Риба карась улюблена багатьма за ніжність смаку і властиві йому солодкуваті нотки. Вона може подаватися як в гарячому, так і в холодному вигляді, залишаючись при цьому дуже ароматною і соковитою. Нижче представлена підбірка найбільш смачних і популярних рецептів приготування риби карась.
Смажений карась на сковороді
Смажена риба – це страва, яку кожен хоча б раз у житті пробував. А от чи це карась?
Щоб продегустувати шматочок рибного м’яса, володіє ніжною структурою і солодким присмаком, достатньо підготувати:
- одного карася;
- оливкова олія для смаження;
- трохи приправи для риби і сіль.
Етапи створення страви:
- Риба очищається, звільняється від нутрощів.
- Обов’язково видаляються зябра, після чого тушка натирається приправами і сіллю.
- Через 10 хвилин карась викладається на сковороду з розпеченим маслом, де обсмажується 2 хвилини.
- Ємність накривається кришкою, а вогонь зменшується.
- Через 5 хвилин риба перевертається, і повторюється обсмажування так, як зазначено вище.
Подається страва в гарячому вигляді з гарніром з картоплі або розсипчастого рису.
Рецепт запікання у фользі в духовці
Карась у фользі зберігає всі поживні елементи, в яких так потребує людський організм.
Інгредієнти:
- 3 карася;
- цибулина;
- половина головки часнику;
- 50 мл майонезу;
- кілька часточок лимона;
- 2 пучка зелені;
- сіль, перець, соняшникова олія.
Етапи створення страви:
- Найбільш складний процес приготування річкового карася полягає в його підготовці: риба очищається від луски, потрошится, звільняється від плавників і хвоста.
- Тушки натираються сумішшю солі і пряних спецій.
- Поки риба маринується, цибулина очищається і нарізати товстими кільцями.
- Шматочки овоча пассеруются на розігрітій олії до золотистого кольору.
- Зелень промивається проточною водою і дрібно рубається.
- В піалі готується заправка з майонезу і пропущеного через прес часнику.
- На шматочки фольги викладаються карасики, всередину яких містяться цибулю і зелень.
- Риба покривається майонезній заправкою, кружечками лимона, а потім обертається фольгою.
- Запікається блюдо 30 хвилин при 180°C.
Рада. Для утворення апетитною рум’яною кірочки слід розгорнути фольгу і відправити рибу назад в духовку на 10 хвилин.
Риба в сметанному соусі
Карасі в сметані – це справжній кулінарний шедевр. Шматочки і без того ніжною риби просто тануть у роті завдяки додаванню молочного продукту.
Щоб втілити рецепт в життя, необхідні:
- 6 невеликих карасів;
- 350 мл жирної сметани;
- шматочок вершкового масла;
- сіль, борошно і спеції.
Послідовність дій:
- Карасики очищаються, потрошаться і ретельно мити під проточною водою, після чого видаляються зябра.
- Тушки добре обсушиваются паперовими рушниками, а потім натираються змішаними в піалі сіллю і спеціями за смаком.
- Через 10 хвилин попередньо обвалянная в борошні риба по черзі обсмажується на гарячому вершковому маслі до золотистого кольору.
- Карасі викладаються у форму для запікання, де заливаються сметаною.
- Блюдо відправляється в духовку, розігріту до 240°C, на 45 хвилин.
Щоб пікантні вершкові нотки були яскравіше, перед запіканням риба в сметані витримується близько 15 хвилин.
Смачні котлети з карася
Якщо рибалка приніс улов у вигляді 2 кг карасів, то господині слід обов’язково порадувати годувальника і маленьких домочадців соковитими котлетами, для підготовки яких, крім тушок, необхідні:
- 2 морквини;
- 2 цибулини;
- 2 яйця;
- 80 г манки;
- трохи крохмалю;
- 200 г борошна;
- кілька щіпок солі і меленого перцю.
У процесі приготування виконуються такі дії:
- Риба очищається, потрошится і обезглавливается, після чого промивається і опускається на 2 хвилини в окріп.
- Далі з тушок витягуються кістки і хребет.
- Філе разом з цибулинами, поділеними на кілька частин, пропускається через м’ясорубку.
- У фарш додається морквяна «кашка», створена за допомогою дрібної терки.
- Далі вводяться манка, крохмаль і яйця.
- З вимішаного фаршу формуються котлети, які обвалюються в борошні і обсмажуються на гарячому маслі до готовності.
Перед подаванням смажені вироби можна присипати ароматною зеленню.
Готуємо з картоплею
Карась в поєднанні з картоплею – прекрасне рішення для легкого, але дуже поживного вечері, який готується з таких складових:
- 3 карася;
- 7-8 бульб картоплі;
- пачка майонезу об’ємом 200 г;
- 2 зубчики часнику;
- ½ Лимона;
- сіль і спеції для риби.
Процес підготовки апетитного і ароматного страви:
- Риба очищається, потрошится і натирається сіллю зі спеціями.
- З половинки лимона вичавлюється сік, яким сбрызгиваются карасі.
- Часник товчеться і змішується з майонезом.
- Отриманий соус ділиться навпіл.
- Однією частиною змащується риба, а з другої змішуються картопляні брусочки.
- У центр дека викладаються карасі, навколо яких розподіляється картоплю.
- Запікається блюдо 35 хвилин при 200°C.
Готовність визначається за допомогою зубочистки, якій протыкаются картопляні скибочки.
Риба, запечена з овочами
Смачні карасі, приготовлені в духовці, займуть гідне місце на святковому столі і прикрасять його.
Для виконання рецепта достатньо підготувати простий продуктовий набір, що складається з таких продуктів:
- 4 карасів;
- ½ Кг картоплі;
- морквини;
- цибулини;
- соняшникової олії;
- 2 помідорів;
- 250 мл сметани;
- ½ Лимона;
- пучка зелені.
Щоб подати до столу красиве блюдо, треба діяти так:
- Карасі очищаються і потрошаться.
- Коли зябра будуть видалені, тушки промиваються проточною водою і складаються в миску, де подсаливаются, приправляється і збризкують соком лимона.
- Морква натирається на тертці.
- Цибулини ріжуться півкільцями.
- З картоплі готуються кружечки.
- Морквяно-цибульна суміш пассеруется на олії.
- У форму для запікання викладаються рибні тушки, в черевця яких містяться помідорні гуртки.
- Зверху розподіляється половина засмажки.
- Далі знову викладається риба, вкривається морквяно-цибулевої сумішшю.
- Блюдо заливають сметаною і під фольгою відправляється в гарячу духовку (190°C) на 40 хвилин.
За 10 хвилин до завершення приготування риби фольга знімається.
Юшка з карася
Щоб насолодитися смаком і ароматом рибного супу, необхідні:
- 1 кг карасів;
- за 2 цибулини і моркви;
- 3 картопляні бульби;
- 100 г пшона;
- трохи часнику;
- шматочок сала;
- прянощі, сіль і зелень.
Хід роботи:
- Карасі очищаються, потрошаться і проварюються в 2 л підсоленої води протягом 20 хвилин, після чого вилучаються на тарілку.
- Очищені морква, картоплю і цибулю нарізати довільними шматочками.
- Часникові зубчики без лушпиння перетираються з салом.
- У бульйон відправляються овочі і промите пшоно.
- Після закінчення півгодини в бульйон повертаються карасі, а також відправляються часник з салом, спеції.
В тарілках суп присипається рубаною зеленню, яка додасть вусі інтенсивний аромат.
Страви з фарбуючи не тільки дуже апетитні, але і різноманітні. Можна посмажити рибу на сковороді, приготувати в духовці або зварити з неї ароматний суп.