Риба ряпушка – що за риба? 7 рецептів приготування

Ряпушка – риба цінний і дуже корисна. При цьому у неї дуже ніжне і смачне м’ясо. Саме така риба лягла в основу приготування відомого фінського рибного пирога з прісного смаженого тіста. Але є й інші способи приготування ряпушки. Її можна посмажити в хрусткій паніровці, запекти в духовці, а також засолити або зварити з неї легкий супчик.

Ряпушка – що за риба, її користь і шкода

Ряпушка – це цінний прісноводна риба, яка належить одразу двом родинам – Лососевих і Сігов.

У 17 столітті ряпушка вважалася царською рибою, так як була під особистою охороною Олексія Михайловича. Незаконний улов вів за собою жорсткі методи покарання.

Наприкінці століття у Росії виловлювали близько 30 тонн таких риб, але вже в середині 20 століття улов різко скоротився, а сьогодні обсяг не перевищує і двох тонн.

Мешкає ряпушка в північній частині Європейської Росії, переважно в озерах. Особливо висока ймовірність виловити її в Ладозькому, Онезькім, Чудському та інших північних водоймах. Це пояснюється тим, що ряпушка не переносить тепла, так як потребує великої кількості кисню, а чим прохолодніша вода, тим кисню в ній більше.

За зовнішнім виглядом ряпушка невелика – в довжину від 15 до 20 см, іноді зустрічаються особини довжиною в 35 див. Таку рибу багато плутають з оселедцем і справді, з боку вони схожі. Але все ж у ряпушки є свої відмітні особливості. Нижня щелепа в неї довша верхньої, луска велика і бічні лінії наближені до спини.

Царська риба ряпушка – не тільки їстівна, але і дуже корисна.

  • У ній багато мінералів, корисних речовин, а також містяться білки, жири і вітамін РР.
  • В ній досить магнію, а також фосфору і омега 3, які сприяють кращому засвоєнню кальцію.
  • Не можна не відзначити, що м’ясо ряпушки низькокалорійне. На 100 г продукту припадає всього лише 70 ккал, тому таку рибу можна включати в раціон дієтичного харчування.
Дивіться також:  Закуска до шампанського -7 кращих рецептів

При регулярному вживанні ряпушки забезпечується нормальна робота клітин мозку, серця та м’язів.

У нашій статті ви дізнаєтеся деякі рецепти приготування риби ряпушки. Незважаючи на її цінність, ніжну структуру і приємний смак, ряпушка не так часто використовують в кулінарії. На прилавках магазинів також рідко зустрічаються морожені тушки. Найчастіше таку мешканку водойм можна побачити копченої або у вигляді консервів.

Як смачно запекти ряпушка в духовці

Для приготування ряпушки в духовці не варто використовувати велику кількість всіляких добавок, так як у цієї риби є свій особливий смак.

Інгредієнти:

  • ряпушка;
  • по одній штуці моркви і цибулі;
  • три ложки борошна;
  • трохи масла для обсмажування;
  • спеції, зелень.

Спосіб приготування:

  • Так як ряпушка риба маленька, запікати її можна цілком прямо з головою. Єдине, що потрібно, це очистіть її від луски і видалити всі нутрощі.
  • Тушки риби приправляємо сіллю, перцем та іншими приправами на ваш вибір. Потім паніруємо в борошні і викладаємо у форму, змащену маслом.
  • Відправляємо рибу в духовку на 15 хвилин, встановивши температуру до 240 градусів.

Царська риба на пару в мультиварці

Незважаючи на те, що ряпушка відноситься до сімейства лососевих, її м’ясо вважається дієтичним продуктом з низьким вмістом калорій. Тому для тих, хто дотримується строго харчування, ми рекомендуємо приготувати рибу на пару в мультиварці.

Інгредієнти:

  • ряпушка;
  • лимон;
  • сіль, перець, приправи.

Спосіб приготування:

  • Тушки риби приправляємо спеціями і соком лимона, залишаємо маринуватися на півгодини.
  • Викладаємо заготовки на решітку, не забуваємо в чашу налити воду. Для аромату можна додати кілька горошин запашного перцю і лавровий лист.
  • Включаємо режим «На пару», встановлюємо час 30 хвилин і чекаємо звукового сигналу.

Риба, смажена на сковороді

Маленькі рибини завжди чудові в смаженому вигляді. Тому не варто вигадувати оригінальні рецепти страви, а краще просто посмажити ряпушка на сковорідці.

Її дрібні кісточки після термічної обробки стають їстівними, що робить рибу особливо корисною, адже в них міститься потрібний нашому організму кальцій.

Дивіться також:  Печериці по-корейськи – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • ряпушка;
  • п’ять ложок житнього борошна;
  • морська сіль;
  • суміш перців;
  • олія для смаження.

Спосіб приготування:

  • Рибу добре промиваємо, чистимо від луски і нутрощів.
  • Для панірування візьмемо житнє борошно. Саме такий інгредієнт використовують для смаження ряпушки у Фінляндії. Борошно перемішуємо зі спеціями і сіллю.
  • Паніруємо тушку в борошні й обсмажуємо на олії з двох боків до золотистого кольору, подаємо з овочами і хріном.

Засолювання ряпушки в домашніх умовах

Засолювання такої риби має деякі тонкощі. Так, тушку перед сухий засолкою не миють і не очищають, щоб продукт не зіпсувався раніше покладеного терміну.

Рибу солять цілком з мінімальною кількістю спецій, щоб не перебити ніжний рибний смак.

Є два рецепти засолювання риби: сухий і пряний посол.

  • Спосіб 1. Якщо використовувати карельську рецептуру засолювання, то буде потрібно 12-літрове відро, 1 кг 800 г солі і, звичайно ж, сама ряпушка. В чисте відро насипаємо трохи солі і укладаємо рибу шарами, кожен з яких також присипаємо білосніжними кристалами. Зверху кладемо гніт і ставимо відро з вмістом в холод. Перед вживанням ряпушка потрібно вимочити у воді протягом декількох годин.
  • Спосіб 2. Для пряного посолу тушку треба промити і випатрати. На 1 кг риби потрібно півлітра води, сім горошин чорного перцю, 60 г солі, два лаврових листа, 15 г цукрового піску і стільки ж коріандру. Рибу складаємо в харчової контейнер і заливаємо гарячим розсолом, приготовленим з води і спецій. Зверху кладемо вантаж і солимо закуску від 2-х до 4-х днів.

Наваристий рибний суп

З царської ряпушки можна приготувати легкий рибний суп. Мінімум витрат і часу, і у вас на столі апетитний і смачний обід. Якщо ви не знаєте, як готувати рибу ряпушка, читайте наш рецепт.

Інгредієнти:

  • ряпушка:
  • цибулина і моркву;
  • сіль, спеції, зелень;
  • лавровий лист, запашний перець;
  • 50 мл горілки (при бажанні).

Спосіб приготування:

  • Ставимо На плиту каструлю з водою, кубиками картоплі і морквяними брусочками. Не забуваємо посолити її вміст, додати лавровий лист і запашний перець.
  • Як тільки вода закипить, варимо бульйон 15 хвилин, а потім закладаємо рибні шматочки і нарізану півкільцями цибулю.
  • Вливаємо горілку (при бажанні) і варимо суп на повільному вогні, щоб не зруйнувати ніжну структуру риби.
Дивіться також:  Хашлама – 8 рецептів

Знімаємо юшку з плити, засипаємо рубану зелень і даємо супу настоятися 20 хвилин.

Готуємо в паніровці

Приготувати ряпушка з апетитною скоринкою досить просто. Для цього вам знадобиться трохи спецій і хрусткі хлібці. Таку рибу можна подавати окремо або разом з ситним гарніром.

Інгредієнти:

  • ряпушка;
  • 170 г хлібців;
  • сіль, перець, олія для смаження.

Спосіб приготування:

  • Для панірування подрібнюємо блендером хлібці і змішуємо отриману крихту з приправами.
  • Підготовлену ряпушка просто обвалюємо в паніровці і смажимо на розжареній олії.

Пиріг з ряпушкой

Для всіх любителів рибних страв пропонуємо рецепт смачного пирога з ароматною начинкою з м’яса ряпушки. Тісто для випічки можна взяти будь-яку: дріжджове або листкове.

Інгредієнти:

  • ряпушка (400 – 450 г);
  • сіль, перець;
  • 800 г дріжджового тіста;
  • цибуля;
  • три бульби картоплі;
  • жовток.

Спосіб приготування:

  • Для начинки можна використати відварену або обсмажену рибу, але смачніше виходить страва з останнім варіантом. Для цього просто смажимо рибу на олії до рум’яної скоринки, а потім готову ряпушка остуджуємо і звільняємо від кісток.
  • У форму, змащену маслом, розкладаємо частину тіста, кладемо кружечки картоплі, приправляємо їх сіллю і перцем. Потім кладемо рибу і закриваємо начинку тістом, що залишилося.
  • Змащуємо поверхню збитим жовтком, даємо тісту час трохи підвестися і ставимо форму в духовку на 30 хвилин, температура – 180°С.

Ікру ряпушки також можна смачно приготувати. Наприклад, засолити. Для цього ікру потрібно просто збити виделкою, щоб звільнити від оболонки, а потім добре змішати з сіллю. На 100 г продукту її традиційно беруть 5 р. Склад заважають до появи білої пінки, потім перекладають у банки і відправляють в холод на 6 годин.

Прокрутка до верху