Риба камбала – мешканець марки просторів, багатий білком і амінокислотами. Завдяки низькому вмісту жирів страви з камбали відрізняються низькою калорійністю, але високою поживністю. До того ж готуються смачні і апетитні страви просто і досить швидко.
Камбала, смажена на сковороді
Простий рецепт смачної риби з категорії «на швидку руку», для виконання якого необхідні:
- ½ Кг риби (1 велика тушка);
- цибулина;
- 60 г борошна;
- рослинна олія для смаження;
- сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- Тушка камбали очищається, потрошится і нарізати на порційні шматочки. Вони натираються сіллю, спеціями і залишають на 20 хвилин.
- Лук ріжеться кубиками.
- Підготовлені порції камбали обвалюються в борошні, кладуть на гарячу сковороду, притрушиваются цибульними шматочками і обсмажують до золотистої скоринки.
Рада! Використання цибулі дозволить прибрати нотки неприємного «рибного» запаху.
Готуємо у фользі в духовці
Камбала в духовці виходить соковитою і зберігає всі поживні елементи, якщо в процесі запікання використовувати фольгу.
Будуть потрібні:
- 2 – 4 шт. камбали;
- 2 цибулини;
- трохи рослинного масла;
- сіль і спеції.
Етапи підготовки:
- Промита риба потрошится і звільняється від голови, плавників.
- Цибуля шинкуется кільцями.
- Тушки натираються сіллю, спеціями і сбрызгиваются маслом.
- Для кожної тушки береться по відрізку фольги, на який після промаслення викладаються шарами цибулю, камбала і знову цибулю.
- З фольги формуються конвертики, які укладаються у форму для запікання.
- Рибне блюдо випікається 30 хвилин при температурі 200 °C.
З грибами в мультиварці
Оригінальне блюдо, приготування якого можна спростити за допомогою мультиварки, відрізняється пікантністю смаку і високою енергетичною цінністю.
Для виконання рецепта необхідні:
- 1 тушка риби;
- 100 г печериць;
- стільки ж болгарського перцю;
- пучок зелені;
- головка часнику;
- сіль і спеції.
Основні кроки створення:
- Випотрошена і дрібно нарізаної шматками камбала натирається сіллю і улюбленими спеціями.
- В мультиварку, встановлену на режим «Смаження», викладаються промариновані порції.
- Після перевертання риби зверху викладаються смужки перцю і пластинки грибів.
- Далі проводиться ще кілька перевертань камбали з грибами.
- В кінці блюдо притрушивается подрібненим часником і зеленню.
Камбала, запечена зі сметаною, сиром і помідорами
Запечене блюдо з риби з сиром і сметаною має вершковими нотками смаку і неперевершеною соковитістю.
Для приготування слід мати під руками:
- 4 тушки риби;
- 60 мл сметани;
- 2 помідори;
- 150 г сиру;
- ½ Лимона;
- кріп;
- сіль і спеції.
Щоб смачно приготувати камбалу:
- Рибні тушки чистяться, потрошаться і обсушиваются, після чого солятся, приправляється і збризкують соком лимона.
- Сметана змішується з цедрою лимона і дрібно рубаною зеленню.
- На шматочок фольги викладається тушка, яка покривається соусом, колечками томату і присипається сирної стружкою.
- Формується конвертик. Подібним чином загортається кожна тушка.
- Підготовлені конвертики викладаються на деко, який відправляється в духовку, розігріту до 180 °C, на півгодини.
З картоплею і цибулею
Смачну вечерю для всієї родини готується з:
- ½ Кг камбали;
- аналогічної кількості картоплі;
- 2 цибулин;
- 2 помідорів;
- 100 мл соняшникової олії
- крапельки оцту;
- солі, спецій і зелені петрушки.
У процесі створення:
- Підготовлена камбала ріжеться порційними шматками.
- Цибуля очищається і нарізається тонкими кільцями.
- З картоплі готуються бруски, які обсмажуються на сковороді практично до готовності.
- Цибульні кільця пассеруются окремо і викладаються на дно вогнетривкої форми.
- На цибульну подушку поміщаються рибні шматки, натерті сіллю і спеціями.
- Зверху кладуть часточки помідорів.
- Навколо риби розподіляється картоплю.
- Блюдо поливається маслом, притрушивается зеленню, накривається кришкою і випікається 40 хвилин при 190 °С.
Як приготувати в клярі
Перед тим, як смажити камбалу в клярі, слід підготувати:
- тушку камбали;
- 2 яйця;
- 50 мл сметани;
- стільки ж борошна;
- сіль і олію.
Покрокова інструкція виконання:
- Риба очищається, потрошится і звільняється від кісток.
- Частина філе нарізати шматочками, які добре просаливаются.
- З сметани, яєць і борошна готується кляр за допомогою звичайної виделки.
- Шматочки умочують в підсоленій суміші з консистенцією тесту для оладок.
- Обсмажуються порції з усіх боків до утворення рум’яної скоринки.
Риба в кисло-солодкому соусі
Це страва з паназіатської кухні, відноситься до популярного сьогодні напрямом fusion.
Для приготування страви з яскравим смаком будуть потрібні:
- філе камбали;
- баклажан;
- цукіні;
- червоний перець;
- трохи кукурудзяного крохмалю;
- стопка рослинного масла;
- китайський кисло-солодкий соус.
Схема приготування полягає у виконанні наступних дій:
- Філе риби просушується і надрізається хрестоподібно для додання майбутнього страви фактурності.
- Рибна тушка ретельно обвалюється в крохмалі, надлишки якого отряхиваются.
- Далі підготовлена камбала опускається на кілька хвилин у киплячу олію, що дозволяє створити рівномірну золоту шкуринку.
- Овочі нарізаються кубиками, які обсмажуються близько 2 – 3 хвилин, щоб не перетворилися в кашку.
- Тушка риби викласти на сковороду з олією, де глазируется за допомогою невеликої кількості соусу.
Рада! Любителі гостренького можуть додати в склад трохи перцю.
Незвичайний пиріг з камбалою
Другі страви з риби можна легко урізноманітнити смачною випічкою.
Щоб подати до чаю ароматний рибний пиріг, слід підготувати:
- 110 мл води;
- 3 яйця;
- 125 мл сметани;
- ½ Кг борошна;
- трохи цукру;
- 7 г сухих дріжджів;
- 600 г філе камбали;
- 2 цибулини;
- 30 мл соєвого соусу;
- сіль, спеції і соняшникову олію.
Спосіб приготування:
- Одне яйце збивається з цукровим піском, дрібкою солі. В рідку суміш вливається вода, втручається сметана. В кінці додаються борошно та дріжджі.
- Коли тісто буде вымешано, додається 15 мл рослинного масла.
- Пластична маса обертається харчовою плівкою і відправляється на «відпочинок» на 30 хвилин.
- Філе нарізати шматочками, які солятся і перчатся.
- Залишилися яйця відварюють круто, очищаються і діляться навпіл.
- Цибуля шинкуется і обсмажується в сковороді, куди вливається соус.
- Тісто ділиться на велику і меншу частини. Перший пласт розкочується і покривається цибулею, на який викладається камбала. По ній розподіляються яєчні половинки.
- Начинка накривається другим пластом, в якому робляться отвори для виходу пари.
- Деко з пирогом відправляється в розігріту до 180 °C духовку на 40 хвилин.
Рада! При наявності хлібопічки для замісу тіста можна скористатися кухонним пристроєм, що скоротить час і сили на підготовку смачної випічки з рибною начинкою.
Таким чином, з смачної риби, яка широко поширена в продуктових супермаркетах, можна не тільки швидко приготувати смачну вечерю, але і зробити чудову випічку до чаю.