При нинішньому продуктовому достатку можна відшукати в супермаркетах практично будь-який продукт. Нерідкою «гостею» на прилавках з недавнього часу стала риба чорт морський, яка раніше була популярна в Росії лише на Далекому Сході. Однак у багатьох країнах світу цей морський мешканець цінується дуже високо, і існує чимало рецептів його приготування.
Морський чорт — що це за риба?
Риба морський чорт або вудильник є представником сімейства удильщиковых. Це хижі морські риби досить великих розмірів. Довжина тіла дорослої особини досягає 150-200 см, а вага її становить понад 20 кг.
Таку назву риба отримала через надзвичайно непривабливого зовнішнього вигляду. У неї величезна голова з широкою пащею, в якій видно гострі, загнуті всередину зуби. Вони розташовані в один або два ряди в залежності від підвиду особини. Щелепні кістки морського чорта відрізняються гнучкістю, що дозволяє хижакові ковтати здобич чималих розмірів.
Чи знаєте ви? У колишні часи представники цієї різновиди підводних мешканців викликали у людей жах. Існувала легенда, що морський чорт здатний прокушувати найміцніші човни і забирати рибалок на дно. Однак випадків нападу цієї риби на людину зареєстровано не було.
Тіло удильщика широке, пофарбоване в коричневий колір. На спині риби видно білясті плями, а черевце кілька світліше решти тулуба. Шкіра морського риса дуже гладка.
Вудильники мешкають в Тихоокеанських водах, Охотському і Японському морях. А також популяції цих риб зустрічаються в Індійському і Атлантичному океанах. У деяких місцевостях їх вилов заборонений у зв’язку зі зниженням чисельності.
Смакові якості риби
М’ясо морського риса біле і щільне, в ньому практично відсутні кістки. Риба володіє тонким приємним смаком, при цьому майже позбавлене специфічного запаху. При смаженні філе або тушки удильщика можна не побоюватися, що всі сусіди будуть в курсі, з чого ж господиня готує вечерю.
Ще однією перевагою цього морського мешканця є те, що його м’ясо містить малу кількість калорій: на 100 г доводиться всього 76 ккал. З цієї причини морського чорта можна включати в раціон людей, які дотримуються принципів здорового харчування.
Для приготування їжі підходять всі частини тушки, включаючи ікру, шлунок і печінку. Останню відносять до делікатесів і маринують в оцтовому соусі.
У різних країнах існують свої способи приготування морського чорта. Наприклад, у Франції його найчастіше подають у відвареному або тушкованому вигляді, а іноді підсмаженою на шпажках. Жителі Китаю готують цю рибу з соєвим соусом і гострими приправами, а подають з рисом. Корейці роблять з вудильників супи з великою кількістю овочів і гострою заправкою. Американці в основному смажать морського чорта на грилі або ж готують з нього тефтелі з овочевою підливою.
Розглянемо найбільш поширені рецепти приготування страв з цього виду риби.
Філе морського чорта, запечене в духовці з овочами
Якщо не вийшло придбати філе морського чорта, можна взяти цілу тушку. Кісток у цієї риби трохи, і видалити їх не складе особливої праці.
Щоб запекти страву в духовці з овочами, знадобляться такі продукти:
- рибне філе без шкірки;
- цибуля;
- часникові зубчики;
- помідори;
- 4-5 яєць;
- сіль і спеції;
- будь-яка зелень.
Як приготувати рибу морський чорт в духовці з овочами:
- Нарізаємо філе великими шматками, опускаємо в киплячу воду, трохи солимо і варимо 5-7 хвилин.
- Відкидаємо шматочки риби на друшляк, щоб стекла рідина, і вони трохи охололи.
- Подрібнюємо цибулю і часник, обсмажуємо до м’якості.
- Ошпарюємо окропом помідори, знімаємо шкірку, ріжемо і відправляємо до овочів, після чого тушкуємо на повільному вогні чверть години, а потім прибираємо з конфорки і остуджуємо.
- Збиваємо яйця, і коли овочева суміш зовсім охолоне, додаємо їх в зажарку.
- Розкладаємо у вогнетривкому посуді шматочки риби, солимо, посипаємо спеціями і заливаємо соусом, після чого відправляємо в духовку.
Коли страва буде готове, його потрібно трохи остудити, а потім посипати зеленню і подати до столу. У деяких країнах морського чорта з овочами їдять тільки холодним, очікуючи приблизно годину, поки він повністю охолоне.
Готуємо вершковий суп
М’ясо вудильників відрізняється щільністю, і шматочки риби не розварюються в супах. Тому страви не тільки виходять смачними, але і привабливо виглядають.
Щоб приготувати вершковий суп, потрібні такі складові:
- тушка або філе морського чорта;
- цибулина;
- морква;
- кілька картопляних бульб;
- вершки (можна замінити плавленим вершковим сиром);
- зелень;
- сіль і спеції.
Як готувати вершковий суп з морським чортом:
- Ріжемо рибу, кладемо в каструлю і ставимо варитися, трохи підсолюємо. Коли вода закипить, потрібно регулярно знімати спливаючу пінку.
- Чистимо картоплю, нарізаємо так, як зручно, а коли риба перестане виділяти піну, кладемо її в бульйон.
- Подрібнюємо цибулю і моркву, обсмажуємо і додаємо в суп після того, як картопля дійде до стадії напівготовності.
- Чекаємо закипання, вводимо вершки або вершковий сир, насипаємо рубану зелень і залишаємо страву на повільному вогні приблизно на 5-7 хвилин.
Подавати рибний суп потрібно з шматками білого або чорного хліба. А якщо є час, можна зробити грінки.
Смажена риба на пательні
Не всяка господиня може виділити багато часу для приготування вечері. У такому випадку варто просто посмажити морського чорта на сковороді.
Для цього потрібні наступні продукти:
- рибне філе;
- половинка лимона;
- кілька яєць;
- 50 мл молока;
- пшеничне борошно;
- сіль і будь-які приправи, відповідні до рибних страв.
Як готувати рибу морський чорт на сковороді:
- Розбираємо удильщика на порційні шматочки, натираємо сіллю і приправами, поливаємо лимоном.
- Збиваємо яйця в глибокій мисці, наливаємо молоко.
- Насипаємо борошно в такій кількості, щоб кляр вийшов по консистенції тісто для оладок.
- Опускаємо шматочки риби в кляр, викладаємо на розігріту сковороду і обсмажуємо з обох сторін.
На замітку. Можна посмажити морського чорта і на грилі. Для цього потрібно посолити і посипати спеціями шматочки риби, а потім змастити їх поверхню олією без запаху. Після цього залишиться тільки розкласти на решітці і приступити до готування.
Салат з морського чорта і креветок
Щоб здивувати гостей незвичайним блюдом, можна приготувати салат з морського чорта з креветками.
Для цього потрібні такі складові:
- філе морського чорта;
- мариновані креветки;
- цибуля;
- свіжі гриби будь-якого виду;
- кілька курячих яєць;
- легкий майонезний соус.
Як зробити салат:
- Відварюємо яйця, остуджуємо, чистимо і нарізаємо дрібними кубиками.
- Обсмажуємо гриби з цибулею, морського чорта відварюємо, а потім даємо компонентів охолонути.
- Відціджуємо від маринаду креветки і додаємо до яєць.
- Вводимо гриби з цибулею і рибне філе, підсолюємо.
- В кінці заправляємо майонезом блюдо.
При подачі можна прикрасити салат гілочками зелені.
Рис з рибою та морепродуктами
Це ще один рецепт для любителів морепродуктів, у відповідності з яким можна приготувати рибу морський рис з креветками і рисом.
Для такої страви потрібні наступні продукти:
- рибне філе;
- креветки або інші морепродукти;
- рис;
- часникові зубці;
- соєвий соус.
Як приготувати рибу:
- Відварюємо рис до готовності, промиваємо і залишаємо в друшляку стікати.
- Ріжемо морського чорта кубиками і відправляємо підсмажуватися з часником та іншими морепродуктами.
- Коли риба та інші інгредієнти будуть готові, вводимо рис, поливаємо блюдо соєвим соусом і обережно перемішуємо.
Після цього морського рису з рисом і морепродуктів потрібно ще недовго протомиться на плиті, а потім можна знімати сковороду з вогню і розкладати страву по тарілках.
На основі наведених рецептів можна придумати свої способи приготування морського чорта. Ця риба прекрасно поєднується з будь-якими овочами і багатьма видами приправ, що дозволяє створювати чимало різних страв на будь-який смак і гаманець.