У магазинах і супермаркетах представлений величезний асортимент риби на будь-який смак і гаманець. Особливою популярністю користуються «червоні» різновиди, які вважаються найбільш корисними. Одним з представників цього сімейства є риба кижуч – велика особина з яскраво-сріблястою лускою. У ній мало кісток, і після оброблення її можна зварити, посмажити, запекти, засолити або приготувати на пару.
Кижуч – що це за риба?
Перш, ніж перейти до рецептів страв з кижуча, дізнаємося більше про цю рибу. Кижуч – хижий представник сімейства Лососевих з великою головою і широким масивним хвостом. Особини виростають до 95 – 98 см в довжину, а вага їх може досягати 15 кг. Тривалість їх життя в середньому становить 5 років. За яскраво-сріблястий забарвлення луски японці і американці прозвали кижуча «срібним лососем», а в Росії в колишні часи його називали «білою рибою».
Водиться ця особина в північних водах Тихого океану. Особливо великі популяції проживають в Америці, від Каліфорнії до Аляски. Іноді цю рибу можна зустріти біля північного узбережжя Японії. У Росії вона поширена на Чукотці, Камчатці і в Охотському морі, а іноді невеликі популяції кижуча зустрічаються біля берегів Сахаліну, Курильських островів і на Амурі.
Середній обсяг улову цієї риби на території Росії невеликий, від 5 до 7 тис. тонн в рік. Цим і пояснюється висока вартість кижуча.
Користь і шкода кижуча для організму
Кижуч вважається одним з найбільш корисних представників сімейства Лососевих.
Вживання його в їжу дозволяє наситити організм такими мікроелементами:
- вітаміни А, В, С, Е, Р і РР;
- фосфором;
- цинком;
- фтором;
- залізом;
- нікелем;
- кальцієм;
- магнієм.
При цьому калорійність 100 г кижуча складає всього 140 ккал, і його можна сміливо включати в раціон харчування людей, що стежать за вагою.
Увага! Залежно від способу готування калорійність продукту змінюється і іноді досить значно. Тому тим, хто не бажає набрати зайвих кілограмів, слід вживати страви з кижуча, приготовані на пару або запечені з овочами.
Завдяки багатому вітамінним і мінеральним складом описуваної риби, її споживання має такий позитивний вплив на людину:
- клітини насичуються корисними речовинами;
- підвищується імунітет;
- поліпшується зір і пам’ять;
- знижується рівень «поганого» холестерину;
- відновлюється робота серцево-судинної системи.
Проте корисний кижуч не всім. Вживати цю рибу в їжу заборонено людям, що страждають захворюваннями органів травлення і подагру. А також цього мешканця морів слід виключити з раціону вагітних жінок, оскільки у його м’ясі може міститися ртуть, яка особливо негативно вплине на плід.
Наваристий рибний суп
Щоб зварити суп з кижуча, достатньо взяти голову, а іншу частину тушки краще використовувати для приготування інших страв.
В процесі роботи знадобиться:
- 350 г кижуча;
- 5 – 6 картоплин;
- цибуля;
- морква;
- вершки або плавлений сир;
- зелень;
- сіль і приправи.
Послідовність приготування:
- Промити риб’ячу голову, покласти в каструлю з водою, додати сіль, приправи і варити до готовності, знімаючи піну.
- Приготувати засмажку з цибулі і моркви, почистити і порізати картоплю.
- Покласти картоплю в бульйон, довести до напівготовності, потім додати засмажку і вершки або плавлений сир.
- Коли картопля буде готовий, посипати блюдо рубаною зеленню і залишити на вогні ще кілька хвилин.
На замітку. Коли для приготування супу використовується не голова, а філе риби, його додають у страву разом із засмажкою.
Соковита риба, запечена в духовці
Запікання в духовці дозволяє зберегти корисні властивості кижуча і зробити його приголомшливо смачним.
Для цього знадобляться такі продукти:
- 6 рибних стейків;
- 3 цибулини;
- 2 помідори;
- половинка лимона;
- сіль і приправи.
Порядок дій:
- Натерти шматки риби сіллю і приправами, полити лимонним соком.
- Порізати цибулю півкільцями, а помідор кружечками.
- На застелений фольгою деко викласти «подушку» з лука, розподілити по ній шматочки риби, укрити помідорами і відправити в духовку.
Смачна риба буде готова через 30 – 40 хвилин, а щоб вона не втратила соковитість, потрібно перед запіканням накрити блюдо другим шматком в фольги.
На пару в мультиварці
Коли є мультиварка, можна приготувати дієтичне блюдо з кижуча на пару. Тоді він буде корисний подвійно.
Для роботи знадобиться:
- 800 г риби;
- лимон;
- відповідні приправи;
- сіль і чорний перець.
Порядок роботи:
- Тушку порізати шматками, посипати сіллю, перцем і приправами.
- Влити в чашу мультиварки воду і встановити спеціальну решітку.
- Розкласти на ній шматки кижуча, на кожний покласти по тонкому скибочці лимона і закрити кришку.
- Встановити режим варіння на пару і готувати страву протягом півгодини.
Аналогічним чином, тільки без води, можна готувати кижуча в аерогрилі.
Кижуч, смажена на сковороді
Щоб посмажити кижуча на сковороді, не потрібно великої кількості спецій. Кляр такої рибі теж не потрібно.
Для готування необхідні наступні продукти:
- рибна тушка;
- лимон;
- борошно;
- відповідні приправи;
- сіль.
Порядок приготування:
- Вимити тушку, розрізати вздовж хребта і поділити на шматочки.
- Посипати рибу сіллю і приправами, полити лимонним соком.
- Обваляти шматочки в борошні і посмажити на рослинному жирі.
На замітку. Можна приготувати кижуча «з димком» на решітці гриля, а щоб він вийшов ніжним і соковитим, в процесі смаження його знадобиться поливати вином або пивом.
Незвичайний рибний пиріг
Рецепти кижуча досить різноманітні, але його можна готувати не тільки в якості самостійного блюда. З начинкою з цієї риби можна зробити приголомшливий млинцевий торт і прикрасити його за власним смаком.
Для приготування знадобиться:
- 2 яйця;
- 500 мл молока;
- 200 г борошна;
- 45 – 50 мл рослинного масла;
- сіль;
- банку консервованого кижуча або 400 г філе;
- твердий сир;
- сметана;
- трохи гірчиці;
- лимон;
- оливки;
- кріп.
Порядок дій:
- Збити яйця з сіллю, додати рослинне масло і перемішати.
- Поступово всипати борошно, розводячи масу невеликими порціями молока. Коли всі зникнуть грудочки, влити молоко, що залишилося, перемішати і посмажити млинці.
- Розім’яти виделкою консервовану рибу, а якщо використовується філе, відварити і пропустити його через м’ясорубку.
- Полити рибу лимоном, змішати зі сметаною, гірчицею і рубаним кропом. Подрібнити на тертці сир.
- Змащувати кожен млинець начинкою, присипати тертим сиром і укладання їх один на інший.
- Прикрасити млинцевий пиріг оливками і гілочками кропу.
Перед подаванням страву має настоятися в прохолодному місці не менше години, щоб млинці добре просочилися.
Як засолити рибу кижуч
Засолювати кижуча краще в скляному посуді, оскільки тримати продукти тривалий час в пластиці не рекомендується.
Для роботи знадобиться:
- рибна тушка;
- сіль;
- перець горошком;
- гірчичні насіння;
- паприка;
- приправи для риби;
- щіпка цукру;
- оливкова олія.
Послідовність дій:
- Вимити рибу обробити на порційні шматки.
- У глибоку тарілку висипати спеції і ретельно перемішати.
- Помістити половину суміші приправ на дно скляного посуду, зверху викласти рибу і присипати залишилася частиною спецій.
- Збризнути кижуча оливковою олією, закрити посуд харчовою плівкою і прибрати в холод. Через 24 години можна пробувати блюдо.
Увага! Споживання в їжу великої кількості риби, яка не пройшла термічну обробку, може призвести до зараження глистами, тому їсти солоного кижуча дозволено тільки потроху.