Риба короп при правильному приготуванні має дуже приємний смак. При цьому більшість рецептів з нею прості і зрозумілі для кожної господині. Смачніше всього готувати коропа саме в духовці з різними добавками, наприклад, з овочевим асорті.
Чим корисна і шкідлива риба короп для організму людини
Обговорюючи користь карпа, в першу чергу варто відзначити високий вміст білка у його м’ясі. Тому риба особливо корисна дітям, їх зростаючому організму. А також у складі продукту присутня безліч вітамінів, фосфор, залізо, кальцій і калій у великій кількості. За вмістом в м’ясі такої риби незамінних для організму жирних кислот вона може позмагатися навіть з морськими мешканками.
Шкідливим для людини короп може виявитися в тому випадку, якщо вирощувався в штучному водоймищі і харчувався комбікормом (містить гормони росту, антибіотики). А також зрідка зустрічається індивідуальна непереносимість такої риби у дітей і дорослих.
Короп, запечений у духовці цілком
Запечена цілком рибка виглядає дуже апетитно і красиво. Вона ідеально підійде для подачі до святкового столу.
Інгредієнти:
- ціла рибна тушка – 1 шт. (загальною вагою приблизно на 2 кіло);
- майонез – 1/3 ст.;
- цибуля – 4 головки;
- яйце – 1 шт.;
- масло, прянощі, сіль і зелень.
Приготування:
- Видалити з тушки луску. Обов’язково вирізати зябра, щоб готова страва не горчило!
- Промити рибу, зробити на тушці поздовжні неглибокі надрізи.
- Цибулю тонко нашаткувати. Висипати на промаслений лист як апетитною «подушки» для карпа.
- Покрити цибулю частиною майонезу.
- Зверху викласти натерту прянощами і сіллю тушку.
- Розмазати по рибині залишки майонезу. Обробити соусом і стінки черевця. Туди ж вкласти обрану свіжу зелень.
- Запікати рибу коропа в духовці при середній температурі 70 хвилин.
- Після змащування тушки яйцем залишити її в духовці ще на 20 хвилин. Потім ще раз повторити яєчну обробку.
Подати страву до столу зі свіжими овочами або відварною картоплею.
Готуємо в гірчичному маринаді
Особливо смачною виходить обговорювана риба в гірчичному маринаді. Вона готується на овочевій подушці, яку можна використовувати як гарнір, якщо збільшити кількість моркви.
Інгредієнти:
- дзеркальний короп – тушка (приблизно на 1 кілограм);
- гостра гірчиця – 2 ч. л.;
- морква і цибуля – 2 шт.;
- майонез (легкий) – ½ ст.;
- сіль і сушений кріп.
Приготування:
- Підготувати тушку риби, ретельно видалити луску.
- З двох сторін натерти карпа сіллю. Можна використовувати і свої улюблені спеції.
- В окремому посуді приготувати ароматний соус із майонезу, гірчиці і сушеної зелені.
- Овочі порізати, присолити.
- Викласти підготовлений цибулю і моркву на промаслений фольгу.
- Зверху відправити рибу, повністю покриту сумішшю з третього кроку.
- Щільно упакувати тушку у фольгу, щоб вийшов великий «конверт» без отворів. Готувати страву півгодини при 180 градусах.
- Далі – розгорнути «конверт». Запікати коропа до апетитної рум’яності вже без фольги.
Порізати рибу шматочками і подати до столу з запеченими овочами. Смачно доповнювати її різними соусами з часником і прянощами.
Технологія приготування в сметані
Щоб таке блюдо вийшло максимально соковитим, варто додати в нього стиглі м’ясисті томати.
Інгредієнти:
- короп – 1,2-1,4 кг;
- цибуля – 130-150 г;
- сметана – 80-100 г;
- помідори – 1-2 шт.;
- часник – 2-4 зубчики;
- сіль, суміш спецій для риби.
Приготування:
- Зняти з тушки луску. Видалити кишки, зябра. Добре промити карпа.
- Присипати рибу з усіх сторін сіллю і спеціями. Важливо не забути обробити цими сухими інгредієнтами і внутрішню частину тушки.
- Цибулю і томати порізати тонкими кружечками. Присолити.
- Наповнити овочами тушку риби. Закріпити краю зубочистками. За бажанням можна використовувати і кулінарні/звичайні нитки.
- Сметану злегка підсолити і змішати з размятым часником. Щедро полити їй заготовку.
- Запікати рибку 45-50 хвилин при середній температурі.
Якщо у формі залишиться частина сметанного соусу, змішаного з рибним соком, варто полити їм гарнір. Наприклад, відварну картоплю.
Риба Хе з коропа
Для любителів гостренького – це цікаве пікантне блюдо. Воно являє собою популярну корейську закуску.
Інгредієнти:
- риба – 2 кіло;
- оцтова есенція – 1 ст. л.;
- рослинне масло – 80-100 мл;
- цибуля – 1 велика головка;
- насіння кінзи – 2 ч. л.;
- часник – маленька головка;
- червоний пекучий перчик – 2 шт.;
- соєвий соус – 2 ст. л.;
- сіль – щіпка.
Приготування:
- З рибної тушки зняти все зайве. Залишити тільки чисте філе.
- Дрібно порізати м’яку частину без кісточок. Найкраще – тонкими короткими смужками.
- Залити рибні шматочки оцтом, перемішати і прибрати під прес на півгодини.
- Цибулю дрібно порізати і смажити до м’якості і легкої рум’яності. Додати сіль, насіння кінзи, подрібнені гострі інгредієнти – перчик і часник. Влити соус.
- Прогріти масу 3-4 хвилини на середньому вогні.
- Якщо все зроблено правильно, то за минулі півгодини риба повинна побіліти. Тепер до неї треба додати заправку з минулого кроку.
- Перемішати і знову прибрати рибу під прес на таку ж кількість часу.
Їсти його можна відразу ж після закінчення зазначеного часу. Але ще смачніше воно стане, якщо витримати закуску в прохолоді протягом ночі.
Фарширована риба в духовці
Гриби для страви підійдуть будь-які. Але краще всього взяти звичайні світлі печериці.
Інгредієнти:
- короп – 1 тушка (приблизно на 1,5-2 кіло);
- лимон – 1 шт.;
- морква і цибуля – 1 шт.;
- гриби – 0,5 кілограм;
- сметана, рибні спеції, сіль – за смаком.
Приготування:
- Почистити і промити рибину. Натерти свіжовичавленим соком цитруса. Намазати сіллю, обраними спеціями. Потрібно із зусиллям втирати сухі інгредієнти, щоб короп ними добре просочився.
- Овочі і гриби порізати середніми шматочками. Обсмажити разом, посолити.
- Всередині змастити рибу сметаною. Наповнити її вмістом сковороди.
- Зашити черевце коропа нитками.
- На спинці зробити глибокі надрізи. Вставити в них залишився видавлений лимон, порізаний тонкими пластинками.
- Запікати рибу з начинкою на промасленому деку близько 50 хвилин. Оптимальна температура – 180-190 градусів.
- В процесі потрібно кілька разів дістати деко з духовки і промазати карпа сметаною.
Подати готове частування зі свіжими овочами.
В клярі на сковороді
Якщо зробити кляр гострим, то рибка вийде відмінною закускою до «пінному».
Інгредієнти:
- філе коропа – півкіло;
- яйця – 2 шт.;
- борошно – 3-4 ст. л.;
- сіль, суміш перців.
Приготування:
- Порізати рибну м’якоть порційними шматочками. Присолити і поперчити.
- Яйця збити з сіллю. Можна додати до них вибрані гострі інгредієнти.
- На окрему тарілку висипати борошно.
- Спочатку вмочати кожен рибний шматочок в борошно, а потім – в кляр з другого кроку. Потім відправити на сковорідку з розігрітою олією.
- Смажити рибу до готовності і рум’яності.
Подати з запеченою картоплею і соліннями.
Короп на овочевій подушці
Багатокомпонентна овочева подушка стане корисним і смачним варіантом гарніру.
Інгредієнти:
- короп – 1 кілограм;
- цибуля і морква – по 2 шт.;
- кабачок і баклажан – 1 шт.;
- кріп – 3 гілочки;
- лимонна приправа для риби – 1 ст. л.;
- сіль, соняшникова олія.
Приготування:
- Обробити рибну тушку. Видалити голову.
- Зробити глибокі надрізи по спинці риби.
- Натерти карпа сіллю і приправою. Залишити на півгодини.
- Цибулю і моркву подрібнити і обсмажити на олії до м’якості.
- Потім по черзі засмажити кружечок кабачка і баклажана.
- Всі підготовлені овочі присолити і скласти в форму. Зверху розмістити карпа.
- Запікати страву 45-50 хвилин при 175-180 градусів.
Подати готову рибу до столу цілком, разом з овочевим гарніром.
Щоб смачно приготувати рибу, коропа потрібно вибирати максимально свіжого. Відмінно, якщо вдасться купити тушку у рибалок незабаром після вдалого улову.