Коли на обід запланована риба з овочами в духовці, у свідомості виникає образ майбутнього страви з ніжним смаком і дражливим ароматом.
Стати кулінарним віртуозом може кожен бажаючий. Представлені рецепти стануть корисним навігатором до швидкого і якісного досягнення наміченої мети.
Риба, запечена з овочами у фользі
Таке страву подають у ресторанах Середземномор’я. Представлений варіант приготування запеченої риби з овочами ні в чому не поступиться заморських делікатесів.
Склад інгредієнтів:
- картопля, томати — 4 шт.;
- перець солодкий — 2 шт.;
- огірок і цибулина;
- форель — 2 шт.;
- баклажани — 2 шт.;
- масло пісне;
- сир твердих сортів — 150 г;
- лимон;
- корінь імбиру — 40 г;
- сіль, перець;
- м’ята, базилік, естрагон — по 2 гілочки.
Спосіб приготування:
- Щоб страву вийшло дійсно екстра-класу, використовуємо виключно свіжі продукти. Вибираючи рибу, звертаємо увагу на зябра, які повинні бути червоними. Переконуємось, що очі не каламутні, мають чіткий колір. Ще один важливий показник якості продукту — його запах. Якщо тушка пахне чим завгодно, але не рибою, це погана ознака. Наведені критерії поширюються на всіх мешканців підводних глибин.
- Отже, звільняємо форель від луски, видаляємо нутрощі, очі і зябра, обрізаємо плавці. Ретельно промиваємо рибу, підсушуємо паперовими серветками.
- Робимо мікс з набору спецій, поєднуючи в піалі по дрібці розмарину, меленої зіри, паприки, коріандру і кмину. Втираємо в тушки перець і сіль (зовні і всередині), обсипаємо пряною сумішшю, залишаємо на три години маринуватися.
- Очищаємо і промиваємо овочі. Картоплю ріжемо тонкими слайсами (він довше готується), інші продукти шаткуємо на свій смак.
- Обробляємо деко олією, вистилаємо два аркуші фольги для оформлення окремих порцій за кількістю риб. Викладаємо на матову бік паперу (її також змащуємо жиром) кружальця цибулі, гілочки естрагону, м’яти і базиліка, шматочки нарізаного імбиру.
- Тепер маємо форель. У брюшках кожної особини також залишаємо гілочки пряних рослин. Зверху риб розміщуємо картоплю і баклажани, половинки помідорів, нарізаний солодкий перець, колечка огірка. Приправляємо продукти сіллю і пекучим порошком.
- Накриваємо фольгою, щільно з’єднуємо кінці, відправляємо на 25 хвилин у піч (180 °C).
- Після закінчення зазначеного часу відкриваємо папір, посипаємо страва стружкою тертого сиру, продовжуємо запікання ще 10 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
Риба, запечена з овочами у фользі, виділяє настільки звабливі запахи, що відразу подаємо до столу, прикрасивши нарізаними часточками лимона.
На овочевій подушці
Злегка змінюємо спосіб запікання риби в духовці: використовуємо овочевий склад в якості ароматної «подушки».
Список продуктів:
- морква — 2 шт.;
- картопля — 500 г;
- сир — 100 г;
- домашня сметана — 100 г;
- філе риби — 500 г;
- маргарин;
- домашній майонез — 100 г;
- яйця — 3 шт.;
- спеції (сіль, перець), зелень, приправи.
Порядок приготування:
- Очищаємо і добре промиваємо всі овочі. Картопля поділяємо на тонкі кружечки, моркву крупно натираємо. Цибулю шаткуємо півкільцями, ошпарюємо окропом.
- Нарізаємо порційно оброблене філе риби, обране за своїм уподобанням.
- Змащуємо деко з високими бортами шматочком маргарину, укладаємо на дно рівні часточки картоплі, солимо і перчимо овочі. Зверху коренеплодів маємо цибулю, потім моркву. Смачна «подушка» готова. Розміщуємо на ній акуратний шар рибних пластів.
- З’єднуємо в піалі майонез, свіжу сметану, нарубану зелень. Вводимо яйця, ретельно збиваємо склад, поливаємо їм продукти.
- Нагріваємо духовку до 180 °C, ставимо в неї закриту форму з їжею, запікаємо 40 хвилин.
Подаємо гарячу страву на стіл, запрошуємо сім’ю скуштувати корисне і дуже апетитна страва.
З додаванням рису
Для приготування представленого страви підійде будь-який вид риби без дрібних кісточок: філе минтая або судака, палтус або пікша, тушка хека. Вибираємо на свій смак!
Необхідні компоненти:
- солодка морква;
- рис — 200 г;
- соус томату — 50 г;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- фільтрована вода — 500 мл;
- риба — 500 г;
- масло пісне;
- борошно;
- часточки і сік лимона;
- паприка і куркума — по ½ ч. л.;
- перець, сіль, зелень.
Етапи приготування:
- Промиваємо рис у великій кількості води, поки вона не стане прозорою. Залишаємо крупу в посуді з чистою рідиною.
- Оброблену рибу поділяємо на великі шматки, скроплюємо соком лимона. Через п’ять хвилин натираємо перцем і сіллю, залишаємо ще на чверть години в закритому вигляді.
- Очищаємо і промиваємо овочі, шаткуємо морква, нарізаємо півкільцями цибулю. Пасеруємо продукти до прозорого стану, приправляємо спеціями і приправами. Для тушкованої риби більше всього підходить розмарин, меліса, м’ята або базилік. Головне — не захоплюватися яскравими ароматами!
- Додаємо до овочів томат-пюре або часточки помідорів. Збільшуємо вогонь. Після утворення добре вираженого кисло-солодкого смаку, висипаємо рис. Обсмажуємо крупу, поки вона не впитаем олію, про що буде свідчити злегка змінився колір зерна.
- Перекладаємо вміст сковороди в форму для запікання, вливаємо питну воду, за смаком солимо складу. Прикриваємо посуд фольгою, відправляємо на 10 хвилин в духовку (180 °C).
- Паніруємо рибу борошном, з’єднаної з куркумою, швидко обсмажуємо (по 2 хвилини з кожного боку), додаємо до рису з овочами. Запікаємо їжу чверть години в закритому вигляді.
В кінці приготування знімаємо фольгу, підрум’янюємо страву подаємо порційно зі свіжою зеленню і дольками лимона.
Риба, фарширована овочами
Питання про те, як приготувати рибу з овочами на святковий стіл, вирішуємо однозначно — смачно фаршируємо, апетитно оформляємо!
Перелік компонентів:
- цибулина, кабачок і моркву — по½;
- масло пісне;
- есколар (масляна риба) — 2 тушки;
- спеції, сіль;
- сметана і майонез — 1 ст. л.
Технологія приготування:
- Ці океанічні тварини зовні схожі на тунця, за смаком нагадують палтуса. Розрізаємо голови риб, видаляємо зябра і нутрощі, витягаємо ікру і печінку, добре промиваємо продукт.
- Ненадовго підвішуємо особини за хвости, щоб дати стекти зайвому жиру.
- Нарізаємо брусочками кабачок, шаткуємо півкільцями цибулю, дрібно натираємо моркву. Приправляємо овочі сіллю і спеціями, злегка обсмажуємо, потім з’єднуємо з ікрою і нарубаної печінкою. Перемішуємо продукти.
- Фаршируємо отриманою масою обидві тушки, загортаємо їх окремо у фольгу, викладаємо на деко. Відправляємо їжу на півгодини в духовку (t 200 °C).
- Розкриваємо папір, обробляємо практично готову рибу майонезом і сметаною, запікаємо до одержання рум’яної скоринки.
Дрібних кісточок в эсколаре немає, тому смачних страв на святковій трапезі з задоволенням поласують і дорослі, і діти.
Під овочевим маринадом
Чим хороша риба, приготовлена в духовці під ароматним овочевим маринадом? Відповідь проста — зіпсувати це блюдо практично неможливо!
Необхідні інгредієнти:
- морква, цибуля-порей — по 150 г;
- оцет винний — 20 мл;
- риба навага — 600 г;
- борошно;
- соус соєвий — 20 г;
- селера — 100 г;
- звичайний цукор — 20 г;
- масло пісне;
- сіль (бажано морська).
Процес приготування:
- Заморожену рибу дістаємо завчасно, щоб вона відтанула в природних умовах. Очищаємо тушку від луски, виймаємо нутрощі. Робимо надріз з нижньої сторони хребта, видаляємо з пазухи темну рідину.
- Ретельно промиваємо продукт, ділимо на порції, паніруємо борошном. Швидко обсмажуємо шматочки, в сковороді з нагрітим маслом, отримуємо рожеву з обох сторін скоринку.
- Рубаємо кільцями світлу частину цибулі-порею, крупно натираємо очищену моркву, шаткуємо дрібними кубиками селеру. Пасеруємо овочі в соняшниковій олії до прозорості, потім вливаємо оцет і соєвий соус. Приправляємо продукти морською сіллю і білим цукром, тушкуємо до 5 хвилин.
- Обробляємо форму рослинним жиром, викладаємо порції наваги, зверху розміщуємо овочі, поливаємо блюдо ароматним соусом з сковороди. Запікаємо всю цю смакоту 10 хвилин в духовій шафі (180 °C).
Прикрашаємо рибу під овочевим маринадом нарубаним цибулею, подаємо до столу з рисом або картопляним пюре.
Як загасити рибу в духовці
Яких тільки морепродуктів немає у магазинах! Тушкована риба з овочами увійшла в наш раціон, поповнюючи організм необхідними компонентами взимку і влітку. А як же це смачно!
Перелік продуктів:
- лимон;
- картопля — 3 шт.;
- цукіні і баклажан середніх розмірів;
- філе тріски — 500 г;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- масло оливи;
- перці солодкі різних кольорів — 2 шт.;
- зубки часнику — 2 шт.;
- томати пелати (у власному соку без шкірки) — 1 банка;
- пучок базиліка.
Методика приготування:
- Розрізаємо оброблене філе риби на шматочки, солимо їх і перчимо, злегка скроплюємо соком лимона, залишаємо на півгодини.
- Всі овочі ретельно промиваємо, очищаємо, нарізаємо приблизно рівними великими частинами (до 5 см завдовжки).
- Обсмажуємо цибулю на сковороді з олією оливи. Коли він придбає жовтий відтінок, приєднуємо іншу частину овочевої нарізки, готуємо ще 5 хвилин в закритому вигляді.
- Додаємо в ємність помідори пелати разом з пряним соком, подрібнений часник і часточки картоплі. Приправляємо продукти сіллю, тушкуємо кілька хвилин вже без кришки.
- Викладаємо половину складу отриманого в жароміцну форму, зверху маємо шматки риби, накриваємо її залишилися овочевим асорті. Переносимо процес гасіння в піч, нагріту до 180 °C. Через 20 хвилин, страва буде готове.
Посипаємо навагу рубаним базиліком, з задоволенням смакуючи ароматна страва.
Червона риба з овочами
Ця благородна риба не потребує презентації. Все, що потрібно — матеріальні засоби і трохи терпіння в очікуванні майбутнього задоволення.
Склад інгредієнтів:
- філе осетра або лосося — 500 г;
- сир твердих сортів — 150 г;
- яйце;
- вершки (жирність 20%) — 120 мл;
- олія (соняшникова і оливкова);
- перець солодкий і гострий порошком, цибуля та морква;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Філе риби добре промиваємо, промокаємо паперовими рушниками, розрізаємо на порції, видаляємо всі кістки.
- Очищаємо овочі, дрібно рубаємо цибулю, крупно шаткуємо перець без насіння, натираємо солодку моркву. Обсмажуємо продукти в рослинному жирі до золотистого відтінку.
- Змащуємо рибу олією оливи, трохи солимо, посипаємо спеціями, викладаємо шаром в посуд для запікання. Розподіляємо овочевий склад за всіма шматках осетра або лосося, поливаємо соусом з збитого яйця з вершками. Відправляємо страву на півгодини в духовку, нагріту до 180 °C.
Наша витримка винагороджена — насолоджуємося чудовим смаком розкішного делікатесу!
Готуємо в пергаменті
Спосіб запікання риби з овочами в пергаменті сьогодні вибирають багато господинь — шанувальниці екологічно чистої їжі. Готується блюдо дуже просто, проте, є певні нюанси.
Список продуктів:
- печериці — від 5 шт.;
- морква;
- масло оливи;
- філе морського окуня — 4 шт.;
- перець болгарський;
- томати — 4 шт.;
- горошок зелений — 100 г;
- кабачки — 2 шт.;
- спеції, зелень.
Порядок приготування:
- Знімаємо з філе риби тонку шкірку, витягаємо абсолютно всі кісточки. Приправляємо продукт морською сіллю і перцем, залишаємо на тарілці для легкого маринування.
- Очищаємо і промиваємо овочі. Кабачки невеликого розміру нарізаємо косими кружечками, печериці рубаємо на товсті пластини (маленькі залишаємо цілими). Перці шаткуємо соломкою, помідори — часточками.
- Для якісного приготування використовуємо не звичайний тонкий пергамент, а папір, що має силіконове покриття. Така упаковка не протече у процесі теплової обробки, збереже кожну краплю дорогоцінного соку.
- Готуємо 4 листа за кількістю тушок, складаємо папір у формочку-папільйотку з відкритим верхом, скріплюємо краю звичайним степлером. Розміщуємо в центрі імпровізованої посуду порції овочів, на яких маємо за окуні, збризкуємо рибу маслом оливи.
- Акуратно переносимо наш кулінарний майстер-клас на деко, відправляючи їжу на 20 хвилин у духовку (180 °C).
Подаємо рибу в вишукано оформленому пергаменті, за допомогою якого вийшло настільки оригінальне блюдо.
Готуємо в рукаві
Переваги приготування риби з овочами в кулінарному пакеті не викликають сумнівів: продукти переймаються взаємними смаками і ароматами, корисні мікроелементи не залишають призначені їм природою місця.
Необхідні компоненти:
- морква — 3 шт.;
- соус соєвий — 60 г;
- кефаль — 1 шт.;
- сіль, перець.
Приготування страви:
- Проходимо всі етапи: очищаємо рибу, потрошимо, промиваємо, просушуємо серветками. Натираємо тушки сіллю і перцем, витримуємо півгодини в закритому посуді.
- Обробляємо солодку моркву, нарізаємо кружальцями, заливаємо соусом.
- Для отримання смачної і корисної їжі використовуємо виключно якісний кулінарний рукав з термостійкою плівки (ПТЭФ).
- Викладаємо овоч разом з соєвим складом в пакет, зверху маємо підготовлену рибу. Зав’язуємо кінці упаковки або фіксуємо їх спеціальними кліпсами. Робимо кілька проколів на целофані для виходу пари. В іншому випадком їжа виявиться не на тарілці, а на стінках духової шафи!
- Поміщаємо рукав з продуктами на деко, відправляємо на 40 хвилин в духовці(180 °C).
В кінці процесу обережно розрізаємо целофан, запікаємо кефаль у відкритому вигляді до злегка золотистого кольору.
Якщо ви запитаєте, яка риба з овочами в духовці сама смачна і апетитна, відповідь буде одна — та, що вам подобається найбільше! Головне — правильно і вміло приготувати.