Риба товстолобик отримала свою назву із-за товстого лоба. Батьківщиною прісноводного мешканця є Китай, але сьогодні його можна зустріти у водних просторах по всій Євразії. Товстолобик – це ідеальний продукт в кулінарії, при цьому його приготування не вимагає особливого досвіду й багато часу.
Товстолобик — що за риба?
Товстолобик або срібний короп особливо любимо рибалками, адже зловити велику рибу вагою до 27 кг і довжиною до 150 см, це велика удача. Такий представник коропових мешкає в теплих ставках, озерах, на великих річках, він спокійно може жити навіть у стоячій воді. Але теплі тихі води з повільним перебігом найулюбленіше його місце проживання.
За зовнішнім виглядом товстолобик відрізняється своєю будовою лоба і ротом. Лоб візуально виглядає ширше з-за широких низькорозташованих очей. А ось замість звичного рота з зубами у нього особливий апарат у вигляді зрощених зябер, які як губка всмоктують їжу. Тіло довге, велике і вкрите дрібною лускою.
До речі виділяють три види товстолобиків. Перший вид має більш світле забарвлення і харчується він тільки фитопланктонами. Другий більший за розмірами, ніж перший. Живиться він не тільки фитопланктонами, але і биопланктонами. І третій вид – це продукт селекціонерів і сукупність двох попередніх видів.
Товстолобик досить поживна і корисна риба, багата важливими для нас жирними кислотами, які покращують роботу серця, судин, вироблення імунітету. У ньому також багато вітамінів, які допомагають зберегти молодість і красу тіла. Особливо рибу можна рекомендувати тим, хто стежить за своєю фігурою: на 100 г продукту припадає всього 76 Ккал. Ну і, звичайно, тим, хто займається фізичною працею, так як в ньому міститься білок і мінерали.
Навариста юшка з товстолобика
Ароматну юшку люблять багато хто, особливо, якщо зварити на відкритому вогні. Для першої страви можна використовувати такі частини риби, як голова, хвіст і плавники, вуха вийде наваристою. Якщо ви любите не тільки юшку, то візьміть і більше їстівні частини тушки.
Інгредієнти:
- одна цибулина;
- 650 г картоплі;
- морквина;
- прянощі, сіль.
Спосіб приготування:
- Будь-які частини риби складаємо в каструлю, заливаємо водою.
- Як тільки навар почне кипіти, кладемо моркву, вимитий, але не очищений цибулю, а також пару лаврових листочків, кілька горошин запашного перцю, а також кубики картоплі і сіль.
- Через 20 хвилин виймаємо рибу, цибулю і лавровий лист. М’ясо відокремлюємо від кісток, морква ріжемо кільцями. Повертаємо в бульйон м’ясо з овочем.
- Варимо до повної готовності картоплі, додаємо будь-яку зелень і вимикаємо вогонь. Даємо вусі трохи настоятися і подаємо до столу.
Простий рецепт запікання в духовці
Щоб запечене блюдо вийшло смачним, головне правильно вибрати рибу. В основному товстолобика продають у свіжому вигляді, тому буде легше визначити наскільки ця риба дійсно свіжа. При покупці зверніть увагу на очі, вони повинні бути ясними, а не мутними. Про свіжості риби також скажуть рожеві зябра, блискуча луска, ну і звичайно запах. Якщо присутній легкий запах твані, то це нормально. Для рецепту візьміть невеликого за розмірами товстолобика, щоб він спокійно помістився на деку.
Інгредієнти:
- один лимон;
- пару часникових зубчиків (при бажанні);
- сіль, перець, зелень.
Спосіб приготування:
- Рибу очищаємо від луски, звільняємо голову від зябер, а черевце від чорної плівки.
- При бажанні рибу можна нашпигувати шматочками часнику, а потім натерти її сіллю і меленим перцем.
- У черевце кладемо шматочки цитруса і зелень. На змащеному олією деку також розкладаємо гілочки зелені, тобто робимо подушку з трав.
- Укладаємо нашого товстолобика і відправляємо в піч на 20 хвилин (температура 200°С), потім перевертаємо і запікаємо ще 15 хвилин.
- Перед подачею присмачую лимонним соком і прикрашаємо зеленню.
Як зробити хе з риби
Хе – це справжня класика корейської кухні. Приготувати таку пікантну закуску ви можете з будь-якої риби, в тому числі і з товстолобика. Для рецепту вам знадобитися філе риби вагою в 500 р.
Інгредієнти:
- з однієї морквини і цибулини;
- 2-3 ложки оцту;
- дві ложки олії соняшникової;
- пів ложечки коріандру;
- пару зубців часнику.
Спосіб приготування:
- Філе товстолобика нарізаємо довгими смугами і складаємо в миску, приправляємо сіллю і перцем.
- Цибулю шаткуємо на четвертинки, викладаємо до риби, поливають оцтом, трохи мнемо руками, прикриваємо і маринуємо в холоді протягом восьми годин.
- Моркву тремо на тертці для корейських страв, пасеруємо на олії разом з подрібненими зубчиками часнику і коріандром.
- Овочеву засмажку перемішуємо з рибою і знову відправляємо в прохолодне місце на вісім годин.
- Перед подачею закуску можна прикрасити свіжою зеленню.
Маринований товстолобик
Приготувати товстолобика можна по-різному, він хороший, як в смаженому, запеченому і навіть копченому вигляді. Але ось товстолобик в маринаді виходить особливо смачною. Для рецепту краще взяти рибу побільше, вагою більше двох кілограм, так як м’ясо великої тушки ніжне, жирне і практично не має кісток.
Інгредієнти:
- по три ложки олії і оцту;
- два зубці часнику;
- велика цибулина;
- спеції плюс цукор.
Спосіб приготування:
- Для рецепта знадобиться філе риби, яке ми нарізаємо на шматочки і складаємо в ємність.
- Присипаємо рибні шматочки сіллю і цукром, накриваємо, придавлюємо вантажем і просолюємо рибу протягом двох годин. При засолюванні буде виділятися сік, його потрібно зливати.
- Потім в піалі змішуємо оцет з маслом, перцем, подрібненою цибулею і часником. В маринад кладемо просолені шматочки риби і залишаємо на дві години.
- Готову закуску розкладаємо по банках і зберігати в холодильнику.
Риба, смажена на сковороді
Товстолобик – поживна риба, з якої можна готувати різні страви. Найпростіший спосіб – це його посмажити на сковороді, м’ясо виходить ніжним, смачним і соковитим. Для рецепту візьміть рибу вагою в 2,5 кг.
Інгредієнти:
- суміш перцю і солі;
- борошно для панірування;
- часточки лимона.
Спосіб приготування:
- Вже підготовленого товстолобика ріжемо на стейки. Якщо шматки вийшли великими, то їх можна розрізати навпіл.
- Перемішуємо рибні шматки з часточками цитруса і сумішшю з солі і перцю, залишаємо на півгодини.
- Для панірування можна взяти пшеничне борошно, але апетитна золотава скоринка виходить саме з кукурудзяного.
- Кожен шматочок обвалюємо в борошні й обсмажуємо за три хвилини з кожного боку. Викладаємо на серветку, щоб стік жир, а потім на блюдо.
Готуємо в мультиварці
Товстолобик в духовці виходить дуже смачним, але і в мультиварці рибне блюдо буде не гірше. Для рецепта знадобиться товстолобик вагою в 1,5 кг.
Інгредієнти:
- дві цибулини;
- морква;
- 200 г свіжих (у власному соку) томатів;
- два плавлених сирка;
- половинка лимона;
- приправи для риби.
Спосіб приготування:
- Овочі нарізаємо півкільцями і викладаємо в чашу кухонного приладу.
- На овочі кладемо шматочки риби, солимо і присмачую будь-якими приправами для приготування рибних страв.
- Зверху розкладаємо кружечки цитруса і посипаємо все тертим плавленим сиром.
- Включаємо прилад на «Гасіння» і чекаємо 40 хвилин.
Фарширований товстолобик в духовці
Товстолобик відрізняється тим, що у нього ніжне м’ясо і в ньому мало кісток. Тому така риба ідеально підходить для фарширування. Для начинки можна використовувати будь-які інгредієнти: тушковані овочі, гриби, гречка, зелень, горіхи. За вагою вибираємо рибу на свій розсуд, можна взяти не дуже велику рибу, вагою трохи більше кілограма.
Інгредієнти:
- три цибулини (дві головки для начинки);
- морква;
- три великих печериці;
- 180 г сиру;
- 110 мл майонезу;
- олія, спеції.
Спосіб приготування:
- Спочатку займемося начинкою, для цього в розігрітому маслі обсмажуємо нашатковану цибулю і моркву. Як тільки овочі стануть м’якими, кладемо дрібно нарізані гриби і тушкуємо приблизно п’ять хвилин, начинка повинна вийти соковитою.
- У гарячу засмажку додаємо натертий сир (100 г) і перемішуємо.
- Беремо товстолобика, черевце заповнюємо начинкою і зашиваємо ниткою. Поверхня присмачую сіллю і будь-якими рибними приправами.
- Деко змащуємо жиром, розкладаємо кільця цибулі і викладаємо на цибульну подушку товстолобика, посипаємо рештою сиру і робимо сітку з майонезу.
- Запікаємо рибу протягом години (температура 170°С).
Жир товстолобика за складом дуже схожий з морськими мешканцями, тому з нього можна зробити балик, як завяленный, так і в коптильні.