Якщо ви намагаєтеся харчуватися здоровою їжею, то риба по-грецьки – ідеальний для вас варіант. М’яке і соковите під хрусткою скоринкою м’ясо так і просить його спробувати.
Риба по-грецьки, запечена в духовці
Цілком можливо, що коли-то давно таку назву мало тільки одне рибне блюдо. Але за багато років кулінари придумали безліч його варіантів і різні способи приготування. Рецепт, який ми пропонуємо, інструктує, як приготувати рибу по-грецьки в духовці.
Для нього потрібні такі інгредієнти:
- рибне філе – 700 грамів;
- сир твердого сорту – від 80 до 100 грамів;
- помідори – вистачить двох штук:
- майонез і сметана – три столових ложки того і іншого;
- часник – трьох зубков достатньо;
- сухарі для панірування – 50 грамів;
- спеції.
Робимо помідорний «крем». Ріжемо томати, надаючи їм вигляд дрібних кубиків. Сир пропускаємо через тертку з осередками середньої величини. Часник ріжемо дрібно, або пресуємо часничницею. Все це заправляємо майонезом і сметаною, присаливаем і старанно змішуємо.
Тепер черга філе. Ділимо його на порції, кожну посипаємо спеціями і занурюємо в сухарі.
Залишилося розкласти рибу на дні дека (беремо з бортиками вище), залити помідорно-сметанною масою і поставити в заздалегідь розігріту до 180 С духовку приблизно на тридцять хвилин.
Готують рибу по-грецьки різними способами. Але завжди потрібно дотримуватися пари нескладних правил.
- По-перше, для цієї страви краще підходить морська риба, не надто кістлява.
- По-друге, майонез застосовувати не варто: після теплової обробки він набуває шкідливі для здоров’я характеристики.
- В-третіх, щоб риба залишилася смачною, довше півгодини її готувати не треба – хоч в духовці, хоч на сковороді або десь ще.
Готуємо в мультиварці
Гріх не спробувати запекти рибу по-грецьки в мультиварці. Цей чудовий прилад, немов казковий горщик, здатний приготувати що завгодно, і рибні страви, в тому числі. Що знадобиться, не рахуючи півгодини часу?
- філе риби (краще вибрати жирніше) – 600 грамів;
- солодкий кримська цибуля – одна головка;
- морква – один коренеплід;
- помідори – трохи менше півкілограма;
- часник – вистачить чотирьох зубков;
- сметана – не менше 200 грамів;
- рослинна олія (краще використовувати без запаху) – 100 грамів;
- сіль, паприка і мелений чорний перець – по 20 грамів кожного інгредієнта;
- зелень петрушки і кропу – кількість визначайте самі.
Насамперед, беремося за цибулину і моркву. Першу шаткуємо соломкою, другу обробляємо на тертці з осередками середньої величини. Потім наливаємо в мультічашу олію, висипаємо туди цибульно-морквяну нарізку і вмикаємо прилад на 10 хвилин в режимі «Випічка».
Після доповнюємо помидорными кубиками і часниковими слайсами. Нехай овочевий набір потомитися ще стільки ж, вже за програмою «Гасіння». Потім додаємо в нього порізану зелень, сіль і приправи, і продляем гасіння ще на хвилин п’ять-сім.
Нарешті розміщуємо на овочах шматочки філе і покриваємо шаром сметани. Зверху присипаємо паприкою. Останній етап гасіння обмежуємо 25 хвилинами.
Грецький рецепт на сковороді
Філігранно збалансованим смаком і відмінною відрізняється соковитістю і риба по-грецьки, запечена на сковороді.
Для її приготування:
- морська риба (філе) – візьмемо ½ кілограма;
- помідори «Черрі» – 5 штук;
- огірки – 4 плода;
- цибуля – пара головок;
- часник – три зубки;
- болгарський перець – три штуки;
- біле вино – ½ склянки;
- сік лимона – пара столових ложок;
- оливкова олія – не менше п’яти столових ложок;
- зелень кропу і петрушки;
- сіль і мелений чорний перець.
Спочатку готуємо рибу. Нарізаємо невеликими шматочками. Підсолюємо і скроплюємо соком лимона. Далі цибулю і часник шаткуємо так дрібно, як тільки виходить, і зовсім недовго, обсмажуємо на розігрітій сковорідці з олією. Тепер можна додавати до часниково-цибулевої суміші рибне філе.
А потім найцікавіше: виливаємо в сковороду вино, щедро присипаємо вміст рубаною зеленню. Все це повинно потушиться протягом 15 хвилин під кришкою.
Прийшла черга заправки з овочів. Їх порізати: помідори на половинки, з перцю зробити соломку, з огірків (без шкірки) – акуратні кубики. І по черзі відправити на другу сковороду з розпеченим маслом. Спочатку йде перець, через 10 хвилин – огірки, останніми – помідорні часточки. Не забуваємо про солі і молотом перці.
Готову заправку в якості верхнього шару переміщаємо в сковороду з рибою, накриваємо посуд і залишаємо вогню мінімальну потужність. Через п’ять хвилин вимкнути нагрів, все готово.
Риба по-грецьки зі сметаною
Якщо хочете запросити родину до обіднього столу без єдиного слова, приготуйте рибу по-грецьки зі сметаною. Вона збере домочадців своїм ароматом.
Для страви знадобляться:
- риба (можна взяти хек або минтай) – три штуки;
- помідори – стільки ж;
- сир, наприклад, «Російський» — не менше 100 грамів;
- сметана – трохи більше 200 грамів;
- яйця (тільки білки) – трьох достатньо;
- лимон – один плід;
- часник – пара зубків;
- зелений кріп – чотири-п’ять гілочок;
- сіль і чорний мелений перець;
- сухарі для панірування – 50 грамів.
Видавлюємо з цитруса сік. Змішуємо його з перцем і сіллю. Цієї пряно-кислої натираємо сумішшю звільнені від хребтів і кісток риб’ячі тушки.
З помідорів знімаємо шкірку. Один ділимо на половинки і видавлюємо з кожної сік. Інші ріжемо як можна дрібніше. Їх потрібно змішати з помідорним соком, сметаною, пропущеним через прес часником і половиною натертого дрібненько сиру. Отриманим соусом змащуємо рибини.
Тепер можна укладати їх на лист (не забувши змастити маслом дно і спочатку покласти укропные гілочки), присипати сухарями і залишками сиру. І відправляти в духовку (180 С) на 5 хвилин. За цей час якраз встигаємо збити яєчні білки. Покриваємо ними блюдо і тепер залишаємо в духовій шафі до готовності.
Як приготувати з рисом
Пропонуємо рецепт, який хороший тим, що не вимагає окремої метушні з гарніром. Він готується одночасно з рибою, що економить господині час.
Потрібні:
- рибне філе – 600 грамів;
- варений рис – досить однієї склянки;
- цибуля і морква – по одній;
- сік лимона – не менше двох столових ложок;
- рослинна олія (без запаху) – такий же обсяг;
- вершкове масло – 100 грамів достатньо;
- вода – ½ склянки;
- сіль і чорний мелений перець – згідно вашим перевагам.
Шматочки філе, не шкодуючи, натираємо сіллю і перцем. Та ще скроплюємо соком лимона.
Цибулину і морквину (перша у вигляді півкілець, друга натерта не крупно, але і не дрібно) обсмажуємо на рослинному маслі. Першим в сковороду відправляється лук, а коли позолотится, до нього додається моркву. П’яти хвилин достатньо, щоб вона придбала потрібну м’якість.
На іншу сковороду (з дном товстіший) кладемо мариновану рибу, накриваємо морквяно-цибулевої засмажкою, потім рисом. На ньому маємо шматочки вершкового масла. Останній штрих – заливаємо вміст водою і накриваємо посуд фольгою.
Ставимо її в розігріту духовку. 1800С і 30 хвилин, і можна пригощатися.
З морквою та цибулею
Приготована з морквою та цибулею, риба прекрасно поєднується з пюре з картоплі. Які знадобляться інгредієнти?
- риба – кілограм;
- цибуля – пара головок;
- морква – дві;
- мелена паприка (потрібна солодка) – одна чайна ложка;
- томатний соус – не менше 200 грамів;
- вода – ½ склянки;
- сік лимона – достатньо однієї столової ложки;
- сіль і мелений чорний перець – скільки захочете;
- кріп – кілька зелених гілочок;
- рослинна олія (без запаху) – щоб вистачило для обсмажування.
Рибу ділимо на порції, посипаємо спеціями, окропляем лимонним соком. Нехай у такому вигляді постоїть 20 хвилин і промаринується.
Обсмажуємо цибулю і моркву (як це робити, розповідалося в попередніх рецептах), додаємо до них соус з томатів, воду, сіль. Не забуваємо про молотом перці. Нехай суміш у сковороді закипить.
Тепер вкладаємо в неї рибу і тушкуємо 30 хвилин під кришкою.
Заправка до риби по-грецьки
Напевно ви знаєте кілька способів її приготувати. Можна зробити це за методом, описаним нижче.
Потрібні:
- яйце (варене) – одне;
- зелені пір’я цибулі – невеликий пучок;
- кріп (сушений або свіжий) – на смак;
- сіль, чорний мелений перець – аналогічно;
- сметана – стакан.
Яйце дрібненько ріжемо, натираємо на тертці, або, як слід, розминаємо виделкою. Цибульні пір’я шаткуємо так дрібно, як тільки виходить. Висипаємо в глибоку піалу яєчно-цибульну суміш, додаємо до неї сіль, кріп і перець. Заключний крок – вливаємо сметану і ретельно перемішуємо. Все, можна заправляти соусом рибу по-грецьки.