Кляром називають легке рідкувате тісто, в яке занурюють продукти перед тим, як відправити на сковороду. В результаті страва виходить красивим і апетитним, покритим хрусткою скоринкою. Особливо смачна риба в клярі, який можна зробити різними способами.
Риба в клярі: базовий рецепт
Кляр для риби можна готувати з різних продуктів, способів існує маса.
Але в класичному варіанті його роблять з таких компонентів:
- 2 курячих яйця;
- 80-100 г пшеничного борошна;
- сіль;
- чорний перець;
- приправи для риби.
Послідовність приготування:
- Розбити яйця в глибоку миску і збити за допомогою віночка.
- Ввести сіль і приправи, знову розмішати.
- Маленькими порціями додати борошно, не припиняючи збивати кляр. В результаті він повинен нагадувати тісто для оладок.
У підготовлену суміш умочують рибу і смажать до появи золотисто-коричневої скоринки.
Увага! Щоб кляр не відокремлювався від риби, укладати продукт потрібно тільки на гарячу сковороду, коли масло достатньо прогріється.
Кляр з молоком і пластівцями на швидку руку
Не кожна господиня погодиться проводити багато часу біля плити, але коли хочеться побалувати домашніх смачною вечерею, варто зробити філе риби в клярі з молока і пластівців. Готується таке блюдо швидко. Останній компонент може бути будь-яким: вівсяним, кукурудзяним, гречаним або рисовим — який більше подобається.
В процесі приготування кляра знадобиться:
- 150 мл молока;
- 70 г пластівців, що не потребують варіння;
- одне яйце;
- сіль і чорний перець;
- паприка;
- сушена зелень;
- рибні приправи.
Порядок роботи:
- Замочити пластівці в гарячому молоці і дати настоятися.
- Збити яйце в мисці, додавши сіль, приправи і сушену зелень.
- Додати отриману суміш до остившім пластівців, ретельно розмішати. Якщо кляр вийшов дуже густим, розвести її молоком до потрібної консистенції.
Рада. Щоб кляр придбав насичений золотистий відтінок, можна додати до складу щіпку каррі, куркуми або меленого шафрану, які послужать природним барвником.
Кляр з яйцем, борошном і картоплею
Щоб не замислюватися над тим, який же гарнір приготувати до риби, можна зробити її в клярі з картоплі.
В процесі приготування знадобляться:
- невеликі картопляні бульби;
- 2 яйця;
- пшеничне борошно;
- приправа для картоплі;
- паприка;
- сіль і чорний перець.
Порядок приготування:
- Очистити картопляні бульби і натерти на дрібній тертці, посолити і посипати спеціями.
- Вбити яйця, ретельно перемішати суміш, підсипаючи борошно.
- Занурити рибні шматки в приготований кляр і смажити на сковороді.
Можна полегшити процес: розкласти на порції деко і запекти, приготовлена таким способом риба в духовці буде набагато смачніше.
Пишний кляр з майонезом
Щоб смажена риба в клярі вийшла особливо ніжною, можна занурити її в «тісто» на основі майонезу.
Для такої страви потрібні:
- 120 г нежирного майонезного соусу;
- 2 яйця;
- трохи борошна;
- паприка і чорний перець;
- каррі або шафран.
Послідовність роботи:
- Викласти майонез в глибоку миску вбити яйця і перемішати до однорідності.
- Підсипати трохи борошна до додання складу потрібної консистенції.
- Приправити суміш обраними спеціями.
Припустимо додати в пишний кляр з майонезом сушену або свіжу зелень.
Самий хрусткий кляр для риби
Можна зробити кляр м’яким або хрустким — все залежить від особистих переваг.
Для приготування другого варіанту знадобляться такі продукти:
- 2 яйця;
- 70-90 г крохмалю;
- 20 мл соєвого соусу;
- чорний або червоний перець;
- рибні приправи.
Порядок дій:
- Збити яйця в мисці віночком, додавши приправи.
- Ввести в суміш соєвий соус. Насипати сіль в кляр не потрібно, оскільки в цьому компоненті вона міститься в достатній кількості.
- Підсипати до складу крохмаль і розмішувати до тих пір, поки не зникнуть грудочки.
На замітку. Можна приготувати хрусткий кляр для риби, змішавши яйця зі спеціями і японської паніровкою «Темпура Торі». Це займе зовсім небагато часу, а результат вийде нітрохи не гірше.
Дієтичний кляр з кефіру з висівками
Тим, хто піклується про фігуру і рахує калорії, підійде рецепт приготування риби в клярі з кефіру з висівками.
Для страви потрібно:
- 150 мл кефіру;
- кілька ложок пшеничних або вівсяних висівок;
- зелень;
- чорний або червоний перець;
- сіль;
- паприка;
- шафран.
Порядок роботи:
- Вилити кефір в миску, посолити, приправити спеціями і перемішати.
- Вимити і порізати зелень, додати в склад.
- Насипати в масу висівки в такій кількості, щоб кляр придбав потрібну консистенцію.
Щоб страва не здалося занадто прісним, дозволяється перед тим, як помістити в кляр рибу, рясно полити її соком лимона.
Повітряний кляр на мінералці
Для приготування кляра можна використовувати мінеральну воду, тоді він вийде ніжним і повітряним.
Готують складу з таких компонентів:
- 100 мл мінеральної води;
- 3 яйця;
- 120 г борошна;
- сіль і улюблені спеції;
- 30 мл рослинного масла.
Послідовність роботи:
- Розбити яйця, відокремити жовтки від білків, останні прибрати в холодильник.
- Збити жовтки зі спеціями і сіллю, додати мінеральну воду і влити трохи олії.
- Перетворити білки в піну з допомогою віночка і додати в масу.
- Поступово підсипаючи борошно, додати кляру потрібну густоту.
При бажанні допустимо додати в склад трохи нарубаного свіжого кропу.
Сирний кляр для риби на сковороді
При готуванні хека, минтая або інших маложирных сортів, зробити страву соковитою допоможе сирний кляр для риби.
В процесі роботи знадобиться:
- 2-3 курячих яйця;
- 180-220 г щільного сиру;
- трохи сметани;
- 50-70 г борошна;
- щіпка солі;
- перець і рибні приправи.
Порядок приготування:
- Розбити яйця в миску, посолити і перетворити в міцну піну з допомогою віночка.
- Зробити з шматка сиру стружку і покласти в яєчну суміш.
- Ввести сметану, сіль і спеції, ретельно перемішати.
Любителі гострого можуть додати в сирний кляр для риби, приготованої на сковороді, невелику кількість гірчичного соусу.
Кляр для риби з горілкою
Незважаючи на несподіване поєднання, кляр на основі горілки виходить хрустким, рум’яним і ніжним.
Для приготування знадобиться:
- куряче яйце;
- 20 мл горілки;
- 80-100 мл води;
- пшеничне борошно;
- сіль;
- чорний перець;
- паприка і шафран.
Порядок роботи:
- Збити яйця з сіллю і приправами, долити горілку і перемішати.
- Маленькими порціями всипати пшеничне борошно і збивати до зникнення грудочок.
- Розбавити кляр водою до отримання потрібної густоти.
Особливий пікантний смак суміші додасть невелику кількість сушеного або свіжого базиліка.
Кляр на пиві та гірчиці
Продовжуючи тему алкогольних напоїв, не можна не згадати про кляр на пиві для риби. Ця хмільна рідина робить страву надзвичайно м’яким, а надати йому пікантний смак допоможе гірчиця.
У процесі готування будуть потрібні:
- 200 мл світлого пива;
- 30 г сухої гірчиці;
- яйце;
- 110-120 г борошна;
- 30 мл рослинного жиру;
- сіль;
- сушений або роздавлений часник;
- відповідні приправи.
Послідовність приготування:
- Збити яйце з сіллю і приправами, потім додати суху гірчицю і перемішати до однорідності.
- Додати в суміш рослинний жир, чавлений або сушений часник, а потім почати потроху підсипати муку.
- Коли будуть розбиті всі грудочки, розбавити кляр пивом так, щоб він придбав потрібну в’язкість.
На замітку. Для приготування кляра у відповідності з будь-яким з перерахованих рецептів можна використовувати не тільки пшеничну, але і гречану, кукурудзяну або рисову муку.
Паніровка для риби без яєць
Можна засмажити рибу в паніровці власного приготування, попередньо потримавши її вини. Краще, якщо для цієї страви буде використовуватися філе, а не шматочки тушки.
В процесі приготування знадобляться:
- 250 мл білого сухого вина;
- лимонний сік;
- суміш різної зелені (петрушки, кропу, кінзи, базиліка та інших);
- 100 г очищених волоських горіхів;
- 100 г подрібнених сухарів;
- сіль і перець;
- рибні приправи;
- паприка і шафран.
Порядок приготування:
- Залити шматки риби сумішшю лимонного соку з вином і залишити маринуватися.
- Помити гілочки зелені, висушити і дрібно порубати.
- Ввести в зелену масу сухарі, подрібнені ядра волоських горіхів, додати шафран і перемішати.
- В іншій мисці змішати сіль, чорний перець, паприку і рибні приправи, натерти складом промариновавшееся у вині філе.
- Обваляти шматочки риби в паніровці і обсмажити до готовності.
Можна зробити це блюдо і по-іншому: розбавити приготовану панірувальну суміш вином, збризнути лимонним соком, всипати трохи борошна, перемішати і використовувати в якості кляру для риби.