Риба в духовці у фользі сподобається і тим, хто рибу не дуже шанує. Навіть простий минтай під «шапочкою» з сиру, грибів на картопляно-цибулевої подушці обов’язково сподобається самим примхливим їдцям. Розповімо цікаві варіанти приготування риби, пояснимо, що за спеції прикрасять страву, і як правильно подавати рибні страви.
Як вибрати рибу для запікання в фользі?
Риба, запечена в духовці конверті з фольги, ніколи не вийде смачною, якщо ви не навчитеся вибирати правильний свіжий продукт. Найбільш вдалою вийде парна, щойно виловлена рику. Але в Росії риби досить мало, і частіше ми маємо справу з привізним замороженим продуктом. Не втрачаймо пильності, вибираємо якість!
Поради з вибору:
- Зябра у риби повинні бути ніжно-рожевими, без сірого нальоту. Купуйте рибу з головою: відрізаючи голову, продавці часто збувають залежаний товар.
- Запах хорошої риби ніжний, морський, дуже приємний. Річкова риба злегка пахне водоростями. Важкий «болотний» аромат видає поганий продукт. М’ясо буде «віддавати болотом» і на смак.
- Виражений аромат аміаку – ознака злежаною, зіпсованої риби.
- Очі риби повинні бути чистими, незамутненими, а луска – блищати і переливатися сріблом.
- Часто рибу продають у крижаній скоринці. Шар глазурі повинен бути тонким, не більше 1-2 мм. Інакше ви разморозите продукт і отримаєте тонку тушку (або шматочок): решта піде в воду.
- Сіра, тьмяна рибина означає одне — її неправильно зберігали або транспортували, в дорозі вона танула, то знову заморожувалася. Тушка буде сухою, навіть якщо від природи риба жирна і соковита.
А скільки запікати рибу? Головне правило – не пересушити продукт. Оскільки м’ясо риби ніжне, його краще піч не більше 40 хвилин. Такі види як форель, сьомга, кета, кефаль і судак запікаються ще швидше.
Риба, запечена з лимоном і оцтом у фользі
Фольга – чудовий винахід. Вона ніколи не окислюється, створює всередині жар, який рівномірний пропекает будь-який продукт, будь то м’ясо або риба. У таку страву немає потреби лити масло, так що дієтологи завжди схвалюють такий спосіб приготування їжі. А ще фольгу можна викинути, не обтяжуючи себе чищенням листа від залишків їжі.
Риба з лимоном у фользі – класика кулінарного жанру. Так будь-яка водоплавна живність виходить чудовою, навіть сама суха і м’ясиста. Люди на дієті часто замінюють лимонним соком сіль і тоді страва виходить ніжним, корисним і легким для засвоєння. З спецій підійде білий перець або суміш прованських трав.
Ми пропонуємо запекти річкового сазана з ніжним білим м’ясом і тонким шаром корисного в усіх відношеннях риб’ячого жиру.
Підготуємо:
- винний або яблучний оцет (можна взяти звичайний, але в дуже слабкій концентрації) – 3 ст. л.;
- великий лимон;
- тушку сазана – 1 кг;
- рослинна олія для змащування фольги;
- білий перець горошком, щіпку солі.
Готуємо так:
- Рибу ретельно чистимо від луски і нутрощів. Розрізаємо на великі стейки і зі всіх сторін обмазуємо шматочки спеціями. Виймати кісточки з сазана досить марудна робота, так що залишимо їх на місці, і будемо виймати по мірі поїдання. Шматочки акуратно викладемо на змащену маслом фольгу.
- На стейки рівним шаром розподіляємо тонкі кружечки лимона, збризкуємо оцтом.
- Щільно накриваємо фольгою й запікаємо при 200 градусів 30 хвилин. Риба виходить розвареної, м’якоть легко відходить від кісточок.
Їмо рибку зі свіжою зеленню, листовим салатом, запиваючи молодим «Божоле».
Ефектна подача сазана – порційна. Для цього готуємо кожному їдцю окремий конвертик з рибою, загортаючи в лист фольги по одному шматочку її.
Ситне блюдо з картоплею в духовці
Риба з картоплею в духовці – своєрідний варіант смачного пирога, але тільки без тесту. Ми пропонуємо зробити незвичайну запіканку з пюре з консервою або замінити консерви на філе будь-якої білої або червоної рибки.
Підготуємо:
- холодне картопляне пюре – 500 г;
- будь-які рибні консерви (у власному соку!), наприклад, сайру;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- сіль, перець за смаком;
- олія для обсмажування;
- зелень для прикраси.
Фольгу змащуємо олією, викладаємо тонким шаром картопляне пюре. Сайру обсмажуємо з подрібненою цибулею на сковорідці і розподіляємо шар риби зверху картоплі. Накриваємо другим шаром пюре і запаковуємо конвертик. Блюдо запікаємо 20 хвилин в духовці, а за 5 хвилин відкриваємо фольгу і включаємо режим «Гриль». Вийде золотава скоринка, яка додасть запіканці дивно приємний смак. Фінальний штрих – гілочка кропу. Їмо з домашніми соліннями і свіжим чорним хлібом.
Страва готується на швидку руку, тому робити його краще з пюре, що залишилося з вечері. Так час приготування в рази зменшиться.
Фарширована рисом
Риба з рисом у фользі, фарширована рисом, вимагає від господарки певних навичок. Адже родзинка страви – в ювелірній розбиранні тушки, звільнення її від кісточок та шкіри. Зазвичай начиняють щуку: риба немов створена для фарширування. Але також можна використовувати стерлядь, товстолобика, дзеркального коропа.
Крім тушки риби вагою 1 – 2 кг, нам знадобиться склянка вареного рису, цибулина, одне яблуко, сіль, спеції сметана для обмазки рибини. Тим, хто обробляти рибу не вміє, можна просто набити черевце начинкою: так теж буде дуже смачно.
Чинимо так:
- Промиваємо рибу, чистимо луску, виймаємо нутрощі.
- Цибулю обсмажуємо на сковорідці.
- Додаємо яблука (за бажанням), нарізані на дрібні шматочки.
- Притушиваем цибульно-яблучну суміш до м’якості і змішуємо з вареним рисом.
- Теплою начинкою щільно набиваємо черево риби і защипуємо його краю зубочисткою (або зшиваємо кулінарною ниткою).
- Обмазуємо рибу сіллю, перцем, сметаною і загортаємо у фольгу.
- Запікаємо при 180 градусах 40 – 45 хвилин.
Готова рибка ситна і самодостатня, в гарнірі вона не потребує. А ось зелень, листовий салат і томати – просто ідеальне доповнення до неї.
Як запекти з овочами?
Риба з овочами – ідеальний рецепт для вільних експериментів. У сезон, коли овочі достигають, можна запікати її з баклажанами, помідорами, цукіні, гарбузом і перцями. Дуже смачна у рецепті скумбрія, горбуша і кета, хоча підійде взагалі будь-яка, в якої кістки великі і легко виймаються під час їжі.
Нам будуть потрібні: будь-які овочі за 1 стиглому плоду, 2 скумбрії або одна велика тушка горбуші, спеції і сіль за смаком, трохи рослинної олії.
Готуємо так:
- Овочі ріжемо кубиками, злегка пасеруємо на рослинній олії до м’якості.
- Промиваємо рибу, ріжемо на великі шматки, кладемо на фольгу.
- Зверху розподіляємо овочі в довільному порядку.
- Приправляємо спеціями.
- Закриваємо конвертик з фольги і відправляємо в духовку при 180 градусах на 30 хвилин.
Виходить легке рибно-овочеве рагу.
Риба шматочками
Риба шматочками під «шапочкою» — дуже смачна холодна закуска. При цьому для рецепта підійде сама бюджетна рибка, начебто пікші, минтая, путасу (вибирайте побільше).
Підготуємо:
- 2-3 рибини;
- морква – 1 шт. (велика);
- ріпчаста цибуля – 1 головка;
- плавлений сир – 1 шт.;
- рослинна олія – 50 мл;
- трохи майонезу;
- сіль, спеції за смаком.
Очищену рибу ріжемо шматочками і викладаємо на фольгу. На сковорідці обсмажуємо до м’якості терту моркву і цибулю, подрібнену кубиками.
Можна капнути трохи укусу овочі для прянощі.
Трьом у масу плавлений сир і додаємо трохи майонезу. «Шапочкою» щільно вкриваємо рибу, а потім запаковуємо її у фольгу. Випікається риба 25 хвилин при 200 градусах. Подаємо її до бурому рису, гречки або картопляного пюре.
З грибами і помідорами
Горбуша під «шубкою» з грибів і помідорів — відмінний варіант другої страви на святковий стіл пост. Тушку вибирайте велику, томати – стиглими. Гриби підходять будь-які, але тільки не сушені — аромат таких грибів занадто яскравий, а нам потрібно досягти гармонійного і тонкого смаку.
Необхідні інгредієнти:
- тушка горбуші – 1,2 кг;
- 3 стиглих томатів;
- печериці – 100 г;
- сметана або майонез – 70 г;
- рослинна олія для змащування фольги;
- солодкий цибуля – 1 шт. (або стебло цибулі-порею);
- сіль, білий перець за смаком.
Лайфхак: рибу легко позбавляти від дрібних кісточок пінцетом або щипцями для брів.
- Рибу обробляємо на філе, прибираючи всі кісточки. Викладаємо на лист фольги.
- Помідори і гриби нарізаємо на тонкі скибочки, цибулю подрібнюємо шматочками.
- На горбушу викладемо шари у такій послідовності: гриби, цибулю і томати. Кожен шар солимо, перчимо, змащуємо тонкою сіткою майонезу (або сметани). Останній шар промазуємо соусом трохи більше — він повинен просочити всі інгредієнти.
- Загортаємо фольгу і відправляємо рибу в духовку на 200 градусів. Випікаємо 40 хвилин.
Готову страву не варто відразу різати – риба може розвалитися. Зате злегка охолола, вона чудово обробляється на частини, і шматочки виглядають на зрізі надзвичайно апетитно. Подаємо цю листкову красу з відварною картоплею, присипаним свіжим кропом.
Червона риба в духовці у фользі
Червона риба, запечена у фользі – справжній делікатес. Особливо якщо використовувати благородну форель або сьомгу. Але недорогі кета або далекосхідний лосось теж підійдуть ідеально. У цьому рецепті мудрувати зі спеціями, особливими заливками не доведеться, ми лише підкреслимо свіжість риби та смак її м’яса, не перебиваючи його.
Необхідні інгредієнти:
- 2 стейка лосося (будь-якої червоної риби);
- лимонний сік;
- білий перець.
Білий перець – та сама спеція, що делікатно підкреслює свіжий смак морської благородної риби.
- Стейк риби збризкуємо лимоном, присипаємо перцем, викладаємо на лист фольги. Загортаємо її досить щільно.
- Запікаємо в духовці при 200 градусах 20-25 хвилин максимум. Риба ні в якому разі не повинна пересихати!
- Відкриваємо фольгу і подаємо на стіл.
Обов’язково прикрасьте рибу скибочками лайма, поруч викладіть помідори черрі і листя салату. Насолоджуємося стравою з келихом білого й легкого ігристого вина.
Рецепт запікання в сметанному соусі
Риба в сметанному соусі вийде ще смачніше, якщо змішати сметану з гірчицею і зеленню. Рецепт універсальний і зробить соковитою навіть суху рибу, наприклад, горбушу.
Підготуємо для рецепта:
- середніх розмірів горбушу – 1 шт.;
- сметану – 150 мл;
- гірчицю (можна гостру, «злий») – 3 ст. л. або більше, якщо любите гостре;
- невеликий пучок кропу;
- сіль, перець за смаком.
Дивовижно ніжним сметанною заливці виходить дзеркальний короп. Його можна готувати так само, не додаючи гірчицю.
- Рибу обробляємо на філе, виймаючи кісточку (її можна залишити на суп).
- Сметану змішати з гірчицею.
- Фольгу змащуємо олією, викладаємо на неї присоленную і поперченную горбушу. Заливаємо сметанним соусом.
- Закриваємо конвертик досить щільно.
- Залишилося запекти тушку в духовці при температурі 200 градусів 40-45 хвилин.
Блюдо виходить напрочуд ніжне, смачне як в теплом, так і в холодному вигляді. Якщо рибу порізати шматочками і поставити на святковий стіл – вона «полетить» зі столу першої.
З томатами і болгарським перцем
У сезон овочів пропонуємо зробити рибу в паназиатском стилі — запекти її з овочами в соєвому соусі з кунжутним насінням.
Для страви потрібно:
- великий судак – 1шт.;
- соєвий соус – 50 мл;
- лимонний сік – з половинки лимона;
- жменю насіння кунжуту;
- великий болгарський перець – 1 шт.;
- будь-які спеції за смаком;
- томат – 1 великий.
Для приготування краще брати білу рибку – пікшу, тріску, тіляпія, терпуг, карпа чи річкового судака, якого ми і зробимо в цей раз.
- Судака очистити від нутрощів, ріжемо на великі шматочки, відправляємо маринуватися в соєвий соус на 30 хвилин.
- Перець очищаємо від насіння, ріжемо соломкою. Томат нарізаємо часточками або досить великими гуртками.
- Фольгу злегка змащуємо олією, викладаємо на неї рибу, а зверху — овочі в довільному порядку. Приправляємо все лимонним соком. Солити не треба: соєвий соус містить достатньо солі, а лимонний сік – підкреслює смак.
- Загортаємо конверт і відправляємо заготовку в духовку на 200 градусів. Запікаємо 35-40 хвилин.
- Поки риба пропікається, кунжутне насіння злегка підсушити на сухій сковорідці. Посипаємо ними вже готову страву.
Рибу подають з овочами, відварним рисом, картоплею. Можна зробити соус на основі йогурту, часнику і маринованих корнішонів — він додасть легку пікантність.
Минтай у фользі
Недорогий минтай перетворюється практично в святкове блюдо, якщо запекти її у фользі з картоплею, овочами і з тонкими пластинками тягучого сиру. Всього-то й треба – дві картоплини, пакетик майонезу, цибулина, трохи сиру, кілька рибок минтая, сіль і перець за смаком.
Як поступаємо:
- Сир ріжемо тонкими пластинками.
- Рибу обробляємо на філе: розрізаємо вздовж по хребту, виймаємо кісточки.
- Картоплю чистимо і ріжемо кружальцями.
- Цибулю ріжемо дуже тонкими півкільцями.
- Фольгу злегка змащуємо рослинним маслом, а зверху викладемо кругляшки картоплі. Присолим їх і поперчимо.
- Зверху картоплі покладемо минтай, прикрасимо його кільцями цибулі, поллємо майонезом дуже тонкою сіточкою.
- Останнім шаром стане сир – його ми не трьом, а нарізаємо тонкими пластинками (можна взяти готовий плавлений сир).
- Загортаємо фольгу і відправляємо заготовку в духовку на 220 градусів. Запікаємо 35 хвилин.
Блюдо виходить соковитим, ароматним, особливо смачним в теплому вигляді. Смак його стане яскравішим, якщо присипати рибу свіжим кропом — з’явиться легкий грибний відтінок.
Страва вийде ще смачніше, якщо зверху філе покласти тонкі скибочки свіжих печериць.
З філе тріски
Зараз у продажу можна зустріти стейки філе тріски. Вони дуже зручні тим, що дозволяють приготувати вечерю на швидку руку — стейки можна не розморожуючи присипати цибулею, сиром і запекти. Ми навчимо вас приготування швидкого, смачного рибного блюда з тріски.
Підготуємо:
- 4 середньої величини стейка тріски;
- твердий сир – 100 г;
- цибулина – 1 шт.;
- майонез – 70 г;
- масло для обжарювання – 50 мл;
- сіль, перець, будь-які прянощі за смаком.
Страва стане ситніше, якщо запекти рибу на «подушці» з відвареного рису альденте.
- Стейкам даємо трохи відтанути, але не повністю, солі і перчимо.
- Цибулю ріжемо кільцями й обсмажуємо на сковорідці до золотистого кольору.
- Рис укладаємо на квадратик фольги, зверху покладемо стейки тріски.
- Присипаємо її цибулею, намазуємо тонкою сіточкою майонезу і притрушиваем сиром.
- Щільно загортаємо конвертик, але стежимо, щоб зверху залишалося вільне місце — так сир і майонез не прилипнуть до фользі при готуванні.
- Відправляємо рибу в розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо 40 хвилин.
В кінці рекомендуємо відкрити фольгу, щоб сир зарум’яниться. Виходить апетитне друге блюдо, яке можна подавати прямо у фользі, відкривши рибу і присипавши її зеленню. До такого вечері напрошується салат зі свіжих овочів або просто стиглі томати, порізані часточками.
Скумбрія, запечена у фользі
Популярна сьогодні Дієти Дружби закликає всіх їсти багато овочів, фруктів, і корисного білка, наприклад, з риби. Але найбільше вона знайома цікавими рецептами: послідовники системи живлення люблять експериментувати і створювати оригінальні поєднання, шпигуя рибу сухофруктами, горіхами, насінням та ягодами. Ми пропонуємо запекти її, начинивши смородиною. Це неймовірно смачно, незвично і ароматно!
Замість смородини можна брати журавлину, калину, аґрус та іншу кисло-солодку ягоду.
Нам потрібні 2 великі риби-скумбрії, жменю замороженої або свіжої ягоди смородини, прованські трави, сік лимона, чорний перець за смаком. Як бачите, ми не використовуємо сіль: у цьому випадку замість солі виступлять трави і сік лимона. Але ви можете блюдо присолити.
Як поступаємо:
- Рибу ретельно промиваємо, звільняючи перед цим від всіх нутрощів.
- Натираємо травами, перцем і соком лимона.
- Начиняємо ягодами смородини і скріплюємо черевце шпажкою.
- Ретельно «закутуємо» рибу в «шубу» з фольги і викладаємо у форму для запікання.
- Випікаємо при 200 градусах 25-30 хвилин.
Риба прекрасна в теплому вигляді, але особливо смачна у холодному. Ягідки всередині лопаються, і тушка скумбрії наповнюється ягідними соками. Спробуйте, це неймовірно цікаве блюдо, а ще корисне і дієтичне.
Таке блюдо як риба у фользі допомагає привчити до корисного продукту дітей і підлітків, які їдять її неохоче. При бажанні, можна запікати її з гречкою, перловкою, фарширувати чим завгодно і змащувати будь-якими прянощами. Блюдо завжди вийде «пальчики оближеш», якщо вихідний продукт був без вади. Ловіть рибу самі, купуйте в магазинах і готуйте з задоволенням.