У розпорядженні сучасних господинь величезна кількість різноманітних рецептів з гарбуза. Серед них і перші страви, і гаряче, і випічка, і навіть напої. Для приготування вподобаних варіантів підійде як свіжий, так і заморожений овоч.
Перші страви з гарбуза: рецепти
Найчастіше готуються саме перші страви з гарбуза. Найніжніші супи-пюре насиченого оранжевого кольору припадуть до смаку і дітям, і дорослим.
Суп-пюре з гарбуза
Склад продуктів: кіло гарбуза, велика цибулина, 1 л овочевого бульйону, гранульований часник, 30-40 г вершкового масла, 170 мл жирних вершків, щіпка зіри і сушеної петрушки, велика сіль.
- Гарбуз позбавляється від шкірки і серцевини, ріжеться кубиками. Разом з дрібними шматочками очищеного лука вона відправляється у сковорідку з добре розігрітим вершковим маслом. Попередня обсмажування овочів дозволить зробити смак готового частування більш насиченим.
- У гарячий бульйон переміщуються продукти з сковорідки. Після закипання він вариться 20-25 хвилин до готовності овочів.
- Додаються приправи, гранульований часник і велика сіль за смаком.
- Майбутній суп обробляється відповідною насадкою блендера.
У масу вливаються вершки, після чого суп-пюре з гарбуза прогрівається.
Пряний смак з імбиром
Склад продуктів: 830 г гарбузової м’якоті, крихітний шматочок перцю чилі, цибулина, кам’яна сіль, часточки свіжого часнику за смаком, трохи меленої кориці, 670 мл очищеної води, 3-3,5 см імбирного кореня.
- На сильно розігрітому пісному маслі смажаться великі шматки цибулі і часнику.
- Потім до них переміщуються скибочки гарбуза і трохи води. Маса залишається на вогні до м’якості складових.
- У майбутній суп додається кориця, дрібно нарізаний перчик і тертий імбир. Частування вариться ще 2-3 хвилини, після чого знімається з вогню і ненадовго залишають настоюватися.
Маса пюрируется і солиться.
Гарбузовий суп з креветками
Склад продуктів: 340 г гарбуза, 220 г креветок, великий солодкий болгарський перець, 1 шт. моркви, цибулина, щіпка солодкої меленої паприки, сіль.
- Гарбуз очищається від усього зайвого, ріжеться невеликими шматочками і вариться до м’якості. З неї зливається вода.
- Залишилися овочі ріжуться невеликими шматочками і обсмажують на розігрітому маслі. Потім вони солятся, присипаються паприкою і перекладаються до гарбузі. Маса пюрируется, а після, за допомогою окропу регулюється густота супу.
- Креветки розморожуються, відварюються в окропі 2,5—3 хвилини, після чого очищаються від усього зайвого.
Морепродукти дрібно нарізати і висипаються в готовий суп.
Ситний обід з квасолею
Склад продуктів: повний стакан відвареної білої квасолі, 230 г свіжої м’якоті гарбуза, дрібна цибулина, 2 моркви, половина черешкової селери, свіжий часник, 1 л курячого бульйону, 2 томата, щіпка сушеного чебрецю, сіль.
- У каструлі з товстим дном на протязі кількох хвилин обсмажується соломка моркви разом з подрібненими цибулею і часником.
- Далі до овочів пересипаються кубики м’якоті гарбуза і невеликі шматочки селери. Обсмажування триває ще 6-7 хвилин.
- У ємність з обсмаженням виливається бульйон. Після закипання суп вариться до розм’якшення овочів.
- Додається заздалегідь зварена квасоля, сіль, чебрець і кубики свіжих томатів.
Після повторного закипання страва вариться ще 6-7 хвилин.
Крем-суп з гарбуза з вершками
Склад продуктів: 620 г свіжої гарбузової м’якоті, цибулька, морква, сіль, 140 мл жирних вершків, свіжий часник, щіпка подрібненого мускатного горіха, сіль.
- Для будь-якого гарбузового супу варто вибирати стиглий ароматний овоч з яскравою м’якоттю. Він нарізається кубиками і разом з іншими подрібненими овочами і часником відправляється обсмажуватися.
- Овочі заливаються невеликою кількістю підсоленого окропу, варяться до повної готовності, а після пюрируются.
- У майже готову страву вводяться підігріті вершки і мускатний горіх.
Залишилося повторно прогріти суп і подавати його до столу.
Варіант приготування в мультиварці
Склад продуктів: 420 г м’якоті гарбуза, велика ріпчаста цибулина, морквина, 1,5 ст. не занадто жирних вершків, сіль з будь-якими спеціями.
- У чаші «розумної» каструлі великі шматки гарбуза варяться в окропі 20-25 хвилин. Для цього підходить режим «Пароварка» або «Суп». Точний час приготування залежить від сорту овоча.
- Готову гарбуз перекладається на тарілку, а в чистій чаші з розігрітим маслом обсмажуються залишилися подрібнені овочі.
- Коли цибуля та морква стануть м’якими і соковитими, до них повертається гарбуз.
- Складові супу перетворюються в пюре, солятся, присмачуються спеціями і заливаються вершками.
Залишилося довести частування до кипіння і відразу ж розкладати його по тарілках.
Другі страви з гарбуза
Навіть в якості другої страви до столу можна подати гарбуз. Асортимент варіантів дуже великий – від каші до мантів.
Гарбуз, запечений в духовці цілком
Склад продуктів: великий гарбуз, цибулина, 3-4 картоплини, 230 г свіжих печериць, півсклянки сметани, 70 г напівтвердого сиру, сіль, пахучі трави.
- Дрібні шматочки цибулі і грибів обсмажують на добре розігрітому маслі до готовності.
- Очищена картопля вариться до м’якості. Вода, що залишилася в каструлі, не виливається.
- У гарбуза зрізати «кришечку». Ложкою выскабливается м’якоть.
- В одержаний «горщик» шарами закладаються шматочки вареної картоплі і піджарка з грибів з цибулею.
- Зверху виливається 1 ст. підсоленого картопляного відвару і розподіляється відразу вся сметана зі спеціями.
- Гарбуз накривається знятої частиною і відправляється в духовку на 90 хвилин при середній температурі.
- Хвилин за 10 до готовності «кришечка» знову видаляється, а вміст «горщика» щедро посипається тертим сиром.
Гарбуз, запечений в духовці, подається до столу.
Рецепт приготування з яблуками
Склад продуктів: 420 г гарбуза, 3-4 великих яблука (переважно кисло-солодких сортів), цукровий пісок за смаком, половина склянки очищеної води.
- Гарбуз миється, чиститься, позбавляється від насіння і ріжеться середніми шматочками.
- Яблука без шкірки і серцевин нарізати скибочками такого ж розміру.
- У підготовлену жаростійку форму по черзі висипаються інгредієнти з першого і другого кроку.
- З води і цукру варять солодкий сироп, яким заливається вміст форми.
На приготування ласощів в духовці йде близько півгодини.
Запечений з м’ясом
Склад продуктів: 420 г будь-якого м’яса, 630 г м’якоті гарбуза, по щіпці меленого коріандру і солодкої паприки, сіль, 160 мл очищеної води.
- Спочатку гарбуз чиститься, миється, ріжеться середніми шматочками і обсмажується до легкої рум’яності на розігрітому маслі. Далі овоч пересипається в миску.
- На жирі, що залишився до золотистої скоринки смажаться і шматочки обраного м’яса. Потім воно перекладається в миску до гарбузі. Інгредієнти перемішуються, солятся і присипаються спеціями.
- Суміш відправляється у вогнетривкий посуд і заливається водою.
Зверху форма покривається фольгою і поставити в духовку, розігріту до середньої температури, приблизно на годину. Ще 15-17 хвилин страва готується вже без покриття.
Гарбузова каша смачна
Склад продуктів: 1,3 л жирного молока, 820 г гарбузової м’якоті, 1 велика ложка рідкого меду, 70 г вершкового масла, щіпка кориці.
Pumpkin porridge
- Перед початком варіння каші з гарбуза овоч чиститься і ріжеться мініатюрними скибочками. Вони заливаються гарячим молоком і варяться до повного розм’якшення. На цій піде приблизно 40-45 хвилин.
- Рідина зливається в окремий посуд, а гарбуз протирається через дрібне сито.
- Блюдо заправляється маслом, медом, корицею.
Подається частування порційно разом зі склянкою молока, використаного в процесі варіння.
Манти з гарбузом
Склад продуктів: 480 г борошна високої сортності, 720 г гарбузової м’якоті, по щіпці меленого коріандру і зіри, 240 мл фільтрованої води, сіль і цукор за смаком, 2-3 цибулини, олію.
- Для тіста об’єднується холодна вода, трохи солі і заздалегідь просеянная борошно.
- Суміш добре вимішується і залишається полежати під рушником на 20-25 хвилин.
- Гарбуз чиститься і ріжеться кубиками, а цибулю – тонкою соломкою. Інгредієнти солятся, присипаються цукром і обсмажуються на сковороді до розм’якшення.
- Тісто розкочується і нарізати невеликими квадратами. У центр кожного з них начинку. Краї защипываются. Низ кожної заготовки мачає в олію, після чого вони викладаються на ярус мантышницы.
Готуються манти з гарбузом в спеціальному пристрої або навіть звичайній каструлі 20-25 хвилин при постійно киплячій підсоленій воді.
Запіканка з гарбуза з манкою
Склад продуктів: 420 г гарбуза, 110 г манної крупи, 3-4 великі ложки цукрової пудри, велике яйце.
- Овочева м’якоть нарізати кубиками, заливається водою і відправляється варитися до повної готовності.
- Гарбуз остуджується, до неї вливається сире яйце і додається пудра. Маса збивається блендером.
- Далі додається манка.
- Після чергового перемішування тісто настоюється 5-7 хвилин, а потім виливається в промаслений форму.
Випікається ласощі 35-45 хвилин в добре розігрітій духовій шафі.
Смажений гарбуз на гарнір
Склад продуктів: будь-яку кількість очищеної гарбуза, суміш перців, сіль.
- Овоч нарізати середніми шматочками.
- Скибочки гарбуза перекладаються в сковорідку з добре розігрітим будь-яким жиром.
- Готується страва на середньому вогні без кришки.
В самому кінці овоч солиться і перчится.
Ситне блюдо з куркою
Склад продуктів: півкілограма курячого філе, по 130 г пармезану і будь-якого напівтвердого сиру, по дрібці сухого базиліка і майорану, свіжий часник, сіль.
- М’ясо миється, обсушивается, ріжеться невеликими шматочками, солиться і присипається спеціями. Підготовлена курятина викладається на дно жароміцної посуду.
- Зверху розподіляються підсолені і змішані з розчавленим часником кубики гарбуза.
- Залишилося висипати на продукти дрібні кубики сиру двох видів.
Ємність накривається фольгою і відправляється на 50-60 хвилин в духову шафу при 200-210 градусів.
Гарбуз, тушкований з овочами
Склад компонентів: півкіло гарбуза, 1 шт. моркви, солодкий болгарський перчик, 2 томата, 2-3 картопляні бульби, 240 г кабачка, цибулина, свіжий часник за смаком, ароматні трави, щіпка цукру, 1 ст. ложка соку лимона.
- Спочатку на розігрітому жирі з сіллю і пучкою цукру обсмажуються подрібнені цибуля та морква.
- Далі в ємність по черзі закладаються всі інші овочі, нарізані кубиками. Першою йде картопля, останньою – гарбуз. Загальний час приготування складе приблизно 35-45 хвилин.
- Готову страву досаливается і сбрызгивается лимонним соком. До нього додається пропущений через прес часник і ароматні трави.
Подається частування зі свіжими пшеничними коржами.
Випічка з гарбуза
Навіть десерт можна приготувати з використанням гарбуза! Він вийде не тільки смачним, але й корисним.
Оладки з гарбуза
Склад компонентів: 420 г м’якоті гарбуза, 2 ст. л. звичайного цукру щіпка ванільного, ½ малий. л. розпушувача, 5 ст. л. борошна високої сортності, 2 великих яйця, щіпка солі.
- Овоч крупно треться. Віджимати його від соку не потрібно.
- Спочатку до гарбузової стружці додаються сирі яйця, а потім всі інші, заявлені в рецепті, компоненти. Борошно з пекарським порошком всипається останньої.
- Інгредієнти добре вимішуються.
- Гарбузові оладки ложкою викладають на сковорідку з розігрітою олією.
Обсмажується частування з двох сторін до рум’яної скоринки.
Гарбузове печиво
Склад продуктів: 160 г овочевий м’якоті, півсклянки цукру-піску, 2 ч. л. з гіркою пекарського порошку, півсклянки рафінованої олії, дрібка солі, 1,5—2 склянки борошна високої сортності, по щіпці меленого імбиру і мускатного горіха.
- Овоч нарізають шматочками і варять до розм’якшення.
- Борошно просіюється зі спеціями, сіллю і розпушувачем.
- Готовий овоч розминається виделкою з цукром і маслом. До нього висипається борошняна маса.
- Замішується липке тісто, з якого руками, змащеними олією, формується печиво.
Випікається десерт в духовці 20-25 хвилин при середній температурі.
Апетитний пиріг з гарбуза
Склад продуктів: 1,5 ст. цукру, 3 великих яйця, 330 г гарбузової м’якоті. 1,5 ст. високосортного борошна, 8 ст. л. рафінованої олії, дрібка солі, 1 ч. л. соди.
- Яйця збиваються до густої піни. До них всипається пісок, який повинен повністю розчинитися в процесі збивання.
- У масу частинами вводиться просеянная борошно і додаються інші заявлені компоненти, крім гарбуза. Соду попередньо потрібно погасити.
- Останньою в тісто відправляється дрібно натертий гарбуз.
- Форма промаслюється і присипається сухарями. У неї виливається отримана маса.
Готується пиріг з гарбузом до сухої скіпи в добре розігрітій духовій шафі.
Солодкий гарбуз, запечений в духовці
Склад компонентів: півкіло стиглої гарбуза, півсклянки лимонного соку, 35-45 г коричневого цукру, дрібку меленої кориці.
- Овоч без шкірки нарізати великими брусочками. Їх товщина повинна вийти близько 1 див.
- Гарбуз викласти на деко, застелене пергаментом, сбрызгивается соком цитрусового і посипається сумішшю з решти сухих компонентів.
Запікається солодка гарбуз у духовці 25-27 хвилин при високому нагріванні.
Домашній кекс з гарбузом
Склад продуктів: 220 г м’якоті гарбуза, 230 г високосортного борошна, 190 г тростинного цукру, 4 великих яйця, 170 мл рослинної олії, 2 мал. ложки розпушувача, щіпка меленої кориці і стільки ж солі.
- Сирі яйця збиваються з тростинним цукром.
- В отриману суміш один за іншим закладаються залишилися складові. Гарбуз попередньо дрібно треться.
- Тісто виливається у підготовлену роз’ємну форму.
Блюдо запікається трохи менше години в духовці.
Гарбуз з сиром, запечений в духовці
Склад продуктів: 270 г гарбуза, 90 г жирного сиру, 40 г манки, 130 мл молока, 2 яйця, шматочок масла, 70 г цукру, 60 г сметани.
- З молока і манки вариться густа каша.
- В окремому посуді в окропі до м’якості готуються шматочки гарбуза і після охолодження перетворюються в пюре.
- Інгредієнти двох перших кроків з’єднуються.
- До них додаються інші складові з рецепта (масло – в розм’якшеному вигляді).
- Весь вміст каструлі збивається блендером і переміщається в пекарську форму.
Запіканка готується в духовці приблизно півгодини – до рум’яного кольору.
Напої з гарбуза
Різні напої з гарбуза прекрасно доповнять обід з стравами з цього овоча. Крім того, вони – прекрасне джерело вітамінів круглий рік.
Домашній гарбузовий сік
Склад продуктів: 1 гарбуз (вагою не більше 5 кг).
- Овоч очищається від усього зайвого, а його м’якоть ріжеться кубиками.
- Гарбуз пропускається через соковижималку на максимальній швидкості.
При бажанні можна додати в напій мед за смаком, а просто чудово він піде з печивом з пісочного тіста.
Компот з гарбуза з яблуками
Склад продуктів: 4 яблука, 420 г гарбуза, 120 г цукру-піску, ¼ ч. л. «лимонки», 1 л. чистої води.
- Очищені яблука і овоч нарізаються кубиками і пересипаються в ємність для варіння.
- До вказаних компонентів висипається цукор і лимонна кислота.
- Вміст каструлі заливається водою.
Вариться напій близько півгодини до прозорості гарбузових шматочків. Пити його можна процідженим, але напевно знайдуться любителі з’їсти ці шматочки вприкуску.
Корисний кисіль із гарбуза і ревеню
Склад продуктів: 5 ст. води, 90 г цукру, 2 ст. л. крохмалю, по 280 г ревеню та гарбуза, цедра лимона за смаком.
- М’якоть гарбуза треться побільше. Ревінь ріжеться невеликими шматочками навскоси.
- Вариться цукровий сироп з додаванням лимонної цедри.
- У киплячу рідину додається ревінь і гарбуз.
- Окремо в невеликій кількості води розвести крохмаль і акуратною цівкою переливається в каструлю.
Напій вариться до загустіння.