Риба терпуг – 6 смачних рецептів приготування в духовці на сковороді

Мешканці морів і океанів дуже корисні для організму людини. Чудовими смаковими якостями і харчовою цінністю володіє риба терпуг.

Терпуг — що це за риба

Це незвичайне назва належить морським лучеперным рибам, що належить до загону скорпенообразных. Ареалом проживання донних терпугов, які ведуть зграйний спосіб життя, вважаються прибережні води і зони континентального шельфу.


Риба виділяється сплюснутым і подовженим тілом, покрывающимся дрібними лусочками. Між забарвленням і середовищем існування існує пряма залежність, тому у представників одного підвиду забарвлення може відрізнятися. Проте всі терпуги без винятку мають потовщені, вертикальні смуги практично чорного кольору, що прикрашають тіло, довжина якого не перевищує 60 см при максимальній масі до 2,5 кг.

Легкозасвоюване м’ясо морської риби являє собою чудове джерело білка. При цьому його калорійність складає близько 102 ккал.

Як смажити рибу з хрусткою скоринкою на сковороді

Якщо слідувати нескладне рецептурою, то на столі виявиться неймовірно апетитний рибне блюдо. Перед тим, як готувати рибу терпуг, необхідно запастися:

  • 1 кг риби;
  • 2 яйцями;
  • 15 мл соєвого соусу;
  • 5 г французької гірчиці;
  • щіпка каррі;
  • невеликою кількістю борошна;
  • оливковою або соняшниковою олією без запаху;
  • сіллю.


Послідовність дій:

  • Терпуг очищається, потрошится і промивається проточною водою.
  • Тушка ріжеться на порційні шматочки, з яких видаляються кістки, після чого вони заливаються соєвим соусом.
  • На невеликій кількості олії 2 хвилини обсмажуються зерна гірчиці, до яких на останніх секундах додається 5 мл соєвого соусу.
  • Після охолодження смажена гірчиця змішується з яйцями і у вигляді соусу виливається на рибні шматочки.
  • Терпуг обсмажується на розпеченому маслі і перед подачею поливається заливкою із залишків маринаду, які з додаванням карі на сковороді попередньо були доведені до загустіння.
Дивіться також:  Фуагра що це таке? 4 рецепта в домашніх умовах

Запікаємо в фользі в духовці

Якщо в рибному магазині пощастило купити морський делікатес, то з мінімального продуктового набору можна приготувати справжній кулінарний шедевр, багатий поживними елементами.

Терпуг в духовці готується з такими супутніми продуктами:

  • цибулина;
  • лимон;
  • перець;
  • сіль;
  • приправи для риби.


Хід роботи:

  • Терпуг очищається, потрошится, після чого видаляються зябра, які можуть дати гіркоту.
  • Тушка натирається сумішшю солі, приправ та соку ½ лимона.
  • Риба викладається на фольгу, де покривається тонкими часточками залишився лимона і подрібненою цибулею.
  • Терпуг накривається другим шматком фольги і відправляється в духовку (150°C) на 25 хвилин.

Риба, запечена на картопляної подушці з цибулею

Щоб заощадити час на створення окремого гарніру, можна смачно приготувати рибу разом з картоплею. А додаток з лука додасть страві ароматності.

Інгредієнти:

  • терпуг вагою в 600 м;
  • цибулина;
  • 3 картопляні бульби;
  • 15 мл соняшникової олії;
  • стільки ж лимонного соку;
  • сіль і мелений перець.


Етапи підготовки полягають у виконанні таких маніпуляцій:

  • Терпуг акуратно очищається, щоб не пошкодити шкіру, яка у риби дуже ніжна, а потім потрошится, промивається і обсушивается за допомогою паперових серветок.
  • Тушка солиться, приправляється і взбрызгивается лимонним соком.
  • Помиті і очищені картопляні бульби нарізаються кружечками, які присаливаются і збризкують маслом.
  • Цибулина шинкуется тонкими півкільцями, якими нашпиговують рибна тушка.
  • Черевце заколюється зубочистками.
  • На фольгу, змащену маслом, викласти картоплю, на який поміщається терпуг.
  • Фольга загортається і деко з стравою відправляється в розігріту до 180°C духовку на 25 хвилин.
  • За 3 хвилини до завершення приготування фольга відкривається, що дозволяє утворитися рум’яної скоринки.

Смажений терпуг з морквяно-цибульним гарніром

Терпуг з овочами – поживна і одночасно дієтичне блюдо, яке наситить організм широким спектром вітамінів і амінокислот, що містяться як в основному продукті, так і в супутніх інгредієнтах. Щоб втілити рецепт в життя, знадобляться:

  • терпуг;
  • 150 мл рослинного масла;
  • соєвий соус;
  • 1 велика морквина;
  • цибулина;
  • трохи борошна;
  • сіль і улюблені приправи, підходящі для рибних страв.
Дивіться також:  Бурякові котлети – 9 рецептів приготування


Щоб насолодитися ароматом і смаком смаженої риби з овочами:

  • Терпуг очищається, потрошится і ще раз ретельно промивається, щоб не залишилося жовчі.
  • Морква ріжеться соломкою, а цибулина шинкуется середніми по товщині кільцями.
  • Риба нарізають порціонними шматками, які діляться по хребту на 2 половини.
  • З приправ і соєвого соусу готується заливка, в якій рибні шматочки маринуються близько 30 хвилин.
  • Підготовлені рибні шматочки обвалюються в борошні і обсмажуються до рум’яної скоринки з двох сторін.
  • Коли вся риба буде пожарена, на тій же сковороді пассеруются заздалегідь підготовлені овочі.
  • Подається риба до столу з овочами, які висипаються зверху, утворюючи апетитну гірку.

В кисло-солодкому соусі на сковороді

Кисло-солодкий соус надає м’ясу морської риби насиченості і яскравості, які стануть гармонійним доповненням затишної атмосфери під час романтичної вечері. Щоб приготувати страву, потрібні:

  • терпуг;
  • ½ Солодкого перцю;
  • морквина;
  • невеликий шматочок кореня імбиру;
  • зубчик часнику;
  • 40 г крохмалю;
  • 50 мл рослинного масла;
  • стільки ж соєвого соусу;
  • 5 мл яблучного оцту;
  • щіпка цукру;
  • стопка води;
  • кунжутне масло.


Як смажити рибу на сковороді:

  • Риба очищається, потрошится.
  • Після видалення плавників, голови і хвоста тушка ділиться по хребту на половини.
  • З морквини і перцю готується соломка, а часник і імбир натираються на тертці.
  • Філе солиться, обвалюється в крохмалі і обсмажується до рум’яної скоринки.
  • З соєвого соусу, олії, оцту, цукру, води готується соус, яким заливаються обжаривающиеся після риби овочі.
  • За 2 хвилини до готовності овочів терпуг викладається в сковорідку, де прогрівається і просочується заливкою.

Фарширована риба в духовці

Легко, швидко і смачно рибне блюдо можна приготувати з:

  • 1 рибини;
  • 50 г рису;
  • 300 г грибів;
  • 1 болгарського перцю;
  • цибулини;
  • майонезу;
  • солі, приправ і соняшникової олії.
Дивіться також:  Як готувати рис – 11 смачних рецептів


Послідовність дій:

  • Очищена і випотрошена риба натирається сіллю і майонезом, після чого відкладається на 20 хвилин.
  • Тим часом промитий рис відварюється до напівготовності в підсоленій воді.
  • На сковороді обсмажують пластинки грибів, до яких через 5 хвилин додаються кубики перцю.
  • Цибулю тонко шинкуется і ще через 5 хвилин так само відправляється до засмажки.
  • Рис змішується з смаженою масою.
  • Терпуг фарширується начинкою, після чого заколюється шпажками і викладається на покритий пергаментом деко.
  • Випікається риба при 180°с близько 40 хвилин.
  • В останні 5 хвилин температура встановлюється на 200°C для утворення красивою кірки.

Терпуг – поживна морська риба, яку варто включити в щотижневий раціон.

Прокрутка до верху