Риба путасу поживна і корисна, а вартість її не вдарить по гаманцю. У сьогоднішній статті розглянемо цікаві рецепти, в яких путасу – головний інгредієнт.
Як смачно посмажити рибу на сковороді путасу
Путасу не зустрічається в свіжому вигляді, придбати її можна тільки мороженої. Уважно поставтеся до вибору продукту. Тушка не повинна видавати неприємний, гнильний запах. Особливу увагу зверніть на очі – вони повинні бути не каламутними і трохи опуклими.
Перед тим як посмажити рибу путасу на сковороді, підготуйте наступні інгредієнти:
- свіжоморожена риба – 500 г;
- просеянная борошно – 60 г;
- сіль, перець за смаком;
- рафінована соняшникова олія – 70 р.
Час приготування – 30 – 40 хвилин.
Процес включає в себе наступні етапи:
- Розморозьте рибу, але не до кінця. У цьому випадку її буде простіше випатрати
- Якщо недостатньо добре вичистити путасу від нутрощів, вона буде сильно гірчити. Тому обов’язково приберіть чорну плівку на черевці риби.
- Посоліть, поперчіть заготівлю, побризкайте лимонним соком і залишити просочуватися на 10 – 15 хвилин.
- У цей час приготуйте борошно і додайте трохи солі.
- Поставте на плиту сковороду з рослинним або оливковою олією і починайте його розігрівати на повільному вогні.
- Кожну тушку занурюйте в борошно з двох сторін і викладайте на розігріту сковороду. Намагайтеся, щоб борошно потрапляла всередину путасу, тоді риба вийде соковитою.
Смажити рибу краще на сковороді без кришки. В цьому випадку ви гарантовано отримаєте на неї смачну хрустку скоринку.
Рецепт запікання в духовці цілком
Як приготувати рибу путасу в духовці розповімо нижче. Це страви вважається дієтичним, але при цьому дуже смачним і поживним. Плюс приготування в тому, що риба зберігає всі свої корисні компоненти, проходячи при цьому повноцінну термічну обробку.
Для смачного страви знадобляться наступні компоненти:
- путасу – 500 г;
- пару зубчиків часнику;
- вершкове масло або спред – 40 г;
- біле сухе вино – 200 мл;
- лимонний сік – 2 столові ложки.
Не використовуйте крепленный напій, інакше страва буде мати присмак спирту.
Процес приготування досить простий:
- Очистіть рибу, побризкайте її лимоном, змастіть спеціями.
- Випаруйте вино. Робіть це на повільному вогні, в кінці додавши вершкове масло.
- Викладіть рибу в тару для запікання, попередньо застеливши її дно фольгою. Додайте розігріте вино і олія.
- Випікайте рибу при температурі 180 – 200 градусів 30 – 35 хвилин.
Для різноманітності рибу під час запікання можна викласти на подушку з овочів (цибуля, морква, селера, шпинат). У цьому випадку блюдо стає дієтичним, набуває незвичайний, свіжий смак.
Рибні котлети на пару в мультиварці
Страви з риби путасу завжди виходять ніжними, смачними та оригінальними. Якщо ви дотримуєтеся дієти або перебуваєте на правильному харчуванні, вам напевно сподобається рецепт рибних котлет на пару.
Інгредієнти:
- путасу – 1 кг;
- куряче яйце – 1 шт.;
- цибулина – 1 штука;
- молоко (жирність не менше 3%) – 100 мл;
- батон або білий хліб (не першої свіжості) – 15 г;
- борошно або манка – 30 р.
Пам’ятайте про те, що з путасу виходить багато відходів. Не поспішайте викидати хвости і голови, з них можна зварити відмінний бульйон на юшку.
Процес приготування наступний:
- Очистіть рибу від нутрощів, зріжте голову, плавники, хвости.
- Обов’язково филируйте путасу. Зробити це не складно, в рибі немає дрібних кісток. Якщо немає часу, можна прокрутити тушку путасу через м’ясорубку 2 – 3 рази. Але такі котлети дітям краще не давати, у них можуть потрапляти кісточки.
- Хліб розмочіть в молоці, покладіть отриману суміш у блендер, додайте цибулю, яйце, гарненько збийте. Для дієтичного страви краще використовувати декілька перепелиних яєць.
- Отриману масу з’єднайте з рибним філе, а щоб ваші котлетки не розпадалися, додайте до складу кілька столових ложок борошна або манки.
- Сформуйте з отриманого фаршу невеликі кульки, викладіть їх в сито для мультиварки.
- Виберіть режим варіння на пару. Час приготування котлет – 30 хвилин.
Багатьом ця страва може здатися прісним. Щоб надати потрібні смакові якості, приготуйте смачний соус: сметанний або бешамель.
Путасу, тушкована з морквою та цибулею
Путасу відмінно підходить для гасіння з овочами. Незважаючи на те, що риба сухувата і не дуже жирна, у цій страві вона виходить дуже м’якою і соковитою за рахунок соку овочів.
Інгредієнти:
- путасу – 500 г;
- велика морква – 1 штука;
- цибуля – 2 – 3 штуки;
- оливкова або рафінована рослинна олія – 30 г;
- фільтрована або кип’ячена вода – 250 мл;
- лавровий лист – 1 штука;
- спеції і прянощі за смаком.
Приготування:
- Рибу очистіть і наріжте на шматочки товщиною 7 – 10 див.
- Натріть на крупній тертці моркву. Цибулю поріжте півкільцями;
- Викладіть на гарячу сковороду рибу, додайте масло і воду. Туди ж відправте лавровий лист і спеції. Наройте продукти кришкою і дайте їм потомитися 5 – 7 хвилин.
- Викладіть овочі і гарненько перемішайте.
- Продовжуйте гасіння ще 15 хвилин.
Таке блюдо сподобатися навіть дітям. Плюс в тому, що крім риби і овочів у вас виходить відмінна підливка до гарніру.
Готуємо в клярі
Незважаючи на те, що існує багато різноманітних рецептів приготування путасу, самим популярним і улюбленим залишається риба в клярі. Смачна хрустка скоринка надає їй незвичайний, цікавий смак.
Інгредієнти прості:
- риба – 500 г;
- яйце – 2 штуки;
- молоко – 40 г;
- борошно – 60 р.
Процес приготування:
- Профилируйте рибу.
- Розігрійте сковороду.
- Кожен окремий шматочок рибного філе вмочуйте в кляр з двох сторін.
- Прожарюйте заготовки з кожної сторони 5 хвилин.
Замість борошна можна додати панірувальні сухарі. В цьому випадку у вас вийде відмінна пивна закуска, яка замінить за смаковими якостями будь снек.
У томатному соусі
Смак риби в томаті відомий багатьом з дитинства. Підходить для такої страви путасу? Відомі шеф-кухарі ідеально готують таким способом цей вид риби.
Для приготування смачної страви нам знадобиться:
- риба – 500 г;
- морква – 1 штука;
- цибуля – 2 головки;
- томат або свіжі помідори.
Процес приготування:
- Розділите рибу на невеликі шматочки.
- Обсмажте їх, щоб утворилася невелика скоринка.
- Окремо посмажте цибулю з морквою і додайте томатну пасту або свіжі помідори, пропущені через м’ясорубку.
- Коли томат трохи обсмажиться, додати рибу і тушкуйте під кришкою 10 хвилин.
Дуже важливо, щоб томатна маса повністю покривала рибу, тоді вона вийде м’якою і соковитою. Таке блюдо відмінно поєднується з гречаною кашею, рисом, картопляним пюре.
Консерви з риби путасу в домашніх умовах
З путасу виходить смачна консерва, яка зовсім не поступається сардині. Інгредієнти прості, не дорогі, але налаштовуйтесь на те, що процес приготування займе близько 4 годин.
Інгредієнти:
- риба – 1 кг;
- велика морква – 1 штука;
- цибуля – 2 штуки;
- томат – 15 г;
- цукор – 2 чайні ложки;
- вода;
- сіль, спеції – за смаком.
Готувати консерви краще в мультиварці:
- Обсмажте цибулю і моркву з томатом, додайте цукор.
- Окремо трохи обсмажте рибу, щоб з’явилася скориночка.
- З’єднайте інгредієнти в мультиварці, поставте на гасіння (1,5 – 2 години).
Виконайте рекомендації за рецептом, стерилізуйте банки, приготуйте розсіл з кип’яченої води, спецій, з додаванням оцту. Законсервируйте рибу і використовувати в міру необхідності.
Смачно приготувати рибу путасу досить просто. У статті описані рецепти, які користуються особливою популярністю. Повірте, навіть з такого недорогого виду риби можуть вийти оригінальні, апетитні і цікаві страви.