Риба Вомер – 5 рецептів приготування

Риба вомер цінується своїми корисними властивостями. Вона смачна, низькокалорійна, ідеально підходить в якості закуски до пива. Популярні рецепти приготування цієї мешканки солоних водойм розглянемо в нашій статті.

Вомер: що за риба?

Вомер, що за риба? Багато хто, побачивши її на прилавках магазинів, лякаються і не зважуються на покупку. А даремно. Вомер по-іншому називають рибою-місяцем, із-за незвичайної забарвлення і форми.

  • Тіло риби сплюснуте, широке. Особливість його – всього 2 плавця (черевної і грудної).
  • Мешкає тільки в Тихому й Атлантичному океані. Воліє триматися зграями.
  • Виходить на полювання тільки після заходу сонця.
  • Вомер відноситься до сімейства хижих риб. Харчується молюсками та іншими дрібними морськими організмами.

Чим корисна риба вомер для організму

Вомер – нежирна риба, хороший джерело білка. Її дозволено їсти навіть тим, хто знаходиться на дієті або дотримується правильного харчування.

До складу м’яса входять омега-жири, кальцій, залізо, цинк, вітаміни. Звичайно, концентрація речовин у готовому блюді багато в чому залежить від способу його приготування.

Багато гурмани віддають перевагу коптити вомера в домашніх умовах. При цьому частина корисних властивостей втрачається, але риба виходить смачною і ароматною. Як приготувати рибу вомер цим і деякими іншими способами, розглянемо далі.

Як смачно посмажити на сковороді

У смаженому вигляді м’ясо вомера виходить ніжною і надзвичайно соковитим, а готується риба дуже просто.

Нам знадобляться такі продукти:

  • риба – 3 шт.;
  • куряче яйце – 1 шт. (тим, хто віддає перевагу дієтичне харчування, можна взяти 2 перепелиних);
  • панірувальні сухарі або борошно – 50 р;
  • суміш пряних трав;
  • сіль;
  • часник – 2 головки;
  • пісне масло.

В середньому, за вагою три тушки вийдуть на 1,5 кг. Пам’ятайте про те, що у риби велика голова, і вийде багато відходів.

Дивіться також:  Тушкована капуста з фаршем – 7 рецептів

Процес приготування:

  • Рибу очистіть від шкірки і нутрощів, філе порізати на невеликі шматочки шириною 7 – 10 див.
  • За допомогою віночка збийте яйце до утворення легкої піни.
  • Нагрійте на сковороді олію. Багато шеф-кухаря на цьому етапі пропонують додати подрібнений зубчик часнику і сушені трави. Вони пустять сік в масло, і риба вийде ароматна, з цікавим присмаком.
  • Умочіть кожен шматочок вомера в яйці і панірувальних сухарях, не забудьте підсолити. М’ясо риби саме по собі має солодкуватий смак, поетом
  • Обсмажуйте порції на сковороді без закритої кришки, щоб вийшла смачна, хрустка скориночка. Час обжарювання — 5 – 7 хвилин.

Смажена риба вомер, приготована за цим рецептом, виходить соковитою, зберігає свої корисні властивості. Калорійність страви – 140 Ккал.

Рецепт запікання в духовці

Для тих, хто воліє харчуватися дієтичними стравами, можна запропонувати рецепт вомера, який запечений в духовці. Процес приготування займе у вас до 20 хвилин.

Інгредієнти:

  • риба – 4 тушки;
  • будь пісне масло – 30 мл;
  • трави;
  • зелень;
  • лимон;
  • сіль, спеції.

Приготування:

  • Почати потрібно з патрання риби. Видаліть нутрощі і шкірку, зріжте плавці.
  • Обсмажте тушки по 1 хвилині з кожної сторони. Це додасть їм красивий відтінок і апетитну скоринку.
  • Деко застеліть пергаментом, викладіть рибу.
  • Збризніть лимонним соком.
  • Запікайте 15 хвилин при температурі 180 градусів.

Подавайте рибу, притрусивши її зеленню. Також можна зробити подушку з овочів. Ідеальне поєднання: морква, цибуля, селера.

До такої страви краще підібрати гарнір у вигляді картопляного пюре або рису.

Рибний суп з вомера

З морських видів риби юшка виходить нежирної, але дуже смачною. Вариться вона за класичним рецептом, з додаванням спецій і трав.

Але сьогодні ми хочемо запропонувати незвичайний далматинський суп з вомера. Він користується популярністю в рибних ресторанах, і готується досить незвичайним способом.

Дивіться також:  Фаршировані крабові палички — 7 рецептів

Інгредієнти:

  • риба – 1 кг (менше не варто брати, так як вомер нежирний, занадто насиченим бульйон не вийде);
  • морква – 150 г;
  • картопля – 4 шт.;
  • цибуля (ріпчаста і зеленими пір’ям) – 200 г;
  • рослинна олія – 50 мл
  • сухі трави;
  • лимон;
  • борошно – 100 г;
  • сіль, перець.

Процес приготування займає в середньому 45 – 50 хвилин:

  • Ріпчасту цибулю порізати невеликими кубиками, починати обжарку на невеликому вогні.
  • Після того, як цибуля стане прозорою, додати борошно. Це додасть вашій страві незвичайний смак, і не потрібно буде використовувати соус. На обжарку знадобиться 2 – 3 хвилини. Стежте, щоб борошно не пригоріла, інакше з’явиться гіркоту.
  • У сотейник налити 1,5 л фільтрованої води, дочекатися її закипання.
  • Додати картоплю і моркву, нарізані невеликими кубиками або півкільцями. Багато шеф-кухаря рекомендують використовувати вид нарізки соломкою. У цьому випадку овочі максимально зберігають смак, не розварюються.
  • Через 10 хвилин додати заздалегідь підготовлену рибу. У вомера повинні бути видалені плавники, шкіра, зябра, хвіст. А от голову краще залишити.
  • Варити тушки слід в середньому 15 – 20 хвилин, постійно збираючи піну.
  • Прибрати вомера, а в бульйон додати тільки рибне філе.
  • З половини лимона вичавити сік, додати в суп і варити 2 – 3 хвилини.
  • Після, покласти дрібно нарізану зелену цибулю, трави, спеції.
  • Вимкнути плиту і накрити суп кришкою, щоб він настоявся.

Цей незвичайний суп рясніє різноманітністю смакових фарб, виходить насиченим і дуже незвичайним.

Тушкована риба з овочами

До дієтичних страв відноситься і тушкований вомер.

Інгредієнти:

  • риба – 1 кг;
  • морква – 300 г;
  • цибуля – 200 г;
  • сметана (нежирна, максимум 20%) – 300 р.

Готувати таке блюдо краще в мультиварці або в спеціальному посуді для гасіння.

Дивіться також:  Соус для курки – 7 рецептів

Процес приготування досить простий:

  • Поріжте півкільцями цибулю.
  • На великій тертці натріть моркву.
  • Наріжте невеликими шматочками рибу.
  • Додайте сметану.
  • Блюдо посоліть, поперчіть.
  • Починайте процес гасіння.

Процес приготування – 20 – 25 хвилин. Це блюдо настільки просте, що його зможе приготувати навіть початківець кулінар.

Копчений вомер в домашніх умовах

Багато гурмани віддають перевагу їсти копченого вомера. Він ідеально підходить до пляшки холодного пива.

Інгредієнти:

  • риба – 4 шт.;
  • барбарис – 100 г;
  • сіль – 50 р;
  • цукор – 10 г;
  • спеції, трави;
  • оливкова олія – 20 мл;
  • вода – 0,5 л.

Процес приготування:

  • Щоб риба довго зберігалася, її спершу потрібно трохи підсолити. Візьміть пластиковий контейнер, на дно покладіть зерна барбарису і сухий ялівець (ягоди).
  • У воду додайте сіль, цукор, спеції. Стежте, щоб кристали розчинилися.
  • Залийте розсолом рибу і помістіть її в холодильник на добу.
  • Дістаньте заготівлю, просушіть рушником, рясно змастіть маслом і покладіть на решітку в мультиварці.
  • Виберіть програму «Холодне копчення».
  • Через 1,5 години закуска буде готова.

Так само можна коптити таку рибу на грилі або в спеціальній коптильні.

М’ясо вомера дуже ніжне, абсолютно нежирне, з нього можна приготувати багато смачних страв. Спробуйте повторити наші рецепти – вони сподобаються навіть справжнім гурманам.

Прокрутка до верху