Класичний рецепт риби під маринадом, варіант приготування якого найчастіше згадується в кулінарних книгах, не вимагає великих фінансових витрат і досить простий. А за бажанням його легко можна змінити, поєднуючи продукти і приправи за смаком.
Риба під маринадом – класичний рецепт на сковороді
Для приготування цієї страви краще використовувати тефлонову сковороду. Рибу можна взяти будь-яку, але особливо смачною виходить тріска під маринадом.
Необхідні продукти:
- 30 грам борошна;
- спеції;
- 0,5 кг риби;
- 3 ложки томатної пасти;
- ложка оцту;
- 120 мілілітрів води;
- цибулю і моркву;
- 3 грама цукру.
Процес приготування:
- Обрану рибу варто промити, почистити і нарізати на невеликі шматочки, які посипати спеціями за смаком і обваляти в борошні.
- Шматочки потрібно обсмажити на гарячій сковороді з двох сторін, відкласти і перейти до готування маринаду.
- Подрібнену цибулю та моркву довести до рум’яного кольору на сковороді разом з томатною пастою, приправами і цукром.
- Туди ж до овочів додаємо трохи води, і на слабкому вогні, прикривши кришкою, готуємо 15 хвилин.
- Вливаємо оцет, доводимо до кипіння, чекаємо, коли заливка охолоне, і покриваємо їй рибу перед подачею.
В гірчичному маринаді
Варіант приготування пікантною рибки. Якщо хочете більш гостре блюдо, то беріть гірчицю міцніше.
Необхідні продукти:
- ложка цукру і лимонного соку;
- ложка звичайної гірчиці і стільки ж зернової;
- 0,5 кг будь-якої риби;
- дві цибулини;
- 20 мл соєвого соусу;
- 30 мілілітрів масла рослинного.
Процес приготування:
- Всі зазначені інгредієнти крім риби і цибулі з’єднуємо в мисці, перемішуємо і цією сумішшю заливаємо нарізане на шматочки рибне філе, залишаємо на годину.
- Кільця цибулі кладемо у форму для випікання, на нього кладемо рибу і тримаємо в гарячій духовці 180 градусах до повної готовності і рум’яного кольору приблизно 40 хвилин.
Риба під маринадом з моркви і цибулі, в духовці
Риба під маринадом в духовці по цьому рецепту виходить надзвичайно ніжною, а готується дуже просто. Якщо ви любите пряний аромат, то обов’язково додайте якісь трави. Тим більше вони завжди добре поєднуються з рибними стравами.
Необхідні продукти:
- приправи;
- дві моркви і цибулина;
- два шматки рибного філе;
- 3 ложки томатної пасти.
Процес приготування:
- Якщо у вас цілісна риба, то її потрібно обробити, залишити філе і нарізати на невеликі шматки. Якщо заготовлено філе, то можна відразу приправити його будь-якими спеціями, наприклад, сіллю і перцем.
- Моркву і цибулю подрібнюємо як зручно, можна порізати або натерти і обсмажуємо на гарячій сковороді деякий час, поки овочі не стануть м’якими.
- Потім додаємо томатну пасту, робимо слабкий рівень нагріву і тушкуємо вміст близько 10 хвилин.
- У форму для випікання кладемо рибу, зверху покриваємо тушкованими овочами і ставимо на 15 хвилин у розігріту до 160 градусів духовку.
Під овочевим маринадом в мультиварці
Риба в мультиварці виходить ще смачніше, ніж в духовці, та й до того ж зберігає всі свої корисні властивості. Обов’язково спробуйте цей рецепт, якщо у вас вдома є цей пристрій.
Необхідні продукти:
- два помідора;
- приправи;
- будь-яка риба – 2 штуки;
- моркву і цибулю.
Процес приготування:
- Рибу розбираємо, очищаємо, ретельно промиваємо та нарізаємо.
- У чашу мультиварки спочатку кладемо цибулю нарізану кубиками, потім терту моркву і зверху на овочі кладемо підготовлену рибу. Все це посипаємо обраними спеціями. Це в першу чергу сіль, чорний перець та інші приправи, підходящі для риби.
- Покриваємо вміст перетертими помідорами і встановлюємо режим «Випічка» на 45 хвилин, не забувши закрити кришку.
Риба, смажена в томатному соусі на сковороді
У цьому рецепті риба робиться з томатною пастою, але за бажанням її можна замінити, або з’єднати разом зі свіжими помідорами або будь-який інший томатною заправкою, типу кетчупу, але звичайно смак буде вже відрізнятися. Хороший варіант – це перетерті помідори, на основі яких виходить не тільки смачний, але і корисний соус.
Необхідні продукти:
- дві ложки томатної пасти;
- півкілограма риби;
- спеції;
- дві часточки лимона;
- ложка оцту;
- 100 грам цибулі.
Процес приготування:
- Починаємо готувати страву з риби, її потрібно очистити, промити і порізати на шматочки невеликого розміру, а потім і обваляти в будь-яких спеції за власним смаком.
- Викладаємо її на гарячу сковорідку і смажимо по кілька хвилин з двох сторін, доки вона не стане приємного золотистого кольору.
- Прибираємо готову рибу убік і робимо для неї заправку. Для цього спочатку обсмажуємо нарізану на квадратики цибулю, змішуємо його з томатною пастою, оцтом і лимоном, тримаємо на повільному вогні близько п’яти хвилин.
- Заливаємо цим маринадом рибу в іншій сковороді, прикриваємо кришкою і готуємо ще 10 хвилин. Перед тим як подавати на стіл даємо постояти не менше п’яти хвилин, щоб шматочки добре просочилися соусом.
Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
Популярна Юлія Висоцька готує багато і завжди смачно. Є у неї і кілька власних рецептів приготування риби в маринаді, які обов’язково варто спробувати. Розглянемо процес одного з них.
Необхідні продукти:
- по 150 грам моркви і цибулі;
- 0,25 літра води;
- 20 грам борошна;
- сіль, цукор, оцет, інші приправи за смаком;
- п’ять ложок томатного пюре;
- дві тушки риби.
Процес приготування:
- Рибу розбираємо, промиваємо, чекаємо, поки вона підсохне, нарізаємо на шматочки, обвалюємо спочатку в різних спеціях, а потім у борошні і викладаємо їх на гарячу сковороду для обжарювання.
- В іншій сковороді потрібно довести до рум’яності цибулю кільцями і терту моркву. Як тільки овочі стануть досить м’якими, додаємо до них томатне пюре, приправи, прикриваємо ємність і тушкуємо 20 хвилин, зробивши слабкий рівень нагріву.
- Вливаємо вказану кількість оцту, воду, перемішуємо і цією сумішшю добре заливаємо вже обсмажену рибу. Остуджуємо. Ставимо її на три години в холодильник і після цього вона готова до подачі.
З моркви, цибулі та майонезу
Риба під білим соусом, звичайно, виходить смачною і м’якою за рахунок майонезу, але досить калорійною. Якщо хочете знизити енергетичну цінність, варто використовувати не дуже жирний майонез, а краще приготувати домашній продукт. Так само можна замінити сметаною, з якою блюдо вийде нітрохи не гірше.
Необхідні продукти:
- 150 грам майонезу;
- дві рибини;
- морква, цибулина;
- приправи;
- півсклянки води.
Процес приготування:
- Готуємо рибу: чистимо її, прибираємо всі зайві частини, нарізаємо на середні шматки. Посипаємо будь-якими приправами і спеціями за своїм бажанням і укладаємо у форму для випікання.
- Подрібнюємо овочі будь-яким способом, краще всього моркву потерти, а цибулю нарізати півкільцями. Покриваємо ними рибу. Можна взяти трохи більше овочів, дивіться, як вам подобається.
- Окремо змішуємо майонез з водою, щоб вийшло щось на зразок соусу, але не надто густий. Можна приправити сіллю, меленим перцем і покласти трохи часнику. Цю заливку вливаємо в форму з рибою і овочами, так щоб вона покрила всі інгредієнти, і прибираємо в духовку на 40 хвилин, поставивши нагрівання на 180 градусів.
Готуємо в лимонно-цибульному маринаді в духовці
Рибу можна взяти будь-яку, але особливо смачним з цим маринадом виходить короп. Ще одна умова – дати йому постояти близько двох годин для просочення і тоді шикарна вечеря вам гарантований.
Необхідні продукти:
- 3 грама солі;
- 0,8 кг коропа;
- приправи;
- один лимон;
- ложка рослинної олії;
- 100 грам цибулі;
- базилік – 3 гілочки.
Процес приготування:
- Рибу, звичайно ж, очищаємо, добре промиваємо та нарізаємо на попєрчєнниє шматки.
- Покласти в глибоку миску, заправляємо спеціями типу солі і меленого перцю, потім додаємо дрібно порізану цибулю, базилік і заливаємо соком лимона. Перемішуємо все руками і прибираємо на дві години.
- У форму для випікання кладемо шар фольги, на неї поміщаємо ще трохи цибулі порізати на кільця, а поверх нього вже постоявшую потрібну кількість часу рибу. Маринад, в якому вона лежала не викидаємо, а наливаємо його у форму, покривши їм викладені інгредієнти.
- Зверху прикриваємо ще одним шматком фольги і ставимо на 30 хвилин в духову шафу з нагріванням до 200 градусів. А через це час прибираємо верхню частину фольги і даємо запектися ще 10 хвилин, щоб верхній шар риби злегка підрум’яниться.
Заготівля в банках
Закочувати на зиму прийнято овочі, фрукти, компоти, варення, але ніяк не рибу. Але як би дивно це не звучало з неї теж можна зробити смачну заготівлю і по мірі необхідності відкривати до якого-небудь з гарніром або як самостійну закуску для святкового столу. Кількість інгредієнтів не вказано на дві баночки, якщо ви хочете закатати більше, то збільште вагу всіх складових.
Необхідні продукти:
- кілограм риби;
- 0,2 кг помідор;
- одна буряк;
- дві цибулини;
- 20 мл оцту;
- 30 грам солі;
- 0,2 літра масла рослинного;
- дві моркви;
- 0,25 літра води або бульйону від риби;
- цукор – 150 грам.
Процес приготування:
- Заливаємо водою рибу, відправляємо на плиту і готуємо 15 хвилин після того, як вміст закипить.
- Потім ці шматочки викладаємо на сковороду, ставимо слабкий рівень нагріву, додаємо дуже дрібно порізані або пропущені через м’ясорубку помідори й тушкуємо близько 60 хвилин.
- На іншій сковороді обсмажуємо натерту буряк, моркву і цибулю, порізану на кільця. Коли вони стануть м’якими їх потрібно перекласти до риби, приправити зазначеною кількістю солі, цукру і тримати на тому ж рівні нагріву ще годину.
- Приблизно за п’ять хвилин до закінчення цього часу до продуктів вливаємо оцет і те, що вийшло, розподіляємо по заздалегідь стерилізованим банкам, закриваємо їх кришками, обертаємо чимось теплим і так даємо постояти добу. Далі закачування можна просто зберігати в прохолодному місці.
Рецепт приготування як в СРСР
З часів СРСР збереглося багато рецептів, які зараз незаслужено забуті, адже серед них є цікаві, прості і смачні варіанти. Колись це блюдо можна було знайти в будь-їдальні, а зараз мало хто його взагалі готує. Навіть якщо ви ще жодного разу не пробували таку рибу, обов’язково зробіть хоча б раз і результат вас несподівано здивує.
Необхідні продукти:
- цибулю і моркву;
- 0,5 кг філе будь-якої риби, краще всього брати минтай, тріску;
- дві помідори або кілька ложок якісної томатної пасти;
- сіль, цукор і інші спеції за смаком;
- 30 грам борошна;
- сік половини лимона;
- свіжа зелень і один лавровий лист.
Процес приготування:
- Якщо ви не використовуєте відразу філе, то для початку обробити рибу, очистіть її від усього зайвого, добре промийте, дайте висохнути і наріжте на невеликі шматки поперек.
- Окремо змішайте борошно з сіллю, перцем, можна додати ще якісь приправи або прянощі. У цій суміші обваляти підготовлену рибу викласти на гарячу сковороду з маслом і добре обсмажити з двох сторін поки колір не стане красивим золотистим.
- Поки риба доходить до потрібного стану доведеться скористатися іншою сковородою, помістити туди цибулю, нарізаний на тонкі смужки, посмажити його кілька хвилин, потім викласти до нього терту моркву і готувати овочі разом ще п’ять хвилин. Вони повинні стати м’якими і поміняти колір.
- Помідори очищаємо, подрібнюємо на кубики і додаємо до розм’якшеним овочам або ж томатну пасту, якщо ви готуєте з нею, перемішуємо.
- Подивіться на вміст, якщо воно густовато і не вистачає соку, то влийте трохи води, зменшіть вогонь і тушкуйте близько 15 хвилин, не забувши закрити сковороду.
- Відразу ж додайте вибрані спеції, лавровий лист, лимонний сік і цукор. Краще якщо соус буде досить рідким, саме в такому риба виходить більш смачною і добре просочується.
- Посмажену рибу відправляємо в будь-яку ємність, головне щоб вона закривалася. Повністю заливаємо підготовленим і злегка розсолом, маринадом, щільно прикривають і ставимо в холодильник на ніч або просто на 10-12 годин. Через цей період її можна подавати, посипавши свіжою зеленню.