Риба на пару в мультиварці – ідеальне блюдо, яке виходить ніжним, смачним, малокалорійним і дуже корисним. Вона стане чудовим обідом, якщо приготувати її з додаванням інших продуктів, або ж легкою вечерею в самостійному вигляді.
Класичний рецепт
Якщо ви вирішили приготувати рибу на пару перший раз, то спочатку скористайтеся традиційним способом, щоб оцінити весь потенціал цієї страви, незаплямований додатковими інгредієнтами.
Необхідні інгредієнти:
- вода для пари;
- один або два шматочки рибного філе, будь-якого, по своєму смаку;
- приправи за бажанням.
Процес приготування:
- Підготуйте рибне філе, присипте його вибраними спеціями, використовуйте трохи солі і чорного перцю. Можна купити готову суміш трав саме для риби.
- Перекладіть шматочки в спеціальний піднос мультиварки, який призначений для готування на пару.
- У чашу влийте воду. Точна кількість залежить від обсягу чаші, але зазвичай достатньо 1,5 – 2 літрів.
- Закрийте прилад, виставите потрібний режим, тобто, «На пару», і час на 30 хвилин. Після закінчення цього часу страва буде повністю готове до вживання.
Як приготувати у фользі
Відомо, що страви, приготовані паровим способом, добре зберігають свої корисні властивості, але риба у фользі в мультиварці стане ще більш цінною і ніжною.
Необхідні інгредієнти:
- приблизно, 100 грам сметани;
- півкілограма філе риби або просто шматочки;
- спеції на свій смак;
- половина лимона.
Процес приготування:
- Промиваємо рибу, при необхідності ділимо на шматочки середнього розміру. Добре присипаємо їх спеціями, будь-якими за своїм смаком, і промазуємо сметаною. Деякі використовують майонез.
- Лимон нарізаємо на скибочки, кладемо його на фольгу, зверху рибу і все добре загорнути, щоб не було просвітів. Перекладаємо заготовку в спеціальний мультиварочный піддон.
- У чашу заливаємо воду (приблизно, півтора літра), включаємо прилад в режим «Варка на пару» і чекаємо півгодини.
З картоплею
Необхідні інгредієнти:
- півкілограма будь-якої риби;
- приправи за своїм смаком;
- приблизно, 20 грам масла вершкового;
- 5 – 6 картоплин;
- половина лимона.
Процес приготування:
- Готуємо рибу, промиваємо її, сушимо, нарізаємо на порційні шматки і добре присипаємо спеціями.
- Картопля також звільняємо від шкірки, нарізаємо на скибочки і обтираем приправами, виходячи зі своїх смакових переваг.
- Перекладаємо картоплю і рибу на піднос для парової обробки, зверху покриваємо продукти скибочками лимона і готуємо в режимі «На пару» приблизно 30 хвилин. Готовність визначаємо за картоплі, а подаємо разом з маслом.
Риба на пару з овочами в мультиварці
Риба з овочами – самостійне блюдо, корисний і ситний вечеря для всієї родини.
Таку страву можна вживати при більшості хронічних патологій ШКТ, а також усім, хто дотримується режиму здорового харчування.
Необхідні інгредієнти:
- три ложки сметани;
- близько 300 грам нежирної риби;
- різні приправи за своїм смаком;
- свіжа зелень;
- брокколі та цвітна капуста – 100 грам;
- один солодкий перець.
Процес приготування:
- Всі зазначені овочі промиваємо, готуємо. З перцю зрізаємо верхівку і видаляємо насіння, нарізаємо м’якоть на невеликі кубики. Капусту ділимо на суцвіття.
- Рибу нарізаємо на порційні шматки, обробляємо спочатку спеціями, а потім і сметаною.
- Кладемо все на спеціальний піднос – спочатку рибу, овочі. Трохи солимо продукти.
- У чашу вливаємо потрібну кількість води (приблизно, півтора літра), включаємо режим «На пару» на 20 хвилин. Точний час залежить від моделі приладу, сорти риби і розміру порційних шматків.
- Після закінчення програми подаємо блюдо, посипавши подрібненою свіжою зеленню.
Готуємо з рисом
Необхідні інгредієнти:
- приблизно, 300 грам рису в сухому вигляді;
- спеції на свій смак;
- півкілограма риби;
- 0,5 літра води.
Процес приготування:
- Рис обов’язково промийте, щоб вода стала майже прозорою. Викладіть його в чашу мультиварки і залийте водою, не забувши приправити спеціями.
- Рибу розділіть на порційні шматки, їх теж присипте обраними приправами і трохи покропите лимонним соком.
- На рис в чаші встановіть решітку, а потім і піднос для готування на пару. У нього викладіть рибу.
- Закрийте прилад і готуйте на програмі «Рис» близько 15 хвилин. Цього повинно бути достатньо, щоб і рис, і риба дійшли до потрібного стану.
Котлети з риби на пару
Необхідні інгредієнти:
- приблизно, 500 грам будь-якої риби;
- приправи, виходячи зі своїх смакових переваг;
- два шматочки хліба;
- одна цибулина.
Процес приготування:
- Цибулину очистіть і подрібніть, хліб розмочіть у воді, викладіть все в ємність середнього розміру.
- Рибу очистити, якщо у вас не філе. Наріжте спочатку на шматки, а потім пропустіть через м’ясорубку. Можна скористатися блендером, але тоді маса вийде зовсім пюреобразная.
- З’єднайте цибулю і хліб з рибним фаршем, приправте все спеціями, добре перемішайте.
- У чашу мультиварки помістіть воду (близько 1,5 літрів), а з рибної маси вылепите круглі заготовки і викладіть їх у паровий піднос.
- Увімкніть прилад на програму «Варка на пару» і чекайте 30 хвилин.
Парова червона риба
Червона риба досить дорога, але з неї завжди виходить просто чудове блюдо. Найчастіше вона запікається, але спробуйте хоч раз зробити її на пару.
Необхідні інгредієнти:
- кілька стейків червоної риби;
- дві ложки оливкової олії;
- спеції на свій смак;
- ложка соєвого соусу.
Процес приготування:
- У миску покладіть вказану кількість оливкової олії, соєвий соус і зовсім трохи чорного меленого перцю. Перемішайте.
- Рибні стейки промийте, обітріть паперовими рушниками, щоб вони були зовсім сухими, і викладіть в ємність зі змішаним маринадом. Приберіть заготовку в холодильник на кілька годин, щоб все добре просочилося.
- Влийте воду в чашу мультиварки, обов’язково засипте туди приправи. Дуже смачно буде, якщо додати лавровий лист і суху зелень.
- Через відведений час перекладіть стейки на паровій піднос, встановіть його в прилад і увімкніть програму «На пару».
- Приблизно через 15 – 20 хвилин риба буде готова. Точний час залежить від потужності роботи приладу і товщини поміщених в нього шматочків риби.
Готувати рибу на пару – одне задоволення. Швидко, не марко, соковито і смачно!