Корисним і малокалорійним стравою є риба на пару. Її можна їсти і під час самої суворої дієти. Якщо не шкодувати спецій і підбирати їх правильно, то навіть таке просте блюдо буде гідно вашої уваги.
Риба на пару в мультиварці
Склад компонентів:
- велика тушка свіжомороженого хека;
- зелена маса кропу;
- лимонні дольки;
- 1 мал. л. меленого свіжого імбиру;
- 1 мал. ложка меленого коріандру;
- морська сіль зі спеціями.
Приготування:
- Ретельно промити і почистити тушку хека, порізати на невеликі частини.
- Скласти всі шматочки в велику миску. Всипати до них заявлені в рецепті спеції.
- Додати подрібнену зелень і лимонні дольки. Посолити рибу.
- Добре перемішати вміст ємності руками, втираючи спеції і сіль в шматочки хека.
- Залишити рибу настоятися в такому вигляді на чверть години. Маринувати її такий короткий термін можна при кімнатній температурі, не прибираючи в холодильник.
- Викласти шматочки в кошик мультиварки, призначену для приготування страви на пару.
- У чашу пристрою налити воду. Над нею розташувати кошик.
Готувати рибу на пару в мультиварці у відповідній програмі 15-20 хвилин під кришкою. Подавати зі свіжими овочами і легкими дієтичними соусами. Наприклад, можна нежирну сметану змішати з рубаною зеленню.
Рада. У ємність з водою вкиньте лавровий лист і класичний чорний перець горошком. Риба насититься ароматом і проявить свій смак.
Рецепт приготування в пароварці
Інгредієнти:
- півкіло філе будь-якої червоної риби;
- 4 шт. картоплі;
- 1 шт. білого цибулі;
- 1 морквина;
- 2 шт. томатів;
- спеції для риби;
- сік лимона;
- класичний соєвий соус;
- салатні листя.
Приготування:
- Нарізати рибне філе середніми шматочками.
- Картоплю очистити. Кожен бульба розрізати на 4 частини.
- Цибулю і моркву порізати соломкою. Помідори нарізати нетовстими кружечками.
- На дно пароварки викласти салатні листя. Зверху розподілити рибне філе і все подрібнені овочі.
- Полити все невеликою кількістю соєвого соусу і присипати спеціями.
Готувати рибу на пару в пароварці не більш півгодини. Розкласти вийшло блюдо по тарілках і полити лимонним соком.
Як зробити мантоварке
Інгредієнти:
- 3 шт. розмороженого минтая;
- ½ Ст. соєвого соусу;
- 2 цибулинки;
- спеції та сіль;
- шматочок вершкового масла.
Технологія:
- Рибу ретельно промити, зрізати плавники, видалити голову, хвіст та все зайве. Решту нарізати порційними шматочками.
- Змішати цибулю, нарізану полуколечками, соєвий соус. Розбавити все невеликою кількістю кип’яченої води. За смаком додати сіль і улюблені спеції.
- Получившимся маринадом залити підготовлені шматочки минтая. Перемістити миску з рибою в холодне місце на 3 – 4 години, попередньо затягнувши її харчовою плівкою.
- Ретельно змастити мантоварку вершковим маслом.
- Викласти в неї замариновану рибу.
- Готувати минтай таким способом 15 – 20 хвилин.
Подати рибу з овочевим салатом і відварною картоплею. Якщо потрібно зробити блюдо нешкідливим для фігури, то замість картоплі варто використовувати молодий кабачок.
Риба на пару з овочами в мультиварці
Склад компонентів:
- 300 – 350 г філе будь-якої червоної риби;
- 100 г нежирної сметани;
- по 100 стручкової квасолі і брокколі;
- 1 стручок солодкого болгарського перцю;
- сіль і спеції.
Технологія:
- Всі овочі вимити, при необхідності почистити і нарізати невеликими шматочками.
- Від червоної риби залишити тільки філе. Видалити нутрощі, плавці. Нарізати частину на порційні шматочки.
- Сметану посолити і додати в неї вибрані спеції. Отриманим соусом намазати рибу.
- Перекласти шматочки в ємність для приготування на пару.
- Встановити в кухонному приладі режим «Варка на пару» на 20 – 25 хвилин.
- Потім додати в ємність всі овочі. Продовжувати приготування ще 20 хвилин.
Отриману рибу з овочами подати з будь-яким соусом на основі томатної пасти.
Готуємо з рисом
Інгредієнти:
- 1 повний стакан сухого рису;
- 1,5 – 2 ст. фільтрованої води;
- 2 стейка нерки;
- спеції від маггі;
- устричний соус за смаком;
- сіль.
Приготування:
- Рибу промити, підсушити і викласти на фольгу. Присипати спеціями від маггі. Полити устричним соусом. Залишити на чверть години.
- На дно «розумної каструлі» висипати сухий рис. Залити його зазначеною кількістю води. Посолити.
- Зверху встановити решітку для приготування страв на пару. Викласти на неї рибу, загорнуту у фольгу. У покритті залишити невеликий отвір.
- Готувати страву в режимі «Плов» від 35 до 50 хвилин.
Точний час, скільки готувати рибу таким способом, що залежить від величини її шматочків.
Котлети з риби на пару
Інгредієнти:
- 2 невеликих тушки минтая;
- 1 середня ріпчаста цибулина;
- 2 столові яйця;
- 3 шматочка вчорашнього батона;
- пшеничне борошно;
- сіль і приправи.
Приготування:
- Акуратно відокремити філе від хребта. Зняти шкіру. Видалити великі кістки.
- Решту подрібнити. Для цього найзручніше використовувати м’ясорубку або спеціальну насадку блендера. Можна просто нарізати рибне філе гострим ножем на дуже дрібні шматочки.
- З батона зрізати скоринки. Залити його теплою водою або молоком. Залишити в такому вигляді хвилин на 10. Потім віджати хлібний м’якуш від зайвої рідини.
- Додати хліб до подрібненої рибі. Туди ж відправити дрібні шматочки цибулі.
- На цьому етапі можна ще раз перебити фарш блендером.
- Додати в рибну масу сіль, яйця, вибрані спеції.
- Дуже ретельно перемішати фарш руками. Сформувати з нього невеликі котлети. Обваляти їх у борошні.
- У каструлю налити воду. Дочекатися її закипання. Поверх розташувати пароварку. Помістити в ємність котлети.
- Накрити пароварку кришкою і готувати страву трохи менше півгодини. За цей час котлети встигнуть добре пропарити, в тому числі і всередині. Головне, не робити їх занадто великими.
Такий спосіб дозволить приготувати рибу на пару до повсякденного обіду. Котлети виходять не менш смачні, ніж запечені або смажені.
Парова червона риба
Інгредієнти:
- 500 – 600 г свіжої форелі;
- 1,5 л фільтрованої води;
- сіль і сухі трави.
Приготування:
- Рибу добре промити і очистити від плівок.
- Кожен шматочок натерти сухими травами і сіллю.
- Залишити на 60 хвилин маринуватися.
- Перекласти рибні шматочки у чашу пароварки з водою.
- Готувати у відповідному режимі 20 – 25 хвилин.
Замість солі і спецій можна маринувати рибу за таким рецептом в соєвому соусі.
Користь і калорійність риби на пару
Головне достоїнство парової риби полягає в її мінімальної калорійності. В 100 г продукту міститься всього 112 ккал. Це означає, що таке блюдо можна сміливо їсти навіть на вечерю, не турбуючись про зайві кілограми.
Особливо корисна риба, приготовлена на пару, людям, у яких є проблеми з ШКТ. Готовий продукт легко і швидко перетравлюється. Якщо людина страждає від хвороби шлунка і/або кишечнику, то парити рибу варто без додавання спецій і соусів. Можна використовувати лише мінімальна кількість солі.
У парової риби мало жиру, зате багато незамінних для людини корисних речовин. Це фосфор, калій, білок, різні вітаміни. Важливо включати таку страву в дитячий раціон і регулярно їсти людям, які відновлюються після операції або тривалої хвороби.