Щоб риба у фользі вийшла особливо смачною і соковитою, потрібно правильно вибрати сорт, підібрати відповідні спеції, соуси та інші добавки. Є багато вдалих рецептів таких страв. Запікати рибу вдасться не тільки в духовій шафі, але також і в мультиварці.
Вибираємо рибу для запікання у фользі
Не всяка риба у фользі в духовці виходить ніжною, м’якою, соковитою. Визначати відповідний її сорт потрібно не за зовнішнім виглядом підводного мешканки, а по структурі її м’яса.
З річкової риби варто звернути свою увагу на сазана, судака, коропа, сьомга і форель. З морської виділяються хек, скумбрія, сайра, тунець, камбала.
Параметри сучасних духових шаф дозволяють запікати тушки вагою близько 3 кг. Більш велику рибу краще порізати стейками або просто відокремити філе від кісток.
Тріска, навага і путасу не підходять для запікання таким способом. В процесі рибні тушки таких сортів будуть розвалюватися. Готове блюдо вийде рыхловатым і водянистим.
Риба, запечена у фользі з лимоном
Склад продуктів:
- філе форелі – 200 грам;
- спаржа – 400 г;
- масло оливи – 3 десертні ложки;
- часник – сухий/свіжий за уподобанням;
- соковитий лимон – 1 шт.;
- молодий кріп, трохи солі, спеції – за смаком.
Алгоритм дій:
- Філе промити і порізати середніми порційними шматками.
- Почистити і промити спаржу.
- Фольгу порізати пластинами за кількістю рибних шматків. Кожен промазати маслом оливи.
- На дно викласти підготовлену спаржу. Присипати сіллю і спеціями.
- Зверху розподілити по рибному шматочку. Змастити форель залишилися олією і присипати подрібненим часником.
- Накрити рибу тонкими кружечками лимона і пару гілочок свіжого кропу.
- Щільно загорнути фольгу. Помістити в духовку, розігріту до 180 °С.
- Готувати страву трохи менше півгодини.
Рибу, запечену у фользі, подати гарячої порційно. Спаржа стане корисним гарніром до форелі.
З картоплею в мультиварці
Склад продуктів:
- скумбрія – 1 тушка;
- картопля – півкіло;
- сметана – півсклянки;
- сік лайма (можна взяти лимонний) – 2 ст. л.;
- трохи солі, мікс перців, лаврове листя, приправи для морепродуктів – за смаком;
- асорті з їдальні зелені – ½ пучка;
- очищена вода – 1 повний стакан.
Алгоритм приготування:
- Рибну тушку промити, розморозити. Видалити нутрощі, плавці і всі інші частини. Порізати порційними шматочками.
- Скласти рибу у велику миску. Засипати усіма сухими інгредієнтами за смаком. Збризнути соком цитруса. Все добре перемішати руками і дати настоятися близько півгодини.
- У промаслений чашу кухонного помічниці відправити картоплю, порізану невеликими шматочками. Присипати сіллю. Промазати сметаною.
- Зверху розподілити рибу.
- Закрити каструлю відрізком фольги.
- Приготувати рибу з картоплею в програмі випічки без кришки. На весь процес піде 45 хвилин.
Готову страву посипати подрібненою зеленню, попередньо видаливши фольгу. Закрити кришкою і дати настоятися 7 – 8 хвилин.
Готуємо з овочами
Склад продуктів:
- філе будь-якої червоної риби – 2 шт.;
- цибуля – 1 головка;
- цукіні – 1 шт.;
- морква – 2 шт.;
- стебло селери – 1 шт.;
- салатний перець – 1 шт.;
- сік лайма/лимон – 2 десертні ложки;
- цедра цитруса – ½ ч. ложки;
- вершкове масло – 50 – 70 г;
- сіль, часник, перець – за смаком.
Приготування:
- З’єднати в маленькій тарілці м’яке вершкове масло, часник, цедру лимона, сіль, перець.
- Всі овочі промити і порізати дрібними шматочками. Присолити. Залити соком цитруса.
- Розділити овочеву масу на дві частини. Розподілити на двох великих відрізках фольги.
- Зверху на «подушки» з овочів укласти з рибного філе. Промазати його ароматним маслом.
- Загорнути фольгу конвертом. Щільно закріпити краю.
Запікати страву в духовці 20 хвилин при 200 °С. Подавати рибу разом з овочевим гарніром.
Фарширована риба у фользі в духовці
Склад продуктів:
- короп – 1 велика тушка;
- моркву і цибулю – по 1 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- яйце – 2 шт.;
- міцний чорний чай – 2 десертні ложки;
- сіль, ароматні трави, зелень – за смаком.
Приготування:
- Обробити рибу, в процесі акуратно знявши з коропа шкірку – «панчохою». Голову залишити.
- Залишився рибним філе пропустити через м’ясорубку разом з овочами.
- Додати в масу яйця, сіль, ароматні трави і зелень.
- Набити отриманою начинкою рибну шкірку. Зашити тушку або закріпити зубочистками.
- Полити зверху соком лимона і міцним чаєм.
Загорніть рибу у фольгу і запікати 40 – 45 хвилин при середній температурі.
В сметанному соусі
Склад продуктів:
- товстолобик – 1 тушка;
- сметана – ½ ст.;
- прованські трави – 1 ч. ложка;
- велика сіль – за смаком.
Приготування:
- Зачистити луску на рибі, прибрати нутрощі, зрізати зябра. Зробити на тушці кілька надрізів.
- Сметану присолити і змішати з прованськими травами.
- Обмазати отриманим сметанним соусом рибну тушку.
- Загорнути товстолобика у фольгу. Укласти на деко.
Запікати частування близько півгодини при 250 °С.
З грибами в мультиварці
Склад продуктів:
- морожена горбуша – 1 тушка;
- сир – 300 г;
- цибуля – 3 головки;
- лисички – 400 г;
- олія, спеції, сіль – за смаком.
Приготування:
- Розморозити рибу. Очистити від усього зайвого. Залишився філе порізати великими пластинками.
- Гриби заздалегідь зварити. Досить буде 20 хвилин в киплячій воді. Потім засмажити на будь-якому жирі разом з дрібними шматочками цибулі. Додати спеції, сіль.
- Засмажку викласти на пласт фольги. Зверху розподілити рибу. Присолити її.
- Загорнути покриття конвертом і укласти на решітку-пароварку.
Готувати частування півгодини у програмі «На пару».
Червона риба в духовці у фользі
Склад продуктів:
- філе будь-якої червоної риби – 4 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- лаврове листя – 4 листочка;
- цибуля – 1 головка;
- сіль, олію, спеції – за смаком.
Приготування:
- Укласти у форму для запікання фольгу. Промаслить її і засипати тонкими цибульними кільцями.
- Зверху розподілити лаврушки і тонкі кружечки лимона.
- Розташувати рибне філе (шкіркою вгору).
- Полити всю конструкцію соком, вичавленим з решти цитруса. Обов’язково попередньо вибрати з нього кісточки.
- Зверху закрити продукти другим відрізком фольги.
Готувати страву 22 – 25 хвилин при 210 °С в духовці.
З помідорами та болгарським перцем
Склад продуктів:
- стейки будь-якої червоної риби – 2 шт.;
- помідори – 1 шт.;
- цибуля – ½ головки;
- солодкий червоний перець – 1 стручок;
- сіль, олію, спеції – за смаком.
Томати для цієї страви краще вибрати щільні, м’ясисті. Такі плоди збережуть свою структуру, не розповзуться і не перетворяться в кислу кашку.
Приготування:
- Постелити фольгу на деко. Промаслить її.
- Засипати покриття довільно порізаною цибулею.
- Зверху розподілити стейки, натерті спеціями і сіллю. Збризнути їх маслом.
- Закрити рибу овочевими шматочками.
- Накрити все другим відрізком фольги.
Запікати частування півгодини при 190 – 200 °С.
Дієтичний рецепт на пару
Склад продуктів:
- дорадо – 1 тушка;
- лимон – 1 шт.;
- масло оливи – 20 мл;
- базилік (світлий) – 1 пучок;
- сіль, масло і перець – за смаком.
Приготування:
- Вимити дорадо і позбавити від нутрощів. Обсушити.
- Пласт фольги промазати маслом. Розмістити на нього дорадо.
- Посолити і поперчити. Намазати тушку маслом.
- Дрібно порізати половинку лимона без кісточок. Змішати його з подрібненим базиліком. Вкласти масу в черево риби.
- З решти лимона вичавити сік. Полити їм дорадо.
Покрити рибу фольгою. Укласти заготовку на решітку-пароварку в мультиварці. Залишити рибу у фользі в мультиварці, встановивши режим «На пару» на 40 хвилин.
Минтай в соєвому соусі у фользі
Склад продуктів:
- свіжий минтай – 1 тушка;
- цибуля і морква – по 1 шт.;
- мелена паприка і каррі – по ½ ч. ложки;
- сік лайма/лимона – 1 ст. л.;
- соєвий соус (класичний) – ½ ст.
Приготування:
- Цибулю порізати півкільцями, моркву – половинками шайб.
- Обробити рибну тушку. Очистити її від чорної плівки всередині. Інакше готову страву буде гірчити.
- Порізати минтай порційними шматочками.
- Помістити рибу в глибоку миску, засипати усіма приправами. Перемішати, дати продуктах близько години настоятися.
- Всипати до риби овочі. Ще раз все якісно перемішати.
- Перекласти у форму, застелену фольгою.
- Залити інгредієнти соком цитруса і соєвим соусом.
Закрити продукти краями фольги. Готувати страву при 190 °С 45 – 55 хвилин. В самому кінці потрібно відкрити фольгу і дати інгредієнтів підрум’янитися.
Як запекти скумбрію
Склад продуктів:
- скумбрія свіжоморожена – 1 кілограм;
- лимон – 1 шт.;
- асорті зелені – 1 пучок;
- помідор – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль, олію, перець – за смаком.
Приготування:
- Почистити і обсушити рибні тушки. Натерти сумішшю з перцю і солі.
- Асорті зелені ретельно промити і обсушити. Дрібно порізати.
- Овочі, що залишилися і лимон порізати товстими пластинками.
- По всій поверхні тушок скумбрії зробити глибокі надрізи. По черзі вставити в них пластинки овочів і лимона.
- Великий аркуш фольги промазати рослинним жиром. Розташувати на ньому рибу. Надійно загорнути всю конструкцію.
- Піч рибу в духовій шафі, попередньо розігрітій до 190 – 200 °С. Оптимальний час приготування – 40 – 45 хвилин.
Приблизно за 5 – 7 хвилин до закінчення процесу покриття потрібно розгорнути, щоб риба встигла покритися скоринкою. Подати рум’яне страву зі свіжої подрібненої зеленню.
Готуємо з коропа
Склад продуктів:
- тушка коропа вагою 1,5 – 2 кг;
- ріпчаста цибуля – 2 – 3 головки;
- лаврове листя – 3 – 4 листочка;
- перець (горошок) – 1 жменя;
- велика сіль і масло.
Приготування:
- Карпа очистити від луски і всього зайвого. Обов’язково зрізати зябра.
- Розрізати черевце тушки і ретельно видалити всі нутрощі. Промити рибу проточною водою.
- Очистити цибулю і нарізати тоненькими четвертинками кілець. Розім’яти його руками. З’єднати з раскрошенной лаврушкой і перцю горошком.
- Підготовленого коропа з усіх боків натерти сіллю. Можна використовувати будь-які суміші приправ для риби.
- На столі розстелити фольгу. Покрити її невеликою порцією олії. Засипати подрібненою цибулею і перцем.
- Зверху укласти карпа. Всередину нього також додати невелику кількість цибулі з іншими інгредієнтами.
- Залишилися овочевим складом засипати рибу. Збризнути маслом (підійде і соняшникова, оливкова).
- Запакувати коропа у фольгу. Прибрати в холодне місце маринуватися на всю ніч. Якщо стільки часу в запасі у господині немає, достатньо буде 3 годин.
Прибрати коропа у фользі в духовку при 200 °С. Готувати страву 50 – 55 хвилин.
Дорадо, запечена у фользі
Склад продуктів:
- свіжі тушки дорадо – 2 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- розмарин – 2 гілочки;
- цибуля – 1 головка;
- сіль, масло і ароматні трави – за смаком.
Приготування:
- Цибульну головку порізати великими кільцями. Лимон – кружечками. Видалити з них кісточки.
- На промаслений лист фольги викласти приблизно ¼ частину цибулі. Зверху розмістити 2 – 3 лимонних гуртка.
- Викласти випатрану дорадо без луски. Попередньо рибу потрібно ретельно промити, розтерти з сіллю і ароматними травами.
- Всередину викласти другу частину цибулі, гілочку розмарину і кілька лимонних слайсів.
- На другому аркуші фольги повторити таку ж «конструкцію».
- Щільно загорнути обидві заготовки покриття.
Готувати частування трохи менше півгодини при 210 °С.
Щука, приготовлена цілком
Склад продуктів:
- щука – 1 шт.;
- лимон – 1 плід;
- майонезний соус – 1/3 ст.;
- сіль, сухі спеції, будь-яке масло.
Приготування:
- Випатрати свіжу рибу. Відрубати зябра, але залишити голову.
- Натерти тушку соком цитруса, маслом і сухими компонентами.
- Зверху розподілити соус. Якщо планується приготувати низькокалорійне блюдо, від цієї добавки варто відмовитися.
- Загорнути тушку у великий аркуш фольги.
Запікати страву 25 хвилин в покритті і ще 12 – 14 хвилин – без нього. Температура – 200 – 210 °С.
При запіканні обговорюваного страви покриття завжди слід розташовувати блискучою стороною до продуктів.
Важливо вибрати якісний матеріал, який не буде рватися при будь-якому дотику. Якщо готувати страву в щільно загорнутої фользі, риба в ній буде нудитися у власному соку, вийде м’якою і ніжною. Якщо залишити верхівку конструкції прочиненими, вдасться домогтися апетитної рум’яної скоринки.