Риба, запечена з лимоном і оцтом у фользі
Фольга – чудовий винахід. Вона ніколи не окислюється, створює всередині жар, який рівномірний пропекает будь-який продукт, будь то м’ясо або риба. У таку страву немає потреби лити масло, так що дієтологи завжди схвалюють такий спосіб приготування їжі. А ще фольгу можна викинути, не обтяжуючи себе чищенням листа від залишків їжі.
Риба з лимоном у фользі – класика кулінарного жанру. Так будь-яка водоплавна живність виходить чудовою, навіть сама суха і м’ясиста. Люди на дієті часто замінюють лимонним соком сіль і тоді страва виходить ніжним, корисним і легким для засвоєння. З спецій підійде білий перець або суміш прованських трав.
Ми пропонуємо запекти річкового сазана з ніжним білим м’ясом і тонким шаром корисного в усіх відношеннях риб’ячого жиру.
Підготуємо:
- винний або яблучний оцет (можна взяти звичайний, але в дуже слабкій концентрації) – 3 ст. л.;
- великий лимон;
- тушку сазана – 1 кг;
- рослинна олія для змащування фольги;
- білий перець горошком, щіпку солі.
Готуємо так:
- Рибу ретельно чистимо від луски і нутрощів. Розрізаємо на великі стейки і зі всіх сторін обмазуємо шматочки спеціями. Виймати кісточки з сазана досить марудна робота, так що залишимо їх на місці, і будемо виймати по мірі поїдання. Шматочки акуратно викладемо на змащену маслом фольгу.
- На стейки рівним шаром розподіляємо тонкі кружечки лимона, збризкуємо оцтом.
- Щільно накриваємо фольгою й запікаємо при 200 градусів 30 хвилин. Риба виходить розвареної, м’якоть легко відходить від кісточок.
Їмо рибку зі свіжою зеленню, листовим салатом, запиваючи молодим «Божоле».
Ефектна подача сазана – порційна. Для цього готуємо кожному їдцю окремий конвертик з рибою, загортаючи в лист фольги по одному шматочку її.