Риба лин – 6 рецептів, як приготувати лина смачно

Риба лин – поживна, в міру жирна водоплавна живність, багата вітамінами і мінералами. У ній містяться малу кількість калорій, які швидко засвоює наш організм, тому таку рибу можна використовувати для дієтичного меню. Лінь приготувати можна різними способами – можна зварити, засмажити, запекти в духовці або приготувати на пару. А як це правильно зробити, пропонуємо дізнатися детальніше.

Риба лінь: особливості продукту

Лінь – це прісноводний мешканець, який користується величезною популярністю у кулінарів, завдяки своєму ніжному смаку і невибагливістю в приготуванні. За своїми розмірами риба не велика, але іноді можна зустріти і досить великі екземпляри.

М’ясо у лина має солодкуватий смак, при цьому воно соковите і низькокалорійне, так як жирність в ньому не перевищує 7%.

Правда у такої риби є і свої недоліки. По-перше, лин досить кістлявий, а по-друге йому властивий слабкий запах твані, що не всім доводиться по смаку. Позбутися від такого неприємного аромату можна, якщо потримати тушку кілька годин у прохолодній воді або просто промити сольовим розчином.

Як правильно чистити рибу

Лин досить слизька риба та луска у неї тонка і дуже дрібна. Тому почистити її не так-то просто і звичайні методи тут не підходять. Але, якщо ви вирішити просто посмажити таку рибу, то чистити її зовсім не обов’язково. У процесі приготування луска перетворюється в хрустку скоринку.

Правда, від слизу все одно доведеться позбутися. Для цього потрібно:

  • Промити тушку під холодною водою, щоб прибрати запах твані.
  • Потім обдати її окропом – так слиз згорнеться, і за виглядом нагадуватиме яєчний білок.
  • Після цього потрібно ще раз промити рибу під холодною водою.

Для приготування інших страв лина все-таки доведеться почистити від луски. Як чистити, зараз розповімо, адже тут все просто.

  • Також промиваємо рибку.
  • Змиваємо слиз гарячим окропом.
  • За допомогою гострого ножа або дрібної терки соскабливаем луску. Для того, щоб риба не ковзала в руках, її можна посипати сіллю.
  • Тепер залишилося витягнути всі нутрощі. Робимо розріз від хвоста до голови, (головне, не зачепити жовчний міхур, інакше м’ясо стане гірким), виймаємо всі внутрішні органи і промиваємо тушку під холодною водою.
  • Якщо запах твані все ще присутня, то обробляємо лина сольовим розчином.
Дивіться також:  Татарська випічка – 9 смачних рецептів татарської кухні

Тепер можна вибирати рецепти приготування смачної страви.

Заливне з риби лінь

Заливне – дуже смачне і красиве блюдо. Це аналог всім відомого холодцю, але для нього ми будемо використовувати рибу замість м’яса. Як правило, холодець готується з щільної риби з мінімальною кількістю кісток. І незважаючи на те, що лінь костляв, він стане гарною основою для приготування заливного страви.

Інгредієнти:

  • лінь (1 – 1,5 кг);
  • два репчатых цибулі;
  • дві моркви;
  • дві ложки желатину;
  • лимон;
  • 1 ч. л. оцту;
  • гвоздика, запашний перець, лавровий лист;
  • сіль, цукор;
  • зелень петрушки.

Спосіб приготування:

  • Очищену рибу від луски і кісток нарізаємо шматочками. Плавники, голови і кістки кладемо в каструлю, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Додаємо цибулю і моркву цілком, гвоздику, запашний перець, сіль і лавровий лист. Варимо рибу з овочами протягом години.
  • Відварену бульйон проціджуємо через сито, знову кладемо в нього рибу і варимо ще 20 хвилин.
  • У готовий бульйон (без риби) додаємо цукор, оцет і попередньо замочений желатин. Ставимо на плиту і варимо до тих пір, поки желатин повністю не розчиниться. Проціджуємо склад і охолоджуємо до кімнатної температури.
  • У блюдо, вибране для подачі, красиво укладаємо шматочки риби, часточки лимона, кубики моркви, зелень петрушки і половинки перепелиних яєць. Заливаємо все рибним бульйоном і ставимо в прохолодне місце до повного застигання.

Смажимо на сковорідці

Лина можна приготувати по-різному, але найпростіший спосіб – це смаження на сковороді. Правда, і тут є кілька цікавих рецептів, якими можна скористатися.

  • Розігріваємо сковороду разом з рослинним маслом. На сильному вогні смажимо лина з одного і з іншого боку по 5 хвилин. Потім зменшуємо вогонь і готуємо рибу до утворення рум’яної скоринки.
  • Шматочки риби можна натерти сіллю і перцем, обваляти в борошні і обсмажити з двох боків до появи хрусткої скоринки. Потім додати до рибних заготівлях кільця ріпчастої цибулі, обсмажити на сковороді ще 5 хвилин, а потім налити трохи води і тушкувати страву до повної готовності.
  • Підготовлену тушку солимо, перчимо й залишаємо на 15 хвилин. На сковороді розтоплюємо вершкове масло. Борошно розвести з водою, додаємо ложку сметани, перець і сіль. Виливаємо суміш на сковороду, змішуємо з розтопленим маслом і як тільки соус закипить, викладаємо рибу і тушкуємо 20 – 30 хвилин.
Дивіться також:  Як приготувати горбушу - 10 смачних рецептів соковитої та мякої горбуші

Як смачно приготувати в духовці

Лин, запечена в духовці з гарніром, стане хорошим стравою для сімейної вечері або святкового застілля. У цьому рецепті в якості гарніру ми будемо використовувати картоплю. Як приготувати лина в духовці? Немає нічого простіше!

Інгредієнти:

  • лінь (3 – 4 шт.);
  • 5 – 6 картоплин;
  • дві головки ріпчастої цибулі;
  • три зубчики часнику;
  • олія рослинна;
  • сіль, перець, зелень.

Готується лин в духовці дуже просто:

  • Рослинна олія змішати з подрібненим часником, зеленню і спеціями. Приготованою сумішшю заливаємо рибу і даємо їй час настоятися.
  • У форму викладаємо нарізаний тонкими скибочками картоплю, зверху – кільця ріпчастої цибулі. Солимо, перчимо і викладаємо зверху овочів замариновану рибу. Заливаємо все соусом, що залишився.
  • Запікаємо лина духовці при 200°С протягом 40 хвилин.

Лин, тушкований з грибами

Лин, тушкований з грибами, обов’язково порадує вас своїм незвичайним смаком. Поєднання ніжного м’яса риби і аромату грибів не залишить нікого байдужим. Ваші гості обов’язково оцінять таке блюдо по достоїнству.

У приготуванні краще використовувати лісові гриби, наприклад, боровики, але якщо такої можливості немає, то підійдуть і печериці.

Інгредієнти:

  • лінь (1 кг);
  • два склянки відварених грибів;
  • дві головки ріпчастої цибулі;
  • два склянки білого вина;
  • ложка борошна;
  • дві ложки вершкового масла;
  • кірка лимона;
  • перець запашний, сіль.

Спосіб приготування:

  • У глибокій ємності обсмажуємо гриби і цибулю на рослинній (вершковому) олії.
  • До обсмажених грибів кладемо рибу, яку потрібно попередньо натерти сіллю і перцем.
  • Заливаємо все вином і тушкуємо 30 хвилин.
  • На вершковому маслі в окремому посуді підсмажуємо борошно, додаємо цедру лимона і трохи соку. Вливаємо рідина, що залишилося після тушкування риби.
  • На блюдо викладаємо готового лина, поруч кладемо гриби і поливаємо все приготованим соусом.
Дивіться також:  Курячий рулет з желатином в харчовій плівці – 5 покрокових рецептів

Риба на пару в мультиварці

Лінь і сам по собі риба корисна. А ось якщо приготувати її на пару, то обов’язково почуєте на свою адресу похвалу від будь-якого дієтолога.

Таким дієтичним блюдом можна побалувати себе на вечерю, не побоюючись тяжкості в шлунку і набору зайвої ваги.

Інгредієнти:

  • лин;
  • лавровий лист, гвоздика, кардамон;
  • сіль, перець;
  • пучок кропу і петрушки.

Спосіб приготування:

  • У чашу мультиварки наливаємо воду і кладемо в неї всі спеції і зелень.
  • Рибу натираємо сіллю, перцем, рослинним маслом і викладаємо на решітку для приготування на пару. Разом з тушкою можна покласти кільця цибулі і нарізаний брусочками картоплю.
  • Готуємо в режим «На пару» протягом 25 хвилин. Коли вода зі спеціями закипить, лінь буде просочуватися ароматами пряних трав.

Під сметанним соусом

Приготувати озерного мешканця можна різними способами. Лина можна смажити, парити або зварити з нього суп… Але смачніше всього виходить лин, запечений у сметані. Риба виходить дуже смачна, ніжна і соковита.

Інгредієнти:

  • лин;
  • олія рослинна;
  • склянка сметани;
  • дві ложки борошна;
  • зубчик часнику;
  • сіль, спеції для риби, лавровий лист.

Спосіб приготування:

  • Очищену тушку нарізаємо на шматочки, солимо і перчимо.
  • Борошно змішуємо з приправами для риби, обвалюємо в ній рибні заготовки і обсмажуємо їх на рослинному маслі до рум’яної скоринки.
  • У сметану додаємо подрібнений часник і перець, змішуємо і заливаємо отриманим соусом рибу. Додаємо лавровий лист і, при бажанні, подрібнену зелень. Тушкуємо страву на невеликому вогні протягом 20 хвилин.

Як би ви не готували лина, він завжди буде смачним і соковитим. Особливо вдало така риба поєднується з овочами і сметанковими соусом. Пробуйте і будьте впевнені, що результат вас приємно здивує.