Ряпушка – риба цінний і дуже корисна. При цьому у неї дуже ніжне і смачне м’ясо. Саме така риба лягла в основу приготування відомого фінського рибного пирога з прісного смаженого тіста. Але є й інші способи приготування ряпушки. Її можна посмажити в хрусткій паніровці, запекти в духовці, а також засолити або зварити з неї легкий супчик.
Ряпушка – що за риба, її користь і шкода
Ряпушка – це цінний прісноводна риба, яка належить одразу двом родинам – Лососевих і Сігов.
У 17 столітті ряпушка вважалася царською рибою, так як була під особистою охороною Олексія Михайловича. Незаконний улов вів за собою жорсткі методи покарання.
Наприкінці століття у Росії виловлювали близько 30 тонн таких риб, але вже в середині 20 століття улов різко скоротився, а сьогодні обсяг не перевищує і двох тонн.
Мешкає ряпушка в північній частині Європейської Росії, переважно в озерах. Особливо висока ймовірність виловити її в Ладозькому, Онезькім, Чудському та інших північних водоймах. Це пояснюється тим, що ряпушка не переносить тепла, так як потребує великої кількості кисню, а чим прохолодніша вода, тим кисню в ній більше.
За зовнішнім виглядом ряпушка невелика – в довжину від 15 до 20 см, іноді зустрічаються особини довжиною в 35 див. Таку рибу багато плутають з оселедцем і справді, з боку вони схожі. Але все ж у ряпушки є свої відмітні особливості. Нижня щелепа в неї довша верхньої, луска велика і бічні лінії наближені до спини.
Царська риба ряпушка – не тільки їстівна, але і дуже корисна.
- У ній багато мінералів, корисних речовин, а також містяться білки, жири і вітамін РР.
- В ній досить магнію, а також фосфору і омега 3, які сприяють кращому засвоєнню кальцію.
- Не можна не відзначити, що м’ясо ряпушки низькокалорійне. На 100 г продукту припадає всього лише 70 ккал, тому таку рибу можна включати в раціон дієтичного харчування.
При регулярному вживанні ряпушки забезпечується нормальна робота клітин мозку, серця та м’язів.
У нашій статті ви дізнаєтеся деякі рецепти приготування риби ряпушки. Незважаючи на її цінність, ніжну структуру і приємний смак, ряпушка не так часто використовують в кулінарії. На прилавках магазинів також рідко зустрічаються морожені тушки. Найчастіше таку мешканку водойм можна побачити копченої або у вигляді консервів.
Як смачно запекти ряпушка в духовці
Для приготування ряпушки в духовці не варто використовувати велику кількість всіляких добавок, так як у цієї риби є свій особливий смак.
Інгредієнти:
- ряпушка;
- по одній штуці моркви і цибулі;
- три ложки борошна;
- трохи масла для обсмажування;
- спеції, зелень.
Спосіб приготування:
- Так як ряпушка риба маленька, запікати її можна цілком прямо з головою. Єдине, що потрібно, це очистіть її від луски і видалити всі нутрощі.
- Тушки риби приправляємо сіллю, перцем та іншими приправами на ваш вибір. Потім паніруємо в борошні і викладаємо у форму, змащену маслом.
- Відправляємо рибу в духовку на 15 хвилин, встановивши температуру до 240 градусів.
Царська риба на пару в мультиварці
Незважаючи на те, що ряпушка відноситься до сімейства лососевих, її м’ясо вважається дієтичним продуктом з низьким вмістом калорій. Тому для тих, хто дотримується строго харчування, ми рекомендуємо приготувати рибу на пару в мультиварці.
Інгредієнти:
- ряпушка;
- лимон;
- сіль, перець, приправи.
Спосіб приготування:
- Тушки риби приправляємо спеціями і соком лимона, залишаємо маринуватися на півгодини.
- Викладаємо заготовки на решітку, не забуваємо в чашу налити воду. Для аромату можна додати кілька горошин запашного перцю і лавровий лист.
- Включаємо режим «На пару», встановлюємо час 30 хвилин і чекаємо звукового сигналу.
Риба, смажена на сковороді
Маленькі рибини завжди чудові в смаженому вигляді. Тому не варто вигадувати оригінальні рецепти страви, а краще просто посмажити ряпушка на сковорідці.
Її дрібні кісточки після термічної обробки стають їстівними, що робить рибу особливо корисною, адже в них міститься потрібний нашому організму кальцій.
Інгредієнти:
- ряпушка;
- п’ять ложок житнього борошна;
- морська сіль;
- суміш перців;
- олія для смаження.
Спосіб приготування:
- Рибу добре промиваємо, чистимо від луски і нутрощів.
- Для панірування візьмемо житнє борошно. Саме такий інгредієнт використовують для смаження ряпушки у Фінляндії. Борошно перемішуємо зі спеціями і сіллю.
- Паніруємо тушку в борошні й обсмажуємо на олії з двох боків до золотистого кольору, подаємо з овочами і хріном.
Засолювання ряпушки в домашніх умовах
Засолювання такої риби має деякі тонкощі. Так, тушку перед сухий засолкою не миють і не очищають, щоб продукт не зіпсувався раніше покладеного терміну.
Рибу солять цілком з мінімальною кількістю спецій, щоб не перебити ніжний рибний смак.
Є два рецепти засолювання риби: сухий і пряний посол.
- Спосіб 1. Якщо використовувати карельську рецептуру засолювання, то буде потрібно 12-літрове відро, 1 кг 800 г солі і, звичайно ж, сама ряпушка. В чисте відро насипаємо трохи солі і укладаємо рибу шарами, кожен з яких також присипаємо білосніжними кристалами. Зверху кладемо гніт і ставимо відро з вмістом в холод. Перед вживанням ряпушка потрібно вимочити у воді протягом декількох годин.
- Спосіб 2. Для пряного посолу тушку треба промити і випатрати. На 1 кг риби потрібно півлітра води, сім горошин чорного перцю, 60 г солі, два лаврових листа, 15 г цукрового піску і стільки ж коріандру. Рибу складаємо в харчової контейнер і заливаємо гарячим розсолом, приготовленим з води і спецій. Зверху кладемо вантаж і солимо закуску від 2-х до 4-х днів.
Наваристий рибний суп
З царської ряпушки можна приготувати легкий рибний суп. Мінімум витрат і часу, і у вас на столі апетитний і смачний обід. Якщо ви не знаєте, як готувати рибу ряпушка, читайте наш рецепт.
Інгредієнти:
- ряпушка:
- цибулина і моркву;
- сіль, спеції, зелень;
- лавровий лист, запашний перець;
- 50 мл горілки (при бажанні).
Спосіб приготування:
- Ставимо На плиту каструлю з водою, кубиками картоплі і морквяними брусочками. Не забуваємо посолити її вміст, додати лавровий лист і запашний перець.
- Як тільки вода закипить, варимо бульйон 15 хвилин, а потім закладаємо рибні шматочки і нарізану півкільцями цибулю.
- Вливаємо горілку (при бажанні) і варимо суп на повільному вогні, щоб не зруйнувати ніжну структуру риби.
Знімаємо юшку з плити, засипаємо рубану зелень і даємо супу настоятися 20 хвилин.
Готуємо в паніровці
Приготувати ряпушка з апетитною скоринкою досить просто. Для цього вам знадобиться трохи спецій і хрусткі хлібці. Таку рибу можна подавати окремо або разом з ситним гарніром.
Інгредієнти:
- ряпушка;
- 170 г хлібців;
- сіль, перець, олія для смаження.
Спосіб приготування:
- Для панірування подрібнюємо блендером хлібці і змішуємо отриману крихту з приправами.
- Підготовлену ряпушка просто обвалюємо в паніровці і смажимо на розжареній олії.
Пиріг з ряпушкой
Для всіх любителів рибних страв пропонуємо рецепт смачного пирога з ароматною начинкою з м’яса ряпушки. Тісто для випічки можна взяти будь-яку: дріжджове або листкове.
Інгредієнти:
- ряпушка (400 – 450 г);
- сіль, перець;
- 800 г дріжджового тіста;
- цибуля;
- три бульби картоплі;
- жовток.
Спосіб приготування:
- Для начинки можна використати відварену або обсмажену рибу, але смачніше виходить страва з останнім варіантом. Для цього просто смажимо рибу на олії до рум’яної скоринки, а потім готову ряпушка остуджуємо і звільняємо від кісток.
- У форму, змащену маслом, розкладаємо частину тіста, кладемо кружечки картоплі, приправляємо їх сіллю і перцем. Потім кладемо рибу і закриваємо начинку тістом, що залишилося.
- Змащуємо поверхню збитим жовтком, даємо тісту час трохи підвестися і ставимо форму в духовку на 30 хвилин, температура – 180°С.
Ікру ряпушки також можна смачно приготувати. Наприклад, засолити. Для цього ікру потрібно просто збити виделкою, щоб звільнити від оболонки, а потім добре змішати з сіллю. На 100 г продукту її традиційно беруть 5 р. Склад заважають до появи білої пінки, потім перекладають у банки і відправляють в холод на 6 годин.