Риба під маринадом являє собою дуже смачна, ситна та поживна страва, багате вітамінами, амінокислотами та іншими корисними елементами. Маринад, завдяки прекрасним смаковим якостям риби, що поєднується з різноманітними овочами, готується легко і йде на ура з будь-якими гарнірами, надаючи і без того смачного рибного продукту особливої пікантності.
Риба під маринадом — класичний рецепт на сковороді
Приготовлена традиційним способом риба, не залишить байдужим навіть тих членів сім’ї, які досить скептично ставляться до дарів річок і морів.
Для виконання рецепта знадобиться:
- хек або минтай — 500 г;
- цибуля — 150 г;
- велика морквина;
- томатна паста — 100 г;
- оцет — 30 мл
- сіль, цукор і спеції — за смаком;
- для панірування трохи борошна;
- для смаження пару ложок олії.
Щоб пригостити домочадців рибу під маринадом, доведеться трохи потрудитися:
- Риба очищається, ріжеться шматочками завтовшки 2 см, після чого солиться, приправляється і обвалюється в борошні.
- Цибулю нарізають півкільцями, а морквина натирається на середній тертці.
- На гарячій сковороді з соняшниковою олією шматочки обсмажують з двох сторін.
- Готова риба викладається з ємності, а в жирі, що залишився після неї, пассеруется морквяно-цибульна суміш.
- За 5 хвилин до готовності овочів додається розведена в окропі паста, сіль і спеції.
- Коли томатна-овочева маса охолоне, вливається оцет.
- У форму викладаються шарами риба і маринад, після чого ємність відправляється в холодильну камеру.
- Після 3 годин риба готова до подачі на стіл.
Рецепт приготування в гірчичному маринаді
Швидко і смачно нагодувати сім’ю, урізноманітнивши денний раціон запеченої рибкою, можна за допомогою цього рецепта.
Риба під маринадом в духовці чудово виходить з таких простих продуктів:
- скумбрія — 500 г;
- майонез — 50 г;
- гірчиця — 50 г;
- соєвий соус — 70 мл;
- цибуля — 100 г;
- зелень — за бажанням.
Щоб приготувати вишукану страву з недорогого рибного продукту:
- Скумбрія потрошится, добре промивається проточною водою і ділиться на порційні шматки.
- З майонезу, соусу і гірчиці готується заправка однорідної консистенції.
- Цибулю нарізати тонкими півкільцями, які додаються в майонезну масу.
- Рибні шматочки добре обмащуються заправкою і залишаються.
- Через півгодини, коли риба промаринується, готується форма для запікання.
- Риба викладається в ємність, яка відправляється в розігріту до 180°C духовку на 25 хвилин.
Риба під маринадом з моркви і цибулі в духовці
Варіація базового рецепту, відрізняється технікою виконання — основний інгредієнт, не обсмажується, а запікається, що при надає страві свою родзинку.
Для приготування потрібно заздалегідь підготувати такі складові:
- філе минтая — 800 г;
- пару цибулин;
- моркви пару великих штук;
- томатної пасти; — 50 г;
- сіль, спеція для риби — на смак.
Процес приготування полягає в наступному:
- Цибулю нарізати тонкими кільцями і викладається в ємність з товстим дном, де пассеруется до золотистого кольору.
- Натерта на середній терці моркву викласти до цибулі і обсмажується близько 8 хвилин.
- Ретельно промите філе риби обробляється на порційні шматки і викласти на змащене маслом глибокий лист.
- Філейні шматочки присипаються спеціями і покриваються обсмаженими овочами.
- У деко вливається 200 мл води з розведеною в ній пастою і сіллю.
- Випікання здійснюється протягом 40 хвилин при температурі 180°C.
Під овочевим маринадом в мультиварці
Простота даного рецепту жодним чином не відбивається на смакових якостях самого блюда, яке виходить ніжним і ароматним.
Риба в мультиварці може готуватися як із цільного рибного продукту, так і з філейної частини.
Але оскільки частіше в морозильній камері можна знайти цілу рибу, рецепт буде присвячений їй.
Для створення страви таким способом необхідні:
- риба — 500-600 г;
- пара головок ріпчастої цибулі;
- морква;
- помідори свіжі або в’ялені (залежно від сезону) — 300 г;
- сіль, спеції — за смаком;
- масла — пару ложок.
При приготуванні:
- Цибуля подрібнюється, морква треться на середній тертці, а томати пюрируются за допомогою блендера.
- У ємність для мультиварки вливається масло.
- Зверху на масло викладаються моркву і цибулю.
- Риба звільняється від нутрощів, ретельно промивається, поділяється на шматочки, які викладаються на морквяно-цибульну подушку.
- Рибні шматочки заливаються томатним пюре, солятся і приправляється.
- Мультиварка встановлюється в режим «Випічка» на 45 хвилин.
- Звуковий сигнал сповістить про готовність ароматного страви.
Смажена риба в томатному соусі на сковороді
Страва, що володіє чудовими гастрономічними якостями, може подаватися як в гарячому, так і холодному вигляді. Тим більше, що смак холодної риби нагадує рибні консерви в томатному соусі.
Для створення такого кулінарного шедевра на півкіло філе хека потрібні такі інгредієнти:
- пара цибулин;
- соус томатний — 50 мл;
- оцет — 20 мл;
- лимон 2 зубчики;
- пара ложок олії;
- цукор, сіль, приправи — за смаком.
Щоб насолодитися неординарним смаком самостійно приготовленого рибного страви:
- Риба промивається і поділяється на шматочки, кожен з яких натирається сіллю і спеціями.
- Через 5 хвилин, рибне філе обсмажується на рослинному маслі по кілька хвилин з кожного боку.
- Обсмажені шматочки перекладаються в глибокий сотейник.
- У сковороді окремо пассеруется подрібнену цибулю, який після готовності викладається до риби.
- Слідом за овочем у сотейник поміщаються соус, оцет, лимон, сіль.
- Вміст добре перемішується і гаситься на повільному вогні під кришкою протягом 10 хвилин.
- По завершенні часу до рибної страви додається рубана зелень, після чого все в черговий раз перемішується і настоюється 5-7 хвилин.
Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
Один з численних рецептів риби під маринадом від Юлії Висоцької, відрізняється насиченим смаком і ароматність.
Для виконання якого необхідні:
- філе білої риби — 800 г;
- цибуля — 400 г;
- морква — 300 г;
- томати (конс.) — ½ Банки;
- лимонний сік — 2-3 мл;
- олії — пару ложок;
- сіль, цукор, спеції – за смаком.
Для створення ніжною риби слід скористатися представленою нижче інструкцією:
- Філе промивається, ріжеться шматочками, які складаються в каструлю і заливаються водою.
- Під час варіння, яка триває 10 хвилин, в бульйон додаються надрізана цибулина, сіль, спеції і лавровий лист.
- Через зазначений час, філе за допомогою шумівки викладається на блюдо для остигання.
- В цей час шинкуется цибулю, натирається моркву і очищаються подрібнюються томати.
- У глибоку сковороду вливається масло, на яке викладаються цибулю і моркву для пасерування. Потім вони солятся і приправляється.
- Через сім хвилин до овочевої маси додаються томати, щіпка цукру і лимонний сік.
- Через 3 хвилини в сковороду вливається 2 частина попередньо процідженого рибного бульйону.
- Після закипання вміст переливається в каструлю, куди викладається розібрана на шматочки риба.
- Ретельно перемішаний блюдо настоюється 3-4 години до повного охолодження.
З моркви, цибулі та майонезу
Смачний і простий рецепт, для втілення якого в життя знадобиться мінімум продуктів:
- риба — 1 кг;
- по великій цибулині і моркви;
- майонез — 120 мл;
- вода — 120 мл;
- сіль і спеції — на смак кулінара.
В процесі:
- Риба потрошится, промивається і ділиться на досить великі шматки.
- Овочі очищаються і подрібнюються: цибулю нарізати півкільцями, моркву натирається на середній тертці.
- Майонез розвести у воді до однорідної консистенції, після чого отриманий соус солиться.
- У форму для випікання поміщаються рибні шматки, які солятся і приправляється. Слідом до риби викладаються моркву з цибулею.
- Вміст заливається майонезній заправкою і відправляється в розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин.
В лимонно-цибульному маринаді в духовці
Прекрасне рішення для недільного вечері, коли господиня має часу для настоювання риби в маринаді.
Для віртуозного виконання рецепта знадобиться:
- короп — 800 г;
- пара цибулин;
- лимон — 1 шт.;
- сіль, базилік (свіжий), мелений перець — на розсуд господині.
Щоб покуштувати страву з пікантними нотками:
- Риба очищається і нарізати на великі шматочки, які поміщаються в глибоку посуд.
- З половини лимона вичавлюється сік, а частину цибулі і зелень подрібнюються.
- У посуд з рибою поміщаються цибулю, зелень, сіль, спеції, сік, після чого все ретельно перемішується і залишається на 40 хвилин.
- По закінченні часу, форма для запікання вистилається фольгою, на яку викладається залишився цибулю, нарізану півкільцями.
- Зверху викладаються рибні шматки, які покриваються подрібненою цибулею з маринаду і лимонними часточками другої половини цитруса.
- Риба загортається конвертом і випікається при температурі 180°.
- Через 30 хвилин конверт розкривається і короп випікається ще 10 хвилин для утворення рум’яної скоринки.
Заготівля риби під маринадом в банках
Коли катастрофічно не вистачає часу на приготування домашньої їжі, можна відкрити баночку корисною і ситної рибки, заготовленої про запас.
Для цього необхідні:
- риба — 5 кг;
- цибуля — 1 кг;
- морква — 2 кг;
- томати — 4 кг;
- буряк — 1 кг;
- перець болгарський — 1 кг;
- пісне масло — 1 л;
- сіль -800 г;
- цукор — 3 кг;
- оцет — 100 мл;
- рибний бульйон — 1 л.
Готується страва просто:
- Риба відварюється 10 хвилин.
- Відокремлене від кістки рибне м’ясо і пропущені через м’ясорубку помідори тушкують протягом години на слабкому вогні.
- Коренеплоди натираються, цибуля ріжеться півкільцями, а перець — смужками.
- Овочі пассеруются на рослинній олії в каструлі з товстим дном, після чого в ємність поміщається риба в томатному соусі, цукор, сіль і вливається бульйон.
- Вміст каструлі гаситься 1 годину.
- За 5 хвилин до закінчення вливається оцет.
- Готова маса розливається по стерилізованим банкам.
Рецепт приготування, як в СРСР
У Радянський період у кожній їдальні в четвер, який вважався рибним днем, в меню присутня риба під маринадом.
Смачне блюдо, від якого радянська людина просто не міг відмовитися, готується з простого продуктового набору, що складається з таких компонентів:
- хек — 800 г;
- пара великих головок цибулі;
- стільки ж яблук і моркви;
- борошно — 100 г;
- паста томатна — 70 г;
- пісне (будь-яка) масло — для смаження;
- сіль, спеції — за смаком.
Щоб кулінарно зануритися в атмосферу того часу:
- Риба очищається, промивається, ріжеться на шматочки, які солятся і обвалюються в борошні.
- Підготовлений рибний продукт обсмажується до золотистої скоринки.
- У сковороді з товстим дном пассеруется подрібнену цибулю і морквяна соломка, до яких додаються томатна паста, яблучне пюре, сіль і спеції.
- Через 10 хвилин до фруктово-овочевої маси додаються рибні шматочки.
- Через 20 хвилин, гасіння риба, як у радянській їдальні, готова.
Риба під маринадом «Эскабече»
Рибне блюдо, яким сміливо можна сервірувати святковий стіл, готується з таких інгредієнтів:
- філе хека — 500 г;
- цибуля (червоний і порей) — по 100 г;
- борошно — 50 р;
- цедра апельсина — 2-3 г;
- апельсиновий фреш — з 1 апельсина;
- вино біле (сухе) — 150 мл;
- часник — 2 зубчики;
- оцет винний — 150 мл;
- каперси — 10 г;
- масло оливи — 100 мл;
- сіль, цукор, розмарин, чебрець, перець чорний — за смаком.
Спосіб приготування полягає в наступному:
- Промите філе нарізати шматочками.
- Шматки обвалюються в підсоленій борошні.
- У глибокій сковороді з розігрітим маслом на середньому вогні обсмажується рибне філе і викладається в окремий посуд.
- Для маринаду подрібнюються ріпчасту цибулю, часник і відправляються в сковороду, де обсмажувалася риба.
- Через 7 хвилин додаються спеції і рубаний зелений лук.
- Через 3 хвилини до цибулевої масі викладаються цедра апельсина, каперси, цукор і вливаються сік, оцет і вино.
- Після закипання маринадом заливається риба і залишають на всю ніч в холодильній камері.
- Страва може подаватися в якості холодної закуски або розігрівається в НВЧ-печі.
Повірте, риба під маринадом — це фантастично смачне блюдо, з яким головне не боятися експериментувати. Перевірте самі!