Риба по-грецьки – 6 рецептів, як приготувати в духовці, в мультиварці і на сковороді

Якщо ви намагаєтеся харчуватися здоровою їжею, то риба по-грецьки – ідеальний для вас варіант. М’яке і соковите під хрусткою скоринкою м’ясо так і просить його спробувати.

Риба по-грецьки, запечена в духовці

Цілком можливо, що коли-то давно таку назву мало тільки одне рибне блюдо. Але за багато років кулінари придумали безліч його варіантів і різні способи приготування. Рецепт, який ми пропонуємо, інструктує, як приготувати рибу по-грецьки в духовці.

Для нього потрібні такі інгредієнти:

  • рибне філе – 700 грамів;
  • сир твердого сорту – від 80 до 100 грамів;
  • помідори – вистачить двох штук:
  • майонез і сметана – три столових ложки того і іншого;
  • часник – трьох зубков достатньо;
  • сухарі для панірування – 50 грамів;
  • спеції.

Робимо помідорний «крем». Ріжемо томати, надаючи їм вигляд дрібних кубиків. Сир пропускаємо через тертку з осередками середньої величини. Часник ріжемо дрібно, або пресуємо часничницею. Все це заправляємо майонезом і сметаною, присаливаем і старанно змішуємо.

Тепер черга філе. Ділимо його на порції, кожну посипаємо спеціями і занурюємо в сухарі.

Залишилося розкласти рибу на дні дека (беремо з бортиками вище), залити помідорно-сметанною масою і поставити в заздалегідь розігріту до 180 С духовку приблизно на тридцять хвилин.

Готують рибу по-грецьки різними способами. Але завжди потрібно дотримуватися пари нескладних правил.

  • По-перше, для цієї страви краще підходить морська риба, не надто кістлява.
  • По-друге, майонез застосовувати не варто: після теплової обробки він набуває шкідливі для здоров’я характеристики.
  • В-третіх, щоб риба залишилася смачною, довше півгодини її готувати не треба – хоч в духовці, хоч на сковороді або десь ще.

Готуємо в мультиварці

Гріх не спробувати запекти рибу по-грецьки в мультиварці. Цей чудовий прилад, немов казковий горщик, здатний приготувати що завгодно, і рибні страви, в тому числі. Що знадобиться, не рахуючи півгодини часу?

  • філе риби (краще вибрати жирніше) – 600 грамів;
  • солодкий кримська цибуля – одна головка;
  • морква – один коренеплід;
  • помідори – трохи менше півкілограма;
  • часник – вистачить чотирьох зубков;
  • сметана – не менше 200 грамів;
  • рослинна олія (краще використовувати без запаху) – 100 грамів;
  • сіль, паприка і мелений чорний перець – по 20 грамів кожного інгредієнта;
  • зелень петрушки і кропу – кількість визначайте самі.
Дивіться також:  Спаржа що це таке? 8 рецептів приготування спаржі

Насамперед, беремося за цибулину і моркву. Першу шаткуємо соломкою, другу обробляємо на тертці з осередками середньої величини. Потім наливаємо в мультічашу олію, висипаємо туди цибульно-морквяну нарізку і вмикаємо прилад на 10 хвилин в режимі «Випічка».

Після доповнюємо помидорными кубиками і часниковими слайсами. Нехай овочевий набір потомитися ще стільки ж, вже за програмою «Гасіння». Потім додаємо в нього порізану зелень, сіль і приправи, і продляем гасіння ще на хвилин п’ять-сім.

Нарешті розміщуємо на овочах шматочки філе і покриваємо шаром сметани. Зверху присипаємо паприкою. Останній етап гасіння обмежуємо 25 хвилинами.

Грецький рецепт на сковороді

Філігранно збалансованим смаком і відмінною відрізняється соковитістю і риба по-грецьки, запечена на сковороді.

Для її приготування:

  • морська риба (філе) – візьмемо ½ кілограма;
  • помідори «Черрі» – 5 штук;
  • огірки – 4 плода;
  • цибуля – пара головок;
  • часник – три зубки;
  • болгарський перець – три штуки;
  • біле вино – ½ склянки;
  • сік лимона – пара столових ложок;
  • оливкова олія – не менше п’яти столових ложок;
  • зелень кропу і петрушки;
  • сіль і мелений чорний перець.

Спочатку готуємо рибу. Нарізаємо невеликими шматочками. Підсолюємо і скроплюємо соком лимона. Далі цибулю і часник шаткуємо так дрібно, як тільки виходить, і зовсім недовго, обсмажуємо на розігрітій сковорідці з олією. Тепер можна додавати до часниково-цибулевої суміші рибне філе.

А потім найцікавіше: виливаємо в сковороду вино, щедро присипаємо вміст рубаною зеленню. Все це повинно потушиться протягом 15 хвилин під кришкою.

Прийшла черга заправки з овочів. Їх порізати: помідори на половинки, з перцю зробити соломку, з огірків (без шкірки) – акуратні кубики. І по черзі відправити на другу сковороду з розпеченим маслом. Спочатку йде перець, через 10 хвилин – огірки, останніми – помідорні часточки. Не забуваємо про солі і молотом перці.

Дивіться також:  Сосиски в дріжджовому тісті в духовці - 8 рецептів приготування

Готову заправку в якості верхнього шару переміщаємо в сковороду з рибою, накриваємо посуд і залишаємо вогню мінімальну потужність. Через п’ять хвилин вимкнути нагрів, все готово.

Риба по-грецьки зі сметаною

Якщо хочете запросити родину до обіднього столу без єдиного слова, приготуйте рибу по-грецьки зі сметаною. Вона збере домочадців своїм ароматом.

Для страви знадобляться:

  • риба (можна взяти хек або минтай) – три штуки;
  • помідори – стільки ж;
  • сир, наприклад, «Російський» — не менше 100 грамів;
  • сметана – трохи більше 200 грамів;
  • яйця (тільки білки) – трьох достатньо;
  • лимон – один плід;
  • часник – пара зубків;
  • зелений кріп – чотири-п’ять гілочок;
  • сіль і чорний мелений перець;
  • сухарі для панірування – 50 грамів.

Видавлюємо з цитруса сік. Змішуємо його з перцем і сіллю. Цієї пряно-кислої натираємо сумішшю звільнені від хребтів і кісток риб’ячі тушки.

З помідорів знімаємо шкірку. Один ділимо на половинки і видавлюємо з кожної сік. Інші ріжемо як можна дрібніше. Їх потрібно змішати з помідорним соком, сметаною, пропущеним через прес часником і половиною натертого дрібненько сиру. Отриманим соусом змащуємо рибини.

Тепер можна укладати їх на лист (не забувши змастити маслом дно і спочатку покласти укропные гілочки), присипати сухарями і залишками сиру. І відправляти в духовку (180 С) на 5 хвилин. За цей час якраз встигаємо збити яєчні білки. Покриваємо ними блюдо і тепер залишаємо в духовій шафі до готовності.

Як приготувати з рисом

Пропонуємо рецепт, який хороший тим, що не вимагає окремої метушні з гарніром. Він готується одночасно з рибою, що економить господині час.

Потрібні:

  • рибне філе – 600 грамів;
  • варений рис – досить однієї склянки;
  • цибуля і морква – по одній;
  • сік лимона – не менше двох столових ложок;
  • рослинна олія (без запаху) – такий же обсяг;
  • вершкове масло – 100 грамів достатньо;
  • вода – ½ склянки;
  • сіль і чорний мелений перець – згідно вашим перевагам.

Шматочки філе, не шкодуючи, натираємо сіллю і перцем. Та ще скроплюємо соком лимона.

Дивіться також:  Копчене сало – 7 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Цибулину і морквину (перша у вигляді півкілець, друга натерта не крупно, але і не дрібно) обсмажуємо на рослинному маслі. Першим в сковороду відправляється лук, а коли позолотится, до нього додається моркву. П’яти хвилин достатньо, щоб вона придбала потрібну м’якість.

На іншу сковороду (з дном товстіший) кладемо мариновану рибу, накриваємо морквяно-цибулевої засмажкою, потім рисом. На ньому маємо шматочки вершкового масла. Останній штрих – заливаємо вміст водою і накриваємо посуд фольгою.

Ставимо її в розігріту духовку. 1800С і 30 хвилин, і можна пригощатися.

З морквою та цибулею

Приготована з морквою та цибулею, риба прекрасно поєднується з пюре з картоплі. Які знадобляться інгредієнти?

  • риба – кілограм;
  • цибуля – пара головок;
  • морква – дві;
  • мелена паприка (потрібна солодка) – одна чайна ложка;
  • томатний соус – не менше 200 грамів;
  • вода – ½ склянки;
  • сік лимона – достатньо однієї столової ложки;
  • сіль і мелений чорний перець – скільки захочете;
  • кріп – кілька зелених гілочок;
  • рослинна олія (без запаху) – щоб вистачило для обсмажування.

Рибу ділимо на порції, посипаємо спеціями, окропляем лимонним соком. Нехай у такому вигляді постоїть 20 хвилин і промаринується.

Обсмажуємо цибулю і моркву (як це робити, розповідалося в попередніх рецептах), додаємо до них соус з томатів, воду, сіль. Не забуваємо про молотом перці. Нехай суміш у сковороді закипить.

Тепер вкладаємо в неї рибу і тушкуємо 30 хвилин під кришкою.

Заправка до риби по-грецьки

Напевно ви знаєте кілька способів її приготувати. Можна зробити це за методом, описаним нижче.

Потрібні:

  • яйце (варене) – одне;
  • зелені пір’я цибулі – невеликий пучок;
  • кріп (сушений або свіжий) – на смак;
  • сіль, чорний мелений перець – аналогічно;
  • сметана – стакан.

Яйце дрібненько ріжемо, натираємо на тертці, або, як слід, розминаємо виделкою. Цибульні пір’я шаткуємо так дрібно, як тільки виходить. Висипаємо в глибоку піалу яєчно-цибульну суміш, додаємо до неї сіль, кріп і перець. Заключний крок – вливаємо сметану і ретельно перемішуємо. Все, можна заправляти соусом рибу по-грецьки.

Прокрутка до верху