В’ялена риба кутум
Особливою популярністю у рибалок Каспію користується в’ялена риба кутум. Для приготування місцеві жителі використовують гаражі, сараї, підсобні приміщення, роблячи в них додаткову вентиляцію.
Вам знадобиться:
- кутум – 2 кг;
- сіль крупна не йодована – 1,5 кг.
Покрокова інструкція:
- Рибу очистити від нутрощів, особливо акуратно видаляючи жовчний міхур. Тушку вагою до одного кілограма можна не потрошити.
- На дно ємності насипати «подушку» із солі. У потрошеную рибу засипати сіль всередину. Особливо потрібно простежити, щоб вона потрапила під зябра і в рот.
- Складаємо рибу шарами в посуд з сольовий подушкою. Накриваємо кришкою або тарілкою. Зверху покласти гніт.
- Ставимо посуд з рибою в холодильник на п’ять днів. Якщо рибина велика, то на тиждень для засолювання. Готовність визначається просто. Якщо потягнути тушку кутума за хвіст і голову одночасно, то можна почути хрускіт. Також про готовність кажуть запалі очі і хребет рибини.
- Виймаємо рибу з холодильника, ретельно промиємо проточною водою. Заливаємо воду настільки, щоб вона приховала тушку. Залишаємо у воді на 4-5 годин.
- Зливаємо воду з ємності. Нанизуємо рибини на дріт. Черевце випотрошеної риби розпирає зубочисткою для кращого пров’ялювання. Підвішуємо на вулиці або в добре вентильованому приміщенні. Зверху накриваємо марлею або москітною сіткою від комах.
Через 4-7 днів у вас на столі буде чудовий в’ялений кутум.