Багато господинь нечасто використовують у приготуванні страв такий продукт, як риба минь. А дарма, адже така мешканка прісних водойм вважається найбільш «чистою», оскільки в каламутних водах просто не виживає. До того ж її м’ясо володіє чудовими смаковими якостями і корисними для нашого організму речовинами. Якщо ви не знаєте, що це за риба минь, і як її приготувати, то читайте нашу статтю.
Риба минь – що це за риба і як вона виглядає?
Незважаючи на те, що минь поповнює сімейство Тріскових, він мешкає тільки в прісній воді і представлений лише одним видом – минем річковим (звичайним).
- У миня невисоке довге тіло з плескатою головою і малими очима, але з великим полунижним ротом.
- На підборідді у нього є довгий вус, довжина якого становить від третьої до п’ятої частини всієї його довжини.
- На верхній щелепі є ще парні вуса.
- Минь має дуже цікаву забарвлення – колір його тіла залежить віку особини, прозорості води і грунту. Тому можна зустріти темно-бурого миня або чорно-сірого, але варто врахувати, що з віком їх забарвлення стає світліше.
- Відмінна риса миня – це його дрібна луска, яка присутня не тільки на всім тілі, але навіть на ніздрях і нижньої частини голови.
- У довжину минь може сягати 125 см і важити до 20 кг.
Минь – це та риба, яка вибирає для свого існування тільки холодні і чисті води, тому найчастіше його можна зустріти в Сибіру, а також в північних частинах Азії та Європи. Особливо великі особини водяться в річці Лена.
Незважаючи на те, що минь примхливий в приготуванні, він дуже цінується в кулінарії. Його м’ясо солодке, ніжне, але дуже жирне. Для приготування краще використовувати тільки свіжу рибу, так як після заморозки м’ясо її стає жорстким і погано засвоюється організмом. Найціннішим у рибі є печінка.
Як смачно запекти рибу в духовці
Риба минь в духовці – це один з кращих способів його приготування.
У миня досить жирне м’ясо, тому його краще запікати у власному соку, використовуючи кулінарний пакет або фольгу.
А от щоб сік, що виділився при запіканні не пропав даром, рибу краще запікати з овочами.
Інгредієнти:
- минь, вагою від 1,5 до 2-х кг;
- два лимона;
- три томата;
- дві цибулини і моркву;
- по одному солодкого перцю, баклажана і кабачка;
- три часникового зубчики;
- зелень, спеції.
Спосіб приготування:
- На підготовленої тушки миня робимо надрізи, натираємо її спеціями і збризкуємо соком одного лимона.
- У невелику миску складаємо рубану зелень, півкільця одного головки цибулі і скибочки двох помідор. Поливаємо овочі соком з половинки лимона, солимо, перчимо й перемішуємо.
- В окрему ємність кладемо кубики кабачки і баклажани, присаливаем і через 15 хвилин промиваємо під водою, щоб прибрати гіркоту.
- До баклажана і кабачків додаємо перець соломкою, рубаний часник і нарізану цибулю, а також шматочки залишився помідора.
- Половину лимона просто ріжемо скибочками і кладемо в окрему піалу.
- На лист харчової фольги викладаємо овочеву суміш, зверху кладемо миня, а в його черевце закладаємо суміш з томатів і цибулі, підготовлену у другому кроці.
- Надрізи закриваємо часточками цитруса. Щоб фольга не прилипла, рибу можна промазати маслом.
- Загортаємо тушку з овочами і ставимо запікатися на 25 хвилин. Температура 180 градусів. Потім фольгу розрізаємо і готуємо миня ще чверть години.
Юшка з риби минь
З жирного м’яса миня виходить дуже смачна і навариста юшка. Якщо заглянути в старовинні книги про кулінарію, то можна побачити такий термін, як «кріпити вуха», тобто за кілька хвилин до готовності налити в неї горілку.
Це надає готовому страві пікантний смак і вбиває неприємний запах багатьом тіни.
У нашому рецепті ми не будемо використовувати алкоголь, а додавати його чи ні – вибір за вами.
Інгредієнти:
- три – чотири стейка миня;
- цибулина і морквина;
- корінь петрушки плюс свіжа зелень;
- лавровий лист і запашний перець;
- сіль.
Спосіб приготування:
- У вскипяченную воду кладемо шматочки риби разом з лавровим листом і запашним перцем.
- Як тільки риба буде майже готова, йдіть у бульйон корінь петрушки, кружечки моркви і кубики цибулі.
- Приправляємо майбутній суп спеціями, сіллю і варимо до повної готовності овочів.
- Готову юшку подаємо з зеленню петрушки.
З яйцем по-польськи
У багатьох країнах Європи одним з улюблених страв є риба по-польськи. Для рецепту використовуються тільки білі види, тому солодкий і жирний минь ідеально підходить для приготування «польської» риби.
Інгредієнти:
- риба вагою 1 кг;
- за морквини і голівки цибулі;
- три варених яйця;
- 60 г топленого масла;
- лавровий лист, запашний перець, сіль;
- 80 мл рибного бульйону.
Спосіб приготування:
- Миня нарізаємо порційно і відварюємо разом з морквою, цибулею і приправами.
- У сотейник кладуть топлене масло і вливаємо проціджений бульйон. Кладемо подрібнені яйця і спеції, ставимо на вогонь і варимо соус до загусання.
- Рибні шматочки викладаємо на блюдо і поллємо приготованим соусом.
Риба, тушкована з капустою
Багато господині навіть не здогадуються, що рибу можна гасити з капустою, а якщо додати ще й грибів, то вийде дуже соковите і ароматне блюдо.
Інгредієнти:
- минь вагою в один кілограм;
- 700 г капусти білоголової;
- 180 г грибів;
- дві цибулини;
- яблуко;
- лимон;
- дві ложки томатної пасти і топленого масла;
- ложка борошна.
Спосіб приготування:
- Беремо гриби (підійдуть гливи або печериці), нарізаємо соломкою, трохи присмачую лимонним соком і кладемо в сковороду. Наливаємо склянку води і доводимо до кипіння.
- Утворився грибний бульйон зливаємо в чашу, а до грибів додаємо нашатковану капусту і півкільця цибулі. Сюди ж кладемо масло і томат-пюре, тушкуємо. Якщо вміст сковорідки почне пригорати, то підливаємо грибний навар.
- В кінці процесу кладемо натерте яблуко разом сіллю, перцем і цукром, і тушкуємо овочі з фруктом до повної готовності.
- Поки овочі готуються, беремо рибу, ріжемо її на шматочки, солимо, перчимо і збризкуємо цитрусовим соком. Паніруємо заготовки в борошні й обсмажуємо до золотистого кольору.
- До готових овочів викладаємо порції смаженої миня, накриваємо блюдо і тушкуємо ще 8 – 10 хвилин.
Відварену минь з огірковим розсолом
Страви з риби минь можуть бути найрізноманітнішими, але є рецепт, який вам обов’язково сподобається. Це відварена риба з огірковим розсолом. Звучить незвично, але дуже смачно. Якщо у вас залишився розсіл після засолювання огірків, то не поспішайте його викидати, а приготуйте страву за нашим рецептом.
Інгредієнти:
- минь;
- морква та цибулю;
- корінь петрушки;
- п’ять-шість картоплин;
- склянку огіркового розсолу.
Спосіб приготування:
- Проціджений огірковий розсіл наливаємо в каструлю, кладемо в нього цибулю, моркву і корінь петрушки.
- Як тільки пряний бульйон закипить, кладемо в нього шматочки риби і варимо їх до повної готовності.
- На блюдо викладаємо пряні шматочки миня і відварну картоплю. Поливаємо продукти соусом. Для цих цілей можна використовувати томатний або змішати вершкове масло з подрібненим кропом, петрушкою і анчоусами.
Простий рецепт, як посмажити на сковороді
Як і всі інші види риб, миня можна просто посмажити на сковороді.
Головне – взяти свіжу рибу, так як м’ясо замороженої дуже жорстке, і при смаженні не вийде ніжним і соковитим.
Спосіб приготування:
- Шматочки миня кладемо в друшляк і залишаємо на деякий час, щоб з них зійшла вся зайва рідина. В іншому випадку шматочки будуть розвалюватися в процесі готування.
- Борошно змішуємо з сіллю, перцем та іншими приправами на ваш вибір.
- Рибні шматочки паніруємо в борошні і смажимо до готовності. При бажанні, на початку або в кінці обсмажування можна додати в сковороду кільця цибулі для більшого смаку і аромату.
Як приготувати миня в мультиварці
Приготувати рибу минь в мультиварці можна по-різному. Наприклад, тушкувати з овочами або зробити на пару, або просто навіть засмажити. Але ми пропонуємо рецепт смачних і апетитних рибних котлет з миня.
Інгредієнти:
- минь (філе);
- цибулина;
- кілька шматочків білого хліба;
- молоко;
- панірувальні сухарі;
- спеції.
Як приготувати рибу минь:
- Першим ділом шматочки білого хліба потрібно замочити в теплому молоці.
- Потім в гущавину блендера покладіть філе риби і нарізаний невеликими скибочками цибулю. Сюди ж відправте вже розмочений хліб і вбийте одне яйце. Всі подрібніть до консистенції фаршу.
- Залишилося тільки додати сіль, приправу і ще раз добре все перемішати. З фаршу формуємо котлети.
- Приготувати їх можна на пару або включити режим «Смаження» («Випічка»). У чашу налити масло, посипати рибні заготовки сухарях і обсмажити до хрусткої скоринки.
Якщо ви хочете швидко і смачно нагодувати своїх гостей рибним блюдом, то пригостіть їх заливним пирогом з минем. Для цього просто приготуйте холодець тісто і зробіть начинку з миня, цибулі та спецій. Півгодини в духовці – і апетитне блюдо у вас на столі.
У приготуванні миня немає особливих хитрощів, зате м’ясо його смачне і не сухе. Тому, якщо такий річковий мешканець зустрівся вам на прилавку, сміливо беріть його і готуйте смачні, ароматні страви.