Рибні закуски ідеально підходять для щоденного раціону і чудово виглядають на святковому столі. Існують різні варіанти їх приготування, але самими смачними і корисними вважаються страви з риби з овочами. Щоб частування вийшло ніжним і ароматним, необхідно вивчити, з якими продуктами гармонує рибне філе, а потім приступати до створення вишуканих ласощів.
З якими овочами поєднується риба
Під час збірки гарніру для риби, потрібно враховувати її сорт і спосіб кулінарної обробки.
Зазвичай філейну частину поєднують з картоплею, крупами і навіть фруктами, але найкращий варіант – це рослинні продукти. До риби підійдуть овочі в будь-якому вигляді: тушкованому, смаженому, вареному, маринованому і сиром.
З них слід віддати перевагу:
- кабачків;
- зеленому луку;
- моркви;
- шпинату;
- кольоровий та брюссельської капусти;
- луку фіолетового кольору;
- буряках;
- баклажанам;
- зеленої квасолі;
- помідорів;
- зеленому горошку;
- петрушці, кропу, кинзі;
- огіркам;
- селері;
- болгарського перцю;
- маслинам;
- щавелю.
Смак будь-яких рибних страв стає насиченішим і яскравішим при додаванні запашних спецій:
- Особливий аромат їм зможе надати гірчиця, лавровий лист, часник, пекучий і запашний перець.
- Смажене частування зробить ще смачніше коріандр, меліса, чорний перець, фенхель, солодкий мигдаль, свіжа зелень.
- А з вареної або тушкованої рибою краще поєднувати базилік, цибуля, кріп, гвоздику і паприку.
Риба, запечена з овочами в духовці
Соковите і легке блюдо, яке припаде до смаку всім прихильникам здорового харчування. Риба з овочами в духовці готується нескладно, а отриманий результат обов’язково обрадує апетитним виглядом і чудовим смаком.
Необхідні компоненти:
- минтай – 0,6 кг;
- болгарський перець – 120 грам;
- помідори – 0,25 кг;
- два середніх кабачка;
- велика цибулина;
- відповідні приправи і сіль – за своїм смаком.
Готуємо:
- Овочі очистити і помити. Потім помідори нарізати часточками, цибулю – кільцями. Кабачки нашаткувати кубиками, а перець – довгими брусочками.
- Порізані інгредієнти помістити на деко, змащене олією, посолити і заправити спеціями.
- Овочі відправити в духовку, нагріту до 195 градусів і запікати протягом п’ятнадцяти хвилин.
- Рибу обробити, вибрати всі кістки, відокремити філе і промити його. Потім обробити улюбленими приправами і побризкати лимонним соком.
- Дістати з печі овочі, перемішати їх і покласти зверху м’ясо минтая.
- Помістити блюдо знову в духовку і готувати ще десять хвилин.
Подавати рибу, запечену з овочами, потрібно гарячої в якості самостійного блюда, з білим соусом і скибочками зернового хліба.
Готуємо в мультиварці
З допомогою електричної печі можна зробити смачне рагу з рибного м’яса і овочів, витративши мінімум сил і часу. Завдяки використанню незвичайних продуктів, смак закуски виходить приємно гострим, тому такий рецепт оцінять всі любителі пікантних страв.
Необхідні компоненти:
- короп – 0,8 кг;
- лимон – 50 грам;
- селера – 30 грам;
- борошно – 70 грам;
- оливки (зелені) – 65 грам;
- сіль – скільки необхідно;
- три свіжих помідора;
- солодкий і пекучий перець – по 1 шт.;
- приправа для риби.
Готуємо:
- Коропа випатрати, добре промити і обсушити. Після чого порізати на частини, посолити і засипати приправою.
- Обсмажити рибу з усіх сторін на сковороді з олією. Потім викласти на тарілку і полити лимонним соком.
- Помідори порізати брусочками. Цибулю почистити і нашаткувати маленькими квадратиками. Селеру подрібнити на тертці. У перців видалити плодоніжки і насіння, потім нарізати їх довгими смужками.
- У чашу мультиварки налити олію, засипати цибулю і згасити його п’ять хвилин в режимі «Смаження». Після цього додати нарізаний перець і смажити продукти близько 3 – 4 хвилин.
- Тепер в ємність покласти оливки і селеру, насипати сіль і трохи чорного перчика. Вибрати функцію «Гасіння» і запустити піч на десять хвилин.
- Потім з’єднати овочеве рагу з обсмаженої рибою, виставити такий же режим і готувати в мультиварці ще двадцять хвилин.
Свіжому частування дати трохи настоятися в закритому посуді, після чого розкласти по тарілках, прикрасити гілочками кропу і приступати до дегустації.
У томатному соусі
Риба, тушкована з овочами в томатному соусі, – соковите, просте і дуже поживне блюдо.
Таке частування рекомендується вживати на обід, в поєднанні з улюбленим гарніром, або подати у вигляді холодної закуски на вечерю.
Необхідні компоненти:
- м’ясо товстолобика – 0,75 кг;
- томат (густий) – 65 грам;
- цибулина;
- вода – 230 мл;
- одна морквина;
- сіль, гвоздика, перець, листочки лавра – на свій розсуд.
Готуємо:
- Почистити і вимити товстолобика, потім розрубати його на середні шматки.
- Морква перетворити в дрібну стружку, цибулю порізати півкільцями і покласти в об’ємну каструлю.
- Зверху овочів помістити рибні шматочки, після чого посолити і додати інші приправи.
- Томат розчинити у воді і налити в каструлю з продуктами.
- Блюдо накрити кришкою, поставити на плиту і варити при слабкому кипінні сорок хвилин.
Апетитне ласощі готовий. Тушкована риба в томатному соусі відмінно підійде до відвареної картоплі або рассыпчатому рісу.
Тушкована риба з овочами на сковороді
Риба, запечена з овочами на сковороді, – прекрасне рішення для вечірньої трапези. Готується блюдо швидко і легко, а в якості основного інгредієнта краще використовувати морську рибу з мінімальною кількістю кісток.
Необхідні компоненти:
- тунець – 0,45 кг;
- морква – 1 шт.;
- велика цибулина;
- два помідора;
- маленький кабачок;
- сіль і спеції рибні – скільки знадобиться;
- вода або м’ясний бульйон – 120 мл
Готуємо:
- Підготувати тунця – випатрати, гарно помити й поділити на рівні частини. Потім звільнити філе від кісток, посолити і натерти спеціями.
- Цибулю очистити і нашаткувати соломкою, моркву нарізати кружечками.
- Овочі обсмажити на сковороді з олією три – чотири хвилини.
- Кабачок порізати кубиками, потім додати до моркви з цибулею і тушкувати ще сім хвилин.
- Тепер покласти на овочі філе тунця. Зверху накрити його нарізаними помідорами, налити бульйон (або воду), підсолити і закинути лавровий лист. Поставити сковороду на вогонь.
- Накрити посуд кришкою і тушкувати п’ятнадцять хвилин. Коли майже вся рідина випарується, вимкнути піч.
Страва з тунця і овочів бажано поєднувати з кетчупом, гострим соусом і гарніром з будь-яких круп.
Як приготувати з рисом
Корисна і апетитна закуска з рису, стиглих овочів і риби, підніме настрій і відмінно наситить після трудового дня. Таке частування можна швидко зробити на своїй кухні, а потрібні для нього продукти завжди знайдуться в будь-якому магазині.
Необхідні компоненти:
- карась – 0,8 кг;
- три невеликих помідора;
- рис – 130 грам;
- болгарський перець – 1 шт.;
- селера – 70 грам;
- оцет (бальзамічний або яблучний) – 6 мл;
- приправи для м’яса, сіль – по 5 грам.
- пісне масло – 75 мл;
- зелень – 80 грам.
Готуємо:
- Рибу очистити і зробити на тушці надрізи.
- У ємність налити олію, потім додати сіль і різноманітні спеції.
- Натерти карася масляним складом і залишити на півгодини добре просочитися.
- Нарізати помідори часточками, селера – маленькими кубиками, перець – смужками.
- Рис засипати в киплячу воду і відварити, потім відкинути на сито.
- Нарізані овочі з’єднати з рисом і рубаною зеленню, акуратно перемішати і викласти у форму, застелену пекарським папером.
- На суміш з рису і овочів покласти підготовленого карася. Тепер потрібно побризкати продукти оцтом, накрити шаром пергаменту і поставити в духовку на півгодини.
Ніжну рибку з рисом і овочами залишилося викласти на красиве блюдо, поставити на стіл і почастувати рідних і друзів.
На овочевій подушці
Це ситне і красиве частування готується на сковороді або в духовці. Риба тут запікається, перебуваючи на овочах, і в підсумку стає неймовірно смачною, просочуючись їх свіжістю і ароматом.
Необхідні компоненти:
- тріска – до 1 кг;
- три великі цибулини;
- майонез – 90 грам;
- дві великі морквини;
- запашна суміш для риби – 7 грам;
- чотири зубчики часнику;
- петрушка – 8 гілочок;
- сіль – за смаком.
Готуємо:
- Очищену тріску розрубати на шматки, потім покрити її сіллю, запашними приправами і залишити маринуватися на двадцять хвилин.
- Цибулю нашаткувати брусочками, моркву порізати квадратиками. Потім помістити їх в сковороду і підсмажити на соняшниковій олії до рум’яності з додаванням солі, рубаного часнику і перцю.
- Тепер на овочеву масу покласти рибу. Ретельно просочити верхню частину страви майонезом, щільно закрити кришкою і тушкувати на мінімальному вогні близько 45 хвилин.
Готову закуску трохи остудити, потім засипати подрібненою петрушкою і подати з маринованими грибами або квашеною капустою.
Риба з овочами в пароварці
Дієтична страва з овочів і риби, приготоване в мультиварці на пару, особливо сподобається жінкам, що стежать за своєю фігурою.
Нежирне і ситне частування чудово втамовує голод і забезпечить організм корисними речовинами.
Необхідні компоненти:
- скумбрія — 500 грам;
- картопля – 0,45 кг;
- цибуля – одна головка;
- кінза, кріп – 5 гілочок;
- морква (маленька) – 2 шт.;
- корінь петрушки (великий);
- листочки лавра – 2 шт.;
- шість горошин білого і чорного перцю;
- лимон – 25 грам;
- сметана (15%) – 120 грам.
Готуємо:
- Видалити у скумбрії всі плавники і голову, потім випотрошити її. Тушку помити і нарізати на шматки товщиною 3 див.
- Покласти м’ясо в миску і полити лимонним соком.
- Всі овочі почистити і добре вимити. Картоплю нарізати довгими скибочками, корінь петрушки і моркву – кубиками. Цибулину подрібнити кільцями.
- Рослинні продукти посолити, обов’язково заправити спеціями і розмішати.
- Чашу мультиварки змастити маслом, потім викласти в неї овочі і налити трохи води (50 мл). Зверху помістити решітку з шматочками скумбрії, додати листя лавра і перці горошком.
- Готувати під закритою кришкою в режимі «Риба» п’ятнадцять хвилин.
Гаряче ласощі покласти в тарілки, залити сметаною, насипати рубану зелень і запропонувати на обід в якості окремого страви.
Рецепт запікання у фользі
Рибна закуска, запечена в духовці під шаром фольги, має насичений, приємний смак. Крім того, страва, приготована таким способом, є неймовірно корисним, так як в ньому зберігаються всі необхідні вітаміни.
Необхідні компоненти:
- форель – 0,65 кг;
- шість середніх картоплин;
- сіль, мелений запашний перець, хмелі-сунелі – по 3 грами;
- дві часточки часнику;
- рослинне масло – 70 мл;
- зелена цибуля – 4 пера.
Готуємо:
- Форель почистити і нарізати на стейки. Потім змастити її тонким шаром олії.
- Очищену картоплю нашаткувати кружечками, додати сіль, дрібно нарізаний часник і цибулю. Після чого полити невеликою кількістю масла і перемішати.
- Картопля розкласти на деко, зверху покласти рибу, насипати хмелі-сунелі, перець запашний і обернути фольгою.
- Відправити в духовку і запікати при 180 градусах близько 35 хвилин.
- Потім звільнити лист від фольги і піч рибу ще чверть години до золотисто-коричневого кольору.
Страва з ароматною форелі і піджаристого картоплі готово. Його рекомендується поєднувати з кетчупом, домашньою аджикою і солоними огірками.
З картоплею та грибами
Для урочистого банкету можна приготувати чудове частування – фаршировану грибами рибу, запечену разом з картоплею.
Для цієї страви краще підібрати судака, оскільки його м’ясо є соковитим, практично не містить кісток і добре гармонує з грибами.
Необхідні компоненти:
- судак – 900 грам;
- дві невеликі цибулини;
- картопля – 400 грам;
- чебрець, розмарин – по 3 гілочки;
- сік половинки лимона;
- боровики – 320 грам.
Готуємо:
- Підготовлену тушку риби посипати сіллю і подрібненим чебрецем. Потім залити лимонним соком і залишити просочитися на 15 хвилин.
- Цибулини порізати брусочками, білі гриби – пластинами.
- У сковорідку з олією покласти цибулю і обсмажити до прозорості. Після чого додати гриби і тушкувати вісім хвилин.
- Смажені боровики остудити і начинити ними рибу. Потім зубочистками міцно заколоти її черевце.
- Форму для запікання покрити фольгою і викласти на неї судака. Потім розподілити на фаршированої тушці гілочки чебрецю і розмарину.
- Поставити рибу в духовку і готувати двадцять хвилин під фольгою при температурі 200 градусів.
- З картоплі зрізати шкірку і відварити до готовності.
- Дістати рибу, прибрати фольгу, розкласти навколо неї картоплю і запікати ще десять хвилин до появи рум’яної скоринки.
Подавати фаршированого судака з картоплею треба на великому, красивому підносі, прикрасивши листям салату і нарізкою з помідорів.
Рибне філе з овочами
Соковита закуска з філе палтуса і овочів різноманітність щоденне меню і сподобається всім присутнім за сімейним столом. Риба, приготована за цим рецептом, виходить дуже апетитною, з приємним ароматом і смаком.
Необхідні компоненти:
- палтус – до 1 кг;
- сметана (20%) – 110 грам;
- цибулина;
- помідори – 200 грам;
- болгарський перець – 1 шт.,
- борошно – 60 грам.
Готуємо:
- У палтуса відокремити філейну частину, сполоснути його водою і ретельно почистити від кісток.
- Обсипати м’ясо борошном і посмажити на розпеченій сковорідці з двох сторін.
- Нашаткувати кільцями цибулину, помідори порізати скибочками, перець – довгою соломкою.
- Овочі перемішати, заправити сіллю і бажаними приправами.
- На змащеному олією деку, розкласти овочеву нарізку. Зверху неї помістити шматочки палтуса і покрити всі страву сметаною.
- Відправити рибу з овочами в духовку на годину. Запікати при температурі 185 градусів.
- Коли продукти покриються рум’яною скоринкою, частування можна вважати готовим.
Страва чудово підійде для швидкого перекусу в обідню перерву або може служити додатковою закускою під час святкового застілля.
Під сирною скоринкою
Для приготування цієї страви підійде філе будь-якої риби. А овочі, «рибні» приправи і сир додадуть йому спокусливий вигляд і ніжний, вершковий присмак.
Необхідні компоненти:
- риба – 0,55 кг;
- гірчиця – 12 грам;
- голландський сир – 120 грам;
- цибуля – головка;
- один баклажан.
Готуємо:
- Випатрану і чисту рибу нарізати шматочками. Потім рясно змастити гірчицею, посолити і присипати спеціями.
- Цибулю дрібно порізати, сир подрібнити на тертці.
- Баклажан нашаткувати кубиками, потім замочити на півгодини в підсоленій воді, щоб не гірчить.
- У глибоку сковороду налити олію і підсмажити в ньому рибу з усіх боків.
- Потім до смаженій філе додати нарізану цибулю, баклажан і засипати все сиром.
- Тушкувати під кришкою при слабкому кипінні до чверті години. Потім додати вогонь, щоб страва присмажилося у нижній частині, і через пару хвилин вимкнути плиту.
Рибну закуску, запечений під сиром, можна взяти з собою на пікнік або насолодитися її смаком під час тривалої поїздки.
По-голландськи з лимоном
Дивовижно смачне блюдо для буднів і свят – це риба, приготовлена з лимоном по-голландськи. Частування виглядає дуже оригінально, а оксамитова заливка з вина, прованських трав і яскравих спецій, підкреслить смак запеченого філе.
Необхідні компоненти:
- хек – 2 шт.;
- біле вино – 500 мл;
- селера – 85 грам;
- прованські трави, сіль, білий перець – скільки знадобиться;
- броколі – 300 грам;
- олія оливкова – 43мл;
- лимон.
Готуємо:
- Рибу очистити від луски і нутрощів, вимити і просушити рушником.
- Масло змішати зі спеціями і натерти м’ясні тушки одержаним складом.
- Лимон порізати на тонкі скибочки і закласти їх в розрізи на поверхні риби.
- Селера нарізати брусочками, брокколі розділити на окремі сегменти.
- У форму покласти селеру, присипати його травами, сіллю і викласти зверху рибу.
- Додати до продуктів квадратики вершкового масла, налити вино і відправити в духовку (180 градусів) на 25 хвилин.
- Брокколі закинути в киплячу підсолену воду і відварити протягом трьох хвилин.
У тарілки покласти варену капусту, зверху покласти рибу, полити все голландським соусом і подати з шматочком свіжого лимона.
Червона риба з овочами в духовці
Для розкішної вечері в колі родини підійде просте і швидке блюдо з червоної риби і овочів.
Тут можна використовувати будь-яку породу морських риб: горбушу, сьомгу, форель, кету – вийде однаково смачно.
Необхідні компоненти:
- лосось – 1 шт.;
- дві моркви;
- класичний майонез – 85 грам;
- сіль – 3 – 4 грами;
- цибулина середнього розміру;
- спеції – 5 грам;
- сир (твердий) – 220 грам.
Готуємо:
- Моркву нарізати дрібними кубиками, цибулину – півкільцями. Смажити сім хвилин на сковорідці з олією, потім остудити.
- Відокремити від рибної тушки, філе, після чого присолити його і обробити спеціями.
- Потім викласти м’ясо в форму, покрити морквяно-цибулевої сумішшю і засипати стружкою з сиру.
- Розжарити духовку до 195 градусів і відправити в неї форму з лососем на півгодини, змастивши кожен шматочок майонезом.
Запечену червону рибу викласти на красиве блюдо і запропонувати до неї домашній кетчуп і гарнір з картопляного пюре.
Готуємо на грилі
Риба, приготовлена на грилі – незрівнянне ласощі, улюблене всіма дорослими і дітьми.
Закуска буде мати відмінний смак і шикарний аромат, якщо філе перед смаженням замаринувати в суміші спецій, овочів і прянощів.
Необхідні компоненти:
- м’ясо морської риби – 750 грам;
- шість зубчиків часнику;
- три стручки чилі;
- цибуля (невеликий) – 2 шт.;
- коричневий цукор – 60 грам;
- чорний і запашний перець, кориця, морська сіль – на смак;
- часточки зеленого лимона – 40 грам;
- мускатні горіхи – 8 грам;
- листя чебрецю – 40 грам.
Готуємо:
- Всі інгредієнти (крім риби) з’єднати і розтерти в блендері, щоб вийшла в’язка маса.
- Рибне філе помістити в пластикову ємність і залити приготовленим маринадом. Потім поставити в холодильник на 5 – 7 годин.
- Розігріти гриль, викласти рибу на решітку і смажити з кожного боку по 5 – 7 хвилин.
Підсмажене м’ясо нарізати на порційні шматочки і подати з шматочками лимона, білим хлібом і зеленню. Приємного апетиту!