Величезним попитом на вітчизняному ринку користується риба тілапія. Варто тушка зовсім недорого, а її м’ясо володіє дуже приємним смаком. Таку рибу можна зварити, запекти, посмажити або загасити. Але перш ніж перейти до рецептів страв з тілапії, краще дізнаємося, що ж це за риба.
Телапия, або тілапія, – що за риба, детальний опис
Телапия, або тілапія, – одна з різновидів промислових, відомих людині з давніх часів. За переказами, саме цією рибою колись нагодував голодних подорожніх Ісус Христос.
Насправді, визначення «тілапія» об’єднує безліч видів риб, а друга назва цієї групи підводних мешканців — королівський окунь.
Представники цієї різновиди відрізняються невеликими розмірами і різноманітним забарвленням луски. Він коливається від світло-сріблястого до насичено-зеленого, але нерідко можна зустріти і смугасту тилапию.
- У цих риб широке плоске тіло, велика голова і великі очі.
- Плавники довгі і схожі на віяло, прикрашений гострими «променями».
- Важить така риба 1,2 – 1,5 кг, лише в рідкісних випадках досягаючи 3 – 4 кг. Найбільша тілапія, яка була виловлена, мала масу тіла 5 кг.
Представники цього виду воліють тропічний і субтропічний клімат. Найчастіше тилапию можна зустріти в прибережних зонах Китаю, Південної Америки і Африки.
Користь і шкода риби для організму людини
Користь вживання риби тілапії в їжу полягає в тому, що цей продукт дозволяє збагатити організм великою кількістю корисних речовин.
- В першу чергу, вона є цінним джерелом білка. Порція риби об’ємом 100 г дозволяє задовольнити половину добової потреби людини в цьому компоненті.
- Крім цього, в рибі містяться поліненасичені жирні кислоти, що благотворно впливають на кровоносну і нервову системи, і попереджають розвиток атеросклерозу.
- А також м’ясо тілапії містить «хороший» холестерин, який дозволяє знизити рівень «поганого».
- Крім того, наголошується благотворний вплив ферментів, що містяться в тілапії, на гормональний фон людини, органи сечостатевої системи, стан волосся і шкіри.
При цьому, тілапія низькокалорійна – в 100 г продукту міститься 96 ккал. Жирів в ній мізерно мало, всього 1,7 м, а вуглеводи відсутні.
Незважаючи на відчутну користь, продукт може завдати шкоди організму людини, якщо вживати його в наступних випадках:
- ожиріння;
- цукровий діабет;
- астма;
- алергія на морепродукти.
При перерахованих станах слід проявляти обережність і є тилапию тільки в маленьких кількостях.
Тілапія морська або річкова риба?
Для багатьох споживачів принципово важливо, тілапія – морська або річкова риба, оскільки останню їдять далеко не всі. Унікальність цього виду полягає в тому, що він абсолютно невибагливий і може проживати у воді з різним рівнем солоності. Хоча, здебільшого, ця риба віддає перевагу прісні водойми.
Ще одна перевага тілапії полягає в її всеїдності. Вона здатна вживати будь корм, за що і отримала прізвисько «сміттєва риба».
Увага! Оскільки тілапія здатна з’їсти практично все, включаючи падаль і відходи, в її м’ясі можуть міститися шкідливі і потенційно небезпечні для людини речовини.
Рецепти приготування тілапії
Приготувати таку мешканку водойм можна різними способами, поєднуючи з крупами, овочами, зеленню і приправами. Розглянемо прості рецепти з тілапії.
Тілапія, запечена в духовці
Можна приготувати тилапию в духовці з картоплею, цибулею і спеціями.
Для такої страви знадобляться наступні продукти:
- 1 кг філе тілапії;
- 7 – 8 бульб картоплі;
- 3 – 4 цибулини;
- майонез;
- твердий сир;
- сіль і приправи.
Тілапія в духовці готується так:
- Потрібно вимити рибне філе, посолити, поперчити, змішати з майонезом і дати настоятися.
- Почистити картоплю, нарізати гуртками.
- Нашаткувати цибулю півкільцями, подрібнити на тертці сир.
- Вогнетривку ємність змастити жиром, викласти 2/3 картоплі, потім рибу, цибулю і решту нарізаних бульб.
- Промазати запіканку майонезом, посипати сиром і відправити в духовку.
Страва буде готове, коли на його поверхні з’явиться золотисто-коричнева скоринка.
Риба, смажена на сковороді
Можна приготувати таку рибу і на сковороді, попередньо обвалявши в борошні. Але особливо смачними і приємно виходять хрусткими шматочки тілапії, підсмажені в паніровці.
Для приготування знадобиться:
- тілапія;
- лимон;
- сіль;
- приправи для риби;
- сушена або свіжа зелень;
- мелена паприка;
- волоські горіхи;
- панірувальні сухарі.
Послідовність дій:
- Помити рибу, розрізати тушку уздовж хребта, видалити кісточки і поділити філе на шматочки.
- Посолити тилапию, посипати спеціями для риби, полити лимонним соком і дати трохи настоятися.
- На широкій тарілці змішати панірувальні сухарі, подрібнені волоські горіхи, паприку і зелень.
- Вмочити в отриману паніровку шматочки риби і підсмажити на середньому вогні.
На замітку. При бажанні можна замінити на волоські горіхи тертим сиром, а приправи вибрати за власним смаком.
Дієтичне блюдо з філе
Оскільки тілапія містить малу кількість калорій і жирів, з неї можна приготувати дієтичне блюдо, загасивши рибу в мультиварці або товстостінній каструлі.
Для приготування знадобиться:
- тушка риби;
- цибулина;
- морква;
- помідори;
- сіль і спеції.
Порядок дій:
- Помити рибу обробити, посолити і приправити спеціями.
- Подрібнити цибулину і моркву, припустити в невеликій кількості жиру, а коли вони розм’якшаться, додати помідори, сіль і приправи.
- Розмістити поверх засмажки шматочки тілапії і тушкувати під кришкою до готовності.
Припустимо додати засмажку невелику кількість оцту, щоб її смак став більш вираженим. На гарнір добре подати відварний рис.
Як приготувати в клярі
Приготувати кляр для риби дуже просто. Для цього достатньо яєць, молока і улюблених приправ. Але можна зробити оригінальний склад, який зможе вигідно відтінити смак тілапії.
Для приготування знадобиться:
- філе тілапії;
- соєвий соус;
- яйце;
- молоко;
- трохи гірчиці;
- гречані або рисові пластівці;
- часник;
- свіжа зелень;
- паприка;
- каррі або куркума;
- приправи для риби;
- сіль.
Тілапія в клярі, покроковий рецепт:
- Помити філе риби, висушити паперовими серветками і порізати на порційні шматки.
- Почистити часник, розчавити в пресі, змішати з рибними приправами.
- Натерти отриманим складом порції тілапії, а потім розкласти їх на плоскій тарілці. Кожен шматочок змочити соєвим соусом і дати настоятися.
- Збити яйце, додати сіль, молоко, трохи гірчиці і знову перемішати.
- Порізати свіжу зелень і ввести в тісто.
- Приправити складу паприкою, каррі або куркумою, всипати гречані або рисові пластівці і дати трохи постояти, щоб вони розбухнули.
- В одержаний склад вмочити шматочки риби і обсмажити їх на розпеченому рослинному жирі.
Увага! Викладати тилапию в клярі можна тільки на розпечену сковороду, інакше рідкий склад розтечеться, і страва буде безнадійно зіпсовано.
На гарнір до тілапії можна подати відварну або запечену картоплю, кашу з гречки, перловки або дробленої пшениці, смажені або мариновані гриби, а також свіжі овочі у вигляді салату або нарізки.