Риба по-польськи – це просто приклад того, як можна швидко і смачно приготувати рибне блюдо. Родзинка цього рецепта полягає в ніжному соусі, для приготування якого потрібні найпростіші інгредієнти – яйця і вершкове масло.
Риба по-польськи – класичний рецепт
Сьогодні в кулінарії є різні варіації приготування смачної риби, але якщо ви бажаєте поповнити свою меню оригінальним стравою, то приготуйте рибу по-польськи. Це ніжне філе білої риби під щільним соусом. До речі, історія походження цієї страви покрита таємницями, так як в самій польській кухні рецепт такого просто немає.
Для «польського» шедевра візьміть будь-яку білу рибу з мінімальною кількістю кісток. Це може бути хек, минтай, тріска, судак або.
Інгредієнти:
- кіло білої риби;
- чотири зварені яйця;
- 120 мл вершків;
- 130 г масла;
- м’який вершковий сир;
- морквина;
- спеції, зелень.
Спосіб приготування:
- Тушку риби обробляємо на філе і разом з кружечками моркви додаємо в сотейник. Складові викладаємо шарами і кожен шар присаливаем і перчимо.
- Наливаємо воду, ставимо ємність на вогонь і варимо її вміст 20 хвилин.
- На сковорідці підсмажуємо вершкове масло, викладаємо в нього варені яйця, нарізані кубиками, а також тертий сирок, рубаний кріп і спеції.
- Інгредієнти змішуємо і за допомогою виделки розминаємо їх до кашки. Тепер вливаємо вершки і через п’ять хвилин вимикаємо вогонь.
- На блюді розкладаємо рибу і поливаємо її вершковим соусом.
Готуємо, як у дитячому садку
Якщо ви спробуєте рибу по-польськи, то відразу дізнаєтеся смак, адже готують таку страву в дитячому саду. Ніжний смак, простота приготування і поєднання цінних продуктів особливо підходять для дитячого харчування.
Інгредієнти:
- біла риба;
- три варених яйця;
- морква та цибулю;
- 130 г масла;
- лавровий лист, горошини перцю;
- сіль, зелень.
Спосіб приготування:
- У ємність з водою кладемо овочі, а також лавровий лист і горошини перцю.
- Як тільки бульйон закипить, опускаємо в нього рибні шматочки разом з сіллю і відварюємо до готовності.
- У сотейнику розтоплюємо масло, вливаємо трохи бульйону, кладемо рубані яйця і тушкуємо до загустіння.
- Готову рибу подаємо з соусом і зеленню.
Відварна риба з польським соусом
Здавалося, що в вареної риби немає нічого особливого і смачного. Але якщо приготувати польський соус до риби, то страва відразу змінитися, наповниться ніжним смаком і пряним ароматом спецій.
Інгредієнти:
- філе білої риби;
- три зварених яйця;
- цибуля;
- корінь селери;
- 130 г масла;
- сіль, прянощі, зелень.
Спосіб приготування:
- Рибу разом з овочами, перцю горошком і пряними листям відварюємо до готовності.
- Кладемо В чашу м’які вершкові шматочки і вливаємо гарячий бульйон. Відправляємо в нього нарізані яйця, сіль, перець і рубану петрушку. Перемішуємо.
- Залишилося зібрати блюдо. Для цього кладемо рибу на тарілки і заливаємо польським соусом.
Як приготувати з яйцем
Якщо дотримуватися здорового харчування, то обов’язково внесіть в свою кулінарну книгу рецепт риба по-польськи з яйцем. Блюдо дуже смачне і неймовірно корисне.
Інгредієнти:
- філе білої риби;
- два зубці часнику;
- ложка олії;
- три зварених яйця;
- сіль, лавровий лист, горошини перцю.
Спосіб приготування:
- Рибу відварюємо до готовності разом з сіллю, прянощами листям і горошинами перцю.
- Потім готуємо соус. Розтоплюємо масло і перемішуємо його з подрібненим часником і яйцями. Вливаємо трохи бульйону і потомим соус три хвилини на вогні.
- Рибу розкладаємо на блюдо і подаємо з соусом і будь-яким гарніром.
В мультиварці
Ніжна риба по-польськи сподобається тим, хто стежить за своєю фігурою. Особливо якщо її приготувати в мультиварці і подати з легким гарніром, наприклад, з рисовою крупою.
Сподобається польська риба і дітям, адже в неї немає нікого жиру, а виглядає вона дуже апетитно.
Інгредієнти:
- філе білої риби;
- три – чотири варених яйця;
- лимон, зелень;
- цибуля;
- корінь селери;
- 60 г вершкового масла;
- сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- У чашу мультиварки кладемо шматочки риби разом з подрібненою цибулею, коренем петрушки, сіллю і спеціями. Наливаємо воду і встановлюємо режим «Гасіння» на 40 хвилин.
- Для соусу необхідно розтопити масло, додати до нього рубану зелень і яйця.
- На блюдо кладемо готові рибні шматочки, збризкуємо їх соком лимона і поливаємо соусом або подаємо його окремо.
Тріска по польським рецептом
В останні час на наших столах все частіше стали з’являтися рибні страви. Адже все по достоїнству оцінили, наскільки смачними і корисними можуть бути морські продукти. З усіх видів білих риб особливо цінується тріска, її вважають справжнім делікатесом і подають в найдорожчих ресторанах. Але, ми не будемо вдаватися до складних рецептами, а приготуємо просту, але смачну страву тріска по-польськи.
Інгредієнти:
- філе тріски;
- цибуля і морква;
- дві ложки масла вершкового;
- два варених яйця;
- зелень, спеції, прянощі.
Спосіб приготування:
- У сотейник з водою кладемо овочі, сіль і всі спеції. Включаємо вогонь і після закипання відправляємо в пряний бульйон тріску.
- Поки риба готується, можна приготувати соус. У сотейнику розігріваємо олію, кладемо в нього рубані яйця і зелень, приправи і трохи бульйону.
- Приготовленим соусом присмачую рибу і подаємо до столу з будь-яким гарніром.
Риба, запечена в духовці
Традиційно, рибу на «польському» рецептом спочатку відварюють, а потім подають з вершковим соусом. Але приготувати таку страву можна і по-іншому. Наприклад, запекти в духовці.
Інгредієнти:
- рибне філе;
- три бульби картоплі;
- половина цибулини;
- морквина;
- чотири жовтка;
- 120 г сиру;
- 140 г вершкового масла;
- 1 ч. л. борошна;
- по ложці зерновий гірчиці та майонезу;
- лимон;
- сіль, сушені приправа (базилік, чебрець, паприка).
Інгредієнти:
- У форму, змащену маслом, викладаємо кругляш картоплі та інших овочів.
- Поверх них розподіляємо рибне філе, присаливаем і перчимо його.
- Підливаємо чашку води і ставимо форму в духовку на 10 хвилин, температура – 180°С
- Жовтки збиваємо з майонезній заправкою, гірчицею, борошном і усіма приправами. Потім додаємо до маси розтоплене масло і сік вичавленого лимона.
- Дістаємо рибу, заливаємо соусом, присипаємо сиром і доводимо страву до готовності ще 25 хвилин.
Для такого соусу можна використовувати вершки, сметану або майонез. Припустимо додавати в нього цибулю і часник для пікантності. Деякі господині використовують для рецепта червону рибу – виходить дуже смачно. Правда, і калорійність такого страви різко зростає.