Риба з овочами – 14 рецептів, як приготувати в духовці, в мультиварці і на сковороді

Рибні закуски ідеально підходять для щоденного раціону і чудово виглядають на святковому столі. Існують різні варіанти їх приготування, але самими смачними і корисними вважаються страви з риби з овочами. Щоб частування вийшло ніжним і ароматним, необхідно вивчити, з якими продуктами гармонує рибне філе, а потім приступати до створення вишуканих ласощів.

З якими овочами поєднується риба

Під час збірки гарніру для риби, потрібно враховувати її сорт і спосіб кулінарної обробки.

Зазвичай філейну частину поєднують з картоплею, крупами і навіть фруктами, але найкращий варіант – це рослинні продукти. До риби підійдуть овочі в будь-якому вигляді: тушкованому, смаженому, вареному, маринованому і сиром.

З них слід віддати перевагу:

  • кабачків;
  • зеленому луку;
  • моркви;
  • шпинату;
  • кольоровий та брюссельської капусти;
  • луку фіолетового кольору;
  • буряках;
  • баклажанам;
  • зеленої квасолі;
  • помідорів;
  • зеленому горошку;
  • петрушці, кропу, кинзі;
  • огіркам;
  • селері;
  • болгарського перцю;
  • маслинам;
  • щавелю.

Смак будь-яких рибних страв стає насиченішим і яскравішим при додаванні запашних спецій:

  • Особливий аромат їм зможе надати гірчиця, лавровий лист, часник, пекучий і запашний перець.
  • Смажене частування зробить ще смачніше коріандр, меліса, чорний перець, фенхель, солодкий мигдаль, свіжа зелень.
  • А з вареної або тушкованої рибою краще поєднувати базилік, цибуля, кріп, гвоздику і паприку.

Риба, запечена з овочами в духовці

Соковите і легке блюдо, яке припаде до смаку всім прихильникам здорового харчування. Риба з овочами в духовці готується нескладно, а отриманий результат обов’язково обрадує апетитним виглядом і чудовим смаком.

Необхідні компоненти:

  • минтай – 0,6 кг;
  • болгарський перець – 120 грам;
  • помідори – 0,25 кг;
  • два середніх кабачка;
  • велика цибулина;
  • відповідні приправи і сіль – за своїм смаком.

Готуємо:

  • Овочі очистити і помити. Потім помідори нарізати часточками, цибулю – кільцями. Кабачки нашаткувати кубиками, а перець – довгими брусочками.
  • Порізані інгредієнти помістити на деко, змащене олією, посолити і заправити спеціями.
  • Овочі відправити в духовку, нагріту до 195 градусів і запікати протягом п’ятнадцяти хвилин.
  • Рибу обробити, вибрати всі кістки, відокремити філе і промити його. Потім обробити улюбленими приправами і побризкати лимонним соком.
  • Дістати з печі овочі, перемішати їх і покласти зверху м’ясо минтая.
  • Помістити блюдо знову в духовку і готувати ще десять хвилин.

Подавати рибу, запечену з овочами, потрібно гарячої в якості самостійного блюда, з білим соусом і скибочками зернового хліба.

Готуємо в мультиварці

З допомогою електричної печі можна зробити смачне рагу з рибного м’яса і овочів, витративши мінімум сил і часу. Завдяки використанню незвичайних продуктів, смак закуски виходить приємно гострим, тому такий рецепт оцінять всі любителі пікантних страв.

Необхідні компоненти:

  • короп – 0,8 кг;
  • лимон – 50 грам;
  • селера – 30 грам;
  • борошно – 70 грам;
  • оливки (зелені) – 65 грам;
  • сіль – скільки необхідно;
  • три свіжих помідора;
  • солодкий і пекучий перець – по 1 шт.;
  • приправа для риби.

Готуємо:

  • Коропа випатрати, добре промити і обсушити. Після чого порізати на частини, посолити і засипати приправою.
  • Обсмажити рибу з усіх сторін на сковороді з олією. Потім викласти на тарілку і полити лимонним соком.
  • Помідори порізати брусочками. Цибулю почистити і нашаткувати маленькими квадратиками. Селеру подрібнити на тертці. У перців видалити плодоніжки і насіння, потім нарізати їх довгими смужками.
  • У чашу мультиварки налити олію, засипати цибулю і згасити його п’ять хвилин в режимі «Смаження». Після цього додати нарізаний перець і смажити продукти близько 3 – 4 хвилин.
  • Тепер в ємність покласти оливки і селеру, насипати сіль і трохи чорного перчика. Вибрати функцію «Гасіння» і запустити піч на десять хвилин.
  • Потім з’єднати овочеве рагу з обсмаженої рибою, виставити такий же режим і готувати в мультиварці ще двадцять хвилин.

Свіжому частування дати трохи настоятися в закритому посуді, після чого розкласти по тарілках, прикрасити гілочками кропу і приступати до дегустації.

У томатному соусі

Риба, тушкована з овочами в томатному соусі, – соковите, просте і дуже поживне блюдо.

Таке частування рекомендується вживати на обід, в поєднанні з улюбленим гарніром, або подати у вигляді холодної закуски на вечерю.

Необхідні компоненти:

  • м’ясо товстолобика – 0,75 кг;
  • томат (густий) – 65 грам;
  • цибулина;
  • вода – 230 мл;
  • одна морквина;
  • сіль, гвоздика, перець, листочки лавра – на свій розсуд.
Дивіться також:  Сиров’ялена ковбаса – 6 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Готуємо:

  • Почистити і вимити товстолобика, потім розрубати його на середні шматки.
  • Морква перетворити в дрібну стружку, цибулю порізати півкільцями і покласти в об’ємну каструлю.
  • Зверху овочів помістити рибні шматочки, після чого посолити і додати інші приправи.
  • Томат розчинити у воді і налити в каструлю з продуктами.
  • Блюдо накрити кришкою, поставити на плиту і варити при слабкому кипінні сорок хвилин.

Апетитне ласощі готовий. Тушкована риба в томатному соусі відмінно підійде до відвареної картоплі або рассыпчатому рісу.

Тушкована риба з овочами на сковороді

Риба, запечена з овочами на сковороді, – прекрасне рішення для вечірньої трапези. Готується блюдо швидко і легко, а в якості основного інгредієнта краще використовувати морську рибу з мінімальною кількістю кісток.

Необхідні компоненти:

  • тунець – 0,45 кг;
  • морква – 1 шт.;
  • велика цибулина;
  • два помідора;
  • маленький кабачок;
  • сіль і спеції рибні – скільки знадобиться;
  • вода або м’ясний бульйон – 120 мл

Готуємо:

  • Підготувати тунця – випатрати, гарно помити й поділити на рівні частини. Потім звільнити філе від кісток, посолити і натерти спеціями.
  • Цибулю очистити і нашаткувати соломкою, моркву нарізати кружечками.
  • Овочі обсмажити на сковороді з олією три – чотири хвилини.
  • Кабачок порізати кубиками, потім додати до моркви з цибулею і тушкувати ще сім хвилин.
  • Тепер покласти на овочі філе тунця. Зверху накрити його нарізаними помідорами, налити бульйон (або воду), підсолити і закинути лавровий лист. Поставити сковороду на вогонь.
  • Накрити посуд кришкою і тушкувати п’ятнадцять хвилин. Коли майже вся рідина випарується, вимкнути піч.

Страва з тунця і овочів бажано поєднувати з кетчупом, гострим соусом і гарніром з будь-яких круп.

Як приготувати з рисом

Корисна і апетитна закуска з рису, стиглих овочів і риби, підніме настрій і відмінно наситить після трудового дня. Таке частування можна швидко зробити на своїй кухні, а потрібні для нього продукти завжди знайдуться в будь-якому магазині.

Необхідні компоненти:

  • карась – 0,8 кг;
  • три невеликих помідора;
  • рис – 130 грам;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • селера – 70 грам;
  • оцет (бальзамічний або яблучний) – 6 мл;
  • приправи для м’яса, сіль – по 5 грам.
  • пісне масло – 75 мл;
  • зелень – 80 грам.

Готуємо:

  • Рибу очистити і зробити на тушці надрізи.
  • У ємність налити олію, потім додати сіль і різноманітні спеції.
  • Натерти карася масляним складом і залишити на півгодини добре просочитися.
  • Нарізати помідори часточками, селера – маленькими кубиками, перець – смужками.
  • Рис засипати в киплячу воду і відварити, потім відкинути на сито.
  • Нарізані овочі з’єднати з рисом і рубаною зеленню, акуратно перемішати і викласти у форму, застелену пекарським папером.
  • На суміш з рису і овочів покласти підготовленого карася. Тепер потрібно побризкати продукти оцтом, накрити шаром пергаменту і поставити в духовку на півгодини.

Ніжну рибку з рисом і овочами залишилося викласти на красиве блюдо, поставити на стіл і почастувати рідних і друзів.

На овочевій подушці

Це ситне і красиве частування готується на сковороді або в духовці. Риба тут запікається, перебуваючи на овочах, і в підсумку стає неймовірно смачною, просочуючись їх свіжістю і ароматом.

Необхідні компоненти:

  • тріска – до 1 кг;
  • три великі цибулини;
  • майонез – 90 грам;
  • дві великі морквини;
  • запашна суміш для риби – 7 грам;
  • чотири зубчики часнику;
  • петрушка – 8 гілочок;
  • сіль – за смаком.

Готуємо:

  • Очищену тріску розрубати на шматки, потім покрити її сіллю, запашними приправами і залишити маринуватися на двадцять хвилин.
  • Цибулю нашаткувати брусочками, моркву порізати квадратиками. Потім помістити їх в сковороду і підсмажити на соняшниковій олії до рум’яності з додаванням солі, рубаного часнику і перцю.
  • Тепер на овочеву масу покласти рибу. Ретельно просочити верхню частину страви майонезом, щільно закрити кришкою і тушкувати на мінімальному вогні близько 45 хвилин.

Готову закуску трохи остудити, потім засипати подрібненою петрушкою і подати з маринованими грибами або квашеною капустою.

Риба з овочами в пароварці

Дієтична страва з овочів і риби, приготоване в мультиварці на пару, особливо сподобається жінкам, що стежать за своєю фігурою.

Нежирне і ситне частування чудово втамовує голод і забезпечить організм корисними речовинами.

Необхідні компоненти:

  • скумбрія — 500 грам;
  • картопля – 0,45 кг;
  • цибуля – одна головка;
  • кінза, кріп – 5 гілочок;
  • морква (маленька) – 2 шт.;
  • корінь петрушки (великий);
  • листочки лавра – 2 шт.;
  • шість горошин білого і чорного перцю;
  • лимон – 25 грам;
  • сметана (15%) – 120 грам.
Дивіться також:  Голець Камчатський – як краще приготувати, 7 рецептів

Готуємо:

  • Видалити у скумбрії всі плавники і голову, потім випотрошити її. Тушку помити і нарізати на шматки товщиною 3 див.
  • Покласти м’ясо в миску і полити лимонним соком.
  • Всі овочі почистити і добре вимити. Картоплю нарізати довгими скибочками, корінь петрушки і моркву – кубиками. Цибулину подрібнити кільцями.
  • Рослинні продукти посолити, обов’язково заправити спеціями і розмішати.
  • Чашу мультиварки змастити маслом, потім викласти в неї овочі і налити трохи води (50 мл). Зверху помістити решітку з шматочками скумбрії, додати листя лавра і перці горошком.
  • Готувати під закритою кришкою в режимі «Риба» п’ятнадцять хвилин.

Гаряче ласощі покласти в тарілки, залити сметаною, насипати рубану зелень і запропонувати на обід в якості окремого страви.

Рецепт запікання у фользі

Рибна закуска, запечена в духовці під шаром фольги, має насичений, приємний смак. Крім того, страва, приготована таким способом, є неймовірно корисним, так як в ньому зберігаються всі необхідні вітаміни.

Необхідні компоненти:

  • форель – 0,65 кг;
  • шість середніх картоплин;
  • сіль, мелений запашний перець, хмелі-сунелі – по 3 грами;
  • дві часточки часнику;
  • рослинне масло – 70 мл;
  • зелена цибуля – 4 пера.

Готуємо:

  • Форель почистити і нарізати на стейки. Потім змастити її тонким шаром олії.
  • Очищену картоплю нашаткувати кружечками, додати сіль, дрібно нарізаний часник і цибулю. Після чого полити невеликою кількістю масла і перемішати.
  • Картопля розкласти на деко, зверху покласти рибу, насипати хмелі-сунелі, перець запашний і обернути фольгою.
  • Відправити в духовку і запікати при 180 градусах близько 35 хвилин.
  • Потім звільнити лист від фольги і піч рибу ще чверть години до золотисто-коричневого кольору.

Страва з ароматною форелі і піджаристого картоплі готово. Його рекомендується поєднувати з кетчупом, домашньою аджикою і солоними огірками.

З картоплею та грибами

Для урочистого банкету можна приготувати чудове частування – фаршировану грибами рибу, запечену разом з картоплею.

Для цієї страви краще підібрати судака, оскільки його м’ясо є соковитим, практично не містить кісток і добре гармонує з грибами.

Необхідні компоненти:

  • судак – 900 грам;
  • дві невеликі цибулини;
  • картопля – 400 грам;
  • чебрець, розмарин – по 3 гілочки;
  • сік половинки лимона;
  • боровики – 320 грам.

Готуємо:

  • Підготовлену тушку риби посипати сіллю і подрібненим чебрецем. Потім залити лимонним соком і залишити просочитися на 15 хвилин.
  • Цибулини порізати брусочками, білі гриби – пластинами.
  • У сковорідку з олією покласти цибулю і обсмажити до прозорості. Після чого додати гриби і тушкувати вісім хвилин.
  • Смажені боровики остудити і начинити ними рибу. Потім зубочистками міцно заколоти її черевце.
  • Форму для запікання покрити фольгою і викласти на неї судака. Потім розподілити на фаршированої тушці гілочки чебрецю і розмарину.
  • Поставити рибу в духовку і готувати двадцять хвилин під фольгою при температурі 200 градусів.
  • З картоплі зрізати шкірку і відварити до готовності.
  • Дістати рибу, прибрати фольгу, розкласти навколо неї картоплю і запікати ще десять хвилин до появи рум’яної скоринки.

Подавати фаршированого судака з картоплею треба на великому, красивому підносі, прикрасивши листям салату і нарізкою з помідорів.

Рибне філе з овочами

Соковита закуска з філе палтуса і овочів різноманітність щоденне меню і сподобається всім присутнім за сімейним столом. Риба, приготована за цим рецептом, виходить дуже апетитною, з приємним ароматом і смаком.

Необхідні компоненти:

  • палтус – до 1 кг;
  • сметана (20%) – 110 грам;
  • цибулина;
  • помідори – 200 грам;
  • болгарський перець – 1 шт.,
  • борошно – 60 грам.

Готуємо:

  • У палтуса відокремити філейну частину, сполоснути його водою і ретельно почистити від кісток.
  • Обсипати м’ясо борошном і посмажити на розпеченій сковорідці з двох сторін.
  • Нашаткувати кільцями цибулину, помідори порізати скибочками, перець – довгою соломкою.
  • Овочі перемішати, заправити сіллю і бажаними приправами.
  • На змащеному олією деку, розкласти овочеву нарізку. Зверху неї помістити шматочки палтуса і покрити всі страву сметаною.
  • Відправити рибу з овочами в духовку на годину. Запікати при температурі 185 градусів.
  • Коли продукти покриються рум’яною скоринкою, частування можна вважати готовим.
Дивіться також:  Страви зі свинячої шиї – 7 смачних рецептів приготування

Страва чудово підійде для швидкого перекусу в обідню перерву або може служити додатковою закускою під час святкового застілля.

Під сирною скоринкою

Для приготування цієї страви підійде філе будь-якої риби. А овочі, «рибні» приправи і сир додадуть йому спокусливий вигляд і ніжний, вершковий присмак.

Необхідні компоненти:

  • риба – 0,55 кг;
  • гірчиця – 12 грам;
  • голландський сир – 120 грам;
  • цибуля – головка;
  • один баклажан.

Готуємо:

  • Випатрану і чисту рибу нарізати шматочками. Потім рясно змастити гірчицею, посолити і присипати спеціями.
  • Цибулю дрібно порізати, сир подрібнити на тертці.
  • Баклажан нашаткувати кубиками, потім замочити на півгодини в підсоленій воді, щоб не гірчить.
  • У глибоку сковороду налити олію і підсмажити в ньому рибу з усіх боків.
  • Потім до смаженій філе додати нарізану цибулю, баклажан і засипати все сиром.
  • Тушкувати під кришкою при слабкому кипінні до чверті години. Потім додати вогонь, щоб страва присмажилося у нижній частині, і через пару хвилин вимкнути плиту.

Рибну закуску, запечений під сиром, можна взяти з собою на пікнік або насолодитися її смаком під час тривалої поїздки.

По-голландськи з лимоном

Дивовижно смачне блюдо для буднів і свят – це риба, приготовлена з лимоном по-голландськи. Частування виглядає дуже оригінально, а оксамитова заливка з вина, прованських трав і яскравих спецій, підкреслить смак запеченого філе.

Необхідні компоненти:

  • хек – 2 шт.;
  • біле вино – 500 мл;
  • селера – 85 грам;
  • прованські трави, сіль, білий перець – скільки знадобиться;
  • броколі – 300 грам;
  • олія оливкова – 43мл;
  • лимон.

Готуємо:

  • Рибу очистити від луски і нутрощів, вимити і просушити рушником.
  • Масло змішати зі спеціями і натерти м’ясні тушки одержаним складом.
  • Лимон порізати на тонкі скибочки і закласти їх в розрізи на поверхні риби.
  • Селера нарізати брусочками, брокколі розділити на окремі сегменти.
  • У форму покласти селеру, присипати його травами, сіллю і викласти зверху рибу.
  • Додати до продуктів квадратики вершкового масла, налити вино і відправити в духовку (180 градусів) на 25 хвилин.
  • Брокколі закинути в киплячу підсолену воду і відварити протягом трьох хвилин.

У тарілки покласти варену капусту, зверху покласти рибу, полити все голландським соусом і подати з шматочком свіжого лимона.

Червона риба з овочами в духовці

Для розкішної вечері в колі родини підійде просте і швидке блюдо з червоної риби і овочів.

Тут можна використовувати будь-яку породу морських риб: горбушу, сьомгу, форель, кету – вийде однаково смачно.

Необхідні компоненти:

  • лосось – 1 шт.;
  • дві моркви;
  • класичний майонез – 85 грам;
  • сіль – 3 – 4 грами;
  • цибулина середнього розміру;
  • спеції – 5 грам;
  • сир (твердий) – 220 грам.

Готуємо:

  • Моркву нарізати дрібними кубиками, цибулину – півкільцями. Смажити сім хвилин на сковорідці з олією, потім остудити.
  • Відокремити від рибної тушки, філе, після чого присолити його і обробити спеціями.
  • Потім викласти м’ясо в форму, покрити морквяно-цибулевої сумішшю і засипати стружкою з сиру.
  • Розжарити духовку до 195 градусів і відправити в неї форму з лососем на півгодини, змастивши кожен шматочок майонезом.

Запечену червону рибу викласти на красиве блюдо і запропонувати до неї домашній кетчуп і гарнір з картопляного пюре.

Готуємо на грилі

Риба, приготовлена на грилі – незрівнянне ласощі, улюблене всіма дорослими і дітьми.

Закуска буде мати відмінний смак і шикарний аромат, якщо філе перед смаженням замаринувати в суміші спецій, овочів і прянощів.

Необхідні компоненти:

  • м’ясо морської риби – 750 грам;
  • шість зубчиків часнику;
  • три стручки чилі;
  • цибуля (невеликий) – 2 шт.;
  • коричневий цукор – 60 грам;
  • чорний і запашний перець, кориця, морська сіль – на смак;
  • часточки зеленого лимона – 40 грам;
  • мускатні горіхи – 8 грам;
  • листя чебрецю – 40 грам.

Готуємо:

  • Всі інгредієнти (крім риби) з’єднати і розтерти в блендері, щоб вийшла в’язка маса.
  • Рибне філе помістити в пластикову ємність і залити приготовленим маринадом. Потім поставити в холодильник на 5 – 7 годин.
  • Розігріти гриль, викласти рибу на решітку і смажити з кожного боку по 5 – 7 хвилин.

Підсмажене м’ясо нарізати на порційні шматочки і подати з шматочками лимона, білим хлібом і зеленню. Приємного апетиту!