Риба голець – це невеликий вид з гладким тільцем, який є близьким родичем родини лососевих. Але на відміну від сьомги або форелі, м’ясо гольця не таке жирне, але при цьому дуже м’яке, ніжне і соковите. Багато кухарі радять таку рибу смажити або запікати, головне не перетримати її в духовці, щоб вона не вийшла сухою.
Риба голець, запечена в духовці
Риба голець вважається червоної, у неї дуже ніжне м’ясо, тому страви з неї виходять соковитими і приємними на смак.
Готувати таку рибу – одне задоволення! Відсутність луски і невеликі розміри роблять процес приготування легким і швидким.
Спосіб приготування:
- Підготовлену тушку натираємо сіллю і перцем, рослинним маслом і обкладаємо лимонними часточками. Залишаємо маринуватися на 1 годину.
- На лист фольги викладаємо нарізану кільцями цибулю, зверху – слайсы лимона і нашу рибу. Загортаємо все у фольгу і ставимо в духовку на 20 хвилин.
- Після закінчення цього часу акуратно розгортаємо металевий «панцир» і запікаємо гольця ще 10 хвилин, але не більше, щоб риба не втратила свою соковитість.
Як смачно посмажити на сковороді
Приготований голець на сковороді – це дуже смачно. Соковита, ароматна, з хрусткою скоринкою риба не залишить нікого байдужим.
Для панірування риби особливо добре підходить рисова мука, але можна використовувати картопляне або пшеничну.
Спосіб приготування:
- Почищену тушку нарізаємо на порції. Спочатку можна розрізати його впоперек, а потім кожен шматочок навпіл.
- Маринуємо заготовки в лимонному соці.
- Рисове борошно змішуємо з сіллю і перцем.
- Збиваємо яйце з невеликою кількістю води (однієї столової ложки буде достатньо).
- Розігріваємо сковороду з соняшниковою олією. Беремо рибні шматочки і спочатку занурюємо їх у яйце, а потім обвалюємо в паніровці. Смажимо на невеликому вогні до золотистої скоринки.
Фарширована риба з овочами
Багато господинь впевнені в тому, що фарширувати рибу справа складна і трудомістка. Але така думка помилкова. Навпаки, нафарширувати голець під силу будь-якому кулінару.
- Досить зняти шкірку з риби.
- Наповнити очищену тушку будь-якою начинкою.
- Потім запекти в духовці і прикрасити страву свіжою зеленню і овочами.
Повірте, ваші гості будуть приємно здивовані.
Спосіб приготування:
- Як сказано вище, насамперед потрібно акуратно зняти з тушки шкуру. Тут все просто – відрізаєте голову, просовываете пальці під шкірку і, просуваючись у напрямку до хвоста, відокремлювати її від м’якоті. Як тільки доходить до хвостового плавця, робите невеликий надріз вздовж хребта в парі сантиметрів від хвоста, выворачиваете шкірку і потім її расправляете. За допомогою ножа відокремлювати м’ясо від кісток.
- Пропускаємо Через м’ясорубку м’ясо риби із зубком часнику, 100 г сала і декількома шматочками хліба. Останній інгредієнт потрібно попередньо замочити в молоці. Додаємо у фарш, спеції, яйце і подрібнену зелень петрушки.
- Фаршем наповнюємо шкірку, але не дуже щільно, так як під час запікання він може збільшитися, і тоді шкурка просто лопне.
- Форму для запікання застеляємо фольгою, змащуємо олією і викладаємо поверх неї нафаршировану рибу.
- Розігріваємо духовку до 180 градусів і запікаємо гольця 40 хвилин. За 10 хвилин до готовності заготовку можна полити утворився соком.
Засолювання червоної риби голець
Для засолювання підходять жирні сорти риби, такі як сьомга і форель. Але не всім вони по кишені. Відмінною альтернативою є засолювання гольця – у нього досить щільне м’ясо, він в міру жирний і доступний за ціною.
Спосіб приготування:
- Відрізаємо у тушки хвіст і голову, очищаємо від всіх нутрощів.
- Вздовж хребта робимо надріз і за допомогою ножа акуратно відокремлюємо м’ясо вздовж хребта з одного і з іншого боку. Руками знімаємо м’ясо з реберних кісток.
- Філе промиваємо й обсушуємо паперовим рушником.
- Змішуємо сіль (2 ст. ложки) і цукор (1 ст. ложку). Посипаємо отриманої сипучої сумішшю рибні заготовки з двох сторін.
- Обмотуємо напівфабрикати харчовою плівкою, можна прямо з тарілкою, на якій вони лежать, і ставимо в прохолодне місце на 2 дні.
Готуємо з картоплею
Запечена червона риба голець з картоплею в вершково-гірчичному соусі стане хорошим вибором для легкої вечері, адже вона містить мало калорій, а значить, її можна вживати навіть під час дієти.
Спосіб приготування:
- Картоплю нарізаємо тонкими скибочками, приправляємо сіллю і перцем, скроплюємо оливковою олією і викладаємо у форму для запікання.
- Підготовлену рибу нарізаємо на порційні шматки, солимо і кладемо поверх картоплі.
- Змішуємо 200 мл вершків з подрібненою зеленню петрушки, додаємо 2 столові ложки зернової гірчиці, перемішуємо і виливаємо отриманим соусом рибу.
- Запікаємо страву протягом 40 хвилин при температурі 180 градусів.
Фарширована креветками
Фаршировані креветками голець – це оригінальне, красиве і дуже смачне блюдо. Приготувати рибу можна не тільки з креветками, але і з м’ясом краба, смак якого дуже ніжний і по-своєму унікальний.
Спосіб приготування:
- На тушці робимо невеликі надрізи і вкладаємо туди тонкі скибочки лимона.
- Цибулю-шалот подрібнюємо і обсмажуємо на вершковому маслі. Додаємо 50 г печериць і тушкуємо ще 10 хвилин.
- Беремо 200 г креветок, 150 г м’яса краба і ріжемо морепродукти на невеликі шматочки. Перемішуємо їх з обсмаженою цибулею і грибами.
- Фаршируємо начинкою рибу і кладемо її в змащену форму. Посипаємо заготівлю перцем, поливаємо рослинною (оливковим) маслом і ставимо в духовку на 30 хвилин.
Рецепт запікання з сиром і мигдалем
Фарширована риба – це завжди святкове блюдо. Ніжна начинка, ефектна подача і простота в приготуванні роблять таке блюдо популярним у всьому світі.
В якості приправи можна використовувати кервель, який поєднує в собі нотки анісу, петрушки і естрагону.
Спосіб приготування:
- Рибу натираємо сіллю, перцем і скроплюємо лимонним соком.
- Подрібнюємо пучок кервелю, змішуємо з натертим вершковим сиром (150 г), кубиками білого хліба і 2-ма столовими ложками рубаного мигдалю. Додаємо 200 мл сметани, 2 ч. ложки гірчиці, перемішуємо. Отриманою начинкою фаршируємо рибу і скріплюємо черевце зубочистками.
- Кладемо у форму нафаршированого гольця, вливаємо до нього трохи білого вина, додаємо вершкове масло і ставимо в духовку на 35 хвилин.
- Готову страву можна подавати з соусом. Для цього знадобиться рідина, яка залишається після запікання. Додаємо в неї пару ложок сметани, сіль і перець, варимо соус кілька хвилин. У готову заправку можна додати кільця цибулі і подрібнений кервель.
М’ясо гольця має чудові смакові характеристики, а також в ньому міститься велика кількість мінералів і вітамінів. Тому з такої рибки можна готувати страви не тільки апетитні, але і корисні для нашого здоров’я.