Риба пікша: що за риба, чим корисна, як готувати? 6 рецептів приготування в духовці на сковороді

Риба пікша досить часто зустрічається на прилавках наших магазинів. Ця мешканка солоних водойм володіє унікальними смаковими і корисними якостями. Завдяки різноманітності рецептів її приготування, таку рибу можна вживати щодня і тим самим підживлювати організм вітамінами та іншими корисними речовинами.

Пікша: що це за риба?

Багато недосвідчені рибалки не можуть дати однозначну відповідь, чи є пікша, морський або прісноводної рибою. А між тим, двох правд тут бути не може – пікша комфортно себе почуває тільки в солоних водах і мешкає виключно в просторах Північного Льодовитого і Атлантичного океанів.

Так як пікша відноситься до сімейства тріскових, деякі не можуть відрізнити її від тріски, але є ознаки, за якими можна легко розпізнати, хто є хто. Так що за риба пікша?

  • На тілі у неї за зябрами немає темних плям.
  • У неї дуже дрібна луска, а бічні лінії світлі.
  • Така риба здатна виростати до одного метра в довжину, але, як правило, найчастіше зустрічаються особини довжиною до півметра і вагою до п’яти кілограмів.
  • М’ясо у пікші світле і дуже щільне, навіть після теплової обробки воно здатне зберегти свою пружність.

Пікшу можна вживати як в свіжому, так і в сушеному, і в копченому вигляді. Її м’ясо чудово поєднується з різними інгредієнтами і спеціями, що робить таку рибу ідеальним продуктом для приготування найрізноманітніших рибних страв.

Чим корисна пікша для організму людини

Багато гурмани віддають перевагу купувати саме пікшу не тільки з-за її чудових смакових якостей, але й з причини того, що її м’ясо виявляється набагато корисніше, ніж у інших видів риб. У ній багато вітамінів і мікроелементів, але приготовані з неї страви легко засвоює наш організм, оскільки в ній не багато білка та важких жирів.

Особливу цінність представляє печінка пікші, до складу якої входить омега 3. А як відомо, такий елемент благотворно впливає на органи зору і нервову систему, а також допомагає знизити рівень холестерину.

Дивіться також:  Хачапурі з сиром – 7 рецептів, як приготувати на сковороді і в духовці

Регулярне вживання м’яса пікші допоможе поліпшити стан нігтів, волосся та шкіри. Особливо її рекомендують вагітним жінкам і людям з ослабленим імунітетом.

Як смачно посмажити на сковороді

Пікша – тресковая риба з ніжним м’ясом і величезним набором вітамінів. Не будемо знову зупинятися на тому, чим корисна риба пікша, але зазначимо, що таку рибу особливо оцінять ті, хто піклується про свою фігуру.

Смачно посмажити її можна з цибулею або в клярі. Якщо ви не знаєте, як посмажити рибу пікшу на сковороді, то записуйте відразу два способи.

Інгредієнти для пікші з цибулею:

  • пікша;
  • чотири цибулини;
  • два часникового зубчики;
  • солодкий перець;
  • два склянки рибного бульйону;
  • дві ложки борошняний панірування;
  • спеції, олія для обсмажування.

Спосіб приготування:

  • Пікшу ріжемо на стейки, солимо, перчимо і обсмажуємо в олії до рум’яної скоринки. Викладаємо на тарілку.
  • У цьому ж маслі починаємо пасерувати кільця цибулі, потім кладемо до них перець, нарізаний соломкою, а через п’ять хвилин вливаємо бульйон.
  • Як тільки бульйон з овочами закипить, кладемо в нього рибні заготовки і рубаний часник, накриваємо і тушкуємо страву до готовності.
  • На тарілку викладаємо рибу разом з овочами і соусом, прикрашаємо листочками петрушки і часточками лимона.

Інгредієнти для обжарювання в клярі:

  • 600 г філе пікші;
  • по дві ложки сметани та борошна;
  • два сирих яйця;
  • спеції за смаком.

Спосіб приготування:

  • Філе риби ріжемо порційно, присаливаем, перчимо і відставляємо в сторону.
  • Для кляру змішуємо сметану, борошно і яйця.
  • Рибні шматочки занурюємо в кляр і обсмажуємо до пишної золотистої скоринки.

Рецепт запікання в духовці

Пікша – смачна, не жирна і корисна риба. Якщо ви не знаєте, як приготувати рибу пікшу в духовці, запам’ятовуйте рецепт.

Інгредієнти:

  • стейки пікші (кількість від числа персон);
  • три часникового зубчики;
  • лавровий лист,
  • горошини білого і темного перцю;
  • три ложки соєвої приправи;
  • по дві ложки майонезу і кетчупу.
Дивіться також:  Смажені каштани – 4 рецепта, як готувати в домашніх умовах

Спосіб приготування:

  • Першим ділом стейки риби потрібно замаринувати. Для цього змішайте соєвий приправу з рубаним часником і покладіть в готовий маринад на 20 хвилин рибні шматочки.
  • Форми наливаємо трохи води і масла, кладемо лавровий лист і розкладаємо замариновану пікшу. Посипаємо її пластівцями тільки що перетертого перцю і ставимо в духовку на 30 хвилин.
  • За десять хвилин до готовності поливаємо рибу соусом з кетчупу і майонезу.

Рибний суп з пікші

З пікші можна приготувати смачний наваристий суп. Для приготування страви можна використовувати не тільки філе риби, але і плавники, хребет і голову.

Інгредієнти:

  • пікша;
  • півсклянки пшона;
  • дві моркви і цибулина;
  • три бульби картоплі;
  • кріп, петрушка, спеції;
  • масло.

Спосіб приготування:

  • У каструлю з водою закладаємо шматочки риби разом з однією морквиною і половинкою цибулини. Не забуваємо посолити і знімати піну.
  • Як тільки рибний бульйон прокипить три хвилини, знімаємо його з вогню, шматочки риби виймаємо, овочі викидаємо, а бульйон проціджуємо і повертаємо на плиту.
  • Кладемо в нього кубики картоплі, очищене від кісток рибне м’ясо, а також пшоно.
  • Пасеруємо На олії залишилися цибулю з морквою і закладаємо овочі разом із зеленню і лавровим листом в самому кінці приготування.
  • Готовому рибного супу даємо час настоятися. При подачі рекомендуємо покласти в тарілку з гарячою стравою шматочок топленого масла.

У томатному соусі

На питання, як готувати рибу пікшу, важко знайти однозначну відповідь, адже існує безліч способів. Одне з смачних і оригінальних страв – це риба, запечена в томатному соусі з ароматним базиліком.

Інгредієнти:

  • 7 стейків пікші;
  • кіло томатів;
  • дві ложки кетчупу (томатного пюре);
  • сім смужок бекону;
  • цибулина;
  • три часникового зубчики;
  • сіль, перець, олія;
  • три гілочки базиліка.

Спосіб приготування:

  • Шматочки риби перчимо і солимо, але не пересаливаем, так як використовуваний в рецепті бекон вже солоний.
  • Далі рибні шматочки просочуємо кетчупом (томатним пюре), зверху кладемо бекон і три колечка томату.
  • Пасеруємо На олії натертий часник і нашатковану цибулю.
  • У форму викладаємо овочеву обжарку, зверху розподіляємо колечка томатів, посипаємо все рубаним базиліком і спеціями. Тут же розкладаємо рибу, «оточуємо її залишилися томатами, ще раз трохи перчимо і відправляємо в духовку на 50 хвилин (температура 160°С).
Дивіться також:  Кабачки в клярі – 7 рецептів приготування

Пікша, тушкована в сметані

Пікша – це дієтичний і не складний у приготуванні продукт, з яким під силу впоратися будь-якій господині.

Пропонуємо рецепт тушкованої риби в сметанному соусі, на гарнір до якої можна відварити картоплю або загасити його разом з пикшей.

Інгредієнти:

  • пікша;
  • два великих бульби картоплі;
  • цибулина;
  • сметана;
  • спеції.

Спосіб приготування:

  • Рибу ріжемо на однакові шматочки, картоплю і цибулю рубаємо довільно.
  • У сотейник наливаємо масло і починаємо обсмажувати інгредієнти. Спочатку до хрусткої скоринки смажимо картоплю, потім продовжуємо готувати її разом з цибулею.
  • Кладемо до овочів шматочки риби, солимо, перчимо, додаємо сметану і вливаємо воду майже до самого верху посуду.
  • Тушкуємо страву протягом години, подаємо зі свіжою зеленню.

Під овочевим маринадом

Приготувати на вечерю смачну рибу з овочами досить просто. Пікша дуже ніжна, але щільна риба, тому навіть після запікання або гасіння її м’ясо не розвалюється, зате стає дуже соковитим і смачним.

Інгредієнти:

  • риба;
  • за дві цибулини і моркви;
  • три червоних (солодких) перцю;
  • сіль, перець та інші приправи для риби.

Спосіб приготування:

  • Очищену рибу ріжемо порційно, приправляємо спеціями.
  • У миску кладемо півкільця цибулі, натерту моркву і болгарський перець соломкою. Трохи присаливаем овочі і перемішуємо.
  • У форму кладемо шматочки риби, закриваємо їх овочами, наливаємо трохи води і запікаємо в духовці 25 хвилин при температурі 180°С.

У м’ясі пікші практично відсутні дрібні кістки, тому з неї можна робити котлети, фрикадельки і навіть начинку для пельменів. До речі, у Фінляндії саме пікші готують начинку для пирогів, в Норвегії є своє національне блюдо з сушеної пікші, а Америці дуже цінують копчене філе такої риби.

Прокрутка до верху