Риба короп: чим корисна, 7 смачних рецептів приготування

Риба короп при правильному приготуванні має дуже приємний смак. При цьому більшість рецептів з нею прості і зрозумілі для кожної господині. Смачніше всього готувати коропа саме в духовці з різними добавками, наприклад, з овочевим асорті.

Чим корисна і шкідлива риба короп для організму людини

Обговорюючи користь карпа, в першу чергу варто відзначити високий вміст білка у його м’ясі. Тому риба особливо корисна дітям, їх зростаючому організму. А також у складі продукту присутня безліч вітамінів, фосфор, залізо, кальцій і калій у великій кількості. За вмістом в м’ясі такої риби незамінних для організму жирних кислот вона може позмагатися навіть з морськими мешканками.


Шкідливим для людини короп може виявитися в тому випадку, якщо вирощувався в штучному водоймищі і харчувався комбікормом (містить гормони росту, антибіотики). А також зрідка зустрічається індивідуальна непереносимість такої риби у дітей і дорослих.

Короп, запечений у духовці цілком

Запечена цілком рибка виглядає дуже апетитно і красиво. Вона ідеально підійде для подачі до святкового столу.

Інгредієнти:

  • ціла рибна тушка – 1 шт. (загальною вагою приблизно на 2 кіло);
  • майонез – 1/3 ст.;
  • цибуля – 4 головки;
  • яйце – 1 шт.;
  • масло, прянощі, сіль і зелень.


Приготування:

  • Видалити з тушки луску. Обов’язково вирізати зябра, щоб готова страва не горчило!
  • Промити рибу, зробити на тушці поздовжні неглибокі надрізи.
  • Цибулю тонко нашаткувати. Висипати на промаслений лист як апетитною «подушки» для карпа.
  • Покрити цибулю частиною майонезу.
  • Зверху викласти натерту прянощами і сіллю тушку.
  • Розмазати по рибині залишки майонезу. Обробити соусом і стінки черевця. Туди ж вкласти обрану свіжу зелень.
  • Запікати рибу коропа в духовці при середній температурі 70 хвилин.
  • Після змащування тушки яйцем залишити її в духовці ще на 20 хвилин. Потім ще раз повторити яєчну обробку.

Подати страву до столу зі свіжими овочами або відварною картоплею.

Дивіться також:  Свинина по-китайськи — 9 рецептів приготування

Готуємо в гірчичному маринаді

Особливо смачною виходить обговорювана риба в гірчичному маринаді. Вона готується на овочевій подушці, яку можна використовувати як гарнір, якщо збільшити кількість моркви.

Інгредієнти:

  • дзеркальний короп – тушка (приблизно на 1 кілограм);
  • гостра гірчиця – 2 ч. л.;
  • морква і цибуля – 2 шт.;
  • майонез (легкий) – ½ ст.;
  • сіль і сушений кріп.


Приготування:

  • Підготувати тушку риби, ретельно видалити луску.
  • З двох сторін натерти карпа сіллю. Можна використовувати і свої улюблені спеції.
  • В окремому посуді приготувати ароматний соус із майонезу, гірчиці і сушеної зелені.
  • Овочі порізати, присолити.
  • Викласти підготовлений цибулю і моркву на промаслений фольгу.
  • Зверху відправити рибу, повністю покриту сумішшю з третього кроку.
  • Щільно упакувати тушку у фольгу, щоб вийшов великий «конверт» без отворів. Готувати страву півгодини при 180 градусах.
  • Далі – розгорнути «конверт». Запікати коропа до апетитної рум’яності вже без фольги.

Порізати рибу шматочками і подати до столу з запеченими овочами. Смачно доповнювати її різними соусами з часником і прянощами.

Технологія приготування в сметані

Щоб таке блюдо вийшло максимально соковитим, варто додати в нього стиглі м’ясисті томати.

Інгредієнти:

  • короп – 1,2-1,4 кг;
  • цибуля – 130-150 г;
  • сметана – 80-100 г;
  • помідори – 1-2 шт.;
  • часник – 2-4 зубчики;
  • сіль, суміш спецій для риби.


Приготування:

  • Зняти з тушки луску. Видалити кишки, зябра. Добре промити карпа.
  • Присипати рибу з усіх сторін сіллю і спеціями. Важливо не забути обробити цими сухими інгредієнтами і внутрішню частину тушки.
  • Цибулю і томати порізати тонкими кружечками. Присолити.
  • Наповнити овочами тушку риби. Закріпити краю зубочистками. За бажанням можна використовувати і кулінарні/звичайні нитки.
  • Сметану злегка підсолити і змішати з размятым часником. Щедро полити їй заготовку.
  • Запікати рибку 45-50 хвилин при середній температурі.

Якщо у формі залишиться частина сметанного соусу, змішаного з рибним соком, варто полити їм гарнір. Наприклад, відварну картоплю.

Дивіться також:  Як варити пельмені в каструлі — 3 смачних і правильних рецепта

Риба Хе з коропа

Для любителів гостренького – це цікаве пікантне блюдо. Воно являє собою популярну корейську закуску.

Інгредієнти:

  • риба – 2 кіло;
  • оцтова есенція – 1 ст. л.;
  • рослинне масло – 80-100 мл;
  • цибуля – 1 велика головка;
  • насіння кінзи – 2 ч. л.;
  • часник – маленька головка;
  • червоний пекучий перчик – 2 шт.;
  • соєвий соус – 2 ст. л.;
  • сіль – щіпка.


Приготування:

  • З рибної тушки зняти все зайве. Залишити тільки чисте філе.
  • Дрібно порізати м’яку частину без кісточок. Найкраще – тонкими короткими смужками.
  • Залити рибні шматочки оцтом, перемішати і прибрати під прес на півгодини.
  • Цибулю дрібно порізати і смажити до м’якості і легкої рум’яності. Додати сіль, насіння кінзи, подрібнені гострі інгредієнти – перчик і часник. Влити соус.
  • Прогріти масу 3-4 хвилини на середньому вогні.
  • Якщо все зроблено правильно, то за минулі півгодини риба повинна побіліти. Тепер до неї треба додати заправку з минулого кроку.
  • Перемішати і знову прибрати рибу під прес на таку ж кількість часу.

Їсти його можна відразу ж після закінчення зазначеного часу. Але ще смачніше воно стане, якщо витримати закуску в прохолоді протягом ночі.

Фарширована риба в духовці

Гриби для страви підійдуть будь-які. Але краще всього взяти звичайні світлі печериці.

Інгредієнти:

  • короп – 1 тушка (приблизно на 1,5-2 кіло);
  • лимон – 1 шт.;
  • морква і цибуля – 1 шт.;
  • гриби – 0,5 кілограм;
  • сметана, рибні спеції, сіль – за смаком.


Приготування:

  • Почистити і промити рибину. Натерти свіжовичавленим соком цитруса. Намазати сіллю, обраними спеціями. Потрібно із зусиллям втирати сухі інгредієнти, щоб короп ними добре просочився.
  • Овочі і гриби порізати середніми шматочками. Обсмажити разом, посолити.
  • Всередині змастити рибу сметаною. Наповнити її вмістом сковороди.
  • Зашити черевце коропа нитками.
  • На спинці зробити глибокі надрізи. Вставити в них залишився видавлений лимон, порізаний тонкими пластинками.
  • Запікати рибу з начинкою на промасленому деку близько 50 хвилин. Оптимальна температура – 180-190 градусів.
  • В процесі потрібно кілька разів дістати деко з духовки і промазати карпа сметаною.
Дивіться також:  Гарбуз в мультиварці шматочками – 7 рецептів приготування

Подати готове частування зі свіжими овочами.

В клярі на сковороді

Якщо зробити кляр гострим, то рибка вийде відмінною закускою до «пінному».

Інгредієнти:

  • філе коропа – півкіло;
  • яйця – 2 шт.;
  • борошно – 3-4 ст. л.;
  • сіль, суміш перців.


Приготування:

  • Порізати рибну м’якоть порційними шматочками. Присолити і поперчити.
  • Яйця збити з сіллю. Можна додати до них вибрані гострі інгредієнти.
  • На окрему тарілку висипати борошно.
  • Спочатку вмочати кожен рибний шматочок в борошно, а потім – в кляр з другого кроку. Потім відправити на сковорідку з розігрітою олією.
  • Смажити рибу до готовності і рум’яності.

Подати з запеченою картоплею і соліннями.

Короп на овочевій подушці

Багатокомпонентна овочева подушка стане корисним і смачним варіантом гарніру.

Інгредієнти:

  • короп – 1 кілограм;
  • цибуля і морква – по 2 шт.;
  • кабачок і баклажан – 1 шт.;
  • кріп – 3 гілочки;
  • лимонна приправа для риби – 1 ст. л.;
  • сіль, соняшникова олія.

Приготування:

  • Обробити рибну тушку. Видалити голову.
  • Зробити глибокі надрізи по спинці риби.
  • Натерти карпа сіллю і приправою. Залишити на півгодини.
  • Цибулю і моркву подрібнити і обсмажити на олії до м’якості.
  • Потім по черзі засмажити кружечок кабачка і баклажана.
  • Всі підготовлені овочі присолити і скласти в форму. Зверху розмістити карпа.
  • Запікати страву 45-50 хвилин при 175-180 градусів.

Подати готову рибу до столу цілком, разом з овочевим гарніром.

Щоб смачно приготувати рибу, коропа потрібно вибирати максимально свіжого. Відмінно, якщо вдасться купити тушку у рибалок незабаром після вдалого улову.