Риба вомер цінується своїми корисними властивостями. Вона смачна, низькокалорійна, ідеально підходить в якості закуски до пива. Популярні рецепти приготування цієї мешканки солоних водойм розглянемо в нашій статті.
Вомер: що за риба?
Вомер, що за риба? Багато хто, побачивши її на прилавках магазинів, лякаються і не зважуються на покупку. А даремно. Вомер по-іншому називають рибою-місяцем, із-за незвичайної забарвлення і форми.
- Тіло риби сплюснуте, широке. Особливість його – всього 2 плавця (черевної і грудної).
- Мешкає тільки в Тихому й Атлантичному океані. Воліє триматися зграями.
- Виходить на полювання тільки після заходу сонця.
- Вомер відноситься до сімейства хижих риб. Харчується молюсками та іншими дрібними морськими організмами.
Чим корисна риба вомер для організму
Вомер – нежирна риба, хороший джерело білка. Її дозволено їсти навіть тим, хто знаходиться на дієті або дотримується правильного харчування.
До складу м’яса входять омега-жири, кальцій, залізо, цинк, вітаміни. Звичайно, концентрація речовин у готовому блюді багато в чому залежить від способу його приготування.
Багато гурмани віддають перевагу коптити вомера в домашніх умовах. При цьому частина корисних властивостей втрачається, але риба виходить смачною і ароматною. Як приготувати рибу вомер цим і деякими іншими способами, розглянемо далі.
Як смачно посмажити на сковороді
У смаженому вигляді м’ясо вомера виходить ніжною і надзвичайно соковитим, а готується риба дуже просто.
Нам знадобляться такі продукти:
- риба – 3 шт.;
- куряче яйце – 1 шт. (тим, хто віддає перевагу дієтичне харчування, можна взяти 2 перепелиних);
- панірувальні сухарі або борошно – 50 р;
- суміш пряних трав;
- сіль;
- часник – 2 головки;
- пісне масло.
В середньому, за вагою три тушки вийдуть на 1,5 кг. Пам’ятайте про те, що у риби велика голова, і вийде багато відходів.
Процес приготування:
- Рибу очистіть від шкірки і нутрощів, філе порізати на невеликі шматочки шириною 7 – 10 див.
- За допомогою віночка збийте яйце до утворення легкої піни.
- Нагрійте на сковороді олію. Багато шеф-кухаря на цьому етапі пропонують додати подрібнений зубчик часнику і сушені трави. Вони пустять сік в масло, і риба вийде ароматна, з цікавим присмаком.
- Умочіть кожен шматочок вомера в яйці і панірувальних сухарях, не забудьте підсолити. М’ясо риби саме по собі має солодкуватий смак, поетом
- Обсмажуйте порції на сковороді без закритої кришки, щоб вийшла смачна, хрустка скориночка. Час обжарювання — 5 – 7 хвилин.
Смажена риба вомер, приготована за цим рецептом, виходить соковитою, зберігає свої корисні властивості. Калорійність страви – 140 Ккал.
Рецепт запікання в духовці
Для тих, хто воліє харчуватися дієтичними стравами, можна запропонувати рецепт вомера, який запечений в духовці. Процес приготування займе у вас до 20 хвилин.
Інгредієнти:
- риба – 4 тушки;
- будь пісне масло – 30 мл;
- трави;
- зелень;
- лимон;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Почати потрібно з патрання риби. Видаліть нутрощі і шкірку, зріжте плавці.
- Обсмажте тушки по 1 хвилині з кожної сторони. Це додасть їм красивий відтінок і апетитну скоринку.
- Деко застеліть пергаментом, викладіть рибу.
- Збризніть лимонним соком.
- Запікайте 15 хвилин при температурі 180 градусів.
Подавайте рибу, притрусивши її зеленню. Також можна зробити подушку з овочів. Ідеальне поєднання: морква, цибуля, селера.
До такої страви краще підібрати гарнір у вигляді картопляного пюре або рису.
Рибний суп з вомера
З морських видів риби юшка виходить нежирної, але дуже смачною. Вариться вона за класичним рецептом, з додаванням спецій і трав.
Але сьогодні ми хочемо запропонувати незвичайний далматинський суп з вомера. Він користується популярністю в рибних ресторанах, і готується досить незвичайним способом.
Інгредієнти:
- риба – 1 кг (менше не варто брати, так як вомер нежирний, занадто насиченим бульйон не вийде);
- морква – 150 г;
- картопля – 4 шт.;
- цибуля (ріпчаста і зеленими пір’ям) – 200 г;
- рослинна олія – 50 мл
- сухі трави;
- лимон;
- борошно – 100 г;
- сіль, перець.
Процес приготування займає в середньому 45 – 50 хвилин:
- Ріпчасту цибулю порізати невеликими кубиками, починати обжарку на невеликому вогні.
- Після того, як цибуля стане прозорою, додати борошно. Це додасть вашій страві незвичайний смак, і не потрібно буде використовувати соус. На обжарку знадобиться 2 – 3 хвилини. Стежте, щоб борошно не пригоріла, інакше з’явиться гіркоту.
- У сотейник налити 1,5 л фільтрованої води, дочекатися її закипання.
- Додати картоплю і моркву, нарізані невеликими кубиками або півкільцями. Багато шеф-кухаря рекомендують використовувати вид нарізки соломкою. У цьому випадку овочі максимально зберігають смак, не розварюються.
- Через 10 хвилин додати заздалегідь підготовлену рибу. У вомера повинні бути видалені плавники, шкіра, зябра, хвіст. А от голову краще залишити.
- Варити тушки слід в середньому 15 – 20 хвилин, постійно збираючи піну.
- Прибрати вомера, а в бульйон додати тільки рибне філе.
- З половини лимона вичавити сік, додати в суп і варити 2 – 3 хвилини.
- Після, покласти дрібно нарізану зелену цибулю, трави, спеції.
- Вимкнути плиту і накрити суп кришкою, щоб він настоявся.
Цей незвичайний суп рясніє різноманітністю смакових фарб, виходить насиченим і дуже незвичайним.
Тушкована риба з овочами
До дієтичних страв відноситься і тушкований вомер.
Інгредієнти:
- риба – 1 кг;
- морква – 300 г;
- цибуля – 200 г;
- сметана (нежирна, максимум 20%) – 300 р.
Готувати таке блюдо краще в мультиварці або в спеціальному посуді для гасіння.
Процес приготування досить простий:
- Поріжте півкільцями цибулю.
- На великій тертці натріть моркву.
- Наріжте невеликими шматочками рибу.
- Додайте сметану.
- Блюдо посоліть, поперчіть.
- Починайте процес гасіння.
Процес приготування – 20 – 25 хвилин. Це блюдо настільки просте, що його зможе приготувати навіть початківець кулінар.
Копчений вомер в домашніх умовах
Багато гурмани віддають перевагу їсти копченого вомера. Він ідеально підходить до пляшки холодного пива.
Інгредієнти:
- риба – 4 шт.;
- барбарис – 100 г;
- сіль – 50 р;
- цукор – 10 г;
- спеції, трави;
- оливкова олія – 20 мл;
- вода – 0,5 л.
Процес приготування:
- Щоб риба довго зберігалася, її спершу потрібно трохи підсолити. Візьміть пластиковий контейнер, на дно покладіть зерна барбарису і сухий ялівець (ягоди).
- У воду додайте сіль, цукор, спеції. Стежте, щоб кристали розчинилися.
- Залийте розсолом рибу і помістіть її в холодильник на добу.
- Дістаньте заготівлю, просушіть рушником, рясно змастіть маслом і покладіть на решітку в мультиварці.
- Виберіть програму «Холодне копчення».
- Через 1,5 години закуска буде готова.
Так само можна коптити таку рибу на грилі або в спеціальній коптильні.
М’ясо вомера дуже ніжне, абсолютно нежирне, з нього можна приготувати багато смачних страв. Спробуйте повторити наші рецепти – вони сподобаються навіть справжнім гурманам.