При запіканні у фользі продукти зберігають всі корисні мікроелементи і набувають приголомшливий смак. Це відбувається тому, що вони готуються у власному соку без додавання олії. У цій рубриці ми розглянемо, як готується риба, запечена у фользі.
Риба, запечена у фользі в духовці
Наведемо найшвидший і простий спосіб приготування такої страви. Зробити його можна як з річкових та морських мешканців.
Для роботи знадобляться такі продукти:
- 2 рибні тушки;
- половина лимона;
- майонезний соус середньої жирності;
- сіль і мелений перець;
- рибні приправи.
Як готувати запечену рибу у фользі в духовці:
- Моєму тушки, зрізаємо голови, плавники і хвости. Натираємо заготовки сіллю, перцем і приправами, поливаємо соком лимона.
- Рівномірно розподіляючи, наносимо на рибу майонезний соус зовні і всередині.
- Застеляємо деко фольгою, розкладаємо тушки і накриваємо іншим шматком металевої папери.
- Ставимо ємність в розігріту духовку. Скільки запікати рибу цілком, залежить від її виду і розмірів, у середньому на це йде не менше години.
Увага! Використовувати сіль слід обережно, оскільки у майонезному соусі вона міститься в достатній кількості. Якщо перевищити норму, можна в результаті отримати малосъедобное, та до того ж, пересушена блюдо.
В мультиварці
Щоб запекти рибу в мультиварці у фользі, потрібно розділити тушки на порції, оскільки в чаші приладу не так вже багато місця.
Для приготування потрібні такі складові:
- річкова або морська риба;
- ріпчаста цибуля;
- лимон;
- сіль і мелений перець;
- приправа для рибних страв.
Готуємо рибу у фользі в мультиварці:
- Ріжемо цибулю півкільцями, солимо, перчимо і заливаємо соком з половини лимона.
- Ділимо рибні тушки на порції, кожну з яких натираємо сіллю, приправами і збризкуємо соком решти цитруса.
- На шматку фольги розкладаємо рибу, зверху поміщаємо промариновавшийся цибулю і акуратно загортаємо продукти в металевий «кокон».
- Наливаємо в прилад невелику кількість води, встановлюємо грати або чашу для варіння на пару, кладемо згорток з рибою і готуємо протягом півгодини, вибравши відповідний режим.
Відмінним гарніром до такої страви стане припущений рис, картопляне пюре або овочевий салат.
Рецепт з овочами
Щоб не витрачати час на виготовлення гарніру, варто скористатися цим рецептом і запекти рибу з овочами. Використовувати в цьому разі краще філе, а не тушку.
Для роботи потрібно взяти такі продукти:
- філе риби;
- кілька цибулин;
- 2 – 3 морквини;
- болгарський перець;
- невеликі помідори;
- трохи оцту;
- сіль і приправи.
Як запікати рибку з овочевим гарніром:
- Обполіскуємо філе, ріжемо його на шматочки, солимо і приправляємо.
- Шаткуємо цибулю і плоди перцю півкільцями, ріжемо моркву соломкою, а помідори – кружальцями.
- Змішуємо морквяно-цибульну нарізку з сіллю, меленим перцем і невеликою кількістю оцту, даємо постояти кілька хвилин.
- Кладемо у форму шматок фольги такого розміру, щоб виходять за межі краю посуду можна було загорнути всередину і повністю прикрити ними блюдо.
- Розкладаємо на металевій папері цибульно-морквяну суміш, зверху поміщаємо півкільця болгарського перцю, потім філе, а по поверхні розподіляємо помідорні гуртки і посипаємо їх сіллю.
- Закриваємо рибу надлишком в фольги і ставимо запікатися.
Це блюдо буде готове приблизно через півгодини, подавати можна як у гарячому, так і в охолодженому вигляді.
Як смачно запекти червону рибу у фользі
Благородна червона риба смачна сама по собі і при запіканні не потребує великої кількості додаткових компонентів.
Для приготування знадобиться взяти такі продукти:
- тушку червоної риби;
- лимон;
- сіль і спеції.
Як смачно і швидко запекти червону рибу:
- Обполіскуємо тушку під водою і розбираємо на шматки потрібного розміру.
- Натираємо порції сіллю і спеціями, даємо трохи постояти.
- Покласти рибу на підготовлені шматочки фольги, кладемо зверху лимон і загортаємо порції так, щоб до них не проникав повітря.
- Викладаємо заготовки на деко і відправляємо в духовку.
На замітку. При бажанні можна змастити червону рибу перед запіканням тонким шаром нежирного майонезу.
З картоплею в духовці
Можна запекти морську або річкову рибу у фользі з картопляним гарніром.
Для цього потрібні наступні продукти:
- рибна тушка;
- невеликі бульби картоплі;
- трохи солоного свинячого сала;
- лимон;
- сметана;
- сіль і приправи для картоплі і риби.
Як запікати рибу з картоплею в духовці:
- Моєму тушку, відокремлюємо голову, плавники і хвіст, рясно поливаємо заготівлю лимонним соком.
- Змішуємо сметану з сіллю і рибними приправами, наносимо соус на рибу зовні і зсередини.
- Очищаємо картоплини. Робимо на кожній бульбі поперечні надрізи, в які покласти тонкі скибочки свинячого сала. Підсолюємо підготовлені коренеплоди і посипаємо спеціями.
- На великий шматок фольги кладемо рибу і навколо неї розміщуємо картоплю. Обережно загортаємо продукти, кладемо на деко і ставимо в духовку.
Запечену рибу викладаємо на велику тарілку, поруч поміщаємо картопляні бульби, посипані зеленню, прикрашаємо блюдо часточками лимона і подаємо.
Готуємо шматочками
Шматочки рибного філе можна смачно запекти в духовці з цибулею і помідорами під сирною скоринкою.
Для цього будуть потрібні наступні продукти:
- філе будь-якої риби;
- цибулини середнього розміру;
- соковиті помідори;
- маслини без кісточок;
- щільний сир;
- майонез;
- сіль і відповідні приправи.
Порційна риба з овочами під сирною скоринкою готується так:
- Рибне філе нарізаємо на порції, натираємо їх сіллю і приправами, змащуємо соусом.
- Шаткуємо півкільцями цибулю, ріжемо кружальцями помідори і маслини, натираємо сир.
- На підготовлені відрізки фольги розкладаємо по одному шматочку риби, зверху поміщаємо цибульні кільця, помідори і нарізані маслини. Посипаємо порції сиром і загортаємо.
- Кладемо заготовки на деко і ставимо запікатися.
Риба буде готова, коли сир повністю не розплавиться і набуде блідо-золотистий колір.
Фарширована риба у фользі
Це незвичайне блюдо буде красиво виглядати на святковому столі. Для його приготування знадобиться велика особина, наприклад, щука.
В процесі роботи будуть потрібні такі продукти:
- тушка щуки (краще брати непотрошеную і з головою);
- шматок курячого філе;
- гриби;
- цибуля;
- сіль і приправи.
Як готувати фаршировану рибу у фользі:
- Моєму тушку, чистимо і потрошимо. Натираємо заготівлю сіллю і спеціями.
- Варимо куряче філе, остуджуємо і ділимо на волокна.
- Обсмажуємо невелику кількість грибів з подрібненою цибулею, а потім змішуємо з філе, солимо і приправляємо.
- Набиваємо начинкою черевце риби, обережно зашиваємо його товстою ниткою або скріплюємо зубочистками.
- Кладемо тушку на лист фольги швом вниз, в рот вставляємо сірник або зубочистку так, щоб він залишався відкритим. Обережно загортаємо рибу, кладемо на деко і запікаємо.
При подачі можна прикрасити голову щуки «короною», вирізаної з моркви, а навколо розкласти салатні листя, оливки і часточки лимона.
На якій стороні фольги запікати рибу
Металева папір для запікання з одного боку має гладку, дзеркальну поверхню, а з іншого — матову і злегка шорстку. Перша має здатність відбивати тепло, а друга дозволяє захистити продукти від перегріву і пригорання.
При запіканні риби краще укладати її вона блискучу поверхню так, щоб матова залишалося зовні. У цьому випадку компоненти страви запікаються рівномірно, зберігають соковитість і м’якість.