Риба з овочами в духовці – 9 рецептів приготування

Коли на обід запланована риба з овочами в духовці, у свідомості виникає образ майбутнього страви з ніжним смаком і дражливим ароматом.

Стати кулінарним віртуозом може кожен бажаючий. Представлені рецепти стануть корисним навігатором до швидкого і якісного досягнення наміченої мети.

Риба, запечена з овочами у фользі

Таке страву подають у ресторанах Середземномор’я. Представлений варіант приготування запеченої риби з овочами ні в чому не поступиться заморських делікатесів.

Склад інгредієнтів:

  • картопля, томати — 4 шт.;
  • перець солодкий — 2 шт.;
  • огірок і цибулина;
  • форель — 2 шт.;
  • баклажани — 2 шт.;
  • масло пісне;
  • сир твердих сортів — 150 г;
  • лимон;
  • корінь імбиру — 40 г;
  • сіль, перець;
  • м’ята, базилік, естрагон — по 2 гілочки.

Спосіб приготування:

  • Щоб страву вийшло дійсно екстра-класу, використовуємо виключно свіжі продукти. Вибираючи рибу, звертаємо увагу на зябра, які повинні бути червоними. Переконуємось, що очі не каламутні, мають чіткий колір. Ще один важливий показник якості продукту — його запах. Якщо тушка пахне чим завгодно, але не рибою, це погана ознака. Наведені критерії поширюються на всіх мешканців підводних глибин.
  • Отже, звільняємо форель від луски, видаляємо нутрощі, очі і зябра, обрізаємо плавці. Ретельно промиваємо рибу, підсушуємо паперовими серветками.
  • Робимо мікс з набору спецій, поєднуючи в піалі по дрібці розмарину, меленої зіри, паприки, коріандру і кмину. Втираємо в тушки перець і сіль (зовні і всередині), обсипаємо пряною сумішшю, залишаємо на три години маринуватися.
  • Очищаємо і промиваємо овочі. Картоплю ріжемо тонкими слайсами (він довше готується), інші продукти шаткуємо на свій смак.
  • Обробляємо деко олією, вистилаємо два аркуші фольги для оформлення окремих порцій за кількістю риб. Викладаємо на матову бік паперу (її також змащуємо жиром) кружальця цибулі, гілочки естрагону, м’яти і базиліка, шматочки нарізаного імбиру.
  • Тепер маємо форель. У брюшках кожної особини також залишаємо гілочки пряних рослин. Зверху риб розміщуємо картоплю і баклажани, половинки помідорів, нарізаний солодкий перець, колечка огірка. Приправляємо продукти сіллю і пекучим порошком.
  • Накриваємо фольгою, щільно з’єднуємо кінці, відправляємо на 25 хвилин у піч (180 °C).
  • Після закінчення зазначеного часу відкриваємо папір, посипаємо страва стружкою тертого сиру, продовжуємо запікання ще 10 хвилин до утворення рум’яної скоринки.

Риба, запечена з овочами у фользі, виділяє настільки звабливі запахи, що відразу подаємо до столу, прикрасивши нарізаними часточками лимона.

На овочевій подушці

Злегка змінюємо спосіб запікання риби в духовці: використовуємо овочевий склад в якості ароматної «подушки».

Список продуктів:

  • морква — 2 шт.;
  • картопля — 500 г;
  • сир — 100 г;
  • домашня сметана — 100 г;
  • філе риби — 500 г;
  • маргарин;
  • домашній майонез — 100 г;
  • яйця — 3 шт.;
  • спеції (сіль, перець), зелень, приправи.

Порядок приготування:

  • Очищаємо і добре промиваємо всі овочі. Картопля поділяємо на тонкі кружечки, моркву крупно натираємо. Цибулю шаткуємо півкільцями, ошпарюємо окропом.
  • Нарізаємо порційно оброблене філе риби, обране за своїм уподобанням.
  • Змащуємо деко з високими бортами шматочком маргарину, укладаємо на дно рівні часточки картоплі, солимо і перчимо овочі. Зверху коренеплодів маємо цибулю, потім моркву. Смачна «подушка» готова. Розміщуємо на ній акуратний шар рибних пластів.
  • З’єднуємо в піалі майонез, свіжу сметану, нарубану зелень. Вводимо яйця, ретельно збиваємо склад, поливаємо їм продукти.
  • Нагріваємо духовку до 180 °C, ставимо в неї закриту форму з їжею, запікаємо 40 хвилин.
Дивіться також:  Грибна підлива – 8 рецептів приготування

Подаємо гарячу страву на стіл, запрошуємо сім’ю скуштувати корисне і дуже апетитна страва.

З додаванням рису

Для приготування представленого страви підійде будь-який вид риби без дрібних кісточок: філе минтая або судака, палтус або пікша, тушка хека. Вибираємо на свій смак!

Необхідні компоненти:

  • солодка морква;
  • рис — 200 г;
  • соус томату — 50 г;
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • фільтрована вода — 500 мл;
  • риба — 500 г;
  • масло пісне;
  • борошно;
  • часточки і сік лимона;
  • паприка і куркума — по ½ ч. л.;
  • перець, сіль, зелень.

Етапи приготування:

  • Промиваємо рис у великій кількості води, поки вона не стане прозорою. Залишаємо крупу в посуді з чистою рідиною.
  • Оброблену рибу поділяємо на великі шматки, скроплюємо соком лимона. Через п’ять хвилин натираємо перцем і сіллю, залишаємо ще на чверть години в закритому вигляді.
  • Очищаємо і промиваємо овочі, шаткуємо морква, нарізаємо півкільцями цибулю. Пасеруємо продукти до прозорого стану, приправляємо спеціями і приправами. Для тушкованої риби більше всього підходить розмарин, меліса, м’ята або базилік. Головне — не захоплюватися яскравими ароматами!
  • Додаємо до овочів томат-пюре або часточки помідорів. Збільшуємо вогонь. Після утворення добре вираженого кисло-солодкого смаку, висипаємо рис. Обсмажуємо крупу, поки вона не впитаем олію, про що буде свідчити злегка змінився колір зерна.
  • Перекладаємо вміст сковороди в форму для запікання, вливаємо питну воду, за смаком солимо складу. Прикриваємо посуд фольгою, відправляємо на 10 хвилин в духовку (180 °C).
  • Паніруємо рибу борошном, з’єднаної з куркумою, швидко обсмажуємо (по 2 хвилини з кожного боку), додаємо до рису з овочами. Запікаємо їжу чверть години в закритому вигляді.

В кінці приготування знімаємо фольгу, підрум’янюємо страву подаємо порційно зі свіжою зеленню і дольками лимона.

Риба, фарширована овочами

Питання про те, як приготувати рибу з овочами на святковий стіл, вирішуємо однозначно — смачно фаршируємо, апетитно оформляємо!

Перелік компонентів:

  • цибулина, кабачок і моркву — по½;
  • масло пісне;
  • есколар (масляна риба) — 2 тушки;
  • спеції, сіль;
  • сметана і майонез — 1 ст. л.

Технологія приготування:

  • Ці океанічні тварини зовні схожі на тунця, за смаком нагадують палтуса. Розрізаємо голови риб, видаляємо зябра і нутрощі, витягаємо ікру і печінку, добре промиваємо продукт.
  • Ненадовго підвішуємо особини за хвости, щоб дати стекти зайвому жиру.
  • Нарізаємо брусочками кабачок, шаткуємо півкільцями цибулю, дрібно натираємо моркву. Приправляємо овочі сіллю і спеціями, злегка обсмажуємо, потім з’єднуємо з ікрою і нарубаної печінкою. Перемішуємо продукти.
  • Фаршируємо отриманою масою обидві тушки, загортаємо їх окремо у фольгу, викладаємо на деко. Відправляємо їжу на півгодини в духовку (t 200 °C).
  • Розкриваємо папір, обробляємо практично готову рибу майонезом і сметаною, запікаємо до одержання рум’яної скоринки.

Дрібних кісточок в эсколаре немає, тому смачних страв на святковій трапезі з задоволенням поласують і дорослі, і діти.

Дивіться також:  Гречка з овочами — сім рецептів приготування

Під овочевим маринадом

Чим хороша риба, приготовлена в духовці під ароматним овочевим маринадом? Відповідь проста — зіпсувати це блюдо практично неможливо!

Необхідні інгредієнти:

  • морква, цибуля-порей — по 150 г;
  • оцет винний — 20 мл;
  • риба навага — 600 г;
  • борошно;
  • соус соєвий — 20 г;
  • селера — 100 г;
  • звичайний цукор — 20 г;
  • масло пісне;
  • сіль (бажано морська).

Процес приготування:

  • Заморожену рибу дістаємо завчасно, щоб вона відтанула в природних умовах. Очищаємо тушку від луски, виймаємо нутрощі. Робимо надріз з нижньої сторони хребта, видаляємо з пазухи темну рідину.
  • Ретельно промиваємо продукт, ділимо на порції, паніруємо борошном. Швидко обсмажуємо шматочки, в сковороді з нагрітим маслом, отримуємо рожеву з обох сторін скоринку.
  • Рубаємо кільцями світлу частину цибулі-порею, крупно натираємо очищену моркву, шаткуємо дрібними кубиками селеру. Пасеруємо овочі в соняшниковій олії до прозорості, потім вливаємо оцет і соєвий соус. Приправляємо продукти морською сіллю і білим цукром, тушкуємо до 5 хвилин.
  • Обробляємо форму рослинним жиром, викладаємо порції наваги, зверху розміщуємо овочі, поливаємо блюдо ароматним соусом з сковороди. Запікаємо всю цю смакоту 10 хвилин в духовій шафі (180 °C).

Прикрашаємо рибу під овочевим маринадом нарубаним цибулею, подаємо до столу з рисом або картопляним пюре.

Як загасити рибу в духовці

Яких тільки морепродуктів немає у магазинах! Тушкована риба з овочами увійшла в наш раціон, поповнюючи організм необхідними компонентами взимку і влітку. А як же це смачно!

Перелік продуктів:

  • лимон;
  • картопля — 3 шт.;
  • цукіні і баклажан середніх розмірів;
  • філе тріски — 500 г;
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • масло оливи;
  • перці солодкі різних кольорів — 2 шт.;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • томати пелати (у власному соку без шкірки) — 1 банка;
  • пучок базиліка.

Методика приготування:

  • Розрізаємо оброблене філе риби на шматочки, солимо їх і перчимо, злегка скроплюємо соком лимона, залишаємо на півгодини.
  • Всі овочі ретельно промиваємо, очищаємо, нарізаємо приблизно рівними великими частинами (до 5 см завдовжки).
  • Обсмажуємо цибулю на сковороді з олією оливи. Коли він придбає жовтий відтінок, приєднуємо іншу частину овочевої нарізки, готуємо ще 5 хвилин в закритому вигляді.
  • Додаємо в ємність помідори пелати разом з пряним соком, подрібнений часник і часточки картоплі. Приправляємо продукти сіллю, тушкуємо кілька хвилин вже без кришки.
  • Викладаємо половину складу отриманого в жароміцну форму, зверху маємо шматки риби, накриваємо її залишилися овочевим асорті. Переносимо процес гасіння в піч, нагріту до 180 °C. Через 20 хвилин, страва буде готове.

Посипаємо навагу рубаним базиліком, з задоволенням смакуючи ароматна страва.

Червона риба з овочами

Ця благородна риба не потребує презентації. Все, що потрібно — матеріальні засоби і трохи терпіння в очікуванні майбутнього задоволення.

Склад інгредієнтів:

  • філе осетра або лосося — 500 г;
  • сир твердих сортів — 150 г;
  • яйце;
  • вершки (жирність 20%) — 120 мл;
  • олія (соняшникова і оливкова);
  • перець солодкий і гострий порошком, цибуля та морква;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • Філе риби добре промиваємо, промокаємо паперовими рушниками, розрізаємо на порції, видаляємо всі кістки.
  • Очищаємо овочі, дрібно рубаємо цибулю, крупно шаткуємо перець без насіння, натираємо солодку моркву. Обсмажуємо продукти в рослинному жирі до золотистого відтінку.
  • Змащуємо рибу олією оливи, трохи солимо, посипаємо спеціями, викладаємо шаром в посуд для запікання. Розподіляємо овочевий склад за всіма шматках осетра або лосося, поливаємо соусом з збитого яйця з вершками. Відправляємо страву на півгодини в духовку, нагріту до 180 °C.
Дивіться також:  Зрази класичні - 10 рецептів приготування

Наша витримка винагороджена — насолоджуємося чудовим смаком розкішного делікатесу!

Готуємо в пергаменті

Спосіб запікання риби з овочами в пергаменті сьогодні вибирають багато господинь — шанувальниці екологічно чистої їжі. Готується блюдо дуже просто, проте, є певні нюанси.

Список продуктів:

  • печериці — від 5 шт.;
  • морква;
  • масло оливи;
  • філе морського окуня — 4 шт.;
  • перець болгарський;
  • томати — 4 шт.;
  • горошок зелений — 100 г;
  • кабачки — 2 шт.;
  • спеції, зелень.

Порядок приготування:

  • Знімаємо з філе риби тонку шкірку, витягаємо абсолютно всі кісточки. Приправляємо продукт морською сіллю і перцем, залишаємо на тарілці для легкого маринування.
  • Очищаємо і промиваємо овочі. Кабачки невеликого розміру нарізаємо косими кружечками, печериці рубаємо на товсті пластини (маленькі залишаємо цілими). Перці шаткуємо соломкою, помідори — часточками.
  • Для якісного приготування використовуємо не звичайний тонкий пергамент, а папір, що має силіконове покриття. Така упаковка не протече у процесі теплової обробки, збереже кожну краплю дорогоцінного соку.
  • Готуємо 4 листа за кількістю тушок, складаємо папір у формочку-папільйотку з відкритим верхом, скріплюємо краю звичайним степлером. Розміщуємо в центрі імпровізованої посуду порції овочів, на яких маємо за окуні, збризкуємо рибу маслом оливи.
  • Акуратно переносимо наш кулінарний майстер-клас на деко, відправляючи їжу на 20 хвилин у духовку (180 °C).

Подаємо рибу в вишукано оформленому пергаменті, за допомогою якого вийшло настільки оригінальне блюдо.

Готуємо в рукаві

Переваги приготування риби з овочами в кулінарному пакеті не викликають сумнівів: продукти переймаються взаємними смаками і ароматами, корисні мікроелементи не залишають призначені їм природою місця.

Необхідні компоненти:

  • морква — 3 шт.;
  • соус соєвий — 60 г;
  • кефаль — 1 шт.;
  • сіль, перець.

Приготування страви:

  • Проходимо всі етапи: очищаємо рибу, потрошимо, промиваємо, просушуємо серветками. Натираємо тушки сіллю і перцем, витримуємо півгодини в закритому посуді.
  • Обробляємо солодку моркву, нарізаємо кружальцями, заливаємо соусом.
  • Для отримання смачної і корисної їжі використовуємо виключно якісний кулінарний рукав з термостійкою плівки (ПТЭФ).
  • Викладаємо овоч разом з соєвим складом в пакет, зверху маємо підготовлену рибу. Зав’язуємо кінці упаковки або фіксуємо їх спеціальними кліпсами. Робимо кілька проколів на целофані для виходу пари. В іншому випадком їжа виявиться не на тарілці, а на стінках духової шафи!
  • Поміщаємо рукав з продуктами на деко, відправляємо на 40 хвилин в духовці(180 °C).

В кінці процесу обережно розрізаємо целофан, запікаємо кефаль у відкритому вигляді до злегка золотистого кольору.

Якщо ви запитаєте, яка риба з овочами в духовці сама смачна і апетитна, відповідь буде одна — та, що вам подобається найбільше! Головне — правильно і вміло приготувати.

Прокрутка до верху