Риба пікша досить часто зустрічається на прилавках наших магазинів. Ця мешканка солоних водойм володіє унікальними смаковими і корисними якостями. Завдяки різноманітності рецептів її приготування, таку рибу можна вживати щодня і тим самим підживлювати організм вітамінами та іншими корисними речовинами.
Пікша: що це за риба?
Багато недосвідчені рибалки не можуть дати однозначну відповідь, чи є пікша, морський або прісноводної рибою. А між тим, двох правд тут бути не може – пікша комфортно себе почуває тільки в солоних водах і мешкає виключно в просторах Північного Льодовитого і Атлантичного океанів.
Так як пікша відноситься до сімейства тріскових, деякі не можуть відрізнити її від тріски, але є ознаки, за якими можна легко розпізнати, хто є хто. Так що за риба пікша?
- На тілі у неї за зябрами немає темних плям.
- У неї дуже дрібна луска, а бічні лінії світлі.
- Така риба здатна виростати до одного метра в довжину, але, як правило, найчастіше зустрічаються особини довжиною до півметра і вагою до п’яти кілограмів.
- М’ясо у пікші світле і дуже щільне, навіть після теплової обробки воно здатне зберегти свою пружність.
Пікшу можна вживати як в свіжому, так і в сушеному, і в копченому вигляді. Її м’ясо чудово поєднується з різними інгредієнтами і спеціями, що робить таку рибу ідеальним продуктом для приготування найрізноманітніших рибних страв.
Чим корисна пікша для організму людини
Багато гурмани віддають перевагу купувати саме пікшу не тільки з-за її чудових смакових якостей, але й з причини того, що її м’ясо виявляється набагато корисніше, ніж у інших видів риб. У ній багато вітамінів і мікроелементів, але приготовані з неї страви легко засвоює наш організм, оскільки в ній не багато білка та важких жирів.
Особливу цінність представляє печінка пікші, до складу якої входить омега 3. А як відомо, такий елемент благотворно впливає на органи зору і нервову систему, а також допомагає знизити рівень холестерину.
Регулярне вживання м’яса пікші допоможе поліпшити стан нігтів, волосся та шкіри. Особливо її рекомендують вагітним жінкам і людям з ослабленим імунітетом.
Як смачно посмажити на сковороді
Пікша – тресковая риба з ніжним м’ясом і величезним набором вітамінів. Не будемо знову зупинятися на тому, чим корисна риба пікша, але зазначимо, що таку рибу особливо оцінять ті, хто піклується про свою фігуру.
Смачно посмажити її можна з цибулею або в клярі. Якщо ви не знаєте, як посмажити рибу пікшу на сковороді, то записуйте відразу два способи.
Інгредієнти для пікші з цибулею:
- пікша;
- чотири цибулини;
- два часникового зубчики;
- солодкий перець;
- два склянки рибного бульйону;
- дві ложки борошняний панірування;
- спеції, олія для обсмажування.
Спосіб приготування:
- Пікшу ріжемо на стейки, солимо, перчимо і обсмажуємо в олії до рум’яної скоринки. Викладаємо на тарілку.
- У цьому ж маслі починаємо пасерувати кільця цибулі, потім кладемо до них перець, нарізаний соломкою, а через п’ять хвилин вливаємо бульйон.
- Як тільки бульйон з овочами закипить, кладемо в нього рибні заготовки і рубаний часник, накриваємо і тушкуємо страву до готовності.
- На тарілку викладаємо рибу разом з овочами і соусом, прикрашаємо листочками петрушки і часточками лимона.
Інгредієнти для обжарювання в клярі:
- 600 г філе пікші;
- по дві ложки сметани та борошна;
- два сирих яйця;
- спеції за смаком.
Спосіб приготування:
- Філе риби ріжемо порційно, присаливаем, перчимо і відставляємо в сторону.
- Для кляру змішуємо сметану, борошно і яйця.
- Рибні шматочки занурюємо в кляр і обсмажуємо до пишної золотистої скоринки.
Рецепт запікання в духовці
Пікша – смачна, не жирна і корисна риба. Якщо ви не знаєте, як приготувати рибу пікшу в духовці, запам’ятовуйте рецепт.
Інгредієнти:
- стейки пікші (кількість від числа персон);
- три часникового зубчики;
- лавровий лист,
- горошини білого і темного перцю;
- три ложки соєвої приправи;
- по дві ложки майонезу і кетчупу.
Спосіб приготування:
- Першим ділом стейки риби потрібно замаринувати. Для цього змішайте соєвий приправу з рубаним часником і покладіть в готовий маринад на 20 хвилин рибні шматочки.
- Форми наливаємо трохи води і масла, кладемо лавровий лист і розкладаємо замариновану пікшу. Посипаємо її пластівцями тільки що перетертого перцю і ставимо в духовку на 30 хвилин.
- За десять хвилин до готовності поливаємо рибу соусом з кетчупу і майонезу.
Рибний суп з пікші
З пікші можна приготувати смачний наваристий суп. Для приготування страви можна використовувати не тільки філе риби, але і плавники, хребет і голову.
Інгредієнти:
- пікша;
- півсклянки пшона;
- дві моркви і цибулина;
- три бульби картоплі;
- кріп, петрушка, спеції;
- масло.
Спосіб приготування:
- У каструлю з водою закладаємо шматочки риби разом з однією морквиною і половинкою цибулини. Не забуваємо посолити і знімати піну.
- Як тільки рибний бульйон прокипить три хвилини, знімаємо його з вогню, шматочки риби виймаємо, овочі викидаємо, а бульйон проціджуємо і повертаємо на плиту.
- Кладемо в нього кубики картоплі, очищене від кісток рибне м’ясо, а також пшоно.
- Пасеруємо На олії залишилися цибулю з морквою і закладаємо овочі разом із зеленню і лавровим листом в самому кінці приготування.
- Готовому рибного супу даємо час настоятися. При подачі рекомендуємо покласти в тарілку з гарячою стравою шматочок топленого масла.
У томатному соусі
На питання, як готувати рибу пікшу, важко знайти однозначну відповідь, адже існує безліч способів. Одне з смачних і оригінальних страв – це риба, запечена в томатному соусі з ароматним базиліком.
Інгредієнти:
- 7 стейків пікші;
- кіло томатів;
- дві ложки кетчупу (томатного пюре);
- сім смужок бекону;
- цибулина;
- три часникового зубчики;
- сіль, перець, олія;
- три гілочки базиліка.
Спосіб приготування:
- Шматочки риби перчимо і солимо, але не пересаливаем, так як використовуваний в рецепті бекон вже солоний.
- Далі рибні шматочки просочуємо кетчупом (томатним пюре), зверху кладемо бекон і три колечка томату.
- Пасеруємо На олії натертий часник і нашатковану цибулю.
- У форму викладаємо овочеву обжарку, зверху розподіляємо колечка томатів, посипаємо все рубаним базиліком і спеціями. Тут же розкладаємо рибу, «оточуємо її залишилися томатами, ще раз трохи перчимо і відправляємо в духовку на 50 хвилин (температура 160°С).
Пікша, тушкована в сметані
Пікша – це дієтичний і не складний у приготуванні продукт, з яким під силу впоратися будь-якій господині.
Пропонуємо рецепт тушкованої риби в сметанному соусі, на гарнір до якої можна відварити картоплю або загасити його разом з пикшей.
Інгредієнти:
- пікша;
- два великих бульби картоплі;
- цибулина;
- сметана;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Рибу ріжемо на однакові шматочки, картоплю і цибулю рубаємо довільно.
- У сотейник наливаємо масло і починаємо обсмажувати інгредієнти. Спочатку до хрусткої скоринки смажимо картоплю, потім продовжуємо готувати її разом з цибулею.
- Кладемо до овочів шматочки риби, солимо, перчимо, додаємо сметану і вливаємо воду майже до самого верху посуду.
- Тушкуємо страву протягом години, подаємо зі свіжою зеленню.
Під овочевим маринадом
Приготувати на вечерю смачну рибу з овочами досить просто. Пікша дуже ніжна, але щільна риба, тому навіть після запікання або гасіння її м’ясо не розвалюється, зате стає дуже соковитим і смачним.
Інгредієнти:
- риба;
- за дві цибулини і моркви;
- три червоних (солодких) перцю;
- сіль, перець та інші приправи для риби.
Спосіб приготування:
- Очищену рибу ріжемо порційно, приправляємо спеціями.
- У миску кладемо півкільця цибулі, натерту моркву і болгарський перець соломкою. Трохи присаливаем овочі і перемішуємо.
- У форму кладемо шматочки риби, закриваємо їх овочами, наливаємо трохи води і запікаємо в духовці 25 хвилин при температурі 180°С.
У м’ясі пікші практично відсутні дрібні кістки, тому з неї можна робити котлети, фрикадельки і навіть начинку для пельменів. До речі, у Фінляндії саме пікші готують начинку для пирогів, в Норвегії є своє національне блюдо з сушеної пікші, а Америці дуже цінують копчене філе такої риби.