Риба чебак – чудове джерело легкозасвоюваного білка і інших поживних мікроелементів таких, як йод, фосфор, кальцій. У Сибіру ця рибка користується великою популярністю і часто присутня в різних видах на столах як завзятих рибалок, так і просто любителів рибних страв.
Чебак – що це за риба
Відповідь на питання про те, що за риба чебак і як вона виглядає, – досить простий, якщо дізнатися її друга назва – «сибірська плітка». Це представник коропових, який мешкає в штучних і природних водних об’єктах Уралу і Сибіру, не рахуючи гірських річок з дуже швидким плином.
Чебак має багато спільного з пліткою: сріблястий забарвлення, блискучий на сонці, вище бічної лінії починає плавно переходити в сіро-зелено-синій колір з відливом, а маса приплюснутого тіла з загостреною головою не перевищує 700 р. Оскільки підвид дуже плідний, він видобувається в промислових масштабах. Раціон риби в основному складається з водоростей, молюсків і личинок комах.
Смажена риба на пательні
Рецепт приготування риби чебак на сковороді дуже простий і вимагає мінімум продуктів. Головна складність полягає тільки в чищенні улову від луски. Хоча при покупці на ринку можна попросити, щоб рибу очистили на місці.
Інгредієнти для приготування смаженої сибірської плотви:
- 2 кг риби;
- 300 г борошна;
- 2 цибулини;
- 70 мл соняшникової олії;
- мелений перець і сіль.
Спосіб приготування:
- Очищена і випотрошена риба добре обсушивается тканиною.
- Чебак солиться, обвалюється в борошні і викладається в розпечене масло.
- Коли підрум’янена сторона виявиться зверху, чебак притрушивается подрібненою цибулею.
- Потім плотва перевертається ще раз і посипається перцем.
Рецепт запікання в духовці
Чебак, запечений в духовці, відрізняється низкокалорийностью і ідеально підходить для дієтичного харчування.
Щоб підготувати апетитний вечерю для всієї родини, будуть потрібні:
- 1 кг плотви;
- 8 картопляних бульб;
- 400 мл сметани;
- 200 г сиру;
- цибулина;
- ½ Лимона;
- сіль і перець.
Черговість дій:
- Чебак очищається, потрошится, звільняється від голів, плавників і великих кісток.
- Філейні частини нарізаються шматочками шириною в 5 див.
- З ½ лимона вичавлюється сік.
- Рибні шматочки солятся, приправляється, сбрызгиваются соком з лимона і відправляються в холод на 30 хвилин.
- Овочі очищаються, після чого картоплю нарізати кружечками, а цибуля – півкільцями.
- Сир натирається на тертці.
- У форму, змащену маслом, викладаються шарами підготовлені інгредієнти: картопля, риба і цибулю.
- Овочі попередньо подсаливаются.
- Верхній шар покривається сметаною, після чого форма відправляється в духову шафу, розігрітий до 170℃ на 50 хвилин.
- За 10 хвилин до закінчення запікання блюдо притрушивается сирної стружкою.
Як завялить рибу чебак
В’ялена сибірська плотва – ласощі для літнього сезону, яке з’їдається швидше, ніж готується.
Щоб насолодитися підв’яленої рибкою, необхідні:
- 1,5 кг випотрошеної риби чебак;
- в 5 раз менше солі.
Спосіб приготування полягає у виконанні наступних дій:
- У риби вспарываются черевця і витягуються нутрощі.
- Підготовлений чебак добре промивається.
- Кожна рибка зсередини і зовні натирається сіллю.
- Підготовлена плотва вкладається в контейнер, який накривається кришкою і залишають на добу при кімнатній температурі.
- По закінченні вказаного часу риба перевертається на інший бік, щоб сіль розподілилася рівномірно, і залишається ще на таку ж кількість часу.
- Потім процедура повторюється ще раз.
- Коли процес засолювання завершиться, розсіл зливається, а риба промивається і заливають чистою водою.
- Через півгодини вода змінюється на свіжу.
- Через 30 хвилин чебак викладається на решітку, де в черевця вставляються зубочистки, а скріпки просмикуються в районі очей.
- Сибірська плотва вивішується в добре провітрюваному приміщенні, закривається марлею і в’ялиться тиждень.
На пару в мультиварці
Багата білком, кальцієм і залізом риба, яка володіє високою харчовою цінністю, в результаті смаження або випікання може втратити частину поживних елементів. Щоб уникнути подібного, можна скористатися способом приготування на пару.
Перед тим, як приготувати рибу чебак в мультиварці, необхідно мати під руками:
- 1 кг риби;
- шматочок імбиру;
- 3 гілочки селери;
- 10 мл соєвого соусу;
- трохи оливкової олії;
- 2 зубчики часнику;
- сіль, перець.
Покрокова інструкція приготування являє собою наступний алгоритм дій:
- У очищеної риби вспарываются черевця, витягуються нутрощі, видаляються голови і плавники.
- Далі віддаляється хребет і великі кістки, щоб вийшли філейні шматочки, які просочуються сіллю і меленим перцем.
- Імбир треться на тертці.
- Часник товчеться, а селеру дрібно рубається.
- З імбиру, часнику і селери готується заправка.
- Пропитавшаяся сіллю і перцем риба викладається в застелений фольгою контейнер для приготування на пару, поливається маслом, соєвим соусом і рівномірно покривається заправкою.
- У чашу мультиварки наливається трохи води, встановлюється ємність з рибою, після чого починається процес приготування в режимі «На пару» з часом у 20 хвилин.
Засолювання риби чебак
Щоб засолити рибу чебак будуть потрібні:
- 2 кг риби;
- 200-300 г солі, залежно від смакових уподобань;
- пряні спеції.
Хід роботи полягає у виконанні таких маніпуляцій:
- Свіжа чи розморожена при кімнатній температурі риба промивається.
- Готується чистий контейнер для засолювання, по дну якого розподіляється сіль в якості подушки.
- Далі укладається перший шар риби, присыпающийся сольовими кристалами і невеликою кількістю прянощів.
- Таким чином викладається вся сибірська плотва.
- Останній шар також присипається сіллю, після чого ємність поміщається в прохолодне місце на 2 доби.
- По закінченні вказаного часу чебак вимочується годину або два, щоб висушена риба не виявилася надто солоною.
- Сушиться чебак загорнутий в марлю в добре провітрюваному приміщенні. Процес займає 2 дні.
Навариста юшка
З річкової риби в кількості 600 г можна приготувати дуже смачний і ароматний суп.
Крім основного продукту, необхідні:
- 4 картопляні бульби;
- 30 г пшона;
- цибулина;
- 3-4 гілочки кропу;
- лавровий лист;
- сіль і приправи.
Щоб подати до обіднього столу смачний і наваристий рибний суп з дієтичного і багатого поживними елементами річкового продукту:
- Риба очищається, потрошится і відправляється в каструлю з підсоленою водою, яка щойно закипіла.
- З овочів готуються досить великі шматочки.
- Через ¼ години чебак витягується з каструлі і викладається на тарілку.
- Бульйон проціджують, після чого в нього надсилаються овочі, зелень і лавровий лист.
- Через 10 хвилин у суп всипається пшоно.
- Через 15 хвилин вуха розливається по тарілках, де вже розкладені шматочки відвареної сибірської плотви.
Чебак – чудова річкова риба, в якій міститься лише 100 ккал на 100 г, що перетворює її в ідеальний продукт для дієтичного меню.