Риба сазан, як всі морепродукти, є смачним і корисним стравою. Приготувати соковите і ніжне м’ясо не складе особливих проблем. Просто вибирайте рецепт, і сміливо приступайте до його приготування.
Смакові якості риби сазан
Сазан — це прісноводна риба, яка поповнює сімейство коропових. Така риби пристосована до різних умов існування, тому її можна зустріти не тільки в басейнах Чорного, Каспійського і Азовського морів, але і у водоймах Азії, Сибіру і навіть Камчатки. При цьому сазан досить сильний і красивий річковий мешканець з золотавою лускою, витягнутої тушкою і яскраво вираженими жувальними пластинами. На відміну від інших видів риб, сазан дуже швидко зростає і вже до кінця першого року життя його довжина досягає 10 см при вазі 30 р. Доросла особина може важити до 20 кг довжиною до одного метра.
У багатьох країнах кулінари цінують її високі смакові якості. М’ясо сазана має насичений солодкуватий смак. І чим більше буде сазан, тим менше в ньому буде кісток, що також є безсумнівним плюсом. Але, смак м’яса багато в чому залежить від того, чим харчувався сазан.
Приготувати досить просто, його можна смажити, варити, запікати в духовці, використовувати в приготуванні інших страв. Незалежно від способу обробки, м’ясо завжди виходить соковитим. Головне, для приготування купувати свіжу рибу, а не заморожену, так як при заморожуванні м’ясо втрачає свої смакові якості.
Також варто підкреслити, що сазан не вибагливий в їжі, він може поглинати все без розбору, від черв’яків до молюсків і личинок. Такий апетит добре позначається на його зростанні, що не можна сказати про якість м’яса, де можуть накопичуватися шкідливі сполуки.
Склад і корисні властивості
Сазан – низькокалорійна риба, тому її можна сміливо включити в список дієтичних продуктів. Вживання м’яса позитивно позначається на роботі організму, адже до її складу входять білок, жирні кислоти, вітаміни групи В, а також мікро – і макроелементи. Такий багатий склад допоможе зміцнити імунітет, поліпшити самопочуття, зір і стан шкіри, а також нормалізувати роботу серця і печінки. Особливо м’ясо сазана рекомендують включати в раціон дитячого харчування та літнім людям, які особливо потребують підвищеної кількості білка.
Фарширований грибами сазан в духовці
Смачний і м’ясистий сазан — справжня знахідка для кулінара. Його делікатний смак прекрасно поєднується з різними інгредієнтами. Пропонуємо рецепт соковитою риби з грибами в духовці.
Інгредієнти:
- сазан;
- 200 г свіжих (сушених) грибів;
- два яйця;
- ½ Склянки рису;
- два репчатых цибулі;
- дві ложки вершкового масла;
- зелень, спеції;
- 100 мл сметани.
Спосіб приготування:
- Підготовлену тушу натираємо сіллю, перцем і прибираємо в холодильник на 30 хвилин.
- Подрібнюємо цибулю, гриби і обсмажуємо на вершковому маслі.
- Рис і яйця відварюємо.
- В гриби з цибулею, додаємо рис, нарізані варені яйця, сіль і все перемішуємо.
- Деко застеляємо фольгою, викладаємо рибу, черевце закладаємо начинку, обмазуємо сметаною і ставимо в духовку на годину при температурі 180°С.
Як запекти у фользі
Запечений сазан у фользі – це чудове блюдо для святкового столу або повсякденного вечері. Готова риба виходить дуже смачною і ніжною, головне використовувати в готування свіжу тушку, так як заморожена втратить смак і структуру в процесі запікання. Краще запекти у фользі велику особина, так як її м’ясо соковите і щільне. Як приготувати рибу сазан у фользі читайте далі.
Інгредієнти:
- тушка сазана;
- 100 г вершкового масла;
- три цибулини;
- сіль, суміш перців, кріп.
Спосіб приготування:
- Тушку ретельно присмачую спеціями і сіллю.
- Подрібнену цибулю змішуємо з рубаним кропом. Фаршируємо начинкою рибу з шматочком вершкового масла.
- На фольгу викладаємо сазана, зверху посипаємо цибулею і зеленню, загортаємо і ставимо в духовку на 45 хвилин при температурі 190°С.
Готуємо в сметанному соусі
Сазан ідеально підходить для приготування ніжного і ароматного рибного блюда. Як і всім прісноводним мешканцям, йому властивий запах твані. Для того щоб позбутися від нього, використовуйте лимон, часник або зелень. Так неприємний запах піде, і ви зможете приготувати смачне блюдо.
Інгредієнти:
- велика тушка сазана;
- дві цибулини;
- 300 мл сметани;
- лимон;
- сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- Тушку риби перчимо, солимо і скроплюємо лимонним соком, залишаємо на 30 хвилин в прохолодному місці.
- Цибулю нарізаємо кільцями.
- На листі робимо підкладку з цибулі, зверху викладаємо рибу, посипаємо її цибульними кільцями і густо змащуємо сметаною.
- Накриваємо фольгою й запікаємо 30 хвилин.
- Фольгу прибираємо і готуємо ще 15 хвилин.
Смажений сазан на сковороді
Не всім гурманам подобається риба, запечена в духовці. А ось смажений сазан з улюбленим гарніром припаде до смаку багатьом. Він хороший тим, що в ньому багато жиру, а значить, для приготування знадобиться невелика кількість масла.
Спосіб приготування:
- Тушку ріжемо на стейки, скроплюємо соком лимона, щоб позбавити її від запаху твані.
- Обробляємо стейки спеціями, можна використовувати звичайну сіль і мелений перець, або придбати готовий набір для риби.
- Обвалюємо шматочки в борошні і смажимо на сковороді з невеликою кількістю масла до золотистої скоринки.
Рецепт хе з риби
Корейська кухня прославилася на весь світ своїми гострими закусками та салатами. Одним з них є хе. Його готують з м’яса, овочів і риби. Пропонуємо рецепт хе з сазана.
Інгредієнти:
- сазан вагою в 2 кг;
- три цибулини;
- чотири ложки оцту;
- 3 г коріандру;
- три ложки соєвого соусу;
- ложка рослинної олії;
- дві ложки сушеної паприки;
- 5 г гіркого перцю;
- пучок кінзи;
- ложечка солі і щіпка чорного перцю.
Спосіб приготування:
- Першим ділом потрібно відокремити філе від кісток і нарізати великими шматочками.
- У чашу складаємо рибні заготовки, додаємо до них оцет, перемішуємо і залишаємо просочуватися на 2 години.
- Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, кінзу дрібно шаткуємо.
- З риби зливаємо сік, що виділився, додаємо цибулю, кінзу, суміш перців, паприку і коріандр. Ретельно перемішуємо і пробуємо на смак солі, якщо не вистачає, додаємо. Якщо ви любитель дуже гострих страв, то можна додати подрібнений часник зі щіпкою цукру.
- Даємо трохи часу страві настоятися і можна розкладати по невеликим салатницам.
Балик з сазана в домашніх умовах
Балик з сазана – смачне і корисне блюдо. Завдяки такому способу приготування, м’ясо риби виходить ніжним і соковитим. Для балика краще використовувати тушку вагою не менше 5 кг, в якій більше м’яса і немає запаху твані. Успіх страви в чому залежить від правильної обробки риби, так шматочки не повинні бути більше 3 див.
Інгредієнти:
- сазан;
- 300 г морської солі;
- чотири ложки цукру;
- будь-які спеції на вибір.
Спосіб приготування:
- Першим ділом засолим рибу. Для цього відокремлюємо філе від кісток, добре обсипаємо сумішшю з солі і цукру, при бажанні можна додати і інших приправ для риби. Складаємо засолену рибу в ємність, зверху придавлюємо гнітом і ставимо в холодильник на 3 дні.
- Через три дні дістаємо рибу, промиваємо і пробуємо, якщо сазан вийшов надто солоним, то замочуємо його на кілька годин у холодній воді.
- Третій крок – це заморозка, правда, багато хто такий етап пропускають, а даремно, адже саме так можна позбавити м’ясо від паразитів і бактерій, які часто зустрічаються у прісноводних рибах. Але, якщо ви впевнені в якості улову, то заморожувати рибу не обов’язково.
- На капронову нитку нанизуємо шматочки риби і підвішуємо в прохолодному місці, наприклад, на лоджії, у погребі або коморі. Сушимо балик два дні, потім загортаємо в пергамент і йдіть в холодильник дозрівати.
З сазана можна приготувати більше десятка різних страв, тому кожен знайде рецепт за смаком. Але крім самої риби є ще одна дивовижна річ – це ікра сазана. З неї можна зробити смачний паштет, замолосолить або просто посмажити на сковороді.