Найбільш цінна промислова риба з приємним своєрідним смаком цінується гурманами за збалансований склад та поживність. Пропонуємо приготувати за запропонованими рецептами дуже смачні страви з риби сайди.
Що за риба сайда?
Це найдешевший тресковый вид риби з ніжним дієтичним м’ясом без жиру. Хижих риб легко відрізнити на прилавку магазину. Їх особливість – загострена голова, яка має темне забарвлення. Спина забарвлена в оливковий колір плавно переходить в жовтуватий на боках. Черевце має білуватий колір.Виловлюють рибу круглий рік, значну частину видобутку привозять з північних країв.
М’ясо незвичне за кольором – сірувате, але приємне і незвичайне на смак. У продажу зустрічається заморожене філе, консерви і різні кулінарні вироби.
Користь і шкода сайди для організму
Незважаючи на більш низьку вартість в порівнянні з тріскою, сайда має не меншим кількістю корисних якостей:
- вітамін В12 допомагає підвищити імунітет, прискорити метаболізм;
- вітаміни (А, В, Е, Д, К) допомагають омолоджувати і зміцнювати організм, покращувати зір;
- завдяки кальцію і фосфору рибне м’ясо несе величезну користь кістковим тканинам;
- цинк допомагає загоювати рани, справляє позитивний вплив на гормональний фон;
- допомагає розвивати інтелектуальні здібності;
- печінка риби оновлює клітини і зміцнює імунітет.
Не можна вживати консерви з риби людям, що мають захворювання:
- гастрит;
- виразку шлунка;
- печінкову недостатність;
- якщо існують проблеми з підшлунковою залозою.
В консервованому вигляді шкідливо вживати велику кількість м’яса. До свіжого продукту це не відноситься.
Сайду не можна вживати:
- при важкій формі харчової алергії;
- при непереносимості морепродуктів.
З обережністю ставиться до страв з сайди слід особам:
- мають проблеми з щитовидною залозою;
- з порушенням кровотворних процесів;
- при захворюваннях судин;
- при проблемах з нервовою системою;
- якщо є схильність до утворення тромбів.
Для кулінарних страв рекомендується купувати свіжі охолоджені тушки, які раніше не піддавалися заморожуванню. Звертайте увагу на м’ясо. Воно повинно щільно прилягати до шкірці і мати свіжий аромат.
Смачний рибний суп
Щоб юшка вийшла смачною і не викликало дискомфорт виловлювання кісточок, використовуйте для приготування філе.
Інгредієнти:
- сайда – 750 г філе;
- лаврушка;
- морква – 1 шт.;
- бульйон – 1650 мл рибного;
- перець;
- сіль;
- селера – 0,4 бульби;
- цибуля – 1 шт.;
- оливкова олія – 4 ст. ложки;
- томат – 3 шт.;
- біле вино сухе – 550 мл;
- часник – 5 зубків.
Приготування:
- Нарізати філе. Ширина шматка повинна бути три сантиметри. Присипати перцем і підсолити. Розтерти.
- Моркву з бульбою селери нарізати. Повинні вийти маленькі кубики. Нашаткувати цибулю.
- Помістити в сотейник лук. Залити масло і підсмажити. Додати моркву. Через три хвилини селера. Засмажити.
- Порубані на кубики помідори помістити в зажарку. Загасити сім хвилин.
- Розчавити лаврушку з часниковими зубчиками і відправити в сотейник.
- Залити бульйоном. Закип’ятити і проварити сім хвилин. Додати рибні шматки. Проварити чверть години.
- Залити вином. Підсолити і тушкувати хвилин п’ять.
Запікаємо в фользі в духовці
Якщо ви вперше купили даний сорт риби і не знаєте, як готувати сайду, пропонуємо приготувати страву в духовій печі. М’ясо виходить м’яким і ніжним. Під час обробки теплом не втрачає своїх поживних якостей.
Інгредієнти:
- сайда – 1 тушка;
- рослинне масло – 2 ст. ложки;
- сіль;
- цибуля – 2 шт.;
- перець;
- лимонний сік – 1 ч. ложка;
- паприка – 1 ч. ложка.
Приготування:
- Очистити, промити тушку. Взяти паперовий рушник і просушити. Полити соком.
- Сіль насипати паприку. Додати перець. Перемішати. Отриманою сумішшю натерти тушку.
- Промазати маслом фольгу. Помістити на деко. Цибуля знадобиться півкільцями.
- Викласти на фольгу тушку. Розташувати навколо цибульного кільця. Загорнути.
- Помістити в гарячу духову піч (190 градусів). Потримати півгодини.
Як смачно згасити з овочами
З рецепту ви дізнаєтесь, як правильно приготувати рибу, щоб вона зберегла свої поживні властивості і порадувала вас своїм дивовижним смаком.
Інгредієнти:
- сайда – 750 г філе;
- чорний перець;
- базилік свіжий;
- томати консервовані – 2 банки;
- сіль – 2 ч. ложки;
- оливкова олія;
- болгарський перець – 0,5 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- кабачок – 0,5 шт.;
- морква – 1 шт.
Приготування:
- Нарізати філе. Посипати сіллю.
- Порізати овочі. Смачніше буде, якщо у вас вийдуть кубики. Помістити в сковороду з розігрітим маслом. Смажити три хвилини.
- У сотейник помістити томати. Почекати поки маса стане густою. Посолити і присипати перцем. Помістити рибу і засмажку. Накрити кришкою.
- Проварити вісім хвилин. Присипати базиліком.
На пару в мультиварці
Виходить дієтичне і дуже корисна страва.
Інгредієнти:
- приправа рибна – 1 ч. ложка;
- чорний перець – 0,5 ч. ложки;
- сіль;
- лимон – 0,5 шт.;
- риба – 2 тушки сайди.
Приготування:
- Підготовлені рибні тушки нарізати порційно.
- У приправу насипати перець і сіль. Змішати. Натерти сайду. Полити соком з лимона. Розтерти. Відставити на півгодини.
- У чашу влити воду. Встановити решітку і викласти заготовки.
- Включити режим. Для запропонованого страви потрібно готувати на пару». Таймер – півгодини. Якщо залили в чашу холодну воду, то додайте ще чверть години для розігрівання рідини.
Риба, смажена на сковороді
Ще один простий метод приготування риби, який підходить для щоденного використання.
- сіль;
- борошно;
- чорний мелений перець;
- оливкова олія;
- сайда (філе) – 3 шт.
Приготування:
- Нарізати на порційні шматочки філе.
- У борошно насипати сіль, перець. Перемішати. Кожен шматочок умочити в суху суміш.
- Розжарити масло в сковорідці, і помістити заготовки. Смажити з кожного боку за п’ять хвилин. Головне не перетримати філе, інакше воно стане сухим.
- Довести до готовності в жаровій шафі.
Подати з картопляним пюре і солоними огірками.