Як не тільки насолодитися смаком, ароматом і привабливістю приготовленої їжі, але і отримати задоволення від самого процесу створення улюбленої страви? Дуже легко, якщо скористатися широкими можливостями «розумного» кухонного гаджета. Все, як у казці: по щучому велінню, по нашому бажанню — готуйся риба в мультиварці!
Під овочевим маринадом
Для приготування цього корисного страви із пікантним відтінком підійде хек, путасу, минтай або тріска. Запашний маринад з тонкою кислинкою просочить рибу ароматом і соком свіжих овочів.
Склад інгредієнтів:
- цибулини — 2 шт.;
- сіль — 20 г;
- звичайний цукор — 10 г;
- томат-паста — 150 г;
- перець болгарський;
- яблука (неодмінно, кислі) — 2 шт.;
- філе тріски — 1 кг;
- масло пісне — 60 г;
- солодка морква — 2 шт.;
- горошини перцю (3 шт.), лист лавра.
Спосіб приготування:
- Для початку займемося маринадом. Встановлюємо програму «Смаження». Вливаємо в чашу мультиварки свіже масло, викладаємо очищені, помиті і нарізані півкільцями цибулини. Безперервно помішуючи, обсмажуємо овочі, поки шматочки не стануть прозорими.
- В цей же час нарізаємо кружечками або крупно натираємо очищену моркву. З перцю видаляємо насіння, поділяємо плід на 4 частини, потім рубаємо соломкою. Підготовлені овочі приєднуємо до цибулі, продовжуємо процес нагрівання ще 10 хвилин.
- Зрізаємо з яблук шкірку, дрібно натираємо м’якоть і відправляємо її до інших компонентів страви. Приправляємо продукти сіллю, цукром, томат-пастою, спеціями і не забуваємо все перемішувати. Залишаємо агрегат на тій же програмі, поки овочевий маринад не почне кипіти.
- Розрізаємо на частини помытое і просушену серветками філе тріски. Ми не станемо обсмажувати рибу, як це робимо зазвичай. У каструлі приладу вже виливає свої духмяні запахи чудовий овочевий маринад, який забезпечить блюдо чудовим смаковим букетом.
- Кладемо рибу в отриманий склад, повністю занурюючи в нього шматочки філе. Додаємо лист лавра. Включаємо програму «Гасіння», вибираємо на дисплеї час 1 год. Подальший процес відбувається без «людського фактора», тобто, без нас.
- Коли робота приладу закінчиться, а чаша з їжею охолоне, відправляємо її в холодильник. Риба під маринадом особливо хороша в холодному вигляді. Але це вже питання смаку!
Розкладаємо шматки по тарілках. Перемішуємо вміст чаші і щедро поливаємо кожну порцію ароматним складом.
Риба на пару в мультиварці
Це самий простий, зручний і швидкий спосіб приготування ситного, апетитного і корисного для організму страви. Переконайтеся самі в отриманому результаті!
Список продуктів:
- зрілі помідори — 2 шт.;
- олія оливок — 60 мл;
- лимон;
- свіжа риба — 500 г;
- перо цибулі — 5 стрілок;
- солодка морква;
- приправи, сіль, спеції;
- перець мелений;
- петрушка, кріп — по 1 пучку.
Порядок приготування:
- Рибу очищаємо від луски, відрізаємо голову і плавники. Потрошимо тушку, миємо під струменем води і добре промокаємо паперовими рушниками.
- Підготовлений продукт обробляємо сіллю, перцем і спеціями, приправляємо соком лимона і залишаємо на 2 – 3 години в ароматному складі.
- Добре помиємо всі овочі і столову зелень. Помідори нарізаємо у вигляді тонких слайсів, морква шаткуємо соломкою, дрібно рубаємо свіжу зелень.
- Змащуємо маслом ґрати парового контейнера мультиварки і викладаємо шматки замаринованной риби, розміщуючи їх трохи віддалік один від одного. Вливаємо на дно чаші кип’ячену воду, включаємо режим «Готувати на пару» і виставляємо час 30 хвилин.
- Подаємо страву з гарніром з рису і легким салатом з овочів.
Риба на пару — це ідеальне блюдо-дует, що представляє собою гармонійне поєднання смаків і ароматів різноманітних продуктів.
З картоплею
Гості на порозі, а у нас ще на плиті і «кінь не валявся»? Не проблема. Тушкована риба з картоплею з’явиться з мультиварки раніше, ніж друзі випили по келиху передує застілля аперитиву.
Перелік компонентів:
- стиглі томати — 3 шт.;
- маслини або оливки — від 10 шт.;
- картопля — 4 шт.;
- огірки (солоні або мариновані) — 3 шт.;
- риба (заморожена або свіжа) — 500 г;
- цибулина;
- масло пісне — 40 мл;
- сметана — 100 г;
- сіль, зелень, перець.
Процес приготування:
- Заморожену рибу заздалегідь витягуємо з камери, залишаємо в приміщенні для природного відтавання, потім очищаємо, потрошимо і ріжемо на порційні частини. Голову і плавники видаляємо, а потім використовуємо в інших цілях (наприклад, варимо суп).
- Цибуля звільняємо від лушпиння і рубаємо півкільцями. Картопля поділяємо на кубики, очищену моркву шаткуємо соломкою, помідори нарізаємо часточками. Включаємо мультиварку на режим «Випічка», вливаємо в чашу свіже масло, викладаємо овочеву нарізку і обсмажуємо її до м’якого стану.
- Далі приєднуємо подрібнені огірки і тушкуємо 10 хвилин, не змінюючи програму приладу.
- Додаємо до продуктів картопля, нарізані колечками маслини або оливки, а також шматки риби. Приправляємо компоненти страви сіллю, і при бажанні — перцем. Встановлюємо на 1 годину програму «Гасіння».
- По закінченні роботи агрегату поміщаємо в чашу нарубану зелень і залишаємо прилад на 15 хвилин на підігріві.
Викладаємо апетитні шматочки на сервірувальну тарілку, красиво розміщуємо поруч картопля з овочами і подаємо страву до столу.
Як приготувати рибу у фользі в мультиварці
Спосіб отримання корисного страви в металевій папері сьогодні став справжнім хітом кулінарного мистецтва. Особливо зручно готувати рибу у фользі за допомогою улюбленого кухонного приладу.
Необхідні продукти:
- масло пісне;
- сир — 100 г;
- цибуля ріпчаста — 3 шт.;
- стиглі томати — 2 шт.;
- домашня сметана — 200 г;
- риба тілапія (філе) — 3 шт.;
- майонез — 50 г;
- сіль, приправи.
Особливості приготування:
- Очищаємо цибулини, нарізаємо їх півкільцями і викладаємо в глибоку тарілку. Додаємо спеції, сіль, майонез і сметану. Добре перемішуємо склад, а потім обволікає їм порційно розділені шматки риби. Відправляємо тилапию на 25 хвилин у холодильник.
- Формуємо з фольги прямокутник, з країв паперу робимо вертикальні борти. Будуємо таку собі «човник», щоб сік з продуктів не витікав за її межі.
- Розміщуємо нашу конструкцію на дно чаші, викладаємо у фольгу замариновану рибу, а зверху кладемо часточки помідорів. Посипаємо компоненти страви крупно тертим сиром, закриваємо електроприлад, встановлюємо на 15 хвилин режим «Випічка» і натискаємо «Старт».
Звуковий сигнал агрегату означає закінчення процесу приготування тілапії. Подаємо рибу з улюбленим гарніром або як самостійну страву.
Готуємо з рисом
Найпростіша японська мультиварка спочатку іменувалася електричної рисоваркой і призначалася саме для приготування цього зерна. Сучасний прилад видає та інші страви, але давньої «любові» до рису не змінив.
Перелік продуктів:
- томати — 300 г;
- зубки часнику — 3 шт.;
- цибулини — 2 шт.;
- філе морської риби — 400 г;
- лимон;
- рис — 250 г;
- фільтрована вода — 200 мл;
- масло пісне;
- сіль, зелень, перець.
Поетапне приготування:
- Розбираємо рибу. Якщо у нас філе, нарізаємо його порційно, солимо, перчимо, скроплюємо соком лимона і посипаємо нарубаною зеленню кропу з петрушкою. Непогано було б полити заготівлю маслом оливок. Закриваємо продукти і витримуємо в холодильнику не менше години.
- Подрібнюємо очищені цибулини, зубки часнику і зелень. Включаємо агрегат на режим «Випічка», змащуємо чашу приладу свіжим маслом і підсмажуємо інгредієнти в наступному порядку: на самому початку йде цибулю, а через сім хвилин — інші компоненти страви.
- Додаємо до овочів добре помитий рис, приправляємо його сіллю і перцем, зверху викладаємо шматки замаринованной риби. Вибираємо програму «Плов» і встановлюємо час 30 хвилин.
Акуратно дістаємо божественно смачна страва і насолоджуємося плодами технічного прогресу.
Рибний пиріг швидкого приготування
Представлену випічку ще іменують «перевертнем». До назви страви потрібно додати будь-який з епітетів — смачний, чудовий, швидкий. Або все разом.
Необхідні компоненти:
- просеянная борошно — 180 г;
- свіжий кефір — стакан;
- картопля — 6 шт.;
- масло вершкове;
- цибулина;
- яйце;
- банку консервованої риби;
- сода — 12 г;
- сіль.
Технологія приготування:
- Очищену картоплю нарізаємо тонкими кружечками. Обробляємо чашу мультиварки маслом і викладаємо скибочки овоча на дно, а також бортики посуду (один ряд). Робимо це акуратно, так як оформлені коренеплоди стануть основою для начинки пирога.
- Виймаємо рибу з банки, добре розминаємо її виделкою і розміщуємо рівним шаром на картопляні пластини. Зверху маємо дрібно нарубану цибулю. При бажанні, його можна попередньо підсмажити.
- Змішуємо в склянці міксера свіжий кефір, борошно, яйце, сіль і соду, ретельно збиваємо продукти до консистенції тесту для оладок. Заливаємо рибу одержаним складом.
- Встановлюємо режим «Випічка» і час приготування 1 год. Якщо в нашому приладі немає спеціального влагосборника, обов’язково промокаємо кришку серветками, щоб збирається конденсат не намочив апетитну скоринку вироби.
- Готову здобу залишаємо на кілька хвилин в чаші, потім накриваємо тарілкою і перевертаємо на неї вміст каструлі.
Спробуйте, який ніжний і смачний вийшов рибний пиріг з апетитними золотистими корочками!
Риба, запечена в мультиварці
В якості основного продукту використовуємо скумбрію. Ця риба дуже корисна і особливо для дитячого організму, адже вона здатна зміцнити кістки і зуби, підвищити імунітет і рівень гемоглобіну.
Склад інгредієнтів:
- свіжа сметана і майонез — 40 г;
- цибулини;
- скумбрія — 2 тушки;
- олія (оливкова або соняшникова);
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Вибираючи рибу, не преминемо «заглянути» в її ясні очі, перевірити чистоту зябер і звернути увагу на блискучу поверхню. Якщо все так — продукт якісний.
- Відрізаємо голову (вона нам не потрібна), виймаємо нутрощі, поділяємо скумбрію на частини або запікаємо в цілому вигляді. Приправляємо тушку перцем і сіллю.
- Дрібно шаткуємо очищену цибулину, змішуємо зі сметаною, майонезом і нарубаною зеленню (базиліком, чебрецем, розмарином або фенхелем). Густо змащуємо рибу одержаним складом і викладаємо в чашу мультиварки.
- Встановлюємо програму «Випічка», вибираємо час приготування: 35 хвилин. Тривалість запікання залежить від потужності кухонного приладу.
Відмінним гарніром до риби стане відварений рис або картопляне пюре. Не страва, а верх блаженства!
Як готувати смажену рибу
Мультиварка не тільки заощадить час, позбавить нас від багатогодинного провітрювання приміщення і прибирання кухні, але і приготує страву з коханою хрусткою скоринкою.
Список продуктів:
- масло пісне — 100 мл;
- риба мойва, крижана, палтус або бички — 500 г;
- борошно — 100 г;
- сіль, перець.
Методика приготування:
- При необхідності розморожуємо рибу, очищаємо, потрошимо, моєму і промокаємо серветками. Розрізаємо тушку на шматочки, приправляємо перцем, сіллю і залишаємо на чверть години в такому стані.
- Просіюємо в миску борошно, в якій обвалюємо кожну частину продукту. Можна зробити це в целофановому пакеті, щоб не бруднити посуд.
- Залишилося влити в чашу приладу свіже масло і включити режим «Випічка». Прогріваємо жир і викладаємо шматки риби, дотримуючись між ними невелику дистанцію. Готуємо страву півгодини, перевертаючи порції через 15 хвилин після утворення щільної рожевої скоринки.
Подаємо страву з бажаним гарніром і свіжими овочами.
Риба в мультиварці відкрила нову еру в швидкому і економічному приготуванні сніданку, обіду або вечері. Пройде трохи часу, і «розумна» техніка поверне жінці «свободу» від кухонного залежності. Правда, залишається одне питання — а нам це треба? Але поки без докорів совісті насолоджуємося плодами технічного прогресу!