Правильне харчування, з яким в умовах сучасного світу, все більше приділяють уваги, передбачає обов’язкове включення в раціон морської риби. Однак з-за характерного запаху подібної продукції багато людей не бажають вживати її в їжу. На виручку прийде риба хокі з ніжним солодкуватим м’ясом, яка виділяється відсутністю специфічного рибного аромату.
Риба хокі (макруронус) — що це за риба
Під назвою «макруронус» об’єднаний численний рід великих, глибоководних риб з сімейства Тріскові, що нараховує близько 200 різновидів. Живуть риби, зовні нагадують морських чудовиськ, в Тихому, Атлантичному океані, а також в Охотському морі на глибині 3,5-6 тис. метрів. Асоціаціям з доісторичним монстром риба зобов’язана великої голові з витріщеними очима і зауженному тулуба завдовжки до 1 м з шипами, завершающемуся тонким иглообразным хвостом.
Трохи про корисні властивості риби
Хижа риба хокі вже давно вивчається дієтологами і визнана однією з найкорисніших представниць морської фауни:
- У макруронусе міститься велика кількість кальцію, що стимулює роботу ряду гормонів і дозволяє тим самим нормалізувати кислотно-лужний баланс.
- Завдяки марганцю поліпшуються регенеративні здібності клітин і розвиток організму в цілому.
- Риба корисна людям, які дотримуються дієтичного харчування, з-за низькокалорійності і високого вмісту білка, необхідного для повноцінної роботи організму.
- Фосфор, який у високій концентрації міститься в м’ясі риби, попереджає розвиток хвороб опорно-рухової системи.
Критерії правильного вибору при покупці
Перед вивченням рецептів того, як смачно приготувати рибу хокі, необхідно приділити увагу її вибору. Від якості продукту багато в чому залежатимуть гастрономічні властивості страви.
При купівлі слід враховувати наступні нюанси:
- Місце і строки – здійснюючи покупку хокі, слід віддавати перевагу спеціалізованим магазинам, які займаються реалізацією морської та океанської риби, а також уточнювати у продавця про дату завозу цікавить продукції.
- Полій, крижаний шар глазурі, якісного продукту повинна бути досить тонкою.
- Структура розмороженого м’яса – якщо на прилавку лежить охолоджене філе, то воно повинно бути схоже на креветочні.
- Форма замороженої тушки – якщо м’ясо піддавався повторному заморожуванню, на що буде вказувати безформність риби, то купувати хокі не варто.
Риба хокі, смажена у клярі
Готувати макруронуса на сковороді досить просто, але необхідно підготувати щільну паніровку, щоб ніжна риба не перетворилася на кашу.
Для приготування 1 тушки будуть потрібні:
- яйце;
- 50 г борошна;
- хлібна крихта;
- приправа для риби сіль;
- соняшникова олія.
Спосіб приготування:
- Тушка нарізати порційними шматочками, товщина яких не повинна перевищувати 2 див.
- Кожен шматок пересипається приправами і сіллю, що сприяє витягуванню рідини.
- Через 20 хвилин, утворилася рідина видаляється, а шматочки знову обсипаються приправою.
- В піалі готується кляр з борошна і яйця.
- Шматочки умочують в яєчної маси, а потім обвалюються в сухарях.
- Для створення щільної панірування процедура повторюється двічі.
- Обсмажування здійснюється до рум’яної скоринки, після чого шматочки залишаються під закритою кришкою протягом 5 хвилин.
Як смачно запекти в духовці
Риба хокі в духовці виходить дуже смачною за умови виконання ряду правил, які дозволяють їй зберегти відповідну структуру.
Необхідно підготувати:
- ½ Кг філе;
- шматочок сиру;
- 15 г борошна;
- сіль;
- яйце;
- спеції для риби;
- соняшникова олія.
В процес приготування:
- З філе готуються шматочки.
- В піалі змішуються яйце, тертий сир, борошно, сіль і спеції до однорідної консистенції.
- Вогнетривка форма змащується маслом, після чого рівномірно заповнюється рибними шматочками, попередньо змоченими в кляр.
- Деко з формою відправляється в духовку на 20 хвилин, де риба випікається при температурі 180°C.
Риба макруронус, тушкована в мультиварці
Щоб не витрачати час на стояння біля плити і відпочити після трудового дня за переглядом улюбленого фільму, поки готується вечеря, можна скористатися мультиварка.
Досить мати під руками:
- 200 г філе риби;
- 100 г грибів;
- 2 помідори;
- шматочок сиру;
- сік лимона;
- зелень, сіль і спеції.
Черговість дій:
- Риба нарізають шматочками, які збризкують лимонним соком, після чого натираються сіллю і спеціями.
- Томати ріжуться кільцями, гриби – пластинками, сир – соломкою, а зелень дрібно рубається.
- У чашу мультиварки, яка встановлюється в режим «Випічка» на 30 хвилин, відправляються шматочки риби, покриті шаром помідорів.
- Далі викладаються шарами гриби, зелень і сирна стружка.
Під фруктовим соусом
Дуже смачними 800 г риби виходять під соусом з:
- 250 г ананасів;
- аналогічної кількості яблук;
- 30 мл лимонного соку;
- такого ж обсягу горілки;
- 200 г фруктового соку;
- 15 г цукру;
- 2 часникових зубчиків;
- 15 г томатної пасти.
- солі, крохмалю, олії.
Хід роботи:
- Риба нарізають шматочками, які обвалюються в крохмалі.
- У глибоку сковороду відправляються кубики фруктів, подрібнений часник, цукор, макарони і 2 види соку.
- При закипанні вміст солиться і заливається горілкою.
- На іншій сковороді обсмажують рибні шматочки, які після утворення рум’яної скоринки заливаються соусом.
Ніжні рибні котлети
Хокі, в якій практично немає кісток, ідеально підходить для котлет.
Достатньо мати:
- 1 кг філе;
- 2 цибулини;
- 2 яйця;
- 200 мл молока;
- скибочку хліба;
- сіль і спеції.
Основні кроки створення:
- Із зазначених інгредієнтів готується однорідний фарш.
- Коли маса рибна настоїться 30 хвилин, з неї формуються котлети, які обсмажують з 2 сторін на соняшниковій олії.
Отже, знаючи правила підготовки риби хокі, не варто обходити її стороною. З макруронуса з невисокою вартістю можна підготувати дуже корисні і смачні страви.