Риба під маринадом — 11 рецептів приготування в духовці, мультиварці і на сковороді

Риба під маринадом являє собою дуже смачна, ситна та поживна страва, багате вітамінами, амінокислотами та іншими корисними елементами. Маринад, завдяки прекрасним смаковим якостям риби, що поєднується з різноманітними овочами, готується легко і йде на ура з будь-якими гарнірами, надаючи і без того смачного рибного продукту особливої пікантності.

Риба під маринадом — класичний рецепт на сковороді

Приготовлена традиційним способом риба, не залишить байдужим навіть тих членів сім’ї, які досить скептично ставляться до дарів річок і морів.

Для виконання рецепта знадобиться:

  • хек або минтай — 500 г;
  • цибуля — 150 г;
  • велика морквина;
  • томатна паста — 100 г;
  • оцет — 30 мл
  • сіль, цукор і спеції — за смаком;
  • для панірування трохи борошна;
  • для смаження пару ложок олії.

Щоб пригостити домочадців рибу під маринадом, доведеться трохи потрудитися:

  • Риба очищається, ріжеться шматочками завтовшки 2 см, після чого солиться, приправляється і обвалюється в борошні.
  • Цибулю нарізають півкільцями, а морквина натирається на середній тертці.
  • На гарячій сковороді з соняшниковою олією шматочки обсмажують з двох сторін.
  • Готова риба викладається з ємності, а в жирі, що залишився після неї, пассеруется морквяно-цибульна суміш.
  • За 5 хвилин до готовності овочів додається розведена в окропі паста, сіль і спеції.
  • Коли томатна-овочева маса охолоне, вливається оцет.
  • У форму викладаються шарами риба і маринад, після чого ємність відправляється в холодильну камеру.
  • Після 3 годин риба готова до подачі на стіл.

Рецепт приготування в гірчичному маринаді

Швидко і смачно нагодувати сім’ю, урізноманітнивши денний раціон запеченої рибкою, можна за допомогою цього рецепта.

Риба під маринадом в духовці чудово виходить з таких простих продуктів:

  • скумбрія — 500 г;
  • майонез — 50 г;
  • гірчиця — 50 г;
  • соєвий соус — 70 мл;
  • цибуля — 100 г;
  • зелень — за бажанням.

Щоб приготувати вишукану страву з недорогого рибного продукту:

  • Скумбрія потрошится, добре промивається проточною водою і ділиться на порційні шматки.
  • З майонезу, соусу і гірчиці готується заправка однорідної консистенції.
  • Цибулю нарізати тонкими півкільцями, які додаються в майонезну масу.
  • Рибні шматочки добре обмащуються заправкою і залишаються.
  • Через півгодини, коли риба промаринується, готується форма для запікання.
  • Риба викладається в ємність, яка відправляється в розігріту до 180°C духовку на 25 хвилин.

Риба під маринадом з моркви і цибулі в духовці

Варіація базового рецепту, відрізняється технікою виконання — основний інгредієнт, не обсмажується, а запікається, що при надає страві свою родзинку.

Для приготування потрібно заздалегідь підготувати такі складові:

  • філе минтая — 800 г;
  • пару цибулин;
  • моркви пару великих штук;
  • томатної пасти; — 50 г;
  • сіль, спеція для риби — на смак.

Процес приготування полягає в наступному:

  • Цибулю нарізати тонкими кільцями і викладається в ємність з товстим дном, де пассеруется до золотистого кольору.
  • Натерта на середній терці моркву викласти до цибулі і обсмажується близько 8 хвилин.
  • Ретельно промите філе риби обробляється на порційні шматки і викласти на змащене маслом глибокий лист.
  • Філейні шматочки присипаються спеціями і покриваються обсмаженими овочами.
  • У деко вливається 200 мл води з розведеною в ній пастою і сіллю.
  • Випікання здійснюється протягом 40 хвилин при температурі 180°C.
Дивіться також:  Локшина Харусаме: що це таке, як приготувати? Склад і 3 рецепти страв з скляної локшини

Під овочевим маринадом в мультиварці

Простота даного рецепту жодним чином не відбивається на смакових якостях самого блюда, яке виходить ніжним і ароматним.

Риба в мультиварці може готуватися як із цільного рибного продукту, так і з філейної частини.

Але оскільки частіше в морозильній камері можна знайти цілу рибу, рецепт буде присвячений їй.

Для створення страви таким способом необхідні:

  • риба — 500-600 г;
  • пара головок ріпчастої цибулі;
  • морква;
  • помідори свіжі або в’ялені (залежно від сезону) — 300 г;
  • сіль, спеції — за смаком;
  • масла — пару ложок.

При приготуванні:

  • Цибуля подрібнюється, морква треться на середній тертці, а томати пюрируются за допомогою блендера.
  • У ємність для мультиварки вливається масло.
  • Зверху на масло викладаються моркву і цибулю.
  • Риба звільняється від нутрощів, ретельно промивається, поділяється на шматочки, які викладаються на морквяно-цибульну подушку.
  • Рибні шматочки заливаються томатним пюре, солятся і приправляється.
  • Мультиварка встановлюється в режим «Випічка» на 45 хвилин.
  • Звуковий сигнал сповістить про готовність ароматного страви.

Смажена риба в томатному соусі на сковороді

Страва, що володіє чудовими гастрономічними якостями, може подаватися як в гарячому, так і холодному вигляді. Тим більше, що смак холодної риби нагадує рибні консерви в томатному соусі.

Для створення такого кулінарного шедевра на півкіло філе хека потрібні такі інгредієнти:

  • пара цибулин;
  • соус томатний — 50 мл;
  • оцет — 20 мл;
  • лимон 2 зубчики;
  • пара ложок олії;
  • цукор, сіль, приправи — за смаком.

Щоб насолодитися неординарним смаком самостійно приготовленого рибного страви:

  • Риба промивається і поділяється на шматочки, кожен з яких натирається сіллю і спеціями.
  • Через 5 хвилин, рибне філе обсмажується на рослинному маслі по кілька хвилин з кожного боку.
  • Обсмажені шматочки перекладаються в глибокий сотейник.
  • У сковороді окремо пассеруется подрібнену цибулю, який після готовності викладається до риби.
  • Слідом за овочем у сотейник поміщаються соус, оцет, лимон, сіль.
  • Вміст добре перемішується і гаситься на повільному вогні під кришкою протягом 10 хвилин.
  • По завершенні часу до рибної страви додається рубана зелень, після чого все в черговий раз перемішується і настоюється 5-7 хвилин.

Покроковий рецепт від Юлії Висоцької

Один з численних рецептів риби під маринадом від Юлії Висоцької, відрізняється насиченим смаком і ароматність.

Для виконання якого необхідні:

  • філе білої риби — 800 г;
  • цибуля — 400 г;
  • морква — 300 г;
  • томати (конс.) — ½ Банки;
  • лимонний сік — 2-3 мл;
  • олії — пару ложок;
  • сіль, цукор, спеції – за смаком.
Дивіться також:  Паста з креветками у вершковому соусі – 7 рецептів приготування

Для створення ніжною риби слід скористатися представленою нижче інструкцією:

  • Філе промивається, ріжеться шматочками, які складаються в каструлю і заливаються водою.
  • Під час варіння, яка триває 10 хвилин, в бульйон додаються надрізана цибулина, сіль, спеції і лавровий лист.
  • Через зазначений час, філе за допомогою шумівки викладається на блюдо для остигання.
  • В цей час шинкуется цибулю, натирається моркву і очищаються подрібнюються томати.
  • У глибоку сковороду вливається масло, на яке викладаються цибулю і моркву для пасерування. Потім вони солятся і приправляється.
  • Через сім хвилин до овочевої маси додаються томати, щіпка цукру і лимонний сік.
  • Через 3 хвилини в сковороду вливається 2 частина попередньо процідженого рибного бульйону.
  • Після закипання вміст переливається в каструлю, куди викладається розібрана на шматочки риба.
  • Ретельно перемішаний блюдо настоюється 3-4 години до повного охолодження.

З моркви, цибулі та майонезу

Смачний і простий рецепт, для втілення якого в життя знадобиться мінімум продуктів:

  • риба — 1 кг;
  • по великій цибулині і моркви;
  • майонез — 120 мл;
  • вода — 120 мл;
  • сіль і спеції — на смак кулінара.

В процесі:

  • Риба потрошится, промивається і ділиться на досить великі шматки.
  • Овочі очищаються і подрібнюються: цибулю нарізати півкільцями, моркву натирається на середній тертці.
  • Майонез розвести у воді до однорідної консистенції, після чого отриманий соус солиться.
  • У форму для випікання поміщаються рибні шматки, які солятся і приправляється. Слідом до риби викладаються моркву з цибулею.
  • Вміст заливається майонезній заправкою і відправляється в розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин.

В лимонно-цибульному маринаді в духовці

Прекрасне рішення для недільного вечері, коли господиня має часу для настоювання риби в маринаді.

Для віртуозного виконання рецепта знадобиться:

  • короп — 800 г;
  • пара цибулин;
  • лимон — 1 шт.;
  • сіль, базилік (свіжий), мелений перець — на розсуд господині.

Щоб покуштувати страву з пікантними нотками:

  • Риба очищається і нарізати на великі шматочки, які поміщаються в глибоку посуд.
  • З половини лимона вичавлюється сік, а частину цибулі і зелень подрібнюються.
  • У посуд з рибою поміщаються цибулю, зелень, сіль, спеції, сік, після чого все ретельно перемішується і залишається на 40 хвилин.
  • По закінченні часу, форма для запікання вистилається фольгою, на яку викладається залишився цибулю, нарізану півкільцями.
  • Зверху викладаються рибні шматки, які покриваються подрібненою цибулею з маринаду і лимонними часточками другої половини цитруса.
  • Риба загортається конвертом і випікається при температурі 180°.
  • Через 30 хвилин конверт розкривається і короп випікається ще 10 хвилин для утворення рум’яної скоринки.

Заготівля риби під маринадом в банках

Коли катастрофічно не вистачає часу на приготування домашньої їжі, можна відкрити баночку корисною і ситної рибки, заготовленої про запас.

Для цього необхідні:

  • риба — 5 кг;
  • цибуля — 1 кг;
  • морква — 2 кг;
  • томати — 4 кг;
  • буряк — 1 кг;
  • перець болгарський — 1 кг;
  • пісне масло — 1 л;
  • сіль -800 г;
  • цукор — 3 кг;
  • оцет — 100 мл;
  • рибний бульйон — 1 л.
Дивіться також:  Свинина в сметані – 5 рецептів, як приготувати на сковороді в духовці і в мультиварці

Готується страва просто:

  • Риба відварюється 10 хвилин.
  • Відокремлене від кістки рибне м’ясо і пропущені через м’ясорубку помідори тушкують протягом години на слабкому вогні.
  • Коренеплоди натираються, цибуля ріжеться півкільцями, а перець — смужками.
  • Овочі пассеруются на рослинній олії в каструлі з товстим дном, після чого в ємність поміщається риба в томатному соусі, цукор, сіль і вливається бульйон.
  • Вміст каструлі гаситься 1 годину.
  • За 5 хвилин до закінчення вливається оцет.
  • Готова маса розливається по стерилізованим банкам.

Рецепт приготування, як в СРСР

У Радянський період у кожній їдальні в четвер, який вважався рибним днем, в меню присутня риба під маринадом.

Смачне блюдо, від якого радянська людина просто не міг відмовитися, готується з простого продуктового набору, що складається з таких компонентів:

  • хек — 800 г;
  • пара великих головок цибулі;
  • стільки ж яблук і моркви;
  • борошно — 100 г;
  • паста томатна — 70 г;
  • пісне (будь-яка) масло — для смаження;
  • сіль, спеції — за смаком.

Щоб кулінарно зануритися в атмосферу того часу:

  • Риба очищається, промивається, ріжеться на шматочки, які солятся і обвалюються в борошні.
  • Підготовлений рибний продукт обсмажується до золотистої скоринки.
  • У сковороді з товстим дном пассеруется подрібнену цибулю і морквяна соломка, до яких додаються томатна паста, яблучне пюре, сіль і спеції.
  • Через 10 хвилин до фруктово-овочевої маси додаються рибні шматочки.
  • Через 20 хвилин, гасіння риба, як у радянській їдальні, готова.

Риба під маринадом «Эскабече»

Рибне блюдо, яким сміливо можна сервірувати святковий стіл, готується з таких інгредієнтів:

  • філе хека — 500 г;
  • цибуля (червоний і порей) — по 100 г;
  • борошно — 50 р;
  • цедра апельсина — 2-3 г;
  • апельсиновий фреш — з 1 апельсина;
  • вино біле (сухе) — 150 мл;
  • часник — 2 зубчики;
  • оцет винний — 150 мл;
  • каперси — 10 г;
  • масло оливи — 100 мл;
  • сіль, цукор, розмарин, чебрець, перець чорний — за смаком.

Спосіб приготування полягає в наступному:

  • Промите філе нарізати шматочками.
  • Шматки обвалюються в підсоленій борошні.
  • У глибокій сковороді з розігрітим маслом на середньому вогні обсмажується рибне філе і викладається в окремий посуд.
  • Для маринаду подрібнюються ріпчасту цибулю, часник і відправляються в сковороду, де обсмажувалася риба.
  • Через 7 хвилин додаються спеції і рубаний зелений лук.
  • Через 3 хвилини до цибулевої масі викладаються цедра апельсина, каперси, цукор і вливаються сік, оцет і вино.
  • Після закипання маринадом заливається риба і залишають на всю ніч в холодильній камері.
  • Страва може подаватися в якості холодної закуски або розігрівається в НВЧ-печі.

Повірте, риба під маринадом — це фантастично смачне блюдо, з яким головне не боятися експериментувати. Перевірте самі!

Прокрутка до верху