свіжість, а також тушки не повинні злипатися. У зворотному випадку можна бути впевненими, що продукт вже неодноразово піддавався заморожуванню, отже, м’ясо буде або занадто жорстким, або при тривалому готуванні почне розповзатися.
- Наступний етап – це очищення тушок від шкірки і нутрощів. Для його полегшення краще помістити їх в глибокий посуд, обдати окропом і залишити на кілька хвилин. Шкірка «згорнеться», а її залишки легко очистяться за допомогою ножа. Далі віддаляються нутрощі і прозорий хребет. Після цього тушки кальмара досить прополоскати під проточною водою.
- Як приготувати кальмари? В першу чергу їх необхідно правильно відварити. М’ясо кальмара стане ніжним лише у двох випадках: якщо піддається термічній обробці менше 3-х хвилин, або, навпаки, більш півгодини. Є дуже простий спосіб приготувати напівфабрикат з тушок кальмарів, з якого згодом можна готувати як різні салати, так і другі страви або супи. У закипілу воду треба додати лавровий лист, перець-горошок і посолити за смаком. Потім по черзі опускати туди тушки кальмара, утримуючи їх у воді по 10 секунд.
Як смачно приготувати кальмари
Отже, основа для майбутніх страв готова. Як приготувати кальмари смачно краще всіх знають жителі середземноморського узбережжя, тому більшість рецептів прийшло до нас звідти. Наведемо нижче кілька з них. Кожен з рецептів розрахований на три – чотири порції, приблизний час приготування зазначено після назви.
Суп з кальмара
Час приготування – 30-35 хв.
Інгредієнти для супу з кальмара:
- Кальмар (250 гр.)
- Картопля (500 гр.)
- Морква (1 середня)
- Цибуля (1 середній)
- Петрушка
- Олія соняшникова
- Сіль, перець, спеції (за смаком)
Плов з кальмара
Час приготування – 40-45 хв.
Інгредієнти для плову з кальмара:
- Кальмар (250-300 гр.)
- Рис (1 склянка)
- Морква (1 середня)
- Цибуля (1 середній)
- Томатна паста (1 ст. ложка)
- Олія соняшникова (100-150 гр.)
- Сіль, перець за смаком
Додати масло, що залишилося і томатну пасту, спеції і залити кип’яченою водою, щоб вона покривала всю суміш на кілька мм. Тушкувати на середньому вогні близько півгодини.
Салат з кальмара
Час приготування – 30 хв.
Інгредієнти для салату з кальмарів:
- Кальмар (1 шт.)
- Сир м’який (100-150 гр.)
- Виноград без кісточок (100 гр.)
- Листя салату (підлога пучка)
- Сік половини лимона
- Олія оливкова (1 ст. ложка)
Існує безліч рецептів, як готувати кальмари. Не бійтеся проявляти фантазію і приємного вам апетиту!